Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 4

I. volební období

1340

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků,

ve znění pozdějších předpisů

(tisk 1213)

Ústavně právní výbor, rozpočtový výbor, hospodářský výbor a zemědělský výbor projednaly na svých schůzích vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

Hospodářský výbor a zemědělský výbor nepřijaly k uvedenému vládnímu návrhu usnesení.

Ústavně právní výbor a rozpočtový výbor doporučují Poslanecké sněmovně, aby s předloženým vládním návrhem zákona vyslovila souhlas s těmito úpravami:

K čl. I

K bodu 9

V § 4 odst. 10 se v první větě vypouští slovo "prováděné".

Za dosavadní bod 11 vložit nové tři body, které znějí:

" . V § 11 odst. 1 se za slovo "vyloučit" vkládá slovo "též".".

" . V § 11 odst. 2 se vypouští slova "(dále jen "daňový poradce")".".

" . V § 11 odst. 3 se za slova "daňový poradce" vkládají slova "advokát nebo komerční právník".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 13

V § 14 odst. 8 se za slova "den lhůty" vkládají slova "pro uplatnění právních úkonů vůči správci daně".

Za dosavadní bod 15 vložit nový bod tohoto znění:

" . V § 14 se doplňuje nový odstavec 15, který zní:

15. Lhůta pro vyřízení podání u správce daně je tři měsíce, tato lhůta může být v jednotlivých případech prodloužena na základě rozhodnutí nadřízeného orgánu o další tři měsíce. Lhůta pro vyřízení podání u ministerstva je šest měsíců. Pokud správce daně nebo ministerstvo v uvedené lhůtě neodpoví, má se za to, že s podáním souhlasí.".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 16

Dosavadní bod 16 zní:

"16. V § 15 odst. 7 se na konci připojují tyto věty: "Pokud věci zajištěné podle tohoto ustanovení nelze vrátit jejich vlastníkovi nebo oprávněnému držiteli proto, že není znám nebo si věci nevyzvedl, a to ani na výzvu správce daně, nebo pokud jde o věci volně neobchodovatelné, může správce daně rozhodnout o jejich propadnutí státu. Není-li správci daně vlastník nebo oprávněný držitel zajištěných věcí znám, rozhodnutí o propadnutí věci musí být zveřejněno na úřední desce správce daně po dobu šedesáti dnů.".".

K dosavadnímu bodu 18

Dosavadní bod 18 zní:

"18. V § 21 odst. 7 se poslední věta nahrazuje touto větou: "Pokud je den zahájení řízení dnem počátku běhu lhůty pro rozhodnutí správce daně nebo pokud je počátek běhu lhůty od tohoto dne odvozován, běh lhůty se vydáním výzvy podle tohoto odstavce přerušuje a nová lhůta počne běžet až ode dne, kdy dojde k odstranění vad.".".

K dosavadnímu bodu 19

V bodě 19 uvozovací věta zní: "V § 23 odst. 2 se slova "určené pro nadřízené orgány" nahrazují slovy "s jinými státními orgány", dále se slovo "poplatníků" nahrazuje slovy "daňových subjektů" a připojují se nové věty, které znějí.:".

K dosavadnímu bodu 22

Dosavadní bod 22 zní:

"22. § 24 odst. 5 včetně poznámek zní:

"(5) Povinnosti zachovávat mlčenlivost se nelze dovolávat vůči Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, pokud provádí kontrolu podle schváleného plánu kontrolní činnosti,9) ani vůči orgánům činným v trestním řízení ohledně trestného činu zkrácení daně,

a) pokud se plní oznamovací povinnost podle zvláštního předpisu,9a)

b) požádá-li o údaje získané v daňovém řízení státní zástupce se souhlasem soudce v přípravném řízení o tomto trestném činu.

poznámky č. 9) a 9a) zní:

9) Zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů.

9a) § 8 odst. 1 věta druhá trestního řádu.".".

Za dosavadní bod 23 vložit dva nové body, které znějí:

" . V § 25 odst. 1 se slova "až do výše 250 000 Kč" nahrazují slovy "až do výše 500 000 Kč".".

" . V § 25 odst. 2 zní:

"(2) Pokutu ukládá ve všech případech porušení mlčenlivosti podle § 24 příslušné finanční ředitelství; porušil-li však povinnost mlčenlivosti pracovník finančního ředitelství nebo ústředního orgánu státní správy, ukládá pokutu ministerstvo.".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 25

Dosavadní bod 25 zní:

"25. V § 27 odst. 1 písm. f) se tečka nahrazuje čárkou a za písm. f) se vkládají nová písmena g) a h), která znějí:

"g) odpadl důvod řízení,

h) jde o nepřípustné podání.".".

K dosavadnímu bodu 26

Vypustit slova "a na konci věty se vypouští tečka a připojuje se text: "nebo příslušný inspektorát celní a finanční stráže.".".

K dosavadnímu bodu 27

V § 30 odst. 3 se slova "odstavce 1" nahrazují slovy "odstavce 2".

Za dosavadní bod 29 vložit nový bod, který zní:

" . V § 32 odst. 7 se v první větě za slova "jejím obsahem" vkládají slova "nebo odůvodnění v případech, kdy je zákon předepisuje".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 32

V § 34 odst. 5 poznámka č. 16 zní:

"16) § 7 odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb.".

K dosavadnímu bodu 33

V § 34 odst. 10 se na konci odstavce vypouštějí slova ", nejde-li o tajné údaje".

K dosavadnímu bodu 36

Dosavadní bod 36 zní:

"36. V § 40 odst. 1 se na konci připojuje nová věta, která zní: Není-li v tomto nebo v jiném daňovém zákoně stanoveno jinak, daň je splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání nebo hlášení.".".

K dosavadnímu bodu 38

Dosavadní bod 38 zní:

"38. § 40 odst. 3 zní:

"(3) Daňové přiznání nebo hlášení se podává nejpozději do 31. 3. roku následujícího po uplynutí ročního zdaňovacího období. Jedná-li se o poplatníka, který má povinnost na základě zákona22a) mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo jehož přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce, prodlužuje se lhůta k podání přiznání do 30. 6. roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období. To platí jen, je-li příslušná plná moc k zastupování uložena u správce daně před uplynutím neprodloužené lhůty. Pokud v prodloužené lhůtě daňový poradce zemře nebo zanikne a přiznání v prodloužené lhůtě podá daňový subjekt sám, je lhůta zachována.

poznámka č. 22a) zní:

22a) např. zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, zákon č. 21/1992 Sb., o bankách.".".

K dosavadnímu bodu 44

Dosavadní bod 44 vypustit.

K dosavadnímu bodu 48

V § 40 odst. 15 slovo "Subjektům" se nahrazuje slovy "Daňovým subjektům" a za slovo "mezitím" se vkládá slovo "již".

K dosavadnímu bodu 49

Dosavadní bod 49 zní:

"49. V § 41 odst. 1 se slova ", než jak jím byla přiznána nebo správcem daně vyměřena," nahrazují slovy "nebo daňová ztráta nižší, než jeho poslední známá daňová povinnost," a za první větu se vkládá nová věta, která zní: "V dodatečném daňovém přiznání nebo hlášení uvede daňový subjekt i den zjištění důvodů pro jeho podání." Na konci odstavce se připojuje nový text, který zní: "Nestanoví-li tento nebo jiný daňový zákon jinak, dodatečné daňové přiznání nebo hlášení na daňovou povinnost nižší nebo daňovou ztrátu vyšší lze podat za podmínek stanovených v odstavci 4, a to ve stejné lhůtě, která je stanovena pro dodatečné daňové přiznání nebo hlášení na daňovou povinnost vyšší nebo daňovou ztrátu nižší; účinky nastávají dnem uplynutí lhůty pro jeho podání. Pokud daňový subjekt neplatně podá dodatečné daňové přiznání ještě před stanovením daně, nebo daňové ztráty, budou údaje v něm uvedené využity při jejím vyměření. Poslední známou daňovou povinností je částka daně nebo daňová ztráta ve výši, jak ji naposled stanovil pravomocně správce daně, a to bez ohledu, zda daň byla stanovena podle § 46 odst. 5, platebním výměrem, dodatečným platebním výměrem nebo rozhodnutím o opravném prostředku.".".

K dosavadnímu bodu 50

V § 41 odst. 2 se na konci připojují tyto věty: "Lhůta pro podání dodatečného daňového přiznání nebo hlášení podle odstavce 1 se do doby ukončení úkonu správce daně přerušuje a nová lhůta počne běžet od ukončení tohoto úkonu. Tato nová lhůta se uplatní i v případě, že v době trvání úkonu správce daně marně uplynula lhůta stanovená pro podání dodatečného daňového přiznání nebo hlášení zvláštním daňovým zákonem.".

K dosavadnímu bodu 52

Dosavadní bod 52 zní:

"52. V § 41 odst. 4 písm. b) se za slovo "(příjmů)" vkládají slova "či uskutečněných zdanitelných plnění" a za slovo "(výdajů)" slova "či přijatých zdanitelných plnění".".

Za dosavadní bod 52 se vkládá nový bod, který zní:

" . V § 41 odst. 4 písm. c) tečka se nahrazuje čárkou a za písmeno c) se doplňuje nové písmeno d), které zní:

"d) by jím měla být dotčena daňová povinnost stanovená správcem daně na podkladě dodatečného daňového přiznání nebo hlášení podaného podle odstavce 1.".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 56

Dosavadní bod 56 zní:

"56. V § 43 odst. 1 se za slovo "podaného" vkládá slovo "daňového", za slovo "hlášení" se vkládají slova ", nebo dodatečného daňového přiznání nebo hlášení", a dále se slovo "poplatníkem" nahrazuje slovy "daňovým subjektem" a slovo "poplatníkovi" se nahrazuje slovy "daňovému subjektu".".

Za dosavadní bod 58 se vkládá nový bod, který zní:

" . V § 44 odst. 1 se za slovo "hlášení" vkládají slova ", dodatečné daňové přiznání nebo hlášení" a na konci se připojuje nová věta, která zní: "Pokud daňový subjekt nepodá daňové přiznání nebo hlášení ani na výzvu správce daně, je správce daně oprávněn předpokládat, že daňový subjekt vykázal v daňovém přiznání nebo hlášení daň ve výši nula.".".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 59

Dosavadní bod 59 zní:

"59. V § 44 odst. 2 se slovo "poplatník" nahrazuje slovy "daňový subjekt" a za slovo "hlášení" se vkládají slova ", nebo dodatečném daňovém přiznání nebo hlášení".".

K dosavadnímu bodu 80

V § 60 odst. 4 se za text připojuje věta, která zní: "Při posečkání nebo povolení splátek u daňového penále a zvýšení daně může správce daně od úročení upustit.".

Za dosavadní bod 91 se vkládá nový bod, který zní:

" . V § 68 se za slovo "hlášení" vkládají slova ", nebo dodatečné daňové přiznání nebo hlášení".".

Ostatní body přečíslovat.

Za dosavadní bod 100 se vkládá nový bod, který zní:

" . V § 73 odst. 10 v první větě se slovo "náhrada" nahrazuje slovem "úrok" a dále se poslední věta nahrazuje větou, která zní: "V případě, že by skutečná přiznaná škoda, způsobená daňovému dlužníkovi nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem správce daně24) byla vyšší než úrok přiznaný podle tohoto ustanovení, přiznaný úrok se na úhradu skutečné škody započítává. Úrok se nepřizná, činí-li méně než 50 Kč.".".

Ostatní body přečíslovat.

V Praze dne 28. listopadu 1994

JUDr. Miloslav VÝBORNÝ v.r.
JUDr. Ondřej ZEMINA v.r.
předseda ústavně právního výboru
zpravodaj ústavně právního výboru
Ing. Tomáš JEŽEK, CSc. v.r.
Jozef WAGNER v.r.
předseda rozpočtového výboru
zpravodaj rozpočtového výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ v.r.
Ota FEJFAR v.r.
předseda hospodářského výboru
zpravodaj hospodářského výboru
MVDr. Jan ČERNÝ v.r.
Ing. Jiří UŘIČÁŘ v.r.
předseda zemědělského výboru
zpravodaj zemědělského výboru



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP