P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 1 9 9 4

I. volební období

798

Návrh

poslanců - členů zahraničního výboru a dalších

na vydání zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách

Návrh

zákon č

ze dne.

kterým se mění a doplňuje zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, se mění a doplňuje takto:

1. V § 1 odst. 1 se ve slovech "výkonu práce a při přijetí" slovo "a" nahrazuje čárkou a za slova "do zaměstnání" se vkládají slova "a při přidělení k výkonu práce v zahraničí".

2. V § 24 se ve slovech "výkonu práce a přijetím" slovo "a" nahrazuje čárkou a za slova "do zaměstnání" se vkládají slova "a při přidělení k výkonu práce v zahraničí".

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

J. Payne, v.r.

J. Ježek, v.r.

P. Nečas, v.r.

K. Lojdová, v.r.

V. Čundrle, v.r.

V. Votava, v.r.

A. Röschová, v.r.

M. Benda, v.r.

T. Ježek, v.r.

M. Lobkowicz, v.r.

J. Decker, v.r.

O. Vychodil, v.r.

J. Novák, v.r.

J. Kryčer, v.r.

V. Grulich, v.r.

I. Mašek, v.r.

J. Kasal, v.r.

Důvodová zpráva k platům v zahraničí

Úprava poskytování zvýšených výdajů zaměstnanců přidělených k výkonu práce v zahraničí měla pouze vratkou oporu v zákoně š. 119/1992 Sb. Extenzivním výkladem zákona se dalo interpretovat, že se dosavadní rozsah platnosti zákona týkal taktéž úpravy výdajů vznikajících pracovníkům přiděleným k výkonu práce v zahraničí.

V zájmu čistoty a zpřesnění právního řádu se navrhuje novelizovat zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách a explicitně rozšířit rozsah platnosti zákona i na úpravu náhrad výdajů vznikajících pracovníkům přidělených k výkonu práce v zahraničí a rozšířit zmocnění vlády stanovit nařízením náhrady rozpočtových a příspěvkových organizací souvisejících s pracovní cestou, jinými změnami místa výkonu práce a přijetím do zaměstnání i na úpravu náhrad zaměstnancům, kteří jsou přiděleni k výkonu práce v zahraničí.

Touto novelizací se dikce zákona zpřesní a nebude poskytovat prostor pro několik sobě kontradiktorních interpretací. Zároveň novela umožní pokrýt celoplošně problematiku cestovních náhrad pracovníkům rozpočtových a příspěvkových organizací.

Zvláštní část

K Čl. I bodu 1:

Dosavadní rozsah platnosti zákona nevyjadřuje dostatečně zřetelně jeho použitelnost i pro úpravu náhrad výdajů vznikajících pracovníkům přiděleným k výkonu práce v zahraničí. Proto se navrhuje doplnit předvětí § 1 odst. 1.

K Čl. I bodu 2:

Obdobně jako je již vláda zmocněna stanovit nařízením pro zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací i jiné náhrady související s pracovní cestou, jinými změnami místa výkonu práce a přijetím do zaměstnání, navrhuje se v souladu s úpravou § 1 odst. 1 doplnit toto zmocnění i pro úpravu náhrad zaměstnancům, kteří jsou přiděleni k výkonu práce v zahraničí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP