Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 5

I. volební období

1459

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o změně a doplnění zákona České národní rady č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů a zákona České národní rady č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

(tisk 1297)

Rozpočtový výbor, hospodářský výbor, zemědělský výbor a zahraniční výbor projednaly ve svých schůzích vládní návrh zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o změně a doplnění zákona České národní rady č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů, zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů a zákona České národní rady č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Uvedené výbory doporučují Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh schválila s těmito změnami:

K § 3 odst. 1

Za slova "osvědčení o původu zboží." se vkládá odkaz na poznámku č. 2), která zní:

"2) Zákon ČNR č. 13/1993 Sb., celní zákon.".

Další poznámky se přečíslují.

§ 4 odst. 1 zní:

"(1) Provozováním pojišťování vývozních úvěrových rizik se pověřuje Exportní garanční a pojišťovací společnost, akciová společnost, Praha, (dále jen "exportní pojišťovna"). Podmínkou k provozování uvedeného pojištění je, že všechny akcie exportní pojišťovny jsou ve vlastnictví státu a akcionáři zastupující stát jsou zastoupeni v představenstvu a v dozorčí radě společnosti alespoň dvoutřetinovou většinou. Pokud tento zákon nestanoví jinak, vztahují se na exportní pojišťovnu ustanovení zvláštního zákona3). Stanovy exportní pojišťovny musí obsahovat mimo náležitosti uvedené ve zvláštním zákoně4) zákaz udělovat zaměstnancům souhlas k podnikatelské či jiné formě výdělečné činnosti shodné s podnikatelskou činností exportní pojišťovny.".

Poznámka pod čarou č. 4) se označí jako č. 3), poznámka č. 2) jako č. 4) a poznámka č. 3) v § 4 odst. 2 se označí jako č. 5.

§ 4 odst. 3 zní:

"(3) při pojištění vývozních úvěrových rizik postupuje exportní pojišťovna podle podle tohoto zákona a všeobecných pojistných podmínek schválených Ministerstvem financí; přitom je povinna hospodárně využívat rozpočtové dotace a záruky.".

V § 4 se za odstavec 3 připojuje odstavec 4, který zní:

"(4) Exportní pojišťovna podává dvakrát ročně Poslanecké sněmovně Parlamentu informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik. Tato informace obsahuje zejména:

a) údaje o exportní pojišťovně, především o výši jejího základního jmění, složení akcionářů, představenstva a dozorčí rady, a dále bilanci pojišťovny,

b) údaje o provozování pojištění vývozních úvěrových rizik, především rozbor tohoto pojištění včetně teritoriální a odvětové struktury, užití prostředků státního rozpočtu, dále údaje o vztahu mezi poptávkou po tomto pojištění a pojistnou kapacitou exportní pojišťovny, jakož i údaje o předpokládaném vývoji tohoto pojištění.".

V § 5 vypustit odstavec 3 a odstavec 4 označit jako odstavec 3.

V § 6 odstavce 1 a 2, včetně nových poznámek č. 10) a 11) znějí:

"(1) Provozováním zvýhodněného financování se pověřuje Česká exportní banka, akciová společnost, Praha, (dále jen "exportní banka"). Podmínkou k provozování zvýhodněného financování je, že akcie exportní banky jsou nejméně ze dvou třetin ve vlastnictví státu a ve zbývající části ve vlastnictví exportní pojišťovny a akcionáři zastupující stát jsou zastoupeni v představenstvu a v dozorčí radě společnosti alespoň dvoutřetinovou většinou. Pokud tento zákon nestnoví jinak, vztahují se na exportní banku ustanovení zvláštních zákonů.9) Stanovy exportní banky musí obsahovat mimo náležitosti uvedené ve zvláštním zákoně3)

a) ustanovení o přednostním použití zisku pro doplnění fondů k zabezpečení činnosti exportní banky,

b) výkon funkcí v orgánech bez nároku na odměnu,

c) zákaz udělovat zaměstnancům souhlas k podnikatelské či jiné formě výdělečné činnosti shodné s podnikatelskou činností banky.

(2) Posláním exportní banky je poskytování zvýhodněného financování a provádění souvisejících činností v souladu s povolením vydaným podle zvláštního zákona10), vedoucích k hospodárnému využívání získaných zdrojů. Exportní banka provozuje zvýhodněné financování poskytováním úvěrů bance vývozce (dále jen "refinanční úvěry") nebo poskytováním úvěrů přímo vývozci nebo zahraniční osobě (dále jen "přímé úvěry") za podmínek běžných na mezinárodních trzích pro státem podporované vývozní úvěryll); zdroje pro zvýhodněné financování získává exportní banka na peněžních a kapitálových trzích.

______________________________________

10) Zákon č. 21/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

11) Ujednání o pravidlech pro oficiálně podporované vývozní úvěry zemí OECD (tzv. CONSENSUS OECD).".

Posunout číslování následujících poznámek o dvě místa.

V § 6 vložit za odstavec 2 nový odstavec 3, který zní:

"(3) Ztráty exportní banky z rozdílů úrokových sazeb získávaných a poskytovaných zdrojů a z rozdílů měnových kursů jsou dotovány ze státního rozpočtu.".

§ 6 odst. 3 a 4 označit jako odstavce 4 a 5.

§ 6 dosavadní odstavec 4 (nový odstavec 5) zní:

"(5) Pravidla obezřetného podnikání pro exportní banku stanoví Česká národní banka v dohodě s ministerstvem financí.".

V § 6 vložit jako nový odstavec 6 ustanovení § 7 odst. 3, který zní:

"(6) Při zvýhodněném financování postupuje exportní banka podle všeobecných obchodních podmínek, které musí obsahovat maximální výši úrokové přirážky bank vývozců k úrokovým nákladům, za které získaly refinanční úvěry od exportní banky.".

V § 6 vložit jako nový odstavec 7 ustanovení § 7 odst. 5, který zní:

"(7) Všeobecné obchodní podmínky podle odstavce 6 schvaluje Ministerstvo financí v dohodě s Českou národní bankou.".

V § 6 vložit nový odstavec 8, který zní:

"(8) Exportní banka podává dvakrát ročně Poslanecké sněmovně Parlamentu informaci o zvýhodněném financování. Tato informace obsahuje zejména:

a) údaje o exportní bance, především o výši jejího základního jmění, složení akcionářů, představenstva a dozorčí rady a dále bilanci banky.

b) údaje o provozování zvýhodněného financování, především rozbor tohoto financování včetně teritoriální a odvětvové struktury, užití prostředků státního rozpočtu, dále údaje o vztahu mezi poptávkou po zvýhodněném financování a možnostmi exportní banky tuto poptávku uspokojit, jakož i údaje o předpokládaném vývoji zvýhodněného financování."

V § 6 označit dosavadní odstavec 5 jako odstavec 9, ve kterém se druhá a třetí věta nahradí tímto textem:

"Výkon státní kontroly spočívá v kontrole dodržování ustanovení tohoto zákona v oblasti čerpání a používání prostředků ze státního rozpočtu při poskytování zvýhodněného financování. Orgán státní kontroly má právo zúčastnit se jednání orgánů exportní banky při rozhodování o čerpání prostředků ze státního rozpočtu a jejich využití.".

V § 7 odst. 1 doplnit na konec tuto větu:

"Žádost obsahuje náležitosti uvedené v § 5 odst. 2, v případě refinančního úvěru doplněné o identifikační údaje o bance vývozce, které má být poskytnut refinanční úvěr.".

V § 7 vypustit odstavec 3 v důsledku jeho přesunu do § 6 odst. 6.

V § 7 přečíslovat odstavec 4 na odstavec 3.

V § 7 vypustit odstavec 5 v důsledku jeho přesunu do § 6 odst. 7.

V § 8 odst. 1 písm. b) zní:

"b) za závazky exportní banky za splácení finančních zdrojů získaných exportní bankou a za závazky z ostatních operací exportní banky na peněžních a kapitálových trzích ke zvýhodněnému financování podle § 1 písm. b).".

V § 8 odst. 3 první věta zní:

"K zajištění splácení refinančního úvěru poskytnutého bance vývozce sjednává exportní banka s bankou vývozce smluvní zajištění.".

§ 9 zní:

"§ 9

Zmocňovací ustanovení

Ministerstvo financí stanoví vyhláškou

a) tvorbu fondů uvedených v § 4 odst. 2, dále poměr mezi výší rezerv a fondů uvedených v § 4 odst. 2 a objemem pojištění vývozních úvěrových rizik, které exportní pojišťovna může poskytnout s využitím těchto rezerv a fondů, jakož i maximální výši jednotlivého vývozního úvěrového rizika, které lze krýt z těchto rezerv a fondů, a podíl exportní pojišťovny na pojistném plnění s využitím těchto rezerv a fondů.

b) režim dotování ztrát z rozdílů úrokových sazeb a z rozdílů měnových kurzů podle § 6 odst. 3.".

Část třetí se nahrazuje tímto zněním:

"ČÁST TŘETÍ

Doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů

§ 11

Zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění zákona č. 331/1993 Sb., zákona č. 117/1994 Sb. a zákona č. 224/1994 Sb. se doplňuje takto:

V § 3 odst. 5 se na konci vypouští tečka a připojují se tato slova: "a hospodaření Exportní garanční a pojišťovací společnosti, akciová společnost, Praha, a České exportní banky, akciová společnost, Praha.".

Část čtvrtá se vypouští.

Změna části třetí a vypuštění části čtvrté se promítne do názvu zákona.

V Praze dne 7. března 1995


Ing. Tomáš JEŽEK, CSc. v.r.
Ing. Jan TŘEBICKÝ v.r.
předseda rozpočtového výboru
zpravodaj rozpočtového výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ v.r.
Ing. Vlastimil VLČEK v.r.
předseda hospodářského výboru
zpravodaj hospodářského výboru
MVDr. Jan ČERNÝ v.r.
JUDr. Ing. Jan JEGLA v.r.
předseda zemědělského výboru
zpravodaj zemědělského výboru
RNDr. Jiří PAYNE v.r.
PhDr. Václav GRULICH v.r.
předseda zahraničního výboru
zpravodaj zahraničního výboru


Připomínky k tisku 1297 nezařazené do společné zprávy

V § 4 se za odstavec 3 připojuje odstavec 4, který zní:

"(4) Exportní pojišťovna podává dvakrát ročně příslušným výborům Parlamentu informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik. Tato informace obsahuje zejména:

a) údaje o exportní pojišťovně, především o výši jejího základního jmění, složení akcionářů, představenstva a dozorčí rady, a dále bilanci pojišťovny,

b) údaje o provozování pojištění vývozních úvěrových rizik včetně teritoriální struktury a přehledu pojištěných osob, dále údaje o vztahu mezi poptávkou po tomto pojištění a pojistnou kapacitou exportní pojišťovny, jakož i údaje o předpokládaném vývoji tohoto pojištění,

c) údaje o užití prostředků státního rozpočtu a údaje o realizaci státních záruk.".

HV

V § 6 se vkládá nový odstavec 8 tohoto znění:

"(8) Exportní banka podává dvakrát ročně příslušným výborů Parlamentu informaci o zvýhodněném financování. Tato informace obsahuje zejména:

a) údaje o exportní bance, především o výši jejího základního jmění, složení akcionářů, představenstva a dozorčí rady, a dále bilanci banky,

b) údaje o provozování pojištění vývozních úvěrových rizik včetně teritoriální struktury a přehledu pojištěných osob, dále údaje o vztahu mezi poptávkou po zvýhodněném financování a možnostmi exportní banky tuto poptávku uspokojit, jakož i údaje o předpokládaném vývoji zvýhodněného financování,

c) údaje o užití prostředků státního rozpočtu a údaje o realizaci státních záruk.".

HV

Část třetí se nahrazuje tímto zněním:

"ČÁST TŘETÍ

Doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů

§ 11

Zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění zákona č. 331/1993 Sb., zákona č. 117/1994 Sb. a zákona č. 224/1994 Sb. se doplňuje takto:

V § 3 odst. 5 se na konec připojuje tento text: "a hospodaření Exportní garanční a pojišťovací společnosti, akciové společnosti, Praha, s prostředky poskytovanými ze státního rozpočtu k provozování pojištění vývozních úvěrových rizik, a České exportní banky, akciové společnsti, Praha, s prostředky poskytovanými ze státního rozpočtu k provozování zvýhodněného financování podle zvláštího zákona, jakož i hospodaření těchto společností s prostředky, za něž převzal stát záruky.".

RV

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP