Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 4

I. volební období

724

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se upravují některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (tisk 599)

Ústavně právní výbor, hospodářský výbor a rozpočtový výbor projednaly na svých schůzích v listopadu 1993, lednu a únoru 1994 vládní návrh shora uvedeného zákona. Výbory doporučují, aby Poslanecká sněmovna předložený vládní návrh schválila s těmito úpravami:

K názvu zákona

Název upravit takto:

". kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony".

K § 2

V § 2 v písmenu f) vypustit slova "ve vlastnictví".

K § 3

V § 3 odst. 1 za slova "vlastníků budov" vložit slova "a práva a povinnosti spoluvlastníků domu a vlastníků jednotek (dále jen "vlastník jednotky")".

K § 4

§ 4 zní:

"§ 4

Vznik spoluvlastnictví domu a vlastnictví jednotky

Spoluvlastnictví domu podle tohoto zákona představované vlastnictvím jednotky a spoluvlastnickým podílem na společných částech domu může vzniknout smluvním převodem první jednotky do vlastnictví.".

Za § 4 vložit nový § 5 tohoto znění:

§ 5

Prohlášení vlastníka

(1) Vlastník budovy může učinit prohlášení, že v budově vymezuje jednotky podle tohoto zákona za účelem převodu jejich vlastnictví. Prohlášení musí mít písemnou formu. Účinnosti nabývá prohlášení vkladem do katastru nemovitostí.

(2) Dnem účinnosti prohlášení podle odstavce 1 se dosavadní vlastník budovy stává vlastníkem každé jednotky, a to až do doby, kdy některá jednotka bude převedena na jinou osobu nebo kdy vlastník všech jednotek prohlášením odvolá prohlášení podle odstavce 1. Odvolání musí mít písemnou formu. Účinnosti učiněné odvolání nabývá vkladem do katastru nemovitostí.

(3) Prohlášení podle odstavce 1 musí obsahovat:

a) název katastrálního území, parcelní číslo pozemku, na kterém je budova postavena a číslo popisné podle údajů katastru nemovitostí4), čísla bytů a nebytových prostor a pojmenování nebytových prostor, popřípadě popis jejich umístění v budově, pokud nejsou byty a nebytové prostory v budově očíslovány,

b) popis bytů a nebytových prostorů, jejich příslušenství, jejich podlahová plocha a popis vybavení bytů nebo nebytových prostorů,

c) určení společných částí domu včetně určení, které části domu budou společné vlastníkům jen některých jednotek,

d) stanovení spoluvlastnického podílu vlastníků jednotky na společných částech domu,

e) název katastrálního území a parcelní číslo pozemku, který je předmětem převodu vlastnictví nebo předmětem jiných práv ve smyslu § 23 a určení práv k němu,

f) práva a závazky týkající se domu, jeho společných částí a práva k pozemku, která přejdou z dosavadního vlastníka budovy na vlastníky jednotek,

g) pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku,

h) pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku včetně označení zástupce spoluvlastníků nebo jiné osoby pověřené správou domu (dále jen "správce").

(4) K prohlášení se přikládají půdorysy všech podlaží, popřípadě jejich schemata, určující polohu jednotky a společných částí domu, s údaji o podlahových plochách jednotek a společných částí domu, jakož i písemný souhlas k převodu bytu uvedený v § 24 odst. 4 a 5.".

Ostatní paragrafy přečíslovat.

K dosavadnímu § 5

V § 5 odst. 1 písm. e) závěr upravit takto: ". která přecházejí z dosavadního vlastníka jednotky na budoucího vlastníka jednotky,".

K dosavadnímu § 8

Dosavadní § 8 zní:

"§ 8

Zajišťování správy, provozu

a oprav společných částí domu

(1) Správu, provoz a opravy společných částí domu (dále jen "správa domu"), v němž jsou jednotky ve vlastnictví podle tohoto zákona, zajišťuje správce. Je-li správcem fyzická osoba musí mít oprávnění podle zvláštního zákona.+)

(2) Správce je povinen nejméně jednou ročně, a to ke konci prvního kalendářního čtvrtletí následujícího roku, předložit vlastníkům jednotek zprávu o své činnosti, zejména o finančním hospodaření, o stavu společných částí domu, jakož i o jiných významných skutečnostech, které se týkají společných částí domu nebo jeho činnosti. Končí-li správce svou činnost, musí předložit vlastníkům jednotek zprávu o své činnosti a písemné materiály, které, pokud jde o jeho činnost, má k dispozici.

(3) Smlouvu o správě domu uzavřenou se správcem lze uzavřít jen na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou šest měsíců.".

Poznámka pod čarou zní:

"+) Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon).".

Za dosavadní § 8 vložit nový § 8a tohoto znění:

"§ 8a

Zřízení právnické osoby

(1) Vlastníci jednotek se spolu mohou dohodnout, že zřídí právnickou osobu podle zvláštního zákona6), jejímž účelem bude zejména správa společných částí domu. Tato právnická osoba může být zřízena pouze z vlastníků jednotek. Vlastníci jednotek, které se nacházejí v jednom domě mohou zřídit jen jednu právnickou osobu. O zřízení právnické osoby se však spolu mohou dohodnout vlastníci jednotek, které se nacházejí ve více domech.

(2) Pokud vlastníci jednotek zřídili právnickou osobu, plní povinnosti správce tato právnická osoba.".

K dosavadnímu § 9

Dosavadní § 9 zní:

"§ 9

Společenství vlastníků jednotek

(1) Pokud je dům rozdělen na jednotky, které vlastní více než jedna osoba, tvoří vlastníci jednotek společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství").

(2) Společenství musí alespoň jednou ročně konat shromáždění.

(3) Shromáždění se sejde buď z podnětu správce nebo z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu hlasů. Shromáždění svolává správce, a to písemně tak, aby vlastníci jednotek obdrželi oznámení o konání shromáždění alespoň 15 dnů předem.

(4) Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnického podílu vlastníků jednotek na společných částech domu (§ 7 odst. 2); hlasy spoluvlastníků jednotky jsou společné. Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů; k přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny všech hlasů.

(5) K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení je zapotřebí tříčtvrtinové většiny všech hlasů.

(6) K přijetí usnesení o odvolání a ustanovení správce a o určení jeho práv a povinnností a způsobu jeho odměňování je zapotřebí nadpoloviční většiny všech hlasů.

(7) K přijetí usnesení týkajícího se změny účelu užívání stavby a o zcizení společných částí domu, které jsou nezbytné pro zachování účelu užívání stavby, je zapotřebí jednomyslného souhlasu všech vlastníků jednotek.

(8) Nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoli vlastníka jednotky soud. Jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl.

(9) Všechny změny, které se týkají obsahu prohlášení je společenství povinno do 30 dnů oznámit katastrálnímu úřadu. Přílohou oznámení katastrálnímu úřadu je zápis z jednání společenství včetně prezenční listiny.".

K dosavadnímu § 10

Dosavadní § 10 vypustit.

K dosavadnímu § 11

Dosavadní § 11 vypustit.

K dosavadnímu § 12

Dosavadní § 12 zní:

"§ 12

Členové společenství odpovídají vůči třetím osobám společně a nerozdílně.".

K dosavadnímu § 13

Dosavadní § 13 vypustit.

K dosavadnímu § 14

V § 14 odstavec 2 vypustit.

Ostatní odstavce přečíslovat.

K dosavadnímu § 14

V § 14 odst. 4 ve větě druhé slova "který je členem společenství" vypustit.

Vypustit větu třetí.

K dosavadnímu § 15

Na konci připojit slova "v dražbě+).".

Poznámka pod čarou zní:

"+) § 335 a násl. občanského soudního řádu.".

K dosavadnímu § 16

K dosavadnímu § 16 odst. 1 ve druhé větě slova "nebo stanovy" vypustit.

K dosavadnímu § 16 odst. 2

Na konec připojit větu: "Výši částky a den její splatnosti sděluje vlastníkům jednotek správce po společném projednání věci (§ 9).".

Dosavadní § 16 odst. 4 zní:

"(4) Pokud je zřízena právnická osoba (§ 8a), jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek.".

K dosavadnímu § 19 odst. 1 písm. d)

Na konec připojit slova "není-li dohodnuto něco jiného".

k dosavadnímu § 19 odst. 1 písm. e)

Vypustit slova "a udržování".

K dosavadnímu § 19 odst. 5 a 6

Vypustit.

K dosavadnímu § 20

Vypustit.

K dosavadnímu § 22

V § 22 odstavec 2 vypustit.

K dosavadnímu § 24

Nad označení paragrafu vložit nadpis "Zvláštní ustanovení".

Dosavadní § 24 odst. 2 zní:

"(2) Po dobu jednoho roku od uplynutí lhůty uvedené v odstavci 1 má nájemce při převodu bytu právo na jeho přednostní nabytí za podmínek stanovených v § 606 občanského zákoníku. Nabídka k převodu bytu nájemci musí být písemná a musí obsahovat všechny podmínky převodu. Smlouvu o převodu bytu je nájemce za výše uvedených podmínek povinen uzavřít do tří měsíců ode dne doručení nabídky, jinak jeho právo na přednostní nabytí bytu zaniká. Ustanovení § 603 odst. 3 občanského zákoníku platí obdobně.".

K dosavadnímu § 24

Vložit nový odstavce 8 tohoto znění:

(8) Lhůty uvedené v odstavcích 1, 2 a 7 neběží po dobu řízení o určení platnosti či neplatnosti nabídky.x)".

Poznámka x) pod čarou zní:

"x) § 39 a 43a občanského zákoníku a § 2 odst. 3 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách.".

K dosavadnímu § 25

Stávající text označit jako odst. 1 a připojit odstavce 2 a 3 těchto znění:

"(2) Družstvo je povinno uzavřít smlouvu o převodu bytu uvedeného v § 26 odst. 1 a 2 s členem bytového družstva, který vyzval družstvo k uzavření smlouvy o převodu vlastnictví k bytu. Smlouva musí být uzavřena nejpozději do 31. prosince 1995, není-li dohodnuto jinak.

(3) Obdobně se postupuje i u nebytových prostorů, u nichž se na financování podílel svým členským podílem pouze nájemce nebo jeho právní předchůdce.".

K dosavadnímu § 26

Za odst. 2 vložit nové odst. 3 a 4 tohoto znění:

"(3) Ustanovení odstavce 1 platí i pro převody nebytových prostorů vzniklých na základě rozhodnutí o změně v užívání stavby+) z bytů, garáží a ateliérů, uvedených v odstavcích 1 a 2.

(4) Je-li v budově ve vlastnictví popřípadě spoluvlastnictví družstva nebytový prostor vzniklý na základě rozhodnutí o změně v užívání stavby+) ze společných prostorů budovy, přechází tento nebytový prostor při převodu jednotek do podílového spoluvlastnictví vlastníků jednotek. Velikost spoluvlastního podílu se řídí velikostí spoluvlastnického podílu na společných částech domu. Obdobně jak je uvedeno v předcházejícíh dvou větách, se postupuje i u nebytových prostorů, u nichž se na financování podíleli svými členskými podíly pouze nájemci bytů v budově nebo jejich právní předchůdci. Ustanovení odstavce 1 platí i pro tyto převody nebytových prostorů.".

Ostatní odstavce přečíslovat.

Poznámka pod čarou zní:

"+) § 85 zákona č. 50/1976 Sb.".

K dosavadnímu § 26 dosavadnímu odst. 5

Vypustit slova "statutárního fondu",

slovo "tvořeného" nahradit slovem "tvořených".

K dosavadnímu § 27

Dosavadní § 27 odst. 2 zní:

"(2) Družstvo je povinno pojistit nepřevedené jednotky v domě tak, aby byl zachován dosavadní rozsah pojištění budovy, odpovídající nepřevedeným jednotkám, pokud se těchto jednotek týká úvěr ponechaný podle odstavce 1.".

K dosavadnímu § 27 odst. 5

Za slova "§ 26 odst. 1" vložit slova "a odst. 3 a 4".

K dosavadnímu § 28

V § 28 odst. 1 v předposlední větě se doplňují slova "§ 26 odst. 7".

K dosavadnímu § 28

V § 28 odstavec 2 zní:

"(2) Převádějící je povinen o převodu bytu uvědomit družstvo oprávněné z věcného břemene. Nabyvatel je povinen uhradit družstvu částku, která odpovídá nesplacenému úvěru s příslušenstvím poskytnutého družstvu připadající na převáděný byt k datu pravidelné pololetní splátky úvěru. Nejde-li o převod bytu do vlastnictví fyzické osoby - nájemce bytu jehož nájemní vztah vznikl po splacení členského podílu tímto nájemcem nebo jeho právním předchůdcem je nabyvatel povinen uhradit družstvu dále částku státního příspěvku vypočteného podle § 27 odst. 6. Vlastnictví k jednotce přechází na nabyvatele až po splnění jeho uvedených povinností.23) Povinnost splatit úvěr připadající na převáděný byt podle § 26 odst. 4 a vrátit částku státních příspěvků podle § 27 odst. 6 má družstvo. Ustanovení § 26 odst. 7 platí obdobně.".

K dosavadnímu § 28

V § 28 odst. 3 na konci připojit tuto větu: "V případě zániku družstva bez právního nástupce se zřizuje dnem zániku družstva ve prospěch nájemce bytu pořízeného podle odstavce 1 věcné břemeno. Obsahem věcného břemene je právo užívat byt a společné prostory, a to ve stejném rozsahu, jaký byl sjednán mezi nájemcem a družstvem. Pro užívání platí přiměřeně ustanovení občanského zákoníku o nájmu družstevních bytů. Ustanovení § 151n odst. 3 občanského zákoníku platí přiměřeně. Ustanovení § 25 platí obdobně.".

K dosavadnímu § 29

V dosavadním § 29 číslovku "26" nahradit číslovkou "25" a slova "bytů ve vlastnictví" nahradit slovy "jednotek ve vlastnictví".

K dosavadnímu § 30

Nadpis nad označením § zní: "Společná a přechodná ustanovení".

K dosavadnímu § 34

Na konec nadpisu nad označením paragrafu doplnit slova "a zákona č. 322/93 Sb."

v uvozovací větě za slova "č. 18/1993 Sb." doplnit slova "a zákona č. 322/1993 Sb.",

slova "V § 20 odst. 6 písm. d)" nahradit slovy "V § 20 odst. 6 písm. g),"

poznámku pod čarou označenou jako 11) označit jako 12a).

V § 20 odst. 6 písm. a) slovo "nemovitostem" nahradit slovem "majetku".

V § 20 odst. 6 vložit nové písmeno h), které zní:

"h) převody rodinných domků12b) a garáží z majetku bytových družstev do vlastnictví členů těchto družstev - fyzických osob, jejichž nájemní vztah k rodinnému domku nebo garáži vznikl po splacení členského podílu těmito členy nebo jejich právními předchůdci.".

Poznámka pod čarou 12b) zní:

"12b) § 2 odst. 2 písm. a) vyhlášky federálního ministerstva financí, ministerstva financí ČSR, ministerstva financí SSR a předsedy Státní banky československé č. 136/1985 Sb., o finanční, úvěrové a jiné pomoci družstevní a individuální bytové výstavbě a modernizaci rodinných domků v osobním vlastnictví, ve znění vyhlášek č. 74/1989 Sb., č. 73/1991 Sb. a č. 398/1992 Sb.".

K dosavadnímu § 36

Vypustit slova "a společných částí domu a pozemku".

K dosavadnímu § 37

V § 37 bodu 2 číslovku "24" vypustit.

K dosavadnímu § 38

Dosavadní § 38 zní:

" § 38

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 1994.".

V Praze dne 11. února 1994

JUDr. Anna Röschová v.r. JUDr. Hana Marvanová v.r.

místopředsedkyně zpravodajka

ústavně právního výboru ústavně právního výboru

Ing. Vladimír Budinský v.r. Ota Fejfar v.r.

předseda hospodářského výboru zpravodaj hospodářského výboru

Ing. Tomáš Ježek, CSc. v.r. Mgr. Věnceslav Lukáš v.r.

předseda rozpočtového výboru zpravodaj rozpočtového výboru

Připomínka ústavně právního výboru nezařazená

do společné zprávy k tisku 599

Ústavně právní výbor

Vložit nový § 6 tohoto znění:

"§ 6

Prohlášení musí obsahovat ustanovení o tom, jak budou společné části domu spravovány, kdo bude správcem, a jaká jsou jeho práva a povinnosti; dále musí obsahovat ustanovení o tom, jak bude správce odměňován.".

Za dosavadní § 14 vložit nový paragraf tohoto znění:

Každý z vlastníků jednotek užívá jednotku, která je v jeho vlastnictví a dále společné části domu. Přitom nesmí zasahovat do práv ostatních vlastníků jednotek ani je ve výkonu jejich obdobných práv jakkoli omezovat.".

K dosavadnímu § 24

vložit nový odstavec 9 tohoto znění:

"(9) Při převodu bytů a spoluvlastnických podílů v domech, převedených do majetku obcí z majetku státu podle § 3 odst. 1 se u domů postavených z prostředků státní dotace na komplexní bytovou výstavbu použije pro výpočet maximální smluvní ceny za převod výše účetní hodnoty domu.".

K dosavadnímu § 26

vložit nový odstavec 5 tohoto znění:

(5) Nadpoloviční většina nájemců bytů - členů družstva a vlastníků bytů v domě může prohlásit do 6 měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona, že nesouhlasí s převodem jiných nebytových prostorů než které jsou uvedeny v odstavci (), na jiného, než vlastníky bytů v domě. Takovéto nebytové prostory se stávají spoluvlastnictvím vlastníků bytových jednotek v domě v poměru stanoveném v § 7 odst. 2. Prohlášení je účinné doručením družstvu. Dispozice družstva k této jednotce jsou od okamžiku doručení neplatné.".

Dosavadní § 26 dosavadní odst. 3 a 4 znějí:

"(3) S vlastnickým právem k převáděnému majetku podle odst. 1 až přecházejí na jeho nabyvatele závazky související s převáděným majetkem, zejména dosud nesplacené úvěry s příslušenstvím poskytnutým družstvu, připadající na převáděný byt, popřípadě nebytový prostor. Přechod pohledávek se řídí jinak právní úpravou podle zvláštních předpisůx). Zřízené zástavní právo zůstává zachováno.

(4) K přechodu závazku podle odst. 3 se nevyžaduje souhlas věřitele. Nabyvatel je povinen bez zbytečného odkladu oznámit věřitelům převzetí závazku.".

odkaz x) zní: "x) odkaz na občanský zákoník".

K dosavadnímu § 26 dosavadnímu odst. 7

- ve druhé větě za slovo "jestliže" vložit slova "po vypořádání podle odst. 5",

- na konec připojit slova "nebo složí-li člen družstva do 30 dnů základní členský vklad.".

K dosavadnímu § 27 odst. 3

slova "družstvu podle odstavce 1" nahradit slovy "vlastníkům a družstvu podle § 26 odst. 1",

K dosavadnímu § 27 odst. 4

- slova "družstvu" nahradit slovy "vlastníkům a družstvu podle § 26 a 27 odst. 1",

- ve druhé větě vypustit slovo "družstva",

Hospodářský výbor

V § 25 označit stávající odstavec jako odstavec 1 a připojit odstavec 2 ve znění:

"(2) Družstvo je povinno uzavřít smlouvu o převodu bytu nejpozději do 31. března 1995 s členem bytového družstva, který vyzval družstvo k uzavření smlouvy podle § 24 zákona č. 42/1992 Sb., nedohodnou-li se jinak.".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP