PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1365

návrh poslanců Krámka a dalších

Zákon

ze dne 1995,

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Policie České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon České národní rady č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Policie České republiky, ve znění zákona České národní rady č. 590/1992 Sb., zákona České národní rady č. 26/1993 Sb., zákona č. 326/1993 Sb. a zákona č. 40/1994 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. § 153 včetně nadpisu zní:

"Zápočet doby zaměstnání

§ 153

Policistům se do doby trvání služebního poměru rozhodné pro přiznání nároků vyplývajících ze služebního poměru započítávají doby, pokud byly započteny podle dosavadních předpisů, s výjimkou doby služby příslušníka Sboru národní bezpečnosti zařazeného ve složce Státní bezpečnosti na úseku s kontrarozvědným nebo rozvědným zařazením anebo ve funkci vyšetřovatele nebo náčelníka odboru a vyšší ve složce Státní bezpečnosti a doby služby v ozbrojených silách se zařazením ve vojenské kontrarozvědce nebo útvaru rozvědky Československé lidové armády."

2. Za § 157b se vkládá nový § 157c, který zní:

"§ 157c

Přechodné ustanovení k úpravě účinné od 1. ledna 1995

Pokud byl podle dosavadních nebo dřívějších předpisů příspěvek za službu ve Sboru národní bezpečnosti, ve Federálním policejním sboru, ve Sboru hradní policie, v Policii České republiky, ve Sboru nápravné výchovy, ve Vězeňské službě České republiky nebo ve Federální bezpečnostní službě vyměřen vyšší, než jaký náleží při zápočtu doby zaměstnání podle § 153, nebo pokud byl podle dosavadních nebo dřívějších předpisů příspěvek za službu vyměřen, ačkoliv při zápočtu doby zaměstnání podle § 153 nenáleží, sníží se ode dne účinnosti tohoto zákona tento příspěvek na výši odpovídající zápočtu doby zaměstnání podle § 153, nebo se jeho výplata zastaví. Nové vyměření sníženého příspěvku se provede nejpozději do 31. března 1995; do nového vyměření příspěvku se jeho výplata pozastavuje.".

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem . 1995.

Odůvodnění:

Podle § 2 odst. 2 zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu. Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou, obdobně jako další organizace založené na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačování lidských práv a demokratického systému. Těmito dalšími organizacemi ve smyslu citovaného ustanovení jsou mimo jiné nepochybně i tajné služby komunistického režimu. Současná úprava služebního poměru příslušníků Policie České republiky však přesto stanoví povinnost započíst dobu služby v těchto organizacích pro účely přiznání a stanovení výše peněžních náležitostí při skončení služebního poměru, t.j. příspěvku za službu a odchodného. Navrhuje se proto, aby doba služby ve vybraných složkách, event. funkcích Státní bezpečnosti nebyla nadále pro shora uvedené účely započítávána a stejně tak doba služby v obdobných organizacích bývalé Československé lidové armády. Návrh zákona předpokládá, že doposud přiznané příspěvky za službu, budou co do výše, nebo samotného přiznání, uvedeny do souladu s nově stanoveným zápočtem dob zaměstnání.

Navrhovanou úpravou bude ve srovnání se zákonem č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky, v platném znění, postižen relativně úzký okruh bývalých příslušníků Státní bezpečnosti (úsek s kontrarozvědným nebo rozvědným zařazením, funkce vyšetřovatelů a náčelníků odborů nebo vyšší).


J. Krámek v.r.
M. Kadlecová v.r.
J. Klas v.r.
T. Fejfar v.r.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP