Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1994

I. volební období

1045

Vládní návrh

Zákon

ze dne .1994

kterým se mění a doplňuje zákon č. 500/1990 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění zákona č. 438/1991 Sb., zákona č. 282/1992 Sb.,

zákona č. 473/1992 Sb. a zákona č. 170/1993 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 500/1990 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění zákona č. 438/1991 Sb., zákona č. 282/1992 Sb., zákona č. 473/1992 SB. a zákona č. 170/1993 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V § 2 odst. 1 se za slovo "komisí" doplní čárka a slova "rozhoduje o jejich zrušení".

2. Za § 16 se vkládá nový § 16a, který zní:

"16a

(1) Spisový materiál soustředěný jednotlivými komisemi bude ke dni uvedenému v rozhodnutí o zrušení komise předán příslušnému okresnímu úřadu, v hlavním městě Praze příslušnému obvodnímu úřadu.

(2) Správní činnosti související s převody majetku podle zvláštního zákona (6) vykonává dnem uvedeným v rozhodnutí o zrušení komise příslušný okresní úřad, v hlavním městě Praze příslušný obvodní úřad, s výjimkou ukládání zvláštního poplatku podle § 11 odst. 2 citovaného zákona.

(3) Okresní úřady, v hlavním městě Praze obvodní úřady, jsou povinny poskytovat ministerstvu a Fondu národního majetku České republiky jím požadovanou součinnost týkající se občanských soudních a správních řízení, v nichž je ministerstvo nebo Fond národního majetku České republiky účastníkem."

3. Poznámka pod čarou č. 6 zní:

"(6) zákon č. 427/1990 Sb., o převodech vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů."

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Obecná část

Hlavní náplní činnosti okresních komisí pro privatizaci bylo organizování dražeb v tzv. malé privatizaci. Vzhledem k tomu, že veřejné držby konané v malé privatizaci byly ukončeny, reflektuje návrh připravované utlumení činnosti okresních komisí pro privatizaci a jejich následné zrušení k 31. 12. 1994. Další činnosti, které komise vykonávaly v procesu tzv. velké privatizace a likvidace, samy o sobě existenci komisí neodůvodňují. Navrhovaná právní úprava tedy zároveň řeší otázky související se spisovými materiály týkajícími se zejména malé a velké privatizace ukládanými jednotlivými komisemi a činnostmi vykonávanými pro Ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci v řízeních, v nichž toto ministerstvo vystupuje.

Z návrhu byl na základě vyhodnocení připomínek vzešlých z vnějšího připomínkového řízení vypuštěn článek II, který vypouštěl z § 47b zákona č. 92/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, okresní komise pro privatizaci jako organizátory tzv. likvidačních dražeb. Toto ustanovení bude zařazeno do v současné době připravované novely citovaného zákona, kam systémově patří. Do doby přijetí novely zákona o velké privatizaci budou komise nadále organizovat tzv. likvidační dražby, po jejím přijetí bude organizátorem těchto dražeb likvidátor, tak, jako tomu bylo v období od 18. února 1992 do 13. listopadu 1992. Zmíněná novelizace § 47b zákona č. 92/1991 Sb., zároveň proces tzv. likvidačních dražeb přesněji upraví (předložení zmíněné novely vládě se předpokládá v průběhu měsíce června 1994).

Na přijetí navrhované právní úpravy bude navazovat vypuštění funkcí okresních komisí pro privatizaci z vládních usnesení upravujících proces udělování výjimek podle odstavce 2 § 45 zákona č. 92/1991 Sb., ve znění pozdějších právních předpisů.

Nutno upozornit, že přijetím navrhované právní úpravy se zvýší nároky okresních úřadů na nárůst pracovníků (předpokládá se cca 1 pracovník na okres) a dojde i k adekvátnímu zásahu do rozpočtu těchto úřadů.

Zvláštní část

K čl. I:

K bodu 1.:

Navrhované doplnění ustanovení § 2 odst. 1 rozšiřuje kompetence Minsiterstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci týkající se okresních komisí pro privatizaci o pravomoc tyto komise zrušit. Příslušné rozhodnutí o zrušení jednotlivých komisí se předpokládá k 31. 12. 1994.

K bodu 2:

Odstavec 1 nově vkládaného § 16a navrhované právní úpravy předpokládá převzetí spisových materiálů jednotlivých komisí příslušnými okresními úřady. Spisové materiály, které v současné době komise ukládají, se významně dotýkají značné částu nově vytvořených vlastnických vztahů v procesu malé i velké privatizace. Jejich budoucí uložení u příslušných okresních úřadů (z hlediska věcného zřejmě u majetkoprávních referátů) je tedy řešením věcně nejvhodnějším.

Odstavec 2 § 16a zajišťuje kontinuitu přechodu činností podle zákona č. 427/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vykonávaných v současné době komisemi, na příslušné okresní úřady. Jedná se o činnosti, jejichž četnost bude po 31. 12. 1994 z důvodu faktického ukončení dražeb v procesu malé privatizace naprosto zanedbatelná (vyhotovení opisu dražebního protokolu, vydání potvrzení o prodeji jednotky ve veřejné dražbě atd.), zajištění kontinuity výkonu těchto činností je však nezbytné.

Odstavec 3 § 16a je reakcí na současnou činnost okresních komisí pro privatizaci, kterou vykonávají pro Ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci a pro Fond národního majetku ČR. Jmenované ministerstvo a Fond jsou účastníky řady občanských soudních a správních řízení týkajících se převodů majetku podle zákona o "malé privatizaci", v nichž se nemohou obejít bez součinnosti poskytované příslušnou okresní komisí pro privatizaci. Tyto součinnosti vesměs souvisejí se spisovými materiály ukládanými jednotlivými komisemi. Společně se spisovými materiály komise tedy musí na příslušný okresní úřad přejít i povinnost uvedené součinnosti.

K čl. II:

Účinnost navrhovaného zákona se navrhuje dnem vyhlášení.

V Praze dne 25. května 1994

předseda vlády

Doc. Ing. Václav Klaus, CSc. v.r.

ministr pro správu národního

majetku a jeho privatizaci

Ing. Jiří Skalický v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP