Úterý 15. prosince 1992

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji paní poslankyni Kristkové. Vzhledem k tomu, že nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy, se ptám, zda někdo z poslanců je připraven diskutovat o uvedených návrzích. Není tomu tak. Končím tedy rozpravu a současně žádám o závěrečná slova.

Chce se vyjádřit pan místopředseda Macek v závěrečném slově? Není třeba. Děkuji. Zpravodajkyně se taktéž nechtějí vyjádřit, můžeme tedy přistoupit k hlasování o tomto návrhu.

Vzhledem k tomu, že sněmovny v tuto chvíli nejsou usnášeníschopné, žádám všechny paní poslankyně a pány poslance, aby se dostavili do jednací síně. Budeme projednávat zákon, kterým se podle článku 19 odstavce 5 písm. b) a odstavce 6 písm. b) Mezinárodní organizace práce předkládají k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění ČSFR texty úmluv, doporučení a protokolů k úmluvě podle tisku 170.

Stále ještě nejsme usnášeníschopni. Ve Sněmovně národů je toho času 69 poslanců, ve Sněmovně lidu 66 poslanců.

Žádám zejména poslance zvolené za Sněmovnu národů ve Slovenské republice, aby se dostavili do sněmovny, abychom mohli hlasovat o tomto návrhu.

Ještě se pokusíme o dosažení usnášeníschopnosti.

Ještě velmi mnoho poslanců ze slovenské části Sněmovny národů schází. Pokud nedosáhneme usnášeníschopnosti, doporučuji, abychom projednali další bod dnešního programu.

Zdá se, že nedosáhneme usnášeníschopnosti v tuto chvíli. Doporučuji pokračovat v programu a přistoupit k hlasování později. Chce se někdo vyjádřit k tomuto doporučení? Pokud tomu tak není, přistoupíme k dalšímu bodu dnešního programu, kterým je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb., o československých technických normách. Je to tisk 172 a návrh výborů hospodářských Sněmovny lidu a Sněmovny národů tisk 201.

Tisk 201, který je předmětem našeho jednání, jste obdrželi dnes. Tím nebyla splněna podmínka 48 hodin podle § 19 odstavce 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění. Protože jde o naléhavý návrh, doporučuji přijmout usnesení, že i přes nedodržení stanovené zákonné lhůty sněmovny souhlasí s projednáváním tohoto bodu.

Navrhuji, abychom hlasovali o návrhu bez rozpravy za předpokladu, že dosáhneme ovšem usnášeníschopnosti.

V tuto chvíli je ve Sněmovně národů v části zvolené v České republice pouze třicet osm poslanců, ve slovenské části dokonce jen třicet poslanců a ve

Sněmovně lidu je sedmdesát čtyři poslanců. Žádám všechny poslance, kteří jsou mimo jednací sál, aby se dostavili do sněmovny, abychom mohli hlasovat o procedurálním návrhu prominutí zákonné lhůty 48 hodin k předložení tisku 201.

mpř. Jajtner Pokud dosáhneme usnášeníschopnosti, můžeme se pokusit vrátit k návrhu, o kterém jsem nemohli hlasovat - o věcném návrhu k Mezinárodní organizaci práce. To je bod, který jsem doporučil odložit.

K hlasování potřebujeme ještě čtyři poslance slovenské části. Prosím všechny poslance, aby se dostavili do sněmovny. Konstatuji, že v této chvíli je ve slovenské části Sněmovny národů již čtyřicet poslanců.

Dám tedy hlasovat věcně o předcházejícím návrhu.

Já jej ještě přečtu a prosím poslance, aby neodcházeli ze sněmovny, abychom mohli splnit svůj program, který jsme si v úvodu této schůze schválili.

Budeme tedy před tím, než přistoupíme k hlasování o procedurálním návrhu o prominutí povinné lhůty 48 hodin, hlasovat o vládním návrhu, kterým se podle článku 19 odst. 5 písm. b) a odst. 6 písm. b) Mezinárodní organizace práce ukládají k vyslovení souhlasu FS ČSFR texty úmluv, doporučení a protokolu úmluv přijatých na 77. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1990 se stanoviskem vlády České a Slovenské Federativní Republiky - tisk 170.

Konstatuji, že jsme usnášeníschopni a přistoupíme k hlasování.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 16.24

(SN 91, SL 84)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 2, SL 0)

Konstatuji, že z devadesáti šesti poslanců přítomných ve Sněmovně národů devadesát jedna pro, žádný proti, dva se zdrželi, tři ingorovali.

Z osmdesáti šesti přítomných poslanců ve Sněmovně lidu osmdesát čtyři hlasovalo pro, nikdo proti, nikdo se hlasování nezdržel a dva ignorovali.

Konstatuji, že vládní návrh k Mezinárodní organizaci práce tak, jak byl předložen v tisku 170, byl schválen.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 110, SL č. 142, SN č. 147)

Nyní budeme hlasovat o procedurálním návrhu, jak jsem jej předložil před chvílí, a sice o prominutí 48 hodinové povinné lhůty, pokud jde o tisk 201.

Budeme hlasovat společně.

Kdo je pro, abychom tento návrh projednali bez ohledu na povinnou 48 hodinovou lhůtu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 16.26

(SN 79, SL 60)

Kdo je proti? (SN 1, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 4)

Konstatuji, že z devadesáti čtyř přítomných poslanců ve Sněmovně národů hlasovalo sedmdesát devět pro, jeden proti, tři se zdrželi a jedenáct ignorovalo.

Z osmdesáti jednoho poslanců přítomných ve Sněmovně lidu hlasovalo šedesát pro, nikdo proti, čtyři se zdrželi a sedmnáct poslanců ignorovalo.

Konstatuji, že procedurální návrh prominutí zákonné lhůty 48 hodin byl schválen. Poslanecký návrh odůvodní pan poslanec Pavel Měrák, předseda výboru pro životní prostředí Sněmovny národů. Prosím, pane poslanče, abyste se dostavil k řečnickému pultu a vyjádřil se k předloženému návrhu.

Bod programu 4: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb. o československých technických normách (tisk 172) anávrh výborů hospodářských SL a SN (tisk 201)

a

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb. očeskoslovenských normách (tisk 185)

Společný zpravodaj výborů SN P. Měrák: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Zákonem č. 142/1991 Sb., o čs. technických normách bylo stanoveno, že závažnost státních a oborových technických norem schválených podle dřívějších předpisů, zejména podle zákona č. 96/1964 Sb., o technické normalizaci zanikne nejpozději dnem 31. 12. 1992. (Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Prosím sněmovny o klid. Prosím vás pěkně, respektujte hovořícího.)

Snahou zde bylo dosáhnout ve velmi krátkém čase na tomto úseku stav srovnatelný se stavem v Evropských společenstvích. Dnes se ukazuje, že tento zákon předběhl dobu a že závažnost těchto státních oborových norem nelze zrušit bez celé řady dalších legislativních opatření. Nezávaznost tzv. národních norem ve státech Evropských společenství je totiž v těchto státech vyvážena celou řadou právních předpisů sjednocovaných na základě směrnic Evropských společenství, které jsou povinně zaváděny do právního řádu jednotlivých členských států. V této souvislosti je nutno uvést především směrnici Rady Evropských společenství ze dne 25. července 1985 ke sjednocení právních a správních předpisů členských států o odpovědnosti za vadné výrobky. Podle jejího článku 6 výrobce výrobku odpovídá za škody způsobené vadou tohoto výrobku. Této odpovědnosti se výrobce může zprostit především tehdy, prokáže-li, že podle stavu vědy a techniky v době, kdy dal výrobek do oběhu, nebylo možno vadu rozpoznat.

posl. Měrák Nezávazné národní normy, zejména ty, které jsou konformní s evropskými normami, jsou pak považovány za důkaz o poznatcích vědy a techniky v dané době. Další směrnice jdou v tomto směru ještě dál a konstruují právní domněnku o tom, že splnění evropské normy se považuje za dosažené v souladu se směrnicemi Rady Evropského společenství upravujícími obecně požadavky na zajištění ochrany života a zdraví, životního prostředí apod.

K podobnému přenesení této ochrany z existujících státních a oborových norem do právních předpisů u nás bohužel nedošlo. Ať už jsou důvody tohoto stavu jakékoliv, je nyní zcela jasné, že nedojde-li k prodloužení závaznosti státních a oborových norem, vznikne od 1. ledna 1993 stav, ve kterém by náš trh mohl být zaplaven výrobky, které budou ohrožovat zdraví lidí nebo životní prostředí, aniž by bylo možno jejich dovozci prokázat, že porušil závazný právní předpis. Proto považujeme - celá iniciativní skupina poslanců - za zcela nezbytné, aby návrh na prodloužení závaznosti státních a oborových norem byl na dnešní jednání přijat. Vytvoříme si tak potřebný časový prostor pro to, aby obě republiky měly dostatek času vyřešit tuto problematiku co nejefektivnějším způsobem.

Vládní návrh na novelu zákona č. 142, o československých technických normách, to znamená tisk č. 185, se od projednávaného návrhu - tisku č. 172 - liší termínem zrušení závaznosti státních norem, a to o jeden rok.

Návrh, který nyní projednáváme, vychází z toho, že je nutno získat pro zrušení závaznosti státních a oborových norem dostatek času. Jedná se zhruba o patnáct tisíc státních norem, které schválil federální ústření orgán, a zhruba o deset tisíc oborových norem schvalovaných na základě zmocnění ze zákona bývalými generálními ředitelstvími výrobních hospodářských jednotek.

Návrh tedy diferencuje tento časově náročný úkol tak, aby oněch deset tisíc oborových norem, o nichž lze reálně uvažovat tak, že jejich obsahová úroveň je nižší, pozbylo závaznosti v první etapě, tj. do konce příštího roku s tím, že pro potřebnou transformaci vybraných ustanovení státních norem byla stanovena vzhledem k jejich počtu realistická lhůta 24 měsíců.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, přestože se jedná na první pohled o neatraktivní téma, které asi nebude příliš vzrušovat masmédia a určité politické kruhy, pevně věřím, že prospěšnost navrhované novely pro občany obou republik chápete a uznáváte a návrh podpoříte. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu poslanci Měrákovi za jeho vyjádření. Podle přikazovacích opatření předsedů sněmoven byl návrh projednán výbory ústavně-právními a hospodářskými obou sněmoven. Výbory hospodářské byly pověřeny přípravou stanovisek.

Obdrželi jste písemný návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk č. 201. Ústní zpravodajskou zprávu podají pan poslanec Vladimír Buzalka za výbory Sněmovny lidu a pan poslanec František Cupr za výbory Sněmovny národů. Žádám pány poslance, aby se dostavili na místa zpravodajů. Žádám pana poslance Vladimíra Buzalku, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL V. Buzalka: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia poslanci! Zákon č. 142/1991 Zb., o československých technických normách, predpokladal, že 31. 12. 1992 sa skončí záväznosť československých štátnych noriem a zostanú platné len ako odporúčajúce, odborové normy stratia platnosť aj záväznosť úplne.

V súčasnej dobe je platných - ako už povedal pán poslanec Měrák - pätnásťtisíc ČSN a desaťtisíc odborových noriem. Predpoklad, z ktorého sa vychádzalo pri stanovení termínu straty záväznosti technických noriem - do 31. 12. 1992 - že totiž väčšina problematiky, týkajúca sa napr. ochrany verejných záujmov a ďalšia problematika bude riešená v nových právnych predpisoch, ako je to obvyklé v krajinách Európskeho spoločenstva, tento predpoklad sa nenaplnil a reálne hrozí po 1. januári 1993 chaos v oblasti technických noriem.

Preto po posúdení situácie a vyhodnotení stanovísk, ktoré obdržal výbor hospodársky, vám výbory hospodárske predkladajú návrh na zmenu zákona, ktorým sa mení zákon č. 142/1991 Zb., o československých technických normách, ktorý vychádza z poslaneckého návrhu, uvedeného v tlači č. 172 a tvorí kompromis medzi týmto poslaneckým návrhom a návrhom vládnym. Upravuje predĺženie platnosti a záväzkov československých štátnych noriem až do 31. 12. 1994, teda o 24 mesiacov (potom by československé štátne normy mali stratiť záväznosť) a predlžuje platnosť a záväznosť odborových noriem do 31. 12. 1993, teda o 12 mesiacov. Po tomto termíne by odborové normy mali stratiť záväznosť a platnosť.

V tomto zmysle ako spoločný spravodajca Snemovne ľudu odporúčam, aby bol tento návrh zákona prijatý.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu poslanci Buzalkovi. Žádám pana poslance Čupra.

Společný zpravodaj výborů SN F. Čupr: Za hospodářský výbor Sněmovny národů se ztotožňuji s přednesenou zprávou svého kolegy.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Zahajuji rozpravu k tomuto bodu. Nemám žádné písemně přihlášené do rozpravy. Kdo se hlásí do rozpravy? Hlásí se pan poslanec Jurečka.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, paní a pánové, stojíme před úkolem prodloužit závaznost státních a oborových technických norem. Je však nutno si přitom uvědomit, že takové prodloužení závaznosti má dvě stránky.

Pokud jde o ustanovení chránící veřejný zájem, je to zcela nezbytné. Pokud jde o ustanovení další, uzákonění působí výrazně protireformně, protože svazují podnikatelskou aktivitu a omezují kontraktační volnost upravenou obchodním zákoníkem. Tato skutečnost je ostatně podrobována značné kritice z řady výrobních podniků. Je proto účelné závaznost uvedených technických norem prodloužit, ale jen na dobu nezbytně nutnou k vydání právních předpisů, které upraví závazně jen to, co je nutno v zájmu ochrany občanů transformovat do právních předpisů. To bude úkolem republikových vlád, které souhlasily v rámci projednávání vládního návrhu zákona s tím, že pro to postačí doba jednoho roku.

Navrhuji proto, aby projednávaný návrh byl změněn takto: V čl. 1 § 9 odst. 1, 2 a 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách se slova "31. prosince 1992" nahrazují slovy "31. prosince 1993". Děkuji.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji. Ještě se chce někdo vyjádřit v rozpravě? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak. Pokud jsou nějaké pozměňovací návrhy, žádám zpravodaje o jejich přednesení, eventuálně o vyjádření, že žádné nejsou.

Společný zpravodaj výborů SN P. Měrák: Já mám určitou morální povinnost reagovat na slova kolegy Jurečky, který prostě tady zdůvodňuje tu kratší lhůtu tím, že omezujeme podnikatelskou svobodu a volnost. Určitě svým způsobem má pravdu, ale prostředí, které skutečně vytváří možnosti konkurence a možnosti trhu, kde působí trh s celou svou silou, v této zemi stále ještě není. Když nezabezpečíme, aby spotřebitel, občan byl chráněn těmito státními oborovými normami, pak vlastně připouštíme to, aby kdokoli a kdekoli mohl spotřebitele okrádat a podvádět. Jediný rozdíl mezi námi, iniciativní skupinou, a vládou spočívá v tom, že se domníváme, že 12 měsíců není skutečně dostatečně dlouhá doba, abychom měli jistotu, že do 31. 12. 1994 přijmeme zákon o ochraně spotřebitele, potravinový kodex o speciální odpovědnosti za výrobky, trváme na lhůtě 24 měsíců.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP