Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 4

I. volební období

1335

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny Parlamentu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (tisk 1172)

Rozpočtový výbor, hospodářský výbor, zemědělský výbor a výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednaly ve svých schůzích v říjnu a listopadu 1994 vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů a doporučují Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby předložený návrh schválila s těmito změnami:

K bodu 1

V § 2 odst. 1 se text "kdy osoba, která je uskutečňuje, není podnikatelem" nahrazuje textem "že se jedná o činnost vykazující všechny znaky podnikání, kromě toho, že je prováděna podnikatelem".

V § 2 odst. 4 písm. f) se vypouštějí slova "uvedená v daňovém přiznání".

K bodu 6

Vypustit větu"Poznámka pod čarou 3a) se označuje jako 3d).".

K bodu 7

Poznámku 3e) označit jako 3d).

Za bod 8

Doplnit nový bod, který zní: V § 7 odst. 2 písm. c) se na konci textu za slova "odpočet daně" doplňují slova "nebo byla pořízena bez daně".

K bodu 11

V § 9 odst. 1 se doplňuje písm. d), které zní: "d) při zdanitelném plnění uskutečněném podle smlouvy o dílo zaplacením nebo převzetím a předáním díla, a to tím dnem, který nastane dříve,"

Dosavadní písmena d) až l) se označují jako písmena e) až m).

K bodu 14

Vypustit.

K bodu 15

V § 12 odst. 1 na konec připojit větu, která zní: "Plátce není povinen vystavit daňový doklad za zdanitelné plnění osvobozené od daně.".

V § 12 odst. 2 písm. a) slova "sídlo nebo bydliště, místo podnikání" nahradit slovy "sídlo, popřípadě bydliště nebo místo podnikání".

V § 12 odst. 2 písm c) slova "sídlo nebo bydliště, místo podnikání" nahradir slovy "sídlo, popřípadě bydliště nebo místo podnikání".

V § 12 odst. 5 písm. a) slova "sídlo nebo bydliště, místo podnikání" nahradit slovy "sídlo, popřípadě bydliště nebo místo podnikání".

K bodu 19

Zařadit za bod 23.

K bodu 21

V § 14 odst. 12 se za první větu vkládá věta, která zní: "Plátce, který neuplatnil nárok na odpočet daně, není povinen uplatnit daň v případě, že požaduje za tyto služby, elektrickou energii, teplo, plyn nebo vodu úhradou od jiných osob maximálně ve výši pořizovací ceny.".

K bodu 23

§ 14 odst. 16 včetně poznámky č. 13) zní: "(16) Základem daně u zprostředkování služeb zařazených podle zvláštního předpisu 13) do podskupiny SKP 63.30.1 - cestovní kanceláře, průvodcovská činnost a služby s tím spojené, je přirážka za zprostředkování stanovená v den vzniku povinnosti uplatnit daň. Jestliže se základ daně změnil, postupuje se podle § 15, případně § 38a tohoto zákona.

----------------

13) Opatření Českého statistického úřadu ze dne 1. 11. 1993 k zavedení Standardní klasifikace produkce č.j. 1174/93 - 3010, čá. 69/1993 Sb.".

K bodu 24

Úvodní věta zní: "V § 14 se doplňují nové odstavce 17, 18 a 19, které znějí:".

V § 14 se připojuje odstavec 19, který zní: "(19) Plátce, který dodává osobní automobily formou smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci je povinen rozdělit základ daně na vstupní cenu bez daně a přirážku nad úroveň vstupní ceny osobního automobilu bez daně. Dojde-li ke zrušení smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci, považuje se tato smlouva od data uzavření za smlouvu o pronájmu, kdy se po skončení nájemní smlouvy najatá věc vrací pronajímateli. Tento postup se neuplatní, pokud byl předmět pronájmu prokazatelně odcizen nebo zničen nebo pokud bude vrácený předmět bezprostředně prodán nebo se bezprostředně stane předmětem nové smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci. V případě dalšího finančního pronájmu vráceného osobního automobilu s následnou koupí najaté věci je základem daně vstupní cena automobilu bez daně, snížená o podíl z ceny zaplacené podle původní smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci, a přirážka nad úroveň vstupní ceny bez daně.".

K bodu 26

V § 15a odst. 1 se slova "a zároveň má oprava uvedené chyby za následek zvýšení daňové povinnosti, je povinen předložit dodatečné daňové přiznání způsobem stanoveným v § 38a" vypouštějí a nahrazují se slovy "a zároveň oprava uvedené chyby za jednotlivá uskutečněná zdanitelná plnění zvyšuje daňovou povinnost, je povinen předložit samostatné dodatečné daňové přiznání způsobem stanoveným v 38a".

V § 15a odst. 2 písm. c) se vypouštějí slova "s kladným znaménkem".

§ 15a odst. 3 zní: "(3) Do dodatečného daňového přiznání uvede plátce původní základ daně se záporným znaménkem, a pokud se nejedná o opravu zdanitelného plnění osvobozeného podle § 25 tohoto zákona, uvede i výši daně na výstupu s chybnou sazbou 5% se záporným znaménkem. Dále uvede základ daně s kladným znaménkem, a pokud se nejedná o zdanitelné plnění osvobozené podle § 25 tohoto zákona, uvede s kladným znaménkem i výši daně na výstupu se správnou sazbou 22% nebo 5%.".

K bodu 27

V § 16 se za odstavec 7 vkládá nový odstavec 8, který zní: "(8) Sazba daně u přirážky nad úroveň vstupní ceny bez daně u smluv o finančním pronájmu osobních automobilů s následnou koupí najaté věci je 5%.".

V dosavadním odstavci 8, který se označí jako odstavec 9 se za slova "48 hodin" doplňuje slovo "nepřetržitě".

K bodu 28

V § 17 odst. 2 se slova "a příslušné sazby" nahrazují slovy "koeficientu, který se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je výše sazby daně a ve jmenovateli číslo 100".

K bodu 29

V § 19 odst. 4 se za slova "formou koupě najaté věci" vkládají slova "ze vstupní ceny, při technickém zhodnocení osobního automobilu".

V § 19 se za odstavec 4 se vkládá nový odstavec 5, který zní:

"(5) Plátce má nárok na odpočet daně z přirážky nad úroveň vstupní ceny bez daně u smluv o finančním pronájmu osobního automobilu s následnou koupí najaté věci.".

V § 19 odst. 6 se na konci první věty nahrazuje tečka čárkou a doplňuje se tento text:

"pokud prodejní cena nepřevyšuje pořizovací cenu včetně daně. Pokud prodejní cena převyšuje pořizovací cenu, prodej dani podléhá a základ daně se stanoví podle § 14 odst. 14.". Ve druhé větě se slovo "Tento" nahrazuje slovy "Výše uvedený".

Dosavadní odstavce 5 až 9 se označují jako odstavce 6 až 10.

K bodu 30

V § 20 odst. 1 slovo "obrat" se nahrazují slovy "příjmy a výnosy".

Za bod 37

Vložit nový bod, který zní:

"V § 29 odst. 1 se připojuje písm. d), které zní: "d) zprostředkování penzijního připojištění se státním příspěvkem,".

Vložit nový bod, který zní:

"V § 29 se vypouští odstavec 2 včetně poznámky č. 25c), a zároveň se zrušuje číslování odstavců.".

K bodům 44 a 46

Vypustit.

K bodu 52

V § 37a se v první větě vypouštějí slova "uplynutí lhůty pro".Ve druhé větě se slova "předloženého dodatečného daňového přiznání nebo v důsledku rozhodnutí správce daně" nahrazují slovy "dodatečného vyměření".

K bodu 54

V § 38a odst. 2 a 3 znějí:

"(2) Dodatečné daňové přiznání je plátce povinen předložit4Oc) v případě, že jednotlivými opravami, týkajícími se jednotlivých uskutečněných, popřípadě přijatých zdanitelných plnění pouze zvyšuje daňovou povinnost. Tímto přiznáním lze provést i opravu sazby daně a výše daně podle § 15 odst. 1.

(3) V případě, že plátce jednotlivými opravami, týkajícími se jednotlivých uskutečněných, popřípadě přijatých zdanitelných plnění pouze snižuje daňovou povinnost, může předložit dodatečné daňové přiznání finančnímu orgánu do 6 měsíců od lhůty pro předložení daňového přiznání za zdaňovací období, kterého se oprava týká. Nedodržením lhůty nárok zaniká a tuto lhůtu nelze prodloužit ani navrátit v předešlý stav. Tímto přiznáním nelze provést opravu sazby daně a výše daně podle § 15a odst. 4.".

K bodu 55

V § 39 se za odstavec 3 připojuje odstavec 4, který zní:

"(4) V případě osob, které nebyly založeny nebo zřízeny za účelem podnikání, může správce daně zrušit registraci plátce, pokud v průběhu tří po sobě jdoucích kalendářních měsíců je jeho obrat nulový.".

K bodu 56

§ 40 včetně nadpisu a poznámky č. 4Oe) zní:

"§ 40

Nesprávné uplatnění dokladů z časového hlediska

(1) Pokud plátce zahrnul daň na výstupu nesprávně do daňového přiznání za dřívější zdaňovací období,než ve kterém mu vznikla tato povinnost podle § 10 nebo zahrnul daň na vstupu do daňového přiznání za pozdější zdaňovací období, než ve kterém mu vznikl nárok na odpočet daně, správce daně daň za toto zdaňovací období dodatečně nevyměří.

(2) Pokud plátce uplatnil nárok na odpočet daně a zahrnul jej do daňového přiznání za dřívější zdaňovací období, než ve kterém mohl tento nárok uplatnit podle § 19, nebo pokud plátce zahrnul daň na výstupu do daňového přiznání za pozdější zdaňovací období, než ve kterém mu vznikla tato povinnost podle § 10, správce daně daň za toto zdaňovací období dodatečně nevyměří, ale stanoví mu penále podle zvláštního předpisu4Oe), a to za dobu, po kterou nebyla vyrovnána jeho daňová povinnost vůči státnímu rozpočtu.

----------------

4Oe) § 63 zákona ČNR č. 337/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů.".

K bodu 58

V § 43 odst. 3 slova "obdržel " se nahrazují slovy "bylo zboží propuštěno do příslušného režimu a má daňový doklad".

V § 43 odst. 5 se za první větu vkládá tato věta, která včetně poznámky č. 44a) zní:

"Od daně je osvobozeno české zboží44a), které po umístění ve svobodném celním skladu nebo svobodném celním pásmu neplátcem daně je tomuto neplátci daně propuštěno do režimu volného oběhu v nezměněném stavu.

---------------------------------

44a) § 2 písm. e) zákona ČNR č. 13/1993 Sb.".

§ 43 odst. 9 zní:

"(9) Pokud dojde k vrácení nebo prominutí cla a vrácení daně z důvodu nových skutkových okolností, než které vedly k jejich vyměření nebo vybrání47e), bude daň vrácena celním úřadem. Vrácení daně bude vyznačeno celním úřadem na původním daňovém dokladu a plátce daně je povinen provést opravu dopočtu daně způsobem stanoveným v § 21.".

K bodu 60

Bod 60 zní:

"60. § 44 odst. 2 včetně poznámky č. 47b) zní:

"(2) Základem daně u českého zboží, které je neplátci daně propuštěno do volného oběhu po jeho umístění ve svobodném celním skladu a svobodném celním pásmu, kde zboží prošlo zpracovatelskými operacemi47b), je základ pro vyměření cla ve výši nákladů na provedené zpracovatelské operace.

---------------------------------

47b) § 164 zákona ČNR č. 13/1993 Sb.".

K bodu 62

V § 45 odst. 8 se za slova "podmínky udělování" vkládají slova "a odnímání".

K bodu 63

V § 46 odst. 1 se v předposlední větě vypouštějí slova "stálou provozovnu" a poslední věta se vypouští.

K bodu 64

V § 47 odst. 1 se na konec textu připojuje věta, která zní: "Za mezinárodní přepravu se nepovažuje přeprava z místa v tuzemsku do svobodného celního skladu nebo svobodného celního pásma.".

K bodu 65

Na konci poslední věty odstavce 3 se nahrazuje tečka čárkou a doplňuje se tento text: "s výjimkou stravovacích služeb poskytovaných v rámci mezinárodní pravidelné i nepravidelné letecké přepravy osob.".

K bodu 66

V § 47 odst. 7 se za slova "pro účely tohoto zákona považuje" vkládají tato slova "běžný daňový doklad podle § 12 odst. 2, popř.".

Za bod 66 se vkládá nový bod, který zní:

"V § 50 odst. 6 se dosavadní poznámka č. 40), která zní "Zákon ČNR č. 337/1992 Sb." označuje jako poznámka č. 48b).".

Bod 67

Doplňuje se písm.c), které zní:

"c) doplňují se tyto položky:

290544 - pouze sorbit pro diabetiky

90278019 - pouze glukometry elektronické měřící množství glukózy v krvi

90278099 - pouze glukometry měřící množství glukózy v krvi

640399 - pouze zdravotní obuv ("dia obuv").

611120 - pouze kojenecké pleny z bavlny

620920 - pouze kojenecké pleny z bavlny

9030 10 90 monitor radonu RM 1".

Bod 68

Do přílohy č. 2 se připojují:

v kódu SKP 55.1 za slovo "mimo" tato slova:

"- mimo ubytovací služby při rekondičních pobytech zdravotně postižených osob včetně diabetiků",

v kódu SKP 55.2 za slovo "mimo" tato slova: "- mimo ubytovací služby při rekondičních pobytech zdravotně postižených osob včetně diabetiků",

v kódu SKP 55.3 za slovo "mimo" tato slova: "- v rámci rekondičních pobytů zdravotně postižených osob včetně diabetiků".

v kódu SKP 74.84 k položce "- 74.84.14 - pouze služby znalců a odhadců" tato slova:

"- pouze zprostředkovatelské služby související s provozováním loterií a jiných podobných her".

V příloze č. 2 se za text "Opravy a údržba zahrnuté v oddílech 17, 18, 19, 20, 25, 28, 29, 31, 32, 33, 35, 36, 50, 52 a 72 mimo:" vkládá tento text: "33.20.92 - pouze opravy výrobků klasifikovaných v čísle 33. 20.41".

K čl. II

Dosavadní text čl. II se označuje jako bod 1. a na konec textu se doplňuje "zákona č. 42/1994 Sb. a zákona č. 136/1994 Sb".

Do článku II se doplňují body 2., 3. a 4., které znějí:

"2. Pokud budou zjištěny případy podle § 40 po účinnosti tohoto zákona i za zdaňovací období roku 1993 a 1994, postupuje se podle tohoto ustanovení a daň se nedoměří.

3. Penále vyměřované po účinnosti tohoto zákona za zdaňovací období roku 1993 a 1994 nesmí přesáhnout částky zvýšení daně, které by bylo možno uložit podle dřívějších předpisů platných do 31. 12. 1994.

4. U daňových dobropisů a vrubopisů, kterými se opravuje základ daně za zdanitelná plnění uskutečněná do 31. 12. 1994 se uplatní sazby daně platné do 31. 12. 1994.".

V Praze dne 22. listopadu 1994

Ing. Tomáš JEŽEK, CSc. v.r.
Josef WAGNER v.r.
předseda rozpočtového výboru
zpravodaj rozpočtového výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ v.r.
Ivan VRZAL v.r.
předseda hospodářského výboru
zpravodaj hospodářského výboru
MVDr. Jan ČERNÝ v.r.
Doc. ing. Josef HURTA, CSc. v.r.
předseda zemědělského výboru
zpravodaj zemědělského výboru
MUDr. Martin SYKA v.r.
Václav KRÁSA v.r.
předseda výboru pro sociální politiku
zpravodaj výboru pro sociální politiku
a zdravotnictví
a zdravotnictví


Pozměňovací návrh nezahrnutý do společné zprávy k tisku 1172

K bodu 37

V § 28 odst. 2 za písm. b) vložit nové písm. c), které zní:

"c) finanční pronájem,".

Písmena c) až j) označit jako d) až k).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP