P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 1 9 9 3

I. volební období

749

Návrh

poslance Václava Krásy

na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 50/1976 Sb.,

o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

ve znění zákona č. 103/1990 Sb. a zákona č. 262/1992 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění zákona č. 103/1990 Sb. a zákona č. 262/1992 Sb. se mění a doplňuje takto:

1. V § 37 odst. 2 se za slovo "na výstavbu" vkládají další slova "a obecným technickým požadavkům zabezpečujícím užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu [Vyhl. SK VTIR č. 53/1985 Sb., o obecných technických požadavcích ůzabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu.]."

2. V § 60 doplnit odstavec 3:

"(3) Stavební úřad zastaví u staveb občanského vybavení v částech určených pro užívání veřejností stavební řízení, nebude-li dokumentace stavby zajišťovat podmínky pro její užívání osobami se omezenou schopností pohybu1) a nebude-li dokumentace ve lhůtě podle § 60 odst. 1 doplněna".

3. V § 63 doplnit text:

"Dokumentace jednoduchých a drobných staveb občanského vybavení musí být přezkoumána i z hlediska užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu1)."

4. V § 68 doplnit odstavec 3:

"(3) Další závaznou podmínkou podle předchozího odstavce je u staveb občanského vybavení v částech určených pro užívání veřejností zajištění přístupu a užívání osobám s omezenou schopností pohybu1)."

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

V. Krása v.r.

Důvodová zpráva

V roce 1976, kdy byl přijat stále platný zákon o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), byla přijata také Vyhláška č. 83/1976 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu. Teprve v roce 1985 byla přijata vyhláška, která měla zabezpečit užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu (Vyhl. č. 53/1985 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu).

Požadavek na bezbarierovost staveb není zaměřen jen na úzkou skupinu tělesně postižených, či zdravotně postižených vůbec (např. zrakově postižení), ale týká se i osob starých nebo dětí, proto také jak vyhláška č. 53/85 Sb. tak tato novela používá termínu "osoby s omezenou schopností pohybu".

Jelikož nelze jednoznačně určit tzv. dotčený orgán státní správy, jehož postavení je upraveno v § 126 odst. 1 stavebního zákona, má předkladatel za to, že posuzování splnění podmínek Vyhlášky č. 53/1985 Sb. musí provádět přímo Stavební úřad. Dotčený orgán nelze určit, protože jeho činnost zasahuje do mnoha oblastí státní správy (např. hygiena, požární ochrana, bezpečnost práce, telekomunikace a další).

V tomto smyslu ukládá novela stavebnímu úřadu povinnost dohlížet na plnění podmínek zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu v základních fázích stavebního řízení, tj. při vydávání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Z toho také vyplývá povinnost stavebního úřadu před vydáním kolaudačního rozhodnutí zjistit, zda byly tyto podmínky splněny, tak jak ukládá územní rozhodnutí či stavební povolení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP