Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1994

I. volební období

1138

Návrh

poslanců M. Čapka a J. Ortmana

na vydání

zákona, kterým se mění zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, a zákon č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě

Návrh

Zákon

ze dne .1994

kterým se mění zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky ze dne 7. července 1994 a zákon č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě ze dne 7. července 1994

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky se mění a doplňuje takto:

1. § 18 odst. (2) zní:

"§ 18

(2) Krycími doklady se pro účely tohoto zákona rozumějí listiny a předměty sloužící k utajení skutečné totožnosti osoby. Krycím dokladem nesmí být průkaz prezidenta republiky, poslance nebo senátora Parlamentu, člena vlády, člena zastupitelstva vyššího samosprávného celku a člena obecního zastupitelstva 6) člena Nejvyššího kontrolního úřadu nebo guvernéra České národní banky a služební průkaz státního zástupce nebo soudce, diplomatický pas nebo doklad dosud žijící osoby."

--------------

6) § 27 zákona č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. II

Zákon č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě se mění a doplňuje takto:

1. § 13 odst. (2) zní:

"§ 13

(2) Krycím dokladem nesmí být průkaz prezidenta republiky, poslance nebo senátora Parlamentu, člena vlády, člena zastupitelstva vyššího územního samosprávného celku a člena obecního zastupitelstva, 4a) člena Nejvyššího kontrolního úřadu nebo guvernéra České národní banky a služební průkaz státního zástupce nebo soudce, diplomatický pas nebo doklad žijících osob.

-----------------

4a) § 27 zákona č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. III

Účinnost

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky přijala na svém zasedání dne 7. července 1994 dva zákony, které se dotýkají činnosti zpravodajských služeb. Zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, tzv. střechový zákon, upravuje obecně činnost všech tří zpravodajských služeb působících v České republice. Zákon č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě podrobně upravuje činnost této zpravodajské služby.

Navrhovatelé zákona mají za to, že v těchto zákonech je nedostatečně zajištěna ochrana při používání tzv. krycích dokladů pro volené zastupitele de facto poslacne vyšších územních samosprávných celků a členů obecních zastupitelstev. Oba zákony v ust. § 18 odst. 2 resp. § 13 odst. 2 taxativně vypočítávají, které doklady se nesmí používat jako doklady krycí. Výčet však neobsahuje již zmíněné členy zastupitelstev vyšších územních samosprávných celků a členů obecních zastupitelstev, přičemž ale na druhé straně poskytuje ochranu před zneužitím členům Parlamentu, tzn. rovněž voleným zástupcům občanů.

Navrhovatelé zákona mají za to, že stejně systematicky by měla být poskytnuta ochrana i nižším zastupitelským sborům, chráníc tak dobré jméno měst a obcí a regionů. Je sice pravdou, že obě ustanovení znemožňují použít krycího dokladu na jméno žijící osoby, ale poskytnutá ochrana má směřovat vůči instituci. Proto navrhovatelé navrhují doplnit v ust. § 18 odst. 2 a § 13 odst. 2 slova, jež jsou v návrhu zákona silněji zvýrazněna, přičemž u obou ustanovení by byl pod čarou odkaz na § 27 zák. č. 367/1990 Sb., o obcích, kde je taxativní výčet orgánů, které se považují rovněž za obecní zastupitelstvo. Ostatně společenskou potřebu této úpravy prokázaly nesouhlasné hlasy starostů a členů zastupitelstev. Ti odmítají možnost, že by se pracovníci zpravodajských služeb mohli prokazovat průkazy členů zastupitelstev, byť by nemohlo jít o doklady na jména žijících osob.

Předkladatelé zákona sledují touto velmi jednoduchou novelou poskytnutí ochrany i těmto nižším zastupitelským sborům. Tento zákon nemá žádné požadavky na státní rozpočet.

V Teplicích, dne 21. srpna 1994
M. Čapek, v.r.
J. Ortman, v.r.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP