USNESENÍ SNĚMOVNY NÁRODŮ

č. 12

ke zprávě o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmovny (tisk 5)

Sněmovna národů na své ustavující schůzi dne 25. června 1992

vzala na vědomí

zprávu o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmovny (tisk 5).

Edita Bellušová v.r.
Jaroslav Mlčák v.r.
Roman Zelenay v.r.
ověřovatelé
předseda Sněmovny národů

5

Zpráva o činnosti předsednictva Federálního shromáždění za dobu od poslední schůze sněmoven

Od poslední 22. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů se konaly tři schůze předsednictva Federálního shromáždění: dne 7. května 1992 (40. schůze), dne 20. května 1992 (41. schůze) a dne 15. června 1992 (42. schůze). Části jednání 41. schůze předsednictva Federálního shromáždění se zúčastnil prezident ČSFR, na níž poděkoval jeho členům za vykonanou práci.

Předsednictvo Federálního shromáždění dne 20. května 1992 schválilo:

- zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, a mění a doplňuje zákon č. 52/1966 Sb., o osobním vlastnictví k bytům ve znění zákona č. 30/ /1978 Sb., a zákona č. 509/1991 Sb.,

- zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění o náhradě škod způsobených československým fyzickým osobám vstupem cizích vojsk a pobytem sovětských vojsk na území České a Slovenské Federativní Republiky.

Dne 15. června 1992 předsednictvo Federálního shromáždění schválilo:

- zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugo slávie (Srbsko a Černá Hora)

- zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon č. 135/1991 Sb., o Kanceláři prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

Všechna tato zákonná opatření předsednictva Federálního shromáždění musí být podle čl. 58 odst. 4 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o československé federaci, ve znění pozdějších ústavních předpisů, schválena na nejbližším, tj. na tomto zasedání Federálního shromáždění, jinak by pozbyla platnosti.

Dále předsednictvo Federálního shromáždění projednalo dva návrhy zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a návrh zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění o mimořádném poskytování starobního důchodu. Tyto návrhy předložené poslanci nebyly předsednictvem Federálního shromáždění schváleny.

Na všech třech schůzích předsednictvo Federálního shromáždění projednávalo návrhy na organizační zabezpečení ustavujících schůzí sněmoven a první společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů po volbách do Federálního shromáždění (termíny schůzí, pořad jejich jednání, administrativní, organizační a technická opatření spojená s jejich konáním). Na poslední schůzi předsednictva Federálního shromáždění byly posouzeny návrhy řádů pro volby orgánů a funkcionářů sněmovny, členů předsednictva Federálního shromáždění, předsedy Federálního shromáždění, prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění.

Byly též projednány návrhy na konání společných schůzí sněmoven, na nichž bude volen prezident ČSFR a nová vláda ČSFR předloží svůj program a bude se ucházet o důvěru parlamentu.

V souvislosti s ukončením volebního období bylo třeba řešit i některé otázky spojené s působením dosavadních poslaneckých klubů. Předsednictvo Federálního shromáždění stanovilo usnesením č. 213 postup při předávání místností užívaných poslaneckými kluby v budově Vinohradská 1 a předmětů poskytnutých Kanceláří FS pro činnost poslaneckých klubů.

Předsednictvo Federálního shromáždění projednalo i několik otázek, aniž však o nich meritorně rozhodlo, neboť vycházelo z toho, že o nich má rozhodnout až nově zvolené Federální shromáždění nebo jeho předsednictvo.

Za tím účelem, aby pro Federální radu pro rozhlasové a televizní vysílání byly vytvořeny potřebné materiální a technické podmínky, předsednictvo Federálního shromáždění schválilo zálohové vyčleněné 2 milióny Kčs z účelových prostředků Federálního shromáždění - kapitola "Všeobecná pokladní správa" na rok 1992. Zároveň uložilo předsedovi Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání zpracovat návrh jejího statutu a předložit ho ke schválení společné schůzi sněmoven na podzimní zasedání Federálního shromáždění v VII. volebním období.

Předsednictvo Federálního shromáždění k informaci o obsazení místa na funkci vedoucího Kanceláře Federálního shromáždění vyslovilo souhlas s tím, aby vedoucího Kanceláře Federálního shromáždění jmenovalo až nově zvolené předsednictvo Federálního shromáždění. Pro výjimečné případy cest poslanců do zahraničí v květnu a počátkem června 1992 pověřilo předsedu Federálního shromáždění, aby v tomto období prozatímně rozhodoval o poskytování cestovních náhrad do zahraničí, které souvisejí s výkonem poslanecké funkce.

V souvislosti s podáním návrhu skupiny poslanců na přezkoumání ústavnosti zákona č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky, předsednictvo Federální shromáždění vzalo na vědomí stanovisko k dopisu Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky.

Členům předsednictva Federálního shromáždění byly dány na vědomí "Informace o poznatcích z vyřizování stížností, oznámení a podnětů občanů došlých a vyřizovaných ve federálním ministerstvu kontroly v roce 1991" a "Zpráva z kontroly hospodaření s finančními prostředky federace přidělenými na výstavbu vodního díla Gabčíkovo v roce 1991".



Přihlásit/registrovat se do ISP