Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 5

I. volební období

1461

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o technických podmínkách provozu silničních vozidel na pozemních komunikacích

(tisk 984)

Hospodářský výbor, zemědělský výbor a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednaly vládní návrh zákona o technických podmínkách provozu silničních vozidel na pozemních komunikacích.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí k předloženému vládnímu návrhu zákona nepřijal usnesení.

Hospodářský výbor a zemědělský výbor doporučují Poslanecké sněmovně schválit předložený návrh zákona v tomto znění:

"Z á k o n

ze dne . 1995

o technických podmínkách provozu silničních vozidel

na pozemních komunikacích

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ČÁST PRVNÍ

Způsobilost vozidla

§ 1

Silniční vozidlo

(1) Silničním vozidlem se rozumí vozidlo, které je vyrobené a určené k provozu na pozemních komunikacích. Druhy silničních vozidel a technické podmínky z hlediska konstrukce, provedení a vybavení silničních vozidel stanoví prováděcí předpis.

(2) Na pozemních komunikacích je zakázáno provozovat silniční vozidlo (dále jen "vozidlo"),

a) které svojí konstrukcí a technickým stavem neodpovídá požadavkům bezpečnosti silničního provozu, obsluhujících osob, přepravovaných osob a věcí,

b) které svým technickým stavem ohrožuje životní prostředí nad míru stanovenou prováděcím předpisem a zvláštním předpisem, [Zákon č. 309/1991 Sb., o ochraně ovzduší před znečišťujícími látkami (zákon o ovzduší), ve znění pozdějších předpisů.]

c) jehož technická způsobilost k provozu nebyla schválena,

d) které není opatřeno státní poznávací značkou. [§ 85, § 90 až § 94 vyhlášky ministerstva vnitra č. 145/1956 Ú. l., o provozu na silnicích, ve znění vyhlášky č. 103/1978 Sb., vyhlášky č. 69/1981 Sb. a vyhlášky č. 34/1984 Sb.]

§ 2

Technická způsobilost typu vozidla

(1) Výrobce vozidel vyrobených hromadně za účelem jejich provozování na pozemních komunikacích je povinen je vyrábět podle schváleného typu. Technickou způsobilost typu vozidla, včetně součástí a příslušenství vozidla schvaluje na základě žádosti výrobce Ministerstvo dopravy (dále jen "ministerstvo"). Ministerstvo technickou způsobilost typu vozidla schválí, jsou-li splněny technické podmínky stanovené prováděcím předpisem nebo mezinárodní smlouvou, kterou je Česká republika vázána.

(2) Ministerstvo zahájí řízení o schválení typu vozidla, součástí a příslušenství vozidla dnem, kdy došla ministerstvu žádost, která splňuje požadované náležitosti a která je doložena předepsanými doklady. Ministerstvo rozhodne o žádosti o schválení typu vozidla, součástí a příslušenství vozidla ve lhůtě 90 dnů od zahájení řízení. Náležitosti žádosti, doklady, které je nutno k žádosti doložit a způsob schvalování typu vozidla, součástí a příslušenství vozidla stanoví prováděcí předpis.

(3) U vozidel určených prováděcím předpisem je podkladem pro rozhodnutí ministerstva o způsobilosti typu vozidla přezkoušení vozidla. Přezkoušení vozidla se provádí na náklad výrobce u právnické osoby, kterou určí ministerstvo.

(4) Ustanovení odstavce 1, 2 a 3 se vztahují i na hromadnou přestavbu typu vozidla.

§ 3

Technická způsobilost jednotlivého vozidla k provozu

(1) O technické způsobilosti jednotlivého vozidla k provozu na pozemních komunikacích, které se neshoduje se schváleným typem vozidla, rozhoduje příslušný dopravní inspektorát Policie České republiky (dále jen "dopravní inspektorát"), který vydává doklad o jeho technické způsobilosti k provozu. [Vyhláška ministerstva vnitra č. 145/1956 Ú.l., o provozu na silnicích, ve znění pozdějších předpisů.] Dopravní inspektorát doklad o technické způsobilosti vozidla k provozu vydá, pokud jsou splněny technické podmínky vozidla, které stanoví prováděcí předpis nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána.

(2) Ustanovení odstavce 1 se vztahuje i na jednotlivé vozidlo, které bylo přestavěno.

§ 4

Výjimky

(1) Ministerstvo může pro schválení typu vozidla, jeho součástí a příslušenství nebo pro schválení technické způsobilosti jednotlivého vozidla k provozu rozhodnout na základě žádosti o udělení výjimky ze splnění technických podmínek vozidla. Výjimku lze udělit pouze za předpokladu, že konstrukce a provedení vozidla zajistí i s udělenou výjimkou bezpečnost provozu vozidla.

(2) Výjimku nelze udělit z technických podmínek stanovených pro brzdy vozidla, emise škodlivin ve výfukových plynech, hluk vozidla a odrušení vozidla.

(3) Náležitosti žádosti o udělení výjimky a podrobnosti o udělování výjimek stanoví prováděcí předpis.

§ 5

Povinnosti výrobce vozidla

(1) Výrobce vozidla potvrzuje shodnost vozidla se schváleným typem zápisem technické způsobilosti vozidla do technického průkazu nebo technického osvědčení vozidla, který vystavuje pro každé jím vyrobené vozidlo.

(2) Ministerstvo provádí kontrolu vyrobených vozidel uváděných do provozu, zda se shodují se schváleným typem vozidla. Zjistí-li ministerstvo, že vyrobená vozidla nejsou shodná se schváleným typem vozidla, zakáže výrobci uvádět vozidla do provozu a uloží lhůtu, ve které musí být závady odstraněny, nebo rozhodne o zákazu provozování vozidel, jedná-li se o vozidla již uvedená do provozu. Odvolání proti rozhodnutí ministerstva nemá odkladný účinek.

§ 6

Vozidla v provozu

(1) Vozidla evidovaná v České republice a opatřená státní poznávací značkou podléhají pravidelným technickým prohlídkám, kterými se kontroluje technický stav vozidla (dále jen "technické prohlídky") a pravidelným měřením emisí, kterými se kontroluje splnění přípustných limitů škodlivých emisí ve výfukových plynech vozidla (dále jen "měření emisí"), mimo zemědělské a lesnické traktory a jejich přípojná vozidla, včetně včelařských kočovných vozů.

(2) Držitel vozidla zapsaný v technickém průkazu vozidla (dále jen "držitel vozidla") je povinen

a) zajistit technickou prohlídku vozidla ve stanici technické kontroly a měření emisí ve stanici měření emisí na svůj náklad,

b) přistavit vozidlo k technické prohlídce a k měření emisí ve stanovených lhůtách.

(3) Stanice technické kontroly a stanice měření emisí vystaví držiteli vozidla doklad o technickém stavu vozidla a doklad o měření emisí a kopii tohoto dokladu postoupí příslušnému dopravnímu inspektorátu.

(4) Držitel vozidla přistaví k technické prohlídce:

a) osobní automobil, nákladní automobil, jehož celková hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, motocykl, a jejich přípojná vozidla nejpozději ve lhůtě čtyř let po prvním zaevidování vozidla v České republice (dále jen "zaevidování vozidla") a potom pravidelně nejpozději ve lhůtách dvou let,

b) nákladní automobil, jehož celková hmotnost převyšuje 3 500 kg, speciální automobil, autobus, vozidlo taxislužby, vozidlo půjčovny automobilů určené k nájmu, traktor, a jejich přípojná vozidla nejpozději ve lhůtě jednoho roku po zaevidování vozidla a potom pravidelně nejpozději v jednoročních lhůtách,

c) autobus používaný v mezinárodní silniční dopravě osob, vozidlo taxislužby používané v mezinárodní silniční dopravě osob, vozidlo s právem přednostní jízdy, cvičné vozidlo autoškoly, a jejich přípojná vozidla nejpozději ve lhůtě šest měsíců po zaevidování vozidla a potom pravidelně nejpozději v šestiměsíčních lhůtách,

d) nebrzděný přívěs, jehož celková hmotnost nepřevyšuje 750 kg, malý motocykl, jehož zdvihový objem pístového spalovacího motoru pohonu vozidla nepřevyšuje 50 cm3, nebo jehož nejvyšší konstrukční rychlost nepřevyšuje 40 km.h-1 nejpozději ve lhůtě šest let po zaevidování vozidla a potom pravidelně nejpozději ve lhůtách čtyř let.

(5) Držitel dovezeného vozidla, které bylo evidováno v zahraničí, přistaví vozidlo k technické prohlídce nejpozději ke dni zaevidování vozidla a potom pravidelně nejpozději ve lhůtách stanovených v odst. 4 podle druhu vozidel s výjimkou vozidla uvedeného v odst. 4 písm. a), které přistaví držitel vozidla po první technické prohlídce pravidelně nejpozději ve lhůtách dvou let.

(6) Držitel vozidla uvedeného v odst. 4 písm. a), b), c) a d) a v odst. 5 s výjimkou přípojného vozidla a nebrzděného přívěsu přistaví toto vozidlo k měření emisí ve lhůtách stanovených pro jeho technickou prohlídku.

(7) Nezajistí-li držitel vozidla technickou prohlídku vozidla a měření emisí a nepřistaví-li vozidlo k technické prohlídce a k měření emisí ve stanovené lhůtě, stává se vozidlo technicky nezpůsobilé k provozu.

(8) Rozsah a způsob provádění technických prohlídek a měření emisí, podmínky pro hodnocení výsledku technické prohlídky a měření emisí, způsob vyznačování technických prohlídek a měření emisí a náležitosti dokladu o technickém stavu vozidla a dokladu o měření emisí stanoví prováděcí předpis.

ČÁST DRUHÁ

Stanice technické kontroly a stanice měření emisí

§ 7

(1) Stanici technické kontroly může provozovat právnická osoba, která má k provádění technických prohlídek oprávnění udělené okresním úřadem. [§ 1 a § 5 odst. 4 zákona ČNR č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působností a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících, ve znění pozdějších předpisů, úplné znění vyhlášeno pod č. 403/1992 Sb.

§ 13 odst. 1 zákona ČNR č. 418/1990 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, úplné znění vyhlášeno pod č. 90/1993 Sb.] Příslušným k rozhodování o udělení oprávnění je okresní úřad, v jehož územním obvodu bude stanice technické kontroly vykonávat svoji činnost.

(2) Okresní úřad oprávnění neudělí, je-li žadatel právně nebo ekonomicky spjat s výrobou, prodejem nebo opravou vozidel nebo jeho součástí.

(3) V rozhodnutí o oprávnění k provádění technických prohlídek okresní úřad vymezí podle podmínek technického vybavení druhy vozidel, kterým je stanice technické kontroly oprávněna provádět technické prohlídky, a datum zahájení činnosti stanice technické kontroly.

(4) V rozsahu stanoveném v rozhodnutí o oprávnění má stanice technické kontroly celostátní působnost.

(5) Náležitosti žádosti o udělení oprávnění k provádění technických prohlídek stanoví prováděcí předpis.

§ 8

(1) Stanici měření emisí může provozovat právnická nebo fyzická osoba, která má k měření emisí oprávnění udělené okresním úřadem.4) Příslušným k rozhodování o udělení oprávnění je okresní úřad, v jehož územním obvodu bude stanice měření emisí vykonávat svoji činnost.

(2) V rozhodnutí o oprávnění k měření emisí okresní úřad vymezí podle podmínek technického vybavení typy vozidel, kterým je stanice měření emisí oprávněna měřit emise, a datum zahájení činnosti stanice měření emisí.

(3) Okresní úřad opravnění podle odst. 1 udělí těm právnickým nebo fyzickým osobám, které splní podmínky stanovené prováděcím předpisem.

(4) V rozsahu stanoveném v rozhodnutí o oprávnění má stanice měření emisí celostátní působnost.

(5) Náležitosti žádosti o udělení oprávnění k měření emisí stanoví prováděcí předpis.

§ 9

(1) Stanice technické kontroly a stanice měření emisí jsou povinny ke dni zahájení činnosti zajistit, aby

a) práce při provádění technických prohlídek a měření emisí vyžadující odbornou způsobilost prováděly pouze fyzické osoby, které na základě předepsané výuky obdrží osvědčení o odborné způsobilosti,

b) technické vybavení odpovídalo udělenému oprávnění,

c) technická zařízení používaná k provádění technických prohlídek a měření emisí splňovala požadavky stanovené zvláštním předpisem [Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů.] a doložit okresnímu úřadu splnění těchto podmínek ve lhůtě stanovené v rozhodnutí o oprávnění.

(2) Osvědčení o odborné způsobilosti vydává ministerstvo. Způsob provádění výuky, rozsah odborných znalostí, způsob jejich ověřování a podmínky technického vybavení stanoví prováděcí předpis.

(3) Stanice technické kontroly je povinna zajistit, aby po celou dobu své činnosti, nebyla ekonomicky spjata s výrobou, prodejem nebo opravou vozidel nebo jeho součástí.

§ 10

Okresní úřad odejme oprávnění k provádění technických prohlídek nebo k měření emisí, jestliže:

a) při provádění technických prohlídek nebo měření emisí jsou závažně porušovány povinnosti stanovené tímto zákonem nebo prováděcím předpisem,

b) technické prohlídky nebo měření emisí nejsou prováděny v rozsahu stanoveném v oprávnění,

c) ministerstvo v rámci výkonu státního odborného dozoru nařídilo okamžité zastavení provádění technických prohlídek nebo měření emisí (§ 12).

ČÁST TŘETÍ

Státní odborný dozor

nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí

§ 11

(1) Státní odborný dozor nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí vykonává ministerstvo.

(2) Osoba pověřená výkonem státního odborného dozoru dozírá, zda má stanice technické kontroly oprávnění k technickým prohlídkám, zda má stanice měření emisí oprávnění k měření emisí a zda tyto stanice plní povinnosti stanovené tímto zákonem.

(3) Zjistí-li osoba pověřená výkonem státního odborného dozoru porušení povinností stanovených tímto zákonem, podle potřeby a povahy zjištěných nedostatků uloží způsob a lhůtu k odstranění těchto nedostatků a jejich příčin. Ostatní práva a povinnosti osob pověřených výkonem státního odborného dozoru jsou stanoveny zvláštním předpisem. [§ 2 písm. d) a § 8 až § 20 zákona č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, ve znění zákona č. 166/1993 Sb.]

§ 12

Zjistí-li pověřená osoba při výkonu státního odborného dozoru závažné závady v činnosti stanice technické kontroly nebo v činnosti stanice měření emisí, je oprávněna nařídit okamžité zastavení provádění technických prohlídek nebo měření emisí a vyrozumí o tom příslušný okresní úřad; na vydání tohoto opatření se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

ČÁST ČTVRTÁ

Společná, přechodná a závěrečná ustanovení

§ 13

Řízení ve věcech upravených tímto zákonem

(1) V řízení ve věcech upravených tímto zákonem se postupuje podle obecných předpisů o správním řízení, [Zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád).] pokud jednotlivá ustanovení tohoto zákona nestanoví jinak.

(2) Pokud v osvědčení o technickém průkazu vozidla při jeho prvním zaevidování je stanoven kratší termín jeho platnosti než stanoví zákon, upraví dopravní inspektorát na žádost držitele tento termín v souladu se zákonem bez technické prohlídky.

§ 14

Přechodná ustanovení

(1) Pokud v osvědčení o technickém průkazu vozidla uvedeného v § 6 odst. 4 písm. a), a d) není stanoven termín příští technické prohlídky a od zaevidování vozidla již uplynula lhůta stanovená v § 6 odst. 4 písm. a), a d) pro technickou prohlídku, je držitel vozidla povinen přistavit vozidlo k první pravidelné technické prohlídce ve lhůtě

a) šesti měsíců, bylo-li vozidlo zaevidováno do 31. srpna 1978,

b) jednoho roku, bylo-li vozidlo zaevidováno v období od 1. září 1978 do 31. srpna 1985,

c) 18 měsíců, bylo-li vozidlo zaevidováno v období od 1. září 1985 do 31. srpna 1991,

d) dvou let, bylo-li vozidlo zaevidováno po 1. září 1991 od účinnosti tohoto zákona.

(2) Pokud v osvědčení o technickém průkazu vozidla uvedeného v § 6 odst. 4 písm. b) a c) není stanoven termín příští technické prohlídky a od zaevidování vozidla již uplynula lhůta stanovená v § 6 odst. 4 písm. b) a c) pro technickou prohlídku vozidla, je držitel vozidla povinen přistavit vozidlo k první pravidelné technické prohlídce ve lhůtě šesti měsíců od účinnosti tohoto zákona.

(3) Držitel vozidla je povinen přistavit vozidlo k prvnímu pravidelnému měření emisí nejpozději ke dni první pravidelné technické prohlídky podle tohoto zákona.

(4) Měření emisí, provedené před účinností tohoto zákona podle zvláštního předpisu1) a prováděcího předpisu se považují za první měření emisí podle tohoto zákona, pokud jeho platnost neskončí před datem první technické kontroly dle tohoto zákona.

(5) Nedostaví-li se držitel vozidla ve lhůtě uvedené v odst. 1 nebo v odst. 2 a v odst. 3 k první pravidelné technické prohlídce nebo k prvnímu pravidelnému měření emisí, stává se vozidlo po uplynutí této lhůty technicky nezpůsobilé k provozu.

(6) Dosavadní stanice technické kontroly a stanice měření emisí jsou povinny uvést svou činnost do souladu s tímto zákonem a ve lhůtě jednoho roku od účinnosti tohoto zákona podat okresnímu úřadu žádost o udělení oprávnění k provádění technických prohlídek nebo k měření emisí, jinak ztrácejí oprávnění k jejich provádění. Do doby rozhodnutí o udělení oprávnění se tyto stanice technické kontroly a stanice měření emisí považují za oprávněné k provádění technických prohlídek nebo k měření emisí.

§ 15

Zmocňovací ustanovení

Ministerstvo vydá právní předpis k provedení § 1 odst. 1 a 2 písm. b), § 2 odst. 2 a 3, § 3 odst. 1, § 4 odst. 3, § 6 odst. 8, § 7 odst. 5, § 8 odst. 4 a § 9 odst. 2.

§ 16

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 1995.

V Praze dne 27. ledna 1995

Ing. Vladimír BUDINSKÝ v. r.
předseda a zpravodaj hospodářského výboru
MVDr. Jan ČERNÝ v.r.
Ing. Josef ČERVINKA v.r.
předseda zemědělského výboru
zpravodaj zemědělského výboru
Ing. Leopold ZUBEK v.r.
Mgr. Pavel SEIFER v.r.
předseda výboru pro veřejnou správu,
zpravodaj výboru pro veřejnou správu,
regionální rozvoj a životní prostředí
regionální rozvoj a životní prostředí


Přiipomínka zemědělského výboru

nezařazená do společné zprávy

K § 7

V odst. 1 za slovo "právnická" vložit slova "nebo fyzická".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP