PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1852

Návrh

poslanců Roberta Koláře a dalších

na vydání

zákona, kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb.

N á v r h

Zákon

ze dne ,

kterým se doplňuje zákon České národní rady č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon České národní rady č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb. se doplňuje takto:

V § 12 odst. 1 se na konci doplní věta:

"U podnikatelských subjektů se výše stravného v cizí měně určí dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, přičemž denní stravné činí minimálně 50% a maximálně 100% výše denní sazby stravného stanoveného ministerstvem financí."

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

1. Obecná část

S účinností od 1. června 1995 byla Ministerstvem financí schválena úprava výše stravného pro SRN na 80,- DM. Tato částka na jedné straně nepokrývá náklady celodenního stravování v jednotlivých zemích na potřebné úrovni a neodpovídá podkladům nashromážděným Ministerstvem zahraničních věcí, na druhé straně zvyšující se stravné zvyšuje náklady podnikatelskému sektoru a snižuje jeho konkurenceschopnost. Výše zákonem stanoveného stravného je hlavní a největší nákladovou položkou cenových kalkulací všech českých firem operujících na zahraničních trzích. Významná část exportu našich výrobků do zahraniční, zejména v oblasti stavební výroby, je spojena s jejich následnou montáží našimi pracovníky v tamnějším prostředí. Ztráta nabídky konkurenceschopných cen v oblasti montáže zpětně ovlivní i výrobu v tuzemských podnicích. Ještě do dubna 1994 činila výše stravného 39,- DM/den, což znamená, že dochází k více než 100% nárůstu, který významně ovlivní i již rozpracované kontrakty. Z výše uvedených důvodů se jeví jako nezbytné přijmout odpovídající úpravu, která vyčlení výši stravného pro podnikatelskou sféru do oblasti smluvní volnosti.

2. Zvláštní část

K čl. I

Vymezuje se minimální a maximální výše stravného pro podnikatelské subjekty, čímž se vytváří prostor pro smluvní vztahy.

K čl. II

Považuje se za vhodné vytvořit prostor pro smluvní vztahy v co nejkratší době.

V Praze dne 12. června 1995

R. Kolář, v.r.

V. Lukáš, v.r.

J. Vačkář, v.r.

R. Hába, v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP