Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 5

I. volební období

1741

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o vnitrozemské plavbě (tisk 1540)

Branný a bezpečnostní výbor, hospodářský výbor a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednaly na svých schůzích vládní návrh zákona o vnitrozemské plavbě a doporučují Poslanecké sněmovně, aby s předloženým vládním návrhem zákona vyslovila souhlas s těmito úpravami:

1/ v § 3 - nové znění odst. 1: "Vodní cesty se dělí na sledované vodní cesty a ostatní vodní cesty. Sledované vodní cesty musí odpovídat plavebně provozním podmínkám. Plavebně provozní podmínky pro provozování plavby a způsob značení sledovaných vodních cest stanoví prováděcí předpis".

2/ v § 3 - nové znění odst. 2: "Sledované vodní cesty se člení na vodní cesty dopravně významné a na vodní cesty účelové. Rozměry vodních cest dopravně významných, včetně jejich zařazení do tříd a plavebně provozní podmínky umístění mostů a jiných zařízení, která je křižují nad nejvyšší plavební hladinou nebo pod dnem těchto cest, stanoví prováděcí předpis. Vodní cesty účelové, jejichž seznam stanoví prováděcí předpis, jsou vodní cesty, na kterých je provozována pouze rekreační plavba a vodní doprava místního významu".

3/ v § 5 - nový odst. 3 - "Stavby na sledované vodní cestě lze zřizovat jen se souhlasem plavebního úřadu a za podmínek jím stanovených ve správním řízení".

4/ v § 5 odst. 2 - slovo "udržovat" nahradit slovem "spravovat".

5/ v § 6 - nové znění odst. 1: "Přístav je tvořen vodní částí a pozemní částí přístavu, kde lze překládat zboží, umožnit bezpečný výstup a nástup osob mezi plavidlem a břehem, provádět opravy, vystrojování, zásobování a stání plavidel u nábřeží k těmto účelům upraveného".

6/ v § 6 - nové znění odst. 3: "(3) Plavební provoz v přístavu se řídí podmínkami plavebního provozu, které určují povinnosti vůdce plavidla, člena posádky a provozovatele přístavu při vplutí, rozmístění a stání plavidel v přístavu, jakož i při zvláštních událostech, kterými jsou velká voda, požár a zámraza. Podmínky plavebního provozu v přístavu stanoví prováděcí předpis.".

7/ v § 9 - upravené znění úvodu odst. 3: "Plavidlo, jehož provozovatelem je osoba s trvalým pobytem nebo sídlem na území České republiky, podléhá evidenci." a dále pokračuje původní text odst. 3.

8/ v § 9 odst. 4 písm. a) se mění text: " s celkovou plochou plachet do 12 m2 (dále jen "vybrané malé plavidlo"),".

9/ v § 9 odst. 4 písm. b) nové znění: " plovoucí zařízení o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 10 000 kg, pokud žádný z rozměrů nepřesahuje 10 m,".

10/ v § 20 doplnit nový odstavec: "(3) Způsobilost určených technických zařízení se posuzuje vždy při vydávání osvědčení plavidla podle § 10 odst. 5 tohoto zákona. Bez schválené způsobilosti určených technických zařízení nemůže být plavidlu, na němž je toto zařízení instalováno, osvědčení plavidla vydáno.".

11/ v § 21 - nové znění: "Technické prohlídky a zkoušky určených technických zařízení na plavidlech mohou provádět jen osoby k tomu odborně způsobilé a oprávněné plavebním úřadem. Rozsah odborné způsobilosti a ostatní podmínky k získání oprávnění stanoví prováděcí předpis".

12/ v § 22 odst. 1 vložit za slovo "nehody," slovo "opravy,".

13/ v § 26 doplnit nový odstavec 1 a původní odstavec označit jako odstavec 2: "(1) Plavební úřad je oprávněn zadržet průkaz způsobilosti vůdce plavidla a nařídit přezkoušení odborné nebo zdravotní způsobilosti člena posádky plavidla v případě, že při výkonu své funkce vykazuje nedostatky, které mohou ohrozit bezpečnost plavebního provozu. Podle výsledku přezkoušení může plavební úřad výkon příslušného oprávnění omezit nebo zakázat. V případě zákazu výkonu oprávnění odejme plavební úřad zároveň průkaz způsobilosti".

14/ v § 30 odst. 3 - nové znění: "(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 se nevztahují na zahraniční malé plavidlo provozované zahraniční osobou k rekreační plavbě v České republice.".

15/ v § 31 odst. 1 - vypustit slova "jeho součástí či výstroje,".

16/ v § 31 odst. 2 - doplnit: "(2) Vůdce plavidla a provozovatel plavidla jsou povinni zajistit, aby nehoda byla neprodleně ohlášena plavebnímu úřadu, jemuž přísluší její odborné šetření a stanovení příčin. V případě, že v důsledku nehody došlo ke znečištění vod nebo k ohrožení její kvality nebo k poškození vodní cesty, její součásti nebo stavby na ní, je vůdce plavidla a provozovatel plavidla povinen ohlásit nehodu též příslušnému vodohospodářskému orgánu a správci vodní cesty. Ohlašovací povinnost se nevztahuje na takovou nehodu, jejímž účastníkem je pouze jedno plavidlo a jejímž důsledkem je poškození pouze tohoto plavidla nebo jím přepravovaného nákladu."

17/ v § 45 nahradit odkaz 11 novým zněním: "(11) Zákon České národní rady č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.".

18/ v § 54 - změna účinnosti - "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. října 1995".

19/ k příloze č. 1 - bod 2 - nové znění: "2. pobřežní obslužné cesty vodního toku, plavební znaky na hladině, na březích, na mostech a na jiných objektech a zařízeních, která křižují vodní cesty a kilometráž vodní cesty,".

20/ k příloze č. 1 - bod 4 - vypustit text v závorce.

21/ k příloze č. 1 - bod 5 - doplnit za slovo "zařízení" tato slova: "pro řízení plavby a její bezpečnost".

22/ k příloze č. 1 - bod 8 - vypustit text za pomlčkou.

23/ k příloze č. 1 - bod 10 - upravit text: "10. velíny a jiná zařízení a objekty, sloužící bezprostředně k provozu vodní cesty nebo jejich součástí.".

24/ k příloze č. 2 - bod 2 za slovo "Dyje," doplnit slova "včetně průplavu Otrokovice - Rohatec,".

25/ k příloze č. 2 - doplnit nový bod č. 5: "5. Ostravice pod ústím Lučiny.". Ostatní body přečíslovat.

V Praze dne 16. května 1995


Ing. Vladimír ŠUMAN v.r.
Tomáš FEJFAR v.r.
předseda branného
zpravodaj branného
a bezpečnostního výboru
a bezpečnostního výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ
v.r.
Ing. Josef HOLUB v.r.
předseda hospodářského výboru
zpravodaj hospodářského výboru
Ing. Leopold ZUBEK v.r.
předseda a zpravodaj výboru
pro veřejnou správu, regionální rozvoj
a životní prostředí


Připomínky nezařazené do společné zprávy

k tisku 1540

1. v části VIII "Společná, přechodná a závěrečná ustanovení" upravit text § 47 ve znění:

"Ustanovení § 9 až 21 a § 24 až 27 se vztahují i na plavidla Armády České republiky, jejich vůdce a členy posádek, pokud předpisy Ministerstva obrany nestanoví jinak."

(branný a bezpečnostní výbor)

2. V příloze č. 2 vypustit bod 5

(výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP