PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1819

Vládní návrh

Zákon

ze dne 1995,

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 472/1992 Sb., o Státním fondu ržní regulace v zemědělství, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I.

Zákon České národní rady č. 472/1992 Sb., o Státním fondu tržní regulace v zemědělství, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb., se mění takto:

1. V § 2 odst. 2 se vypouští písmeno f).

2. V § 2 se vypouští odstavec 6.

3. Ustanovení § 5 odst. 1 písm. a) zní:

"a) seznam a zásady regulace trhu zemědělských a potravinářských výrobků (§ 2 odst. 2 písm. a)),"

4. V § 5 v odst. 1 se připojují písmena i) a j), která znějí:

"i) množství zemědělských a potravinářských výrobků určených k intervenčním nákupům nebo dotovaným vývozům a termíny jejich zahájení a ukončení,

j) zásady výběrového řízení podle § 2 odst. 2 písm. c.)."

5. V § 5 se vypouštějí odstavce 3 a 4.

6. V § 9 odst. 1 se vypouští písmeno d).

Dosavadní písmeno e) se označuje jako písmeno d).

7. Ustanovení § 9 odst. 4 zní:

"(4) Zůstatky prostředků Fondu podle § 9 odst. 1 písm. a) až d) koncem roku nepropadají a převádějí se do následujícího kalendářního roku pro účely tržní regulace zemědělských a potravinářských výrobků."

Čl. II

Zrušení ustanovení

Zrušuje se vyhláška Federálního ministerstva financí č. 38/1992 Sb., o vyrovnávacích dávkách při dovozu.

Čl. III

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Obecná část

V souladu se závazky, které Česká republika přijala v rámci Dohody o zemědělství, tvořící součást závěrečného aktu Uruguayského kola Všeobecné dohody o clech a obchodu, se Česká republika zavázala ratifikovat všechna netarifní opatření bránící obchodu s agrárními produkty. V České republice tato netarifní opatření představují pouze vyrovnávací dávky při dovozu zemědělských a potravinářských výrobků uplatňované na základě zákona České národní rady č. 472/1992 Sb., o Státním fondu tržní regulace v zemědělství, ve znění části osmé zákona České národní rady č. 10/1993 Sb. a navazující vyhlášky Federálního ministerstva financí č. 38/1992 Sb., o vyrovnávacích dávkách při dovozu, převzaté pro Českou republiku na základě Ústavního zákona České národní rady č. 4/1993 Sb., o opatřeních souvisejících se zánikem České a Slovenské Federativní Republiky.

Další uplatňování vyrovnávacích dávek při dovozu by bylo v rozporu s přijatými mezinárodními závazky a proto se navrhuje úprava citovaných zákonů České národní rady. V souvislosti s tím se současně navrhuje zrušení i citované vyhlášky Ministerstva financí. Vyrovnávací dávky při dovozu byly (v souladu s hledisky Uruguayského kola GATT) tarifikovány, tzn. převedeny do celních poplatků.

Při projednávání předloženého návrhu bylo vládou České republiky rozhodnuto využít novely tohoto zákona i k dalším změnám, vycházejícím z dosavadních poznatků. Jde zejména o opatření, která je Státní fond tržní regulace v zemědělství nucen uskutečňovat, ale dosavadní znění tohoto zákona je neobsahuje. Jedná se o úpravy navrhované v bodech 2, 3, 4 a 7.

Z realizace tohoto návrhu nevyplývají nové výdaje pro státní rozpočet. O prostředky z vyrovnávacích dávek při dovozu se však snižují zdroje Státního fondu tržní regulace v zemědělství pro regulaci trhu v České republice. Za rok 1993 šlo o částku 82 046 tis. Kč a za rok 1994 o 67 779 tis. Kč.

Zvláštní část

K článku I

K bodům 1, 5 a 6

Vzhledem k tomu, že v zákoně České národní rady č. 472/1992 Sb. byly uvedeny vyrovnávací dávky při dovozu pouze jako zdroj finančních prostředků Státního fondu tržní regulace v zemědělství, ale nebyl stanoven jejich účel, způsob propočtu, stanovení úrovně a jejich vybírání, bylo Českou národní radou přijato doplnění zákona České národní rady č. 472/1992 Sb. a to v části osmé zákona České národní rady č. 10/1993 Sb.

§ 12 části osmé zákona ČNR č. 10/1993 Sb. byl doplněn § 2 zákona ČNR č. 472/1992 Sb. o písmeno f), kterým bylo stanoveno, že Státní fond tržní regulace v zemědělství navrhuje a projednává seznam výrobků pro něž mohou být stanoveny vyrovnávací dávky při dovozu a úroveň těchto dávek. Současně byl doplněn § 5 zákona ČNR č. 472/1992 Sb. o odstavce 3 a 4, kterými bylo stanoveno, že Rada Státního fondu tržní regulace v zemědělství navrhuje Ministerstvu financí výši vyrovnávacích dávek při dovozu a že Ministerstvo financí vydává obecně závazným právním předpisem: seznam výrobků, u nichž lze stanovit vyrovnávací dávky při dovozu, postup vybírání vyrovnávacích dávek při dovozu a sazby vyrovnávacích dávek při dovozu. Konečně bylo tímto doplňkem určeno, že vyrovnávací dávky při dovozu platí všichni dovozci v rámci celního řízení a že tyto dávky jsou příjmem Státního fondu tržní regulace v zemědělství.

S ohledem na to, že Česká republika se podepsáním Dohody o zemědělství zavázala tarifikovat všechna netarifní opatření, je proto třeba přistoupit k navrhovaným změnám a vyrovnávací dávky při dovozu zrušit, protože ustanovení o nich jsou nadbytečená.

K bodu 2

Ustanovení tohoto odstavce ukládalo Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství spolupracovat s Federálním fondem tržní regulace v zemědělství. Toto ustanovení je překonané a v současné době již nadbytečné.

K bodům 3 a 4

V těchto bodech se navrhuje doplnění zákona ČNR č. 472/1992 Sb. o další základní opatření, která musí Státní fond tržní regulace v zemědělství provádět za účelem seznámení výrobců, zpracovatelů a obchodu se způsobem provádění regulace trhu, z citovaného zákona to však přímo nevyplývá. Jedná se o zásady pro výběrová řízení vyhlašovaná k zabezpečení úkolu stanoveného v § 2 odst. 2 písm. c) zákona ČNR č. 472/1992 Sb., dále o zásady vydávané pro regulaci trhu jednotlivých zemědělských a potravinářských výrobků a o úkol pro Radu Státního fondu tržní regulace v zemědělství stanovit množství zemědělských a potravinářských výrobků, určených k intervenčním nákupům nebo subvencovaným vývozům, včetně termínů pro zahájení a ukončení regulace trhu.

K bodu 7

Dosavadní ustanovení § 9 zákona ČNR č. 472/1992 Sb. ne zcela jednoznačně stanovuje, které prostředky (nepoužité zdroje v daném roce) převádí Státní fond tržní regulace do příštího kalendářního roku a na jaký účel. Je to zatím nahrazováno dohodou s Ministerstvem financí a rozhodnutím Rady Státního fondu tržní regulace v zemědělství. Nález Nejvyššího kontrolního úřadu však tento postup napadá a vykládá subjektivně. Navrhuje se proto provést jednoznačně úpravu postupu přímo v zákoně.

K článku II

Přijaté mezinárodní závazky vyžadují také zrušení vyhlášky Federálního ministerstva financí č. 38/1992 Sb., o vyrovnávacích dávkách při dovozu, která navazuje na zákon České národní rady č. 472/1992 Sb., o Státním fondu tržní regulace v zemědělství, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb.

K článku III

"Dohoda o zemědělství", jako součást "Dohody o zřízení Světové obchodní organizace" (World Trade Organization), vstoupila v platnost dnem 1.1.1995, protože Česká republika se svým podpisem v Marrakeši zavázala k plnění závěrů Uruguayského kola GATT od 1.1.1995. Proto návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 472/1992 Sb., o Státním fondu tržní regulace v zemědělství, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb., nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

V Praze dne 3. května 1995

předseda vlády

Doc. Ing. Václav Klaus, CSc., v.r.

místopředseda vlády a ministr zemědělství

Ing. Josef Lux, v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP