Úterý 15. prosince 1992

1. den - úterý 15. 12. 1992
Přítomno:133 poslanců Sněmovny lidu
65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
55 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny lidu:

A. Anderko, R. Filkus, R. Hofbauer, J. Kincl, V. Klaus, M. Kontra, J. Kóša, M. Kováč, J. Kovář, J. Lux, J. Moravčík, M. Sládek, D. Slobodník, J. Stank, J. Svoboda, F. Šedivý, I. Urban

Sněmovny národů zvolení v České republice:

K. Dyba, L. Fiala, P. Gandalovič, I. Kočárník, M. Tošovský, J. Maštálka, R. Havlík, R. Krejsa, D. Malíř, P. Válka

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

P. Baco, M. Borguľa, J. Danko, Ľ. Dolgoš, Ľ. Gajdošíková, I. Hamarčák, J. Hornyák, P. Hrivík, Ľ. Javorský, M. Kováč, R. Kováč, Á. Král, M. Kučera, I. Mjartan, Š. Nižanský, L. Orosz, G. Pradová, A. Rajnič, A. Rakús, E. Spišák

Poznámka redakce: Účast poslanců Sněmovny národů byla ve zprávě zpracována podle záznamů o hlasování, jelikož originál prezenčních listin nebyl v době zpracování zpráv k dispozici. Jako nepřítomní poslanci jsou uvedeni ti, kteří se tento den nezúčastnili žádného hlasování a které počítač takto evidoval ve všech záznamech.

Návrh pořadu schůze:

1. Hlasování o pozměňovacích a doplňovacích návrzích k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 195/1991 Sb., o odstupném poskytovaném při skončení pracovního poměru (tisk 109) a návrhy výborů sociálních SL a SN (tisky 193 a 194)

2. Hlasování o pozměňovacích a doplňovacích návrzích k vládnímu návrhu zákona o zániku funkce soudců a o skončení pracovních a služebních poměrů při zrušení státních orgánů ČSFR a organizací jimi zřízených (tisk 136) a návrh výborů ústavně právních SL a SN (tisk 192)

3. Vládní návrh, kterým se podle čl. 19 odst. 5 písm. b) a odst. 6 písm. b) Ústavy Mezinárodní organizace práce předkládají k vyslovení souhlasu FS ČSFR texty úmluv, doporučení a Protokolu k úmluvě, přijatých na 77. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě v roce 1990, se stanoviskem vlády ČSFR (tisk 17O)

4. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb., o československých technických normách (tisk 172) a návrh výborů hospodářských SL a SN (tisk 201) a vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb., o československých technických normách (tisk 185)

5. Projednání návrhu na dořešení postupu ke sjednocení usnesení sněmoven k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb., o daních z příjmů (tisk 163) a návrh výborů finančních a rozpočtových SL a SN (tisk 189)

6. Vládní návrh zákona o zániku státní organizace Československé státní dráhy (tisk 179) a návrh výboru hospodářského SL (tisk 202)

7. Návrh zákona o ochraně spotřebitele (tisk 195) a návrh výborů SL a SN (tisk 224)

8. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, ve znění zákona č. 47/1991 Sb. (tisk 196) a návrh výborů SL a SN (tisk 226)

9. Návrh na použití prostředků státních finančních rezerv federace k řešení problémů likvidity ČSOB (tisk 200)

10. Vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu FS ČSFR Dohoda o používání místní měny ČSFR a Mnohostrannou agenturou pro investiční záruky, podepsaná Českou a Slovenskou Federativní Republikou dne 21. září 1992 a druhou stranou dne 25. listopadu 1992 ve Washingtonu (tisk 210)

11. Rozprava o budoucnosti poslanců FS

12. Odpovědi členů vlády ČSFR na interpelace poslanců FS

13. Slavnostní ukončení 7. společné schůze SL a SN

Schůze zahájena: 15.15 hodin.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, vážení hosté, zahajuji první pracovní den 7. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Velmi srdečně vás všechny vítám na tomto našem jednání, zvláště pak vítám zde přítomné členy federální vlády.

Program této společné schůze navrhla předsednictva sněmoven a obdrželi jste jej v pozvánkách. Dovolte mi, abych vás nejprve stručně seznámil s předpokládaným časovým postupem našeho jednání, který jste dnes obdrželi v tisku 216.

Dnes zahájíme jednání hlasováním o návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 195/1991 Sb. o odstupném poskytovaném při skončení pracovního poměru, tisk 109, a návrhy na usnesení výborů sociálních Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 193 a 194.

Jako další bychom projednali vládní návrh, kterým se podle článku 19 odst. 5 písmeno b) a odst. 6 písmeno b) Ústavy mezinárodní organizace práce předkládají k vyslovení souhlasu Federálního shromáždění ČSFR texty úmluv, doporučení a protokolů k Úmluvě přijatých na 77. zasedání Mezinárodní konference v Ženevě v roce 1990 se stanoviskem vlády ČSFR, tisk 170, a návrh zákona, kterým se mění zákon č. 142/1991 Sb. o československých technických normách, tisk 172, spolu s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 142/1991 Sb. o československých technických normách, tisk 185, návrh výborů hospodářských Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 201.

Na závěr dnešního jednání projednáme návrh na dořešení postupu ke sjednocení usnesení sněmoven k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. o daních z příjmů, tisk 163, a návrh usnesení výborů finančních a rozpočtových Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 189.

Zítra budeme v jednání pokračovat takto:

1. Vládní návrh zákona o zániku státní organizace Československé státní dráhy, tisk 179

2. Návrhem zákona o ochraně spotřebitele, tisk 195 Jako třetí bod, a tady je změna, je zařazeno hlasování o vládním návrhu ústavního zákona o zániku funkce soudců a o skončení pracovních a služebních poměrů při zrušení státních orgánů České a Slovenské Federativní Republiky a organizací jimi zřízených, tisk 136, a návrh na usnesení výborů ústavně právních Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 192. Tento bod byl původně zařazen na dnešek, ale vzhledem k tomu, že bude jednání předsedů politických stran ještě dnes ve večerních hodinách, byl operativně přesunut k projednání na zítřek.

Dále zde máme návrh zákona, kterým se mění návrh zákona č. 119/1991 Sb. o soudní rehabilitaci ve znění zákona č. 47/1991 Sb., tisk 196.

Další bod, který máte uveden ve svých podkladech na základě usnesení předsednictev sněmoven, se vypouští. Návrh zákona o potravinách, tabákových výrobcích a kosmetických prostředcích, tisk 197.

Jako další v zítřejším jednání bude projednán návrh na použití prostředků státních finančních rezerv federace k řešení problému likvidity Československé obchodní banky, tisk 200. Tento bod navrhují předsedové Sněmovny lidu a Sněmovny národů zařadit místo původně navrženého a v pozvánce uvedeného bodu Zpráva o plnění rozpočtu federace a souhrnu státních rozpočtů za I. až III. čtvrtletí 1992.

Jako další ze zítřejšího programu je zde vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky Dohoda o používání místní měny České a Slovenské Federativní Republiky a mnohostrannou agenturou pro investiční záruky podepsaná Českou a Slovenskou Federativní Republikou dne 21. září 1992 a druhou stranou dne 25. listopadu 1992 ve Washingtonu, tisk 210.

A konečně zítřejší jednání bychom ukončili odpověďmi členů vlády na interpelace poslanců Federálního shromáždění.

K závěrečnému ukončení 7. společné schůze sněmoven bychom se sešli ve čtvrtek ve 12. 00 hodin, jak je uvedeno v tisku 216.

To je vše, co jsem považoval v této chvíli za nutné vám k jednání 7. společné schůze sdělit.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ptám se, zda máte k předloženému návrhu připomínky. Ano, poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dovolte, abych zde přednesl procedurální návrh, který by bylo potřebné chápat jako iniciativní návrh skupiny neorganizovaných členů v tomto Federálním shromáždění. Jedná se o zařazení na pořad jednání 7. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění rozpravu o budoucnosti poslanců Federálního shromáždění.

Dovolte, abych to ve stručnosti odůvodnil.

Vzhledem k rozpoutání kampaně sdělovacích prostředků, která se dotýká přímo osudu poslanců Federálního shromáždění, žádáme velmi důrazně, abychom se k této problematice mohli vyjádřit také z našeho pohledu, a ne aby o naší případné transformaci rozhodovaly pouze nižší republikové zastupitelské orgány. Nejedná se pouze o náš případný přechod do Senátu, ale minimálně o čtyři nezbytné následující případy transformace.

1. Česká národní rada do Poslanecké sněmovny samostatného českého státu.

2. Vláda České republiky ve vládu samostatného českého státu.

3. Federální shromáždění do Senátu samostatného českého státu.

4. Moc soudní České republiky do moci soudní samostatného českého státu.

A ne tedy pouze o poslance Federálního shromáždění, jak je dosti často zdůrazňováno masmédii, a hlavně nezřízeně ambiciózními představiteli strany ODA. (Potlesk.)

Dále mi dovolte, abych podotkl, že si vážím představitelů vládní koalice právě pro její tolik v minulosti známou rozhodnost a neústupnost, ale nyní mi připadá, že si vládní koalice neví rady s pány Kalvodou či Kužílkem. (Potlesk.) Naopak, mám v posledních dnech dojem, že strana ODA působí v české vládní koalici spíše jako destruktivní opozice, než-li jako solidní koaliční partner.

Závěrem se zmíním o kooptaci poslanců Federálního shromáždění 30. 1. 1990 na základě pouhých politických dohod u kulatého stolu. Mnozí jistě namítnou, že tehdy šlo o výjimečnou situaci. I dnes je situace výjimečná. Na rozdíl od roku 1990 však máme demokraticky zvolené zástupce! Děkuji vám za pozornost. Ještě mi dovolte takové malé postskriptum. Myslím si, že tento problém se netýká jen českých zástupců tohoto parlamentu. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Děkuji panu poslanci Mráčkovi. Prosím, aby se nevzdaloval s tím písemným návrhem, naopak ho poprosím, aby dal návrh k dispozici, abychom o něm mohli hlasovat.

Ptám se, kdo další má připomínky k navrženému pořadu 7. společné schůze Federálního shromáždění? (Nikdo.) Pokud tomu tak není, nevidím žádnou ruku zdviženou, budeme hlasovat pouze o pozměňovacím návrhu pana poslance Mráčka.

Prosím všechny pány poslance a paní poslankyně, aby se posadili. Za chvíli přistoupíme k hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Mráčka. (Ještě zazvoním.) Tento návrh je procedurálním návrhem. K jeho přijetí stačí pouhá prostá většina přítomných poslanců. Budeme o návrhu hlasovat současně.

Ještě jednou přečtu návrh poslance Mráčka. Návrh zní, aby jako další bod (kromě těch, které již byly navrženy) byla na pořad jednání 7. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění zařazena rozprava o budoucnosti poslanců Federálního shromáždění. Prosím, faktická poznámka pan poslanec Mráček.

Poslanec SN K. Mráček: Pane předsedající, omlouvám se, ale vzhledem k aktuálnosti celého problému bych chtěl prohlásit, že tento bod respektive rocedurální návrh, navrhuji mezi body 4 a 5.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: To je ještě dnes, pokud tomu tak rozumím. (Ano.)

Pan poslanec Orel s faktickou poznámkou.

Poslanec SL J. Orel: Já mám, vážený pane předsedající, protinávrh oproti návrhu pana Mráčka. Vzhledem k jednání, která se dají očekávat dnešního dne, naopak doporučuji, aby toto projednávání bylo zařazeno až na konec našeho programu. Nikoli dnes, ale na konec celého programu schůze.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Dobře. Tento návrh byl ovšem podán jako druhý v pořadí. Musíme napřed hlasovat o návrhu pana poslance

Mráčka, aby byl tento bod zařazen jako čtvrtý bod našeho programu. Budeme tedy hlasovat.

Ještě pan poslanec Mráček chce něco podotknout faktickou poznámkou, potom pan poslanec Stome.

Poslanec SN K. Mráček: Omlouvám se, pane předsedající, ale netrvám na svém původním návrhu, aby bod byl zařazen na dnešní pořad schůze, ale na zítřejší. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Čili se ztotožňujete, pokud tomu dobře rozumím, s návrhem pana poslance Orla. (Ano.) Dobře.

Ještě pan poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Tím to odpadá.

Předsedající místopředseda FS P. Jajtner: Souhlasíte tedy? Dobře.

Jsou ještě nějaké další připomínky, abychom už konečně mohli zahájit hlasování? Pan poslanec Mráček se posadí, aby mohl hlasovat o svém návrhu.

Předsedající Jajtner

Žádám poslance, kteří souhlasí s tím, aby na pořad 7. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění byla zařazena rozprava o budoucnosti poslanců Federálního shromáždění, aby svůj souhlas dali najevo zdvižením ruky a stlačením tlačítka. Děkuji.

Hlasování: 15.31

(SN 84, SL 85)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 19, SL 19)

Ve Sněmovně lidu ze sto osmi přítomných poslanců pro hlasovalo osmdesát pět, proti jeden, zdrželo se devatenáct. Ve Sněmovně národů ze sto osmi přítomných osmdesát čtyři pro, jeden proti, devatenáct se zdrželo.

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Nyní budeme hlasovat o programu schůze tak, jak byl navržen, s jedním pozměňovacím návrhem.

Prosím poslance, kteří souhlasí s návrhem programu 7. společné schůze, nechť stisknou tlačítko a zvednou ruku. Kdo je pro? Děkuji.

Hlasování: 15.32

(SN 96, SL 99)

Kdo je proti? (SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 9, SL 3)

Konstatuji, že ze sto šesti přítomných poslanců ve Sněmovně národů devadesát šest pro, žádný proti, devět se zdrželo. Ze sto pěti přítomných ve Sněmovně lidu devadesát devět pro, žádný proti, tři se zdrželi hlasování, tři ignorovali.

Konstatuji, že program 7. společné schůze obou sněmoven byl schválen.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 109, SL č. 140, SN č. 145)

Nyní přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů. Než přistoupíme k projednávání schváleného programu, musíme zvolit dva ověřovatele. Tato povinnost vyplývá z § 16 odst. 1, věty druhé zákona č. 56/1991 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění.

Pro tuto společnou schůzi obou sněmoven vám doporučuji zvolit ověřovatelem za Sněmovnu lidu pana poslance Františka Houšku z ODS-KDS a paní poslankyni Blanku Hykovou za LSU. Na funkci ověřovatelů Sněmovny národů navrhuji zvolit pana poslance Jaroslava Mlčáka ODS-KDS a pana poslance Václava Peřicha ODS-KDS.

Ptám se, jestli jmenovaní poslanci jsou přítomni. (Byli přítomni.) Přítomni jsou všichni.

Má někdo připomínky k těmto návrhům? (Nikdo.) Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k hlasování o tomto návrhu. Hlasujeme společně v obou sněmovnách.

Ptám se, kdo je pro navrhovatele tak, jak byli přečteni, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 15.35

(SN 87, SL 88)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 12, SL 2)

Konstatuji, že ze sto jedna přítomných poslanců ve Sněmovně národů hlasovalo pro osmdesát sedm, proti jeden, zdrželo se dvanáct, jeden ignoroval. Z devadesáti pěti přítomných poslanců ve Sněmovně lidu osmdesát osm pro, nikdo proti, dva se zdrželi a pět poslanců ignorovalo hlasování.

Konstatuji, že poslanci obou sněmoven schválili ověřovatele pro 7. společnou schůzi sněmoven.

(Poznámka redakce: SL č. 141, SN č. 146)

Nyní můžeme přistoupit k projednání prvního bodu, kterým je

Bod programu 1: Hlasování o pozměňovacích a doplňovacích návrzích k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 195/1991 Sb., o odstupném poskytovaném při skončení pracovního poměru (tisk 109) a návrhy výborů sociálních Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisky 193 a 194)

Tento návrh odůvodnil poslanec Sněmovny národů pan Kamil Kalina při jeho projednání dne

2. prosince. Ústní zpravodajsou zprávu podala paní poslankyně Dagmar Hrubá za výbory Sněmovny lidu a pan poslanec Stanislav Hošek za výbory Sněmovny národů. Prosím sněmovní zpravodaje, aby zaujali svá místa.

Při projednávání tohoto vládního návrhu nebyly sněmovny usnášeníschopné. Byla ukončena rozprava, vyslechli jsme závěrečná slova odůvodňovatele a zpravodajů a nyní můžeme přistoupit k hlasování o pozměňujících návrzích a návrhu jako celku.

Pozměňující návrhy jste obdrželi do lavic. Jedná se o tisk s výrobním číslem 000 293 ze 14. prosince 1992.

Já se omlouvám, odůvodňovatelem je pan Ivan Pištora.

Dostali jste ho do lavic, paní kolegyně a páni kolegové? Jde o výrobní číslo 293. Kdo nemá zmíněný tisk?

Kancelář Federálního shromáždění konstatuje, že pozměňovací návrhy pod číslem 293 vám byly doručeny do schránek už minulý týden. Předpokládám, že jste se s nimi seznámili.

Konstatuji, že pokračujeme v projednávání návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 195/1991 Sb. o odstupném, poskytovaném při skončení pracovního poměru (tisk 109) a návrh na usnesení Sněmovny lidu (tisk 193) a návrh na usnesení Sněmovny národů (tisk 194).

Uděluji nyní slovo poslanci Ivanu Pištorovi, který se vyjádří.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP