Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1994

I. volební období

976

Návrh

poslanců M. Kašpárka, B. Kuby, M. Loukoty, J. Nováka, J. Valenty, J. Vika a O. Vrchy

na vydání

zákona o sídle Parlamentu České republiky

Iniciativní návrh skupiny poslanců

na vydání zákona,

o sídle Parlamnetu České republiky

Zákon

ze dne.

o sídle Parlamentu České republiky

Parlamnet se usnesl na tomto zákoně České republiky:

§ 1

Parlament České republiky sídlí v Praze.

§ 2

K zajištění činnosti Parlamentu České republiky, jeho orgánů, poslanců a Kanceláře Parlamentu České republiky slouží budova bývalého Federálního shromáždění na Vinohradské ulici č.p. 1 a samostatný administrativní objekt ve Škrétově ulici, které ve svém celku tvoří sídlo Parlamentu České republiky (dále jen "sídlo Parlamentu České republiky").

§ 3

Sídlo Parlamentu České republiky je národní kulturní památka. Podmínky jeho ochrany stanoví vláda České republiky svým nařízením, které přijme nejpozději do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

§ 4

(1) Sídlo Parlamentu České republiky je vlastnictvím České republiky.

(2) Právo hospodaření k sídlu Parlamentu České republiky přísluší Kanceláři Parlamentu České republiky.

§ 5

Předání objektů dosud neužívaných Parlamentem České republiky zajistí vláda České republiky nejpozději do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

§ 6

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července 1994.


M. Kašpárek v. r.
J. Valenta v. r.
B. Kuba v. r.
J. Vik v. r.
M. Loukota v. r.
O. Vrcha v. r.
J. Novák v. r.


Důvodová zpráva

Připravovaná a v současné době probíhající rekonstrukce objektů PS PČR na Malé Straně si vyžádá prostředky zhruba ve výši 500 milionů Kč, proti tomu bylo do vybavení budovy na Vinohradské ul. 1 nedávno investováno přes 150 milionů Kč. Na území Čech a Moravy by se s obtížemi hledal příhodnější objekt pro poslaneckou práci a společná zasedání obou komor Parlamentu České republiky, než je budova bývalého Federálního shromáždění.

Tato budova je ideální nejen vybavením, ale i prostorami, umístěním v centru, inženýrskými sítěmi, má navíc jeden zasedací sál, 109 místností, samostatný administrativní objekt ve Škrétově ulici, 100 míst na parkování, 25 míst na krytém parkovišti, větší kapacitu kuchyně, 13 000 metrů čtverečních podlahových ploch, větší tiskové středisko i reprezentaační kluby posalnců, síň výpočetní techniky. Vstupní hovornu 17 krát větší a dále disponuje knihovnou, čítárnou, prezidentským salónkem, reprografickými službami.

Ve prospěch Vinohradské č.p. 1 hovoří investice, které byly vloženy nejen do vybavení budovy jako takové, ale i do kuchyňských přístrojů, hlasovacího zařízení, rozvodu videa a teletextu a bezpečnostního okruhu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP