Pátek 26. dubna 1996

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

26. dubna 1996 v 9.13 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Uhde, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 145 poslanců.

Za vládu České republiky: místopředseda vlády a ministr financí ČR I. Kočárník, ministr dopravy ČR V. Budinský, ministr spravedlnosti ČR J. Novák, ministr zdravotnictví ČR J. Stráský.

(Schůze zahájena v 9.13 hodin.)

Předseda PSP Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 43. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 42 poslanců. Pozvánku jste obdrželi v úterý 23. dubna.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Prozatím mi oznámili vydání náhradní karty tito páni poslanci: pan poslanec Stanislav Gross - náhradní karta číslo 2, pan poslanec a ministr Jan Stráský - náhradní karta číslo 3, pan poslanec Josef Ježek - náhradní karta číslo 5, paní poslankyně Gerta Mazalová - náhradní karta číslo 7.

Nejdříve přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, aby byli za ověřovatele určeni pan poslanec Eduard Zeman a paní poslankyně Eva Matoušková. Má někdo jiný návrh nebo je jiného mínění? Není tomu tak. Dám tedy hlasovat v prvním hlasování o návrhu, aby ověřovateli byli určeni pan poslanec Eduard Zeman a paní poslankyně Eva Matoušková.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? První hlasování skončilo.

Ze 144 přítomných bylo 141 poslanců pro, nikdo proti. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 43. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Evu Matouškovou a poslance Eduarda Zemana.

Žádám nyní paní ověřovatelku a pana ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců k ústním interpelacím a ověřili je se seznamy v počítači.

Jsou dvě přihlášky. Obě odevzdal pan poslanec Václav Exner a adresuje je ministrům Vladimíru Dlouhému a Josefu Zielencovi. Přihlášky adresované předsedovi vlády nebyly podány.

Domnívám se, že tím je úkol ověřovatelů v této fázi usnadněn a že budeme moci včas provést také losování, v jakém pořadí případně pan poslanec Exner prosloví své interpelace.

Dále v souladu s jednacím řádem oznamuji, že se na 43. schůzi omluvili tito páni ministři: pan ministr Karel Dyba pro účast na hospodářské konferenci v Brně, pan ministr Pavel Tigrid, pan ministr Jiří Skalický, pan ministr Josef Zieleniec a pan ministr Vilém Holáň.

Pokud jde o omluvy poslanců, dostal jsem pouze písemnou omluvu pana poslance Ladislava Rymeše. Svou nepřítomnost omlouvá nemocí.

Má ještě někdo prosím vydánu náhradní kartu a nebyl jmenován do zápisu? Není tomu tak. Pan poslanec Karas. Pan poslanec Jiří Karas - náhradní karta číslo 4.

Protože jsem nedostal žádnou námitku k jménům uvedeným v interpelacích, svěřuji nyní slovo předsedovi klubu KDU-ČSL poslanci Miloslavu Výbornému, který se přihlásil.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, musím jako předseda klubu KDU-ČSL ještě také sdělit, že omluven by měl být pan poslanec a ministr Stanislav Bělehrádek pro nemoc. Nemohl to ani sdělit, protože je po operaci.

Předseda PSP Milan Uhde: Omlouvám se. Měl jsem to učinit já, protože pan ministr Bělehrádek se omlouval ze 42. schůze a byla naprosto logická úvaha a skutečnost, že jeho omluva platí i pro tuto schůzi. Děkuji ale panu předsedovi klubu KDU-ČSL, že na to upozornil.

Výsledky losování mám před sebou. Jako prvního osloví pan poslanec Václav Exner ministra zahraničí pana Josefa Zielence a jako druhého pana ministra Vladimíra Dlouhého. Panu Josefu Zielencovi adresuje interpelaci ve věci návštěvy v Turecku, panu ministru Vladimíru Dlouhému ve věci vývoje obchodní bilance.

Návrh pořadu 43. schůze předložený skupinou 42 poslanců byl rozdán společně s pozvánkou. Chci pro pořádek upozornit, že podle § 54 odst. 7 rozhodne sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž nelze schválený pořad rozšiřovat.

Nyní tedy dávám hlasovat o celém návrhu pořadu 43. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Nejsou žádné technické námitky proti tomu?

Druhé hlasování 43. schůze Poslanecké sněmovny: kdo je pro tento předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Druhé hlasování skončilo. Ze 149 přítomných bylo 62 pro, 79 proti. Návrh nebyl přijat. Konstatuji tedy, že průběh 43. schůze nezačal, a že jej pro všechny případy uzavírám.

(Konec v 9.23 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP