Nezařazené připomínky

k tisku 1591

K § 1

"Účelem tohoto zákona je stanovit předpoklady pro zachování péče a obnovy lesa jako národního bohatství, tvořícího nenahraditelnou složku životního prostředí, pro plnění všech funkcí lesa a podporu trvale udržitelného hospodaření v něm.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K § 2 písm. d)

Na konci doplnit slova "včetně chovu včel".

(rozpočtový výbor)

K § 2 písm. r)

Písmeno r) vypustit a písmeno s) označit jako písmeno r).

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K § 3 odst. 1

Písmeno a) nahradit tímto zněním:

"a) pozemky s porosty lesních dřevin, včetně ploch na nichž byly porosty odstraněny za účelem obnovy, plochy lesních průseků a nezpevněných lesních cest do šířky čtyř metrů (plocha porostní),

b) pozemky na nichž byly porosty odstraněny na základě rozhodnutí orgánu státní správy lesů, plochy skládek dřeva, lesních školek, průseků a nezpevněných lesních cest širších než čtyři metry (bezlesí),".

Dosavadní písmeno b) označit jako písmeno c).

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

Za § 4 vložit nový § 5, který zní:

"§ 5

(1) Vlastníci lesů ochranných (§ 6) a lesů zvláštního určení (§ 7) jsou povinni v případě jejich zamýšleného prodeje přednostně nabídnout tyto lesy ke koupi právnické osobě uvedené v § 4 odst. 1. Pokud tato právnická osoba neprojeví o koupi písemně závazný zájem do 30 dnů od obdržení nabídky, mohou vlastníci zamýšlený prodej uskutečnit.

(2) Povinnost podle odstavce 1 vlastníci lesů nemají, pokud má být kupujícím osoba blízká, nebo vlastník sousedního lesa.".

(hospodářský výbor)

"§ 5

Vlastníci lesů ochranných (§ 6) a lesů zvláštního určení (§ 7), s výjimkou uznaných obor a samostatných bažantnic, jsou povinni v případě jejich zamýšleného prodeje přednostně nabídnout tyto lesy ke koupi státu, zastoupeného právnickou osobou uvedenou v § 4 odst. 1. Pokud tato osoba neprojeví závazný zájem do 30 dnů od obdržení nabídky a neuzavře s vlastníkem kupní smlouvu do 60 dnů od písemného sdělení závazného zájmu, mohou vlastníci zamýšlený prodej uskutečnit pouze za cenu stejnou, nebo vyšší než byla cena nabídnutá státu zastoupeného právnickou osobou uvedenou v § 4 odst. 1.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

Za § 4 zařadit nový § 5, který zní:

"§ 5

(1) Pronájem státního lesa je zakázán.

(2) Podnájem lesa je zakázán.".

(hospodářský výbor)

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 7 odst. 2

Za dosavadní písmeno g) vložit nové písmeno h), které zní:

"h) nezbytné pro obranu státu,".

Dosavadní písmeno h) označit jako písmeno i).

(branný a bezpečnostní výbor)

Za dosavadní § 8 (po přečíslování § 9) vložit nový § 10, který včetně nadpisu zní:

"§ 10

Lesy poškokozené imisemi

(1) Lesy postižené imisemi se dělí do pásem ohrožení. Pásma ohrožení stanoví ministerstvo právním předpisem.

(2) Na lesy hospodářské, postižené imisemi ve dvou nejvyšších pásmech ohrožení se vztahuje osvobození od daně z nemovitostí podobně jako v § 6 a 7.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 11

"(1) Veškeré pozemky určené k plnění funkcí lesa musí být účelně obhospodařovány podle tohoto zákona. Jejich využití k jiným účelům je zakázáno. Výjimku z tohoto zákazu může povolit orgán státní správy lesů na základě žádosti vlastníka pozemku pro účely spojené s jeho hospodářskou činností nebo ve veřejném zájmu, vždy v souladu se schváleným územním plánem.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 17

Za odstavec 1 vložit nový odstavec 2, který zní:

"(2) Chovatelé včel mohou se souhlasem vlastníka v zájmu podpory ekologické rovnováhy, opylování rostlin, využití medovice a zlepšení produkce semen lesních dřevin umisťovat svá včelstva na lesních pozemcích za předpokladu dodržování povinností, vyplývajících z odstavce 1 ve větě druhé.".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 18 odst. 1 písm. k)

Vypustit slova "kouřit a".

(ústavně právní výbor)

Dosavadní písmeno k) nahradit tímto zněním:

"k) kouřit, rozdělávat nebo udržovat ohně a tábořit mimo vyhrazená místa,".

(rozpočtový výbor)

K dosavadnímu § 18 odst. 1

Za dosavadní písmeno k) vložit nové písmeno l), které zní:

"l) kouřit v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů,".

Dosavadní písmena l) až o) označit jako písmena m) až p).

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 18

Za odstavec 3 vložit nový odstavec 4, který zní:

"(4) Zákazy uvedené v odstavci 1 písm. g) a k) se nevztahují na chovatele včel, kteří mají v souladu s § 17 odst. 2 svá včelstva umístěna na lesních pozemcích.".

Ostatní odstavce přečíslovat.

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 18 odst. 5

Dosavadní odstavec 5 nahradit tímto zněním:

"(5) Organizované nebo hromadné sportovní akce lze v lese konat na základě oznámení orgánu státní správy lesů. V oznámení, které musí být předloženo nejméně 30 dnů před dnem konání této akce, pořadatel uvede místo a termín konání této akce, předpokládaný počet účastníků, způsob zajištění a souhlas vlastníka lesa. Orgán státní správy lesů může do 15 dnů ode dne doručení oznámení stanovit doplňující podmínky. Na organizované nebo hromadné sportovní akce se přiměřeně vztahují ustanovení odstavce 1 písm. g) a j) a odstavce 4.".

(výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu)

K dosavadnímu § 21 odst. 1

V první větě vypustit slova "a upravují zásady hospodaření v lesích".

(ústavně právní výbor)

V poslední větě slovo "geograficky" nahradit slovy "v Evropě".

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 22 odst. 3

První větu nahradit tímto zněním:

"Právnické osoby, kterým je svěřeno nakládání se státními lesy, právnické a fyzické osoby vlastnící více než 50 hektarů lesa v obvodu územní působnosti schvalujícího orgánu státní správy lesů (§ 25) jsou povinny zabezpečit zpracování plánů.".

(rozpočtový výbor)

"Právnické osoby, kterým je svěřeno nakládání se státními lesy a právnické a fyzické osoby, vlastnící více než 50 ha v obvodu územní působnosti schvalujícího orgánu státní správy lesů (§ 25) jsou povinny zabezpečit zpracování plánů.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 23 odst. 3

Dosavadní odstavec 3 nahradit tímto zněním:

"(3) Pro vlastníka lesa s výměrou větší než tři hektary, který má zájem využít osnovu pro hospodaření v lese a protokolem o převzetí ji převezme, se stává závaznou celková výše těžeb, která je nepřekročitelná a podíl melioračních zpevňujících dřevin při obnově porostu. Pro vlastníka lesa s výměrou do tří hektarů, který má zájem využít osnovu hospodaření v lese a protokolem o převzetí ji převezme, se stává závaznou celková výše těžeb, která je nepřekročitelná. Ustanovení § 22 odst. 2 se užije obdobně.".

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 24 odst. 2

Odstavec 2 nahradit tímto zněním:

"(2) Náklady na zpracování plánů lesů hospodářských hradí vlastník lesa; náklady na zpracování plánů lesů ochranných, lesů zvláštního určení, jakož i osnov hradí stát.".

(ústavně právní výbor)

K § 25 odst. 1

Slova "60 dnů po skončení" nahradit slovy "30 dnů před skončením".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 25 odst. 4

Na konci doplnit větu, která včetně poznámek č. a č. . zní: "O změnu závazného ustanovení plánu může ve zvlášť chráněných územích*) na základě schváleného plánu péče,**) zpracovaného v průběhu platnosti plánu, požádat orgán ochrany přírody.

---------------

*) Zákon ČNR č. 114/1992 Sb.

**) § 38 zákona ČNR č. 114/1992 Sb.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 25 odst. 7

Za slovy "zpracování nového plánu" doplnit tečku a zbytek věty vypustit.

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 27 odst. 2

V první větě vypustit slova ", nebo z vlastního podnětu".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 29

Odstavec 1 nahradit tímto zněním:

"(1) Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty lesními dřevinami, jež odpovídají svým druhem a zastoupením v druhové skladbě porostu přirozenému výskytu na lesním stanovišti. V místech, kde takový způsob není uskutečnitelný, stanoví druhovou skladbu dřevin na obnovu lesní hospodářský plán. Přirozená druhová skladba vyplývá z jednotek typologického mapování. Při obnově porostů s vyšším zastoupením buků nebo jedlí se přednostně použijí šetrné obnovné postupy, založené na podrostní a výběrové seči, případně na skupinové (kotlíkové) holoseči.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

K dosavadnímu § 30 odst. 10

Slova "včetně podmínek pro používání chemických a biologických látek v lesním hospodářství" vypustit.

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 33 odst. 1

Druhou větu nahradit tímto textem: "Meliorace a hrazení bytřin v lesích jsou povinností vlastníka, pokud by jejich neprovedením byly ohroženy lesy ostatních vlastníků. Orgán státní správy má právo rozhodnout ve veřejném zájmu o provedení meliorací a hrazení bystřin na pozemcích vlastníka.".

(zemědělský výbor)

V hlavě páté

Vložit za dosavadní oddíl druhý nový oddíl třetí, který zní:

"Oddíl třetí

Lesní stráž

§ 36

(1) Lesní stráž je fyzická osoba zajišťující ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany.

(2) Lesní stráž ustanovuje na návrh vlastníka nebo z vlastního podnětu orgán státní správy lesů; v průkazu lesní stráže současně stanoví obvod její působnosti. Na řízení o ustanovování lesní stráže se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(3) Lesní stráží ustanoví orgán státní správy lesů fyzickou osobu, která je občanem České republiky, je starší 21 let, nebyla odsouzena pro úmyslný trestný čin, má způsobilost k právním úkonům, je zdravotně způsobilá, prokázala znalost práv a povinností lesní stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů a složila před orgánem státní správy slib tohoto znění: "Slibuji, že jako lesní stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochranné služby v lesích, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející lesní stráži".

(4) Lesní stráži vydá orgán státní správy lesů služební odznak a průkaz lesní stráže, jejichž vzor je uveden v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Tento orgán také vede evidenci lesních stráží.

(5) Lesní stráž je povinna oznámit orgánu státní správy lesů do 30 dnů od jejich vzniku všechny změny, týkající se podmínek uvedených v odstavci 3.

(6) Orgán státní správy lesů ustanovení lesní stráže zruší, pokud fyzická osoba přestala tuto funkci vykonávat, splňovat podmínky stanovené v odstavci 3 nebo prokáže, že byla ustanovena na podkladě nesprávných údajů. Orgán státní správy lesů může ustanovení lesní stráže zrušit též z jiných důvodů na návrh vlastníka nebo z vlastního podnětu.

§ 37

Práva a povinnosti lesní stráže

(1) Lesní stráž je při své činnosti povinna

a) prokázat se průkazem lesní stráže a nosit služební odznak,

b) dohlížet na dodržování povinností spojených s obecným užíváním lesů (§ 17 a 18).

(2) Lesní stráž je při své činnosti oprávněna

a) zjišťovat totožnost osob, které při obecném užívání lesa porušují ustanovení tohoto zákona,

b) ukládat a vybírat pokuty za přestupky uvedené v § 47 tohoto zákona v blokovém řízení podle zvláštního předpisu,*)

c) předvést policejnímu orgánu osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku nebo osobu, kterou přistihne při trestném činu nebo přestupku, nelze-li jinak zjistit její totožnost, k zamezení jejího útěku nebo k zajištění důkazu.

--------------

*) Zákon České národní rady č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.".

(zemědělský výbor)

"Oddíl třetí

Lesní stráž

§ 36

(1) Lesní stráž je fyzická osoba zajišťující ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany.

(2) Lesní stráž ustanovuje na návrh vlastníka nebo z vlastního podnětu orgán státní správy lesů; v průkazu lesní stráže současně stanoví obvod její působnosti. Na řízení o ustanovování lesní stráže se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(3) Lesní stráží ustanoví orgán státní správy lesů fyzickou osobu, která je občanem České republiky, je starší 21 let, nebyla odsouzena pro úmyslný trestný čin, má způsobilost k právním úkonům, je zdravotně způsobilá, prokázala znalost práv a povinností lesní stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů a složila před orgánem státní správy slib tohoto znění: "Slibuji, že jako lesní stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochranné služby v lesích, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející lesní stráži".

(4) Lesní stráži vydá orgán státní správy lesů služební odznak a průkaz lesní stráže, jejichž vzor je uveden v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Tento orgán také vede evidenci lesních stráží.

(5) Lesní stráž je povinna oznámit orgánu státní správy lesů do 30 dnů všechny změny, týkající se podmínek uvedených v odstavci 3.

(6) Orgán státní správy lesů ustanovení lesní stráže zruší, pokud fyzická osoba přestala toto funkci vykonávat, splňovat podmínky stanovené v odstavci 3 nebo prokáže, že byla ustanovena na podkladě nesprávných údajů. Orgán státní správy lesů může ustanovení lesní stráže zrušit též z jiných důvodů na návrh vlastníka, nebo z vlastního podnětu.

§ 37

Práva a povinnosti lesní stráže

(1) Lesní stráž je při své činnosti povinna

a) prokázat se průkazem lesní stráže a nosit služební odznak,

b) dohlížet na dodržování povinností spojených s obecným užíváním lesů (§ 17 a 18).

(2) Lesní stráž je při své činnosti oprávněna

a) zjišťovat totožnost osob, které při obecném užívání lesa porušují ustanovení tohoto zákona,

b) ukládat a vybírat pokuty za přestupky uvedené v § 47 tohoto zákona v blokovém řízení podle zvláštního předpisu,

c) předvést policejnímu orgánu osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku nebo osobu, kterou přistihne při trestném činu nebo přestupku, nelze-li jinak zjistit její totožnost, k zamezení jejího útěku, nebo k zajištění důkazu.".

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

"Oddíl třetí

Lesní stráž

§ 36

(1) Lesní stráž je fyzická osoba zajišťující ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany.

(2) Lesní stráž ustanovuje na návrh vlastníka lesa nebo z vlastního podnětu orgán státní správy lesů; v průkazu lesní stráže současně stanoví obvod její působnosti. Na řízení o ustanovování lesní stráže se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(3) Lesní stráží ustanoví orgán státní správy lesů fyzickou osobu, která je občanem České republiky, je starší 21 let, nebyla odsouzena pro úmyslný trestný čin, má způsobilost k právním úkonům, je zdravotně způsobilá, prokázala znalost práv a povinností lesní stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů a složila před orgánem státní správy slib tohoto znění: "Slibuji, že jako lesní stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochranné služby v lesích, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející lesní stráži".

(4) Lesní stráži vydá orgán státní správy lesů služební odznak a průkaz lesní stráže, jejichž vzor je uveden v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Tento orgán také vede evidenci lesních stráží.

(5) Lesní stráž je povinna oznámit orgánu státní správy lesů do 30 dnů od jejich vzniku všechny změny, týkající se podmínek uvedených v odstavci 3.

(6) Orgán státní správy lesů ustanovení lesní stráže zruší, pokud fyzická osoba přestala tuto funkci vykonávat, splňovat podmínky stanovené v odstavci 3 nebo prokáže, že byla ustanovena na podkladě nesprávných údajů. Orgán státní správy lesů může ustanovení lesní stráže zrušit též z jiných důvodů na návrh vlastníka nebo z vlastního podnětu.

§ 37

Práva a povinnosti lesní stráže

(1) Lesní stráž je při své činnosti povinna

a) prokázat se průkazem lesní stráže a nosit služební odznak,

b) dohlížet na dodržování povinností spojených s obecným užíváním lesů (§ 17 a 18).

(2) Lesní stráž je při své činnosti oprávněna

a) zjišťovat totožnost osob, které při obecném užívání lesa porušují ustanovení tohoto zákona,

b) ukládat a vybírat pokuty za přestupky uvedené v § 47 tohoto zákona v blokovém řízení podle zvláštního předpisu,*)

c) předvést policejnímu orgánu osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku nebo osobu, kterou přistihne při trestném činu nebo přestupku, nelze-li jinak zjistit její totožnost, k zamezení jejího útěku nebo k zajištění důkazu.

----------------------------

*) Zákon České národní rady č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.".

(rozpočtový výbor)

"Oddíl třetí

Lesní stráž

§ 36

(1) Lesní stráž je fyzická osoba zajišťující ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany.

(2) Lesní stráž ustanovuje na návrh vlastníka nebo nájemce lesa nebo z vlastního podnětu orgán státní správy lesů; v průkazu lesní stráže současně stanoví obvod její působnosti. Na řízení o ustanovení lesní stráže se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

(3) Lesní stráží ustanoví orgán státní správy lesů fyzickou osobu, která je starší 21 let, nebyla odsouzena za úmyslný trestný čin, má způsobnost k právním úkonům, je zdravotně způsobilá, prokázala znalost práv a povinností lesní stráže a znalost souvisejících předpisů a složila před orgánem státní správy lesů slib tohoto znění: "Slibuji, že jako lesní stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochranné služby v lesích, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející lesní stráži".

(4) Lesní stráži vydá orgán státní správy lesů služební odznak a průkaz lesní stráže, jejichž vzor je uveden v příloze č. 2 k tomuto zákonu. V průkazu současně stanoví obvod územní působnosti lesní stráže, který nesmí přesáhnout obvod územní působnosti tohoto orgánu státní správy lesů.

(5) Orgán státní správy lesů, který lesní stráž ustanovil (odstavec 2), odpovídá za škodu nebo újmu, pokud ji způsobí lesní stráž překročením pravomocí uvedených v § 37.

(6) Lesní stráž je povinna oznámit orgánu státní správy lesů do 30 dnů od jejich vzniku všechny změny týkající se podmínek uvedených v odstavci 3.

(7) Orgán státní správy lesů ustanovení lesní stráže zruší, pokud fyzická osoba přestala tuto funkci vykonávat, nebo splňovat podmínky uvedené v odstavci 3. Orgán státní správy lesů může na návrh vlastníka nebo nájemce lesa nebo z vlastního podnětu ustanovení lesní stráže zrušit též z jiných důvodů.

§ 37

Práva a povinnosti lesní stráže

(1) Lesní stráž je při své činnosti povinna

a) dohlížet na dodržování povinností spojených s obecným užíváním lesů (§ 17 a 18).

b) prokázat se průkazem lesní stráže a nosit služební odznak.

(2) Lesní stráž je při své činnosti oprávněna

a) zjišťovat totožnost osob, které při obecném užívání lesa porušují ustanovení tohoto zákona,

b) ukládat a vybírat pokuty za přestupky uvedené v § 47 tohoto zákona v blokovém řízení podle zvláštního předpisu,*)

c) předvést policejnímu orgánu osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku nebo osobu, kterou přistihne při trestném činu nebo přestupku, nelze-li jinak zjistit její totožnost, k zamezení jejího útěku nebo k zajištění důkazu,

d) držet a nosit zbraň za podmínek stanovených zvláštním zákonem.**)

--------------------

*) Zákon České národní rady č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

**) Zákon č. 147/1983 Sb., o zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů.".

(hospodářský výbor)

K dosavadnímu § 36

Stávající text nahradit tímto zněním:

"§ 36

(1) Vlastník lesa je povinen vést lesní evidenci o plnění závazných ustanovení lesního hospodářského plánu a evidenci o provedených opatřeních k ochraně lesa.

(2) Souhrnné údaje uvedené v odstavci 1 předá vlastník orgánu státní správy lesů vždy do konce března za uplynulý kalendářní rok.".

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 36 odst. 2

Za slovo "ministerstvem" vložit slova "prováděním inventarizace lesů podle § 26".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 42 odst. 1

Cílem podpory je udržení a zlepšení zejména mimoprodukčních funkcí lesů s ohledem na veřejný zájem.

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

Návětí odstavce 1 nahradit tímto zněním:

"(1) Stát podporuje hospodaření v lesích. Finanční příspěvky poskytuje zejména na".

V písmenu d) doplnit za slovo "imisemi" slova "a jejich rekonstrukce".

Za písmeno g) připojit nová písmena h) a i), která znějí:

"h) podporu sdružování drobných vlastníků lesa.".

(zemědělský výbor)

Za písmeno g) připojit nová písmena h) a i), která znějí:

"h) podporu sdružování vlastníků lesa.".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 42 odst. 5

Dosavadní text nahradit tímto zněním:

"(5) Ministerstvo v dohodě s Ministerstvem financí připraví každoročně závazná pravidla o poskytování finančních příspěvků, o způsobech kontroly jejich využití a o vracení neoprávněně čerpaných prostředků, která v rámci schvalování státního rozpočtu schvaluje Parlament.".

(zemědělský výbor)

Za dosavadní § 42

Vložit nový §, který zní:

"Sdružování majitelů lesa

Stát bude podporovat sdružování majitelů lesa do společenstev sledujících zájmy vlastníků a přispívajících k zachování funkcí lesa.".

Ostatní ustanovení přečíslovat.

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 43 odst. 5

Slova "podle § 38 odst. 4" nahradit slovy "podle § 38 odst. 5".

(rozpočtový výbor)

K dosavadnímu § 47 odst. 1 písm. i)

Dosavadní písmeno i) nahradit tímto zněním:

"i) kouří v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru,".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 47

Z přípomínky k odst. 3 vypustit slovo "objasňovat,".

(branný a bezpečnostní výbor)

K dosavadnímu § 49

Stávající § 49 nahradit tímto zněním:

"§ 49

(1) Orgán státní správy lesů uloží pokutu až do výše 1 000 000 Kč vlastníku lesa, který úmyslnou činností způsobí značné škody na lese a ohrozí tím plnění jeho funkcí, bez rozhodnutí orgánu státní správy lesů o odnětí nebo bez rozhodnutí o omezení pozemky určené k plnění funkcí lesa odnímá nebo omezuje jejich využívání pro plnění funkcí lesa, neoprávněně užívá pozemky určené k plnění funkcí lesa nebo znemožňuje jejich využívání pro plnění funkcí lesa.

(2) Orgán státní správy lesů uloží pokutu až do výše 100 000 Kč vlastníku, který

a) provádí činnosti v lese nepovolené nebo zakázané,

b) neplní opatření k ochraně lesa, především nedodrží přednostní zpracování těžby nahodilé,

c) svévolně překročí schválenou deceniální výši těžby,

d) nesplní opatření uložená rozhodnutím orgánu státní správy lesů, vydaným podle tohoto zákona.".

(zemědělský výbor)

K dosavadnímu § 50

Za dosavadní § 50 vložit nový §, který zní:

"Nucený nájem

(1) V případech, kdy vlastník lesa neplní podstatné povinnosti stanovené tímto zákonem a ohrožuje tím existenci lesa a lesy sousední, přičemž sankce podle § 49 jsou neúčinné, rozhodne orgán státní správy lesů o nuceném nájmu takového lesa.

(2) Nucený nájem spočívá v tom, že stanovená právnická nebo fyzická osoba zajišťuje v těchto lesích hospodaření podle tohoto zákona a schváleného plánu. Výnosů z tohoto hospodaření použije k uhrazení vzniklých nákladů a přiměřeného zisku. Nesmí přitom uvedený majetek zatížit ani zcizit.".

Ostatní ustanovení přečíslovat.

(hospodářský výbor)

K dosavadnímu § 52 odst. 5

Dosavadní odstavec 5 nahradit tímto zněním:

"(5) Zařazení lesů do kategorií (§ 6 a 7) musí být uvedeno do souladu s tímto zákonem do jednoho roku ode dne jeho účinnosti.".

(ústavně právní výbor)

K dosavadnímu § 55

V bodě 1 za slovo "spojené" vložit slova "a kdo je provede".

(zemědělský výbor)

Zvláštní příloha ke společné zprávě

k tisku 1591

Výbor petiční, pro lidská práva a národnosti vzal předložený návrh zákona na vědomí s tím, že v průběhu jeho projednávání přijal tyto pozměňovací návrhy:

- § 2, odst. d - doplnit do výčtu: "včetně chovu včel";

- § 3, odst. 1 - rozdělit na dva odstavce takto:

"1/ Pozemky určené k plnění funkcí lesa jsou:

a) pozemky, které jsou či mají být lesnicky obhospodařovány (dále jen "lesní pozemky"),

b) pozemky jiných druhů, s lesem související a plnící funkce lesů nebo sloužící lesnímu hospodářství (dále jen "jiné pozemky"),

- další odst. přečíslovat;

- § 4, odst. 2 - vypustit text od slova: "zejména" až do konce věty;

- za § 4 - vložit nový § 4a ve znění:

"§ 4a

Zákaz podnájmu

Podnájem lesa není dovolen."

- vložit nový § 4b -

"§ 4b

Předkupní právo státu

1/ Vlastníci lesů ochranných (§ 6) a lesů zvláštního určení (§ 7) jsou povinni v případě jejich zamýšleného prodeje přednostně nabídnout tyto lesy ke koupi právnické osobě uvedené v § 4 odst. 1. Pokud tato právnická osoba neprojeví o koupi písemně závazný zájem do 30 dnů od obdržení nabídky, mohou vlastníci zamýšlený prodej uskutečnit.

2/ Povinnost podle odst. 1 vlastníci lesů nemají, pokud má být kupujícím osoba blízká, nebo vlastník sousedního lesa.";

- § 7, odst. 2, písm. c) - vypustit slova: "příměstské a další";

- § 10 - název změnit takto: "Evidence a dělení pozemků"; vložit nový odst. 3

v tomto znění:

"3/ Dělení lesních pozemků, při kterém výměra jednoho dílu klesne pod jeden hektar, vyžaduje souhlas orgánu státní správy lesů. Orgán státní správy lesů souhlas nevydá, jestliže by dělením vznikly pozemky nevhodného tvaru nebo velikosti, neumožňující řádné hospodaření v lese.";

- § 15, odst. 2 - vypustit písm. d);

- § 17, odst. 1 - za slova "do lesa" vložit: "na vlastní nebezpečí";

- § 18, odst. 1 - v písm. j) vložit za slova "na kole" slova: "na lyžích";

- § 18, odst. 5 - nahradit novým zněním:

"Organizované sportovní akce s výjimkou motoristických a kynologických lze konat na základě oznámení orgánu státní správy lesů. V oznámení, které musí být předloženo nejméně 30 dnů před dnem konání této akce, pořadatel uvede místo a termín konání této akce, předpokládaný počet účastníků, způsob zjištění a souhlas vlastníka lesa. Orgán státních lesů může do 15 dnů ode dne doručení oznámení stanovit doplňující podmínky.";

- § 19, odst. 1 - ve druhém řádku "a" nahradit slovy: "nebo jinak";

- § 20, odst. 2 - doplnit na konci prvé věty: "a kdo nahradí vlastníku lesa případnou újmu.";

- § 21 - vložit nový odst. 5 v tomto znění:

"5/ Zpracovatelé lesních hospodářských plánů a lesních inventarizačních osnov při jejich sestavování přihlédnou k zásadám oblastních plánů rozvoje.";

- § 22, odst. 3 - nové znění prvé věty:

"Právnické osoby, kterým je svěřeno nakládání se státními lesy, ostatní právnické a fyzické osoby vlastnící více než 50 hektarů lesa v obvodu územní působnosti schvalujícího orgánu Státní správy lesů (§ 25), jsou povinny zabezpečit zpracování plánů.";

- § 23, odst. 1 - v třetím řádku za slovo "fyzických" vložit: "a právnických";

- § 23, odst. 3 - doplnit nakonec prvé věty slova: "a minimální plošný rozsah výchovných zásahů v porostech do 4Oti let věku.";

- § 23 - doplnit za odst. 3 nový odst. 4 v tomto znění:

" 4/ Pro vlastníky lesa ochranného (§ 6) a lesa zvláštního určení (§ 7) je osnova závazná.";

- ostatní přečíslovat;

- § 25, odst. 1 - "60 dnů" nahradit slovy: "90 dnů";

- § 25, odst. 3 - ve třetím řádku nahradit slovo "nový" slovem: "upravený"; stejně tak v předposledním řádku;

- § 29, odst. 4 - slova "průměrná výška" nahradit slovy: "dvě průměrné výšky";

- § 30, odst. 4 - před slova "poškozovány zvěří" vložit slovo: "nepřiměřeně";

- § 35, odst. 3 - doplnit na konec druhé věty za slova "podle odst. 1" slova: "nebo jej zaměstnat v pracovním poměru";

- nový oddíl třetí - "Lesní stráž" s novými paragrafy 36 a 37 tohoto znění:

"Oddíl třetí

Lesní stráž

§ 36

1/ Lesní stráž je fyzická osoba zajišťující ochrannou službu v lesích při obecném užívání lesů občany. Vykonává svou činnost bezplatně, pokud se

s vlastníkem lesa nedohodne jinak.

2/ Lesní stráž ustanovuje na návrh vlastníka lesa nebo z vlastního podnětu orgán státní správy lesů, v průkazu lesní stráže současně stanoví obvod její působnosti, který nesmí přesáhnout obvod územ. působnosti orgánu, který průkaz vydal. Na řízení o ustanovování lesní stráže se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

3/ Lesní stráží ustanoví orgán státní správy lesů fyzickou osobu, která je občanem České republiky, je starší 21 let, nebyla odsouzena pro úmyslný trestní čin, má způsobilost k právním úkonům, je zdravotně způsobilá, prokázala znalost práv a povinností lesní stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů a složila před orgánem státní správy slib tohoto znění: "Slibuji, že jako lesní stráž budu

s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochranné služby

v lesích, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející lesní stráži."

4/ Lesní stráži vydá orgán státní správy lesů služební odznak a průkaz lesní stráže, jejichž vzor je uveden v příloze číslo 2 k tomuto zákonu. Tento orgán také vede evidenci lesních stráží.

5/ Lesní stráž je povinna oznámit orgánu státní správy lesů do 30 dnů od jejich vzniku všechny změny, týkající se podmínek uvedených v odstavci 3/.

6/ Orgán státní správy lesů ustanovení lesní stráže zruší, pokud fyzická osoba přestala tuto funkci vykonávat, splňovat podmínky stanovené v odstavci 3 (nebo prokáže, že byla ustanovena na podkladě nesprávných údajů). Orgán státní správy lesů může ustanovení lesní stráže zrušit též z jiných důvodů na návrh vlastníka nebo z vlastního podnětu.

§ 37

Povinnosti a práva lesní stráže

1/ Lesní stráž je při své činnosti povinna

a) prokázat se průkazem lesní stráže a nosit služební odznak,

b) dohlížet na dodržování povinností spojených s obecným užíváním lesů

(§ 18 a § 18),

2/ Lesní stráž je při své činnosti oprávněna

a) zjišťovat totožnost osob, které při obecném užívání lesa porušují ustanovení tohoto zákona,

b) ukládat a vybírat pokuty za přestupky uvedené v § 47 tohoto zákona v blokovém řízení podle zvláštního předpisu (24),

c) předvést policejnímu orgánu osobu podezřelou ze spáchání trestného činu nebo přestupku jinou osobu, kterou přistihne při trestném činu nebo přestupku, nelze-li jinak zjistit její totožnost, k zamezení jejího útěku nebo k zajištění důkazu.

----------

24) zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích

- dosavadní oddíl třetí přejmenovat na oddíl čtvrtý, paragrafy a odkazy přečíslovat odpovídajícím způsobem;

- § 38, odst. 2 - za slova "alespoň 10 let" doplnit: "z toho 5 let v hospodářské úpravě lesů";

- § 42, odst. 1 - místo slov "může podporovat" doplnit: "podporuje";

- v druhé větě za slovo "poskytnuty" vložit "vlastníkům a jejich sdružením", promítnout také do odst. 3;

- v odst. 1 formulovat:

písm. d) - "obnovu lesů poškozených imisemi a související opatření";

písm. e) - "zalesnění v horských polohách a související opatření";

písm. g) - "zajištění mimoprodukčních funkcí lesa a související opatření";

- § 43, odst. 1, písm. b) - "ministerstvo zemědělství" nahradit: "ministerstvo životního prostředí" - toto promítnout do dalších ustanovení;

- § 44, odst. 2 - vložit nové písm. k): "k) ustanovují lesní stráž (§ 36)", dosavadní písm. k) označit jako l);

- § 45, odst. 3 - doplnit nové písm. m): "m) ustanovuje lesní stráž (§ 36)"; ostatní písmena přeznačit;

- § 47, odst. 1 - doplnit nové písm. f): "f) tábořit mimo vyhrazená místa"; ostatní písmena přeznačit;

- § 47, odst. 2 - doplnit větu: "Pokutu za přestupek podle odst. 1 může ukládat v blokovém řízení do výše 1000,- Kč též lesní stráž.";

- § 49, odst. 1 a 2 - z názvu z odst. 1 i odst. 2 vypustit slova podnájemce;

- za § 50 - vložit nový § 5Oa v tomto znění:

"5Oa

Nucená správa

1/ V případech, kdy vlastník lesa neplní podstatné povinnosti stanovené tímto zákonem a ohrožuje tím existenci lesa a lesy sousední, přičemž sankce podle § 49 jsou neúčinné, rozhodne orgán státní správy lesů o nucené správě takového lesa.

2/ Nucená správa spočívá v tom, že stanovená právnická nebo fyzická osoba zajišťuje v těchto lesích hospodaření podle zákona a schváleného plánu ve své režii a ponechává si výnosy z tohoto hospodaření. Nesmí přitom uvedený majetek zatížit ani zcizit.";

- § 52, odst. 11 - lhůtu dvou měsíců nahradit šesti měsíci, lhůtu šesti měsíců devíti měsíci;

- § 58 - účinnost celého zákona stanovit 1. 1. 1996;

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP