PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1367

návrh poslance Libora Nováka (1958)

Zákon

ze dne 1995,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a o opatřeních s tím souvisejících, ve znění zákona č. 45/1994 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a o opatřeních s tím souvisejících, ve znění zákona č. 45/1994 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. § 7 odst. 2, zní: "(2) Orgány uvedené v § 8 odst. 1 a 5 uloží fyzické nebo právnické osobě, ktrá prodává, skladuje nebo drží cigarety neznačené podle § 4 odst. 1, je-li jejich množství větší než 200 kusů a neprokáže-li tato osoba hodnověrným způsobem jejich nabytí, pokutu

a) až do výše 100 000 Kč při prvním zjištění prodeje skladování nebo držby,

b) až do výše 500 000 Kč při opětovném zjištění prodeje, skladování nebo držby.".

2. § 8 odst. 2 zní: "(2) Inspekce rovněž rozhodne o propadnutí nebo zabrání neznačených cigaret i v případech, kdy jejich vlastník

a) prohlásí, že tyto cigarety nejou určeny k prodeji, je-li jejich množství větší než 200 kusů,

b) není znám.".

3. V § 8 odst. 9 se za slovem "prodávala" slovo "nebo" nahrazuje čárkou a za slovo "skladovala" se doplňují slova "nebo držela".

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

A. Obecná část

Předkládaný návrh novely zákona č. 303/1993 Sb., o zrušení státního tabákového monopolu a o opatřeních s tím souvisejících má zamezit neoprávněnému nakládání s neznačenými cigaretami a zabránit tak pokračujícím celním a daňovým únikům, dosahujícím dle odhadů stamilionů korun ročně, o které je snížen příjem státního rozpočtu. Původní znění zákona sice obsahuje regulaci, která se však týká "jen" výroby, dovozu nebo prodeje neznačených cigaret. Sankce za výrobu nebo dovoz neznačenýchh cigaret zákon stanoví v § 7. Kromě těchto sankcí jsou v § 8 zákona ještě zvláštní opatření týkající se propadnutí nebo zabrání neznačených cigaret. Vždy je však uložení sankce vázáno na "prodej" takových cigaret resp. jejich výrobu nebo dovoz.

Orgány, které mají oprávnění kontrolovat výboru, dovoz nebo prodej cigaret, tedy Česká zemědělská a potravinářská inspekce, Česká obchodní inspekce, živnostenské úřady, územní finančí orgány, celní orgány, Policie ČR a obecní policie se však při postupu podle zákona setkávají s námitkami zejména prodejců cigaret, že "tyto cigarety (neznačené) nejsou určeny k prodeji a slouží pouze k osobní potřebě". V praxi pak dochází k situacím, kdy cigarety umístěné v příručním skladu, např. v karavanu, osobním automobilu prodejce či dokonce v prodejně samé, jsou označovány za cigarety sloužící pouze osobní spotřebě.

Navrhovaná právní úprava odpovídá například úpravě platné v SRN (SGB I. I S. 2150, z 21. 12. 1992, § 21), která umožňuje, aby příslušné orgány státní správy zabavily zboží - nekolkované cigarety, které unikly celnímu a daňovému zatížení. Tato úprava rovněž není vázána jen na "obchodníky" a postihuje všechny osoby, ať již fyzické nebo právnické, které toto zboží drží.

Přijetí navrhovaného zákona by neznamenalo zvýšení výdajové stránky státního rozpočtu.

B. Zvláštní část

K čl. I

Aby bylo možné předejít výše uvedeným námitkám prodejců, ale také pašeráků, je navrhováno změnit původní ustanovení § 7 odst. 2 a § 8 odst. 2 zákona tak, aby příslušné orgány přímo ze zákona rozhodly o propadnutí nebo zabrání neznačených cigaret i v případech, které dosud v praxi postihovány nebyly, tedy aby nebyla možnost, že právnická nebo fyzická osoba bude držet větší počet než 200 kusů neznačených cigaret. Ponechání 200 kusů cigaret pro osobní spotřebu odpovídá i současnému množství neznačených cigaret, které lze bezcelně dovézt ze zahraničí v neobchodní styku.

Aby navrhovaná úprava byla komplexní, navrhuje se v § 8 odst. 9 rozšířit okruh osob i o ty, které neznačené cigarety držely.

K čl. II

Navrhuje se nabytí účinnosti zákona dnem jeho vyhlášení, protože z provádění ustanovení zákona nevyplývají žádné další nároky na výkon státní správy.

Libor Novák v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP