Pátek 3. července 1992

"Na základě pochybností, které vyvstaly kolem dokumentů podepsaných panem Čopem beru dne 3. 7. 1992 ve 12.05 hodin zpět návrh této kandidatury. Převzal - předseda Federálního shromáždění ve 12.15 hodin 3. 7. 1992."

Na základě tohoto stažení přijala komise následující usnesení: "Volební komise Sněmovny lidu a obou částí Sněmovny národů na svém zasedání dne 3. července 1992 vzaly na vědomí stažení kandidatury pana Juraje Čopa z kandidátky na prezidenta České a Slovenské Federativní republiky učiněné navrhovatelem panem poslancem René Svobodou. Komise dále konstatují, že kandidát Václav Havel splnil všechny zákonné předpoklady kladené na volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky."

Toto je stanovisko komise. Děkuji za pozornost.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ešte som povinný vyzvať predsedu volebnej komisie, pána poslanca Viléma Holáňa, aby aj on vyjadril svoje stanovisko, či súhlasí so začatím hlasovania. Prosím pána poslanca Holáňa.

Poslanec SN V. Holáň: Souhlasím se zahájením hlasování.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Teraz prosím, aby svoje stanovisko vyjadril pán poslanc Bystrický.

Poslanec SN Š. Bystrický: Súhlasím so začatím hlasovania.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. So súhlasom predsedov volebných komisií vyhlasujem hlasovanie za otvorené. Predtým by som však prosil (rozprava k tomuto bodu, ako viete, nie je) pána poslanca Macka, aby odôvodnil návrh na voľbu pána Václava Havla.

Poslanec SN M. Macek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám oznámil, že poslanci poslaneckého klubu Občanské demokratické strany navrhují na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky pana Václava Havla. Domníváme se a jsme přesvědčeni, že v dnešní složité situaci je pan Václav Havel integrující osobností, která může nemalou měrou přispět ke stabilizaci společnosti a ke klidnému a pokojnému vyřešení státoprávního uspořádání.

Volba pana Václava Havla prezidentem České a Slovenské Federativní Republiky je volbou společného státu, volbou rychlé transformace ekonomiky, volbou záruky demokratického vývoje Československa, tedy volbou hodnot, které Občanská demokratická strana pokládá za prvořadé. Proto navrhujeme pana Václava Havla na funkci prezidenta a proto pro něho budeme hlasovat. Děkuji vám za pozornost.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pánu poslancovi Mackovi. Teraz by chcel predniesť technické poznámky k voľbe pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, pro volbu prezidenta jsou nutné některé organizační záležitosti, k nim patří seznámit vás, plénum, s tím, jak se vlastně bude volit. Dovolte mi, abych vám v několika bodech přiblížil hlavní body, jak volba bude postupovat.

1. Každý poslanec při vstupu do volební místnosti prokáže svou totožnost poslaneckým průkazem a po záznamu v seznamu poslanců sněmovny obdrží od volební komise hlasovací lístek, podepsaný na rubu předsedou příslušné volební komise a opatřený razítkem Federálního shromáždění. Zároveň obdrží od volební komise neprůhlednou obálku.

2. Po obdržení hlasovacího lístku a obálky vstoupí poslanec do zvláštního prostoru pro úpravu hlasovacích lístků. Zde nesmí být přítomen současně jiný poslanec. Poslanec vyjádří svou volbu tím, že škrtne jména a příjmení kandidátů, se kterými nesouhlasí. K jiným úpravám hlasovacích lístků se nepřihlíží. Upravený hlasovací lístek vloží do obálky, kterou obdržel od volební komise.

3. Poslanec hlasuje tak, že po opuštění zvláštního prostoru vloží obálku do volební schránky.

4. Za neplatný hlas se považuje

a) odevzdání takového hlasovacího lístku, který nebyl poslancům předáván,

b) na kterém je uvedeno jméno a příjmení kandidáta, který nebyl řádně navržen, nebo na kterém zůstala nepřeškrtnutá jména a příjmení dvou nebo více kandidátů.

5. Skutečnost, že hlasovací lístek nebyl vložen do obálky, nemá na platnost hlasu vliv. O neplatnosti hlasu rozhoduje příslušná volební komise, a to většinou hlasů všech tří členů.

Volební místností pro volbu poslanců Sněmovny lidu je místnost č. 102. Je to v prvním patře, je to schodiště u restaurace - v podstatě jdete o jedno patro výš, kdo nemůže, může použít výtahu.

Sněmovna národů bude volit zde za námi v místnosti 026. Bude se volit odděleně ve Sněmovně národů České republiky a ve Sněmovně národů Slovenské republiky. Sněmovna národů Slovenské republiky půjde do volební místnosti kolem čítárny, bude přicházet k volební místnosti zleva, Sněmovna národů České republiky bude přicházet z druhé strany, od foyeru, a to do téže volební místnosti.

Prosil bych, abyste upravovali hlasovací lístky skutečně tak, jak zde bylo řečeno, k ostatním úpravám volební komise nebude přihlížet, vytvářely by se tak pouze ztížené podmínky.

Dále bych prosil tisk a hosty, aby se zdržovali jakéhokoli pokusu o pronikání do volebních místností nebo narušování průběhu voleb. Jde o akt velice důležitý, a myslím si, že klid a pořádek ve volební místnosti je v zájmu všech.

Děkuji za pozornost.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pánu poslancovi Křížovi.

Má niekto z poslancov nejakú otázku na pána poslanca Kříža? (Nebyly.)

Pretože nie sú žiadne otázky, prosím pánov poslancov a panie poslankyne, aby po odhlasovaní zaujali svoje miesta v zasadacej sále, aby sme mohli riadne skončiť hlasovanie.

Týmto otváram hlasovanie.

(Následovala volba prezidenta republiky.)

Schůze pokračuje: 13.22 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Oznamujem vám, že o päť minút skončí volebný akt. Kto ešte chce hlasovať, prosím, v tejto dobe? Ďakujem vám.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Prosím vás, zaujmite svoje miesta. Chcem vás informovať, že volebné komisie skončili akt volieb, že v tejto chvíli prebieha sčítanie hlasov.

Chcem sa vás ešte raz opýtať: Je tu medzi vami niekto, kto chce hlasovať? Keď to tak nie je, vyhlasujem týmto hlasovanie za skončené. Vyhlasujem 30 - minútovú prestávku.

Schůze přerušena: 13.28 hodin.

Schůze pokračuje: 14.00 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Zaujmite, prosím, svoje miesta, aby sme mohli pokračovať v rokovaní.

Pokračujeme v rokovaní. Predsedovia volebných komisií sú už v sále. Vypočujte si výsledky hlasovania voľby prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Slova sa ujme predseda komisie Snemovne ľudu, poslanec Erich Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, dovolte mi přečíst zápis o volbě prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky. Volební komise Sněmovny lidu, ustavená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky ve složení: Margita Adamčíková, Július Bobovnický, Jaroslav Cuhra, Stanislav Gawlik, František Houf, Blanka Hyková, Jaromír Klimecký, Erich Kříž, Ivo Novotný, Peter Ryška, Václav Svoboda a Jozef Šedovič oznamuje, že poslancům Sněmovny lidu bylo předáno 150 hlasovacích lístků.

Po skončení hlasování volební komise zjistila, že odevzdaných bylo celkem 149 hlasovacích lístků. Platných hlasovacích lístků bylo odevzdáno 149. Neplatný hlasovací lístek nebyl odevzdán žádný.

Pro navrženého kandidáta Václava Havla bylo odevzdáno 79 hlasů.

Volební komise zjistila, že navržený kandidát neobdržel třípětinovou většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny lidu.

V Praze dne 3. 7. 1992. Podepsán předseda volební komise a členové volební komise.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Teraz vystúpi predseda volebnej komisie Snemovne národov za poslancov zvolených v Českej republike. Slovo má poslanec Vilém Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, poslanci, vyslechněte výsledky voleb z této části Sněmovny národů. Volební komise Sněmovny národů, ustanovená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky ve složení Vítězslav Čech, Michaela Freiová, Vilém Holáň, Stanislav Hošek, Milan Hruška, Marie Kristková a Karel Mráček oznamuje:

Poslancům Sněmovny národů zvoleným v České republice bylo předáno 74 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování volební komise zjistila: odevzdaných bylo celkem 74 hlasovacích lístků, platných hlasovacích lístků bylo odevzdáno 74, takže neplatný nebyl žádný.

Pro navrženého kandidáta Václava Havla hlasovalo čtyřicet sedm poslanců. Volební komise zjistila, že pan Václav Havel obdržel třípětinovou většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. Volební komise sděluje, že poslanci Sněmovny národů, zvolení v České republice, zvolili pana Václava Havla prezidentem České a Slovenské Federativní Republiky.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Teraz nasleduje vystúpenie predsedu volebnej komisie Snemovne národov za poslancov zvolených v Slovenskej republike. Slovo má pán poslanec Šubor Bystrický.

Poslanec SN Š. Bystrický: Vážený pán predseda, vážení páni ministri, vážené poslankyne, vážení poslanci! Dovoľte mi, aby som vám prečítal zápis o voľbe prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Volebná komisia Snemovne národov, ustanovená zo zástupcov poslaneckých klubov pre tajnú voľbu prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v zložení: Peter Bábi, Michal Borguľa, Šubor Bystrický, Milan Gaľa, Oľga Pavúková a Otília Šablicová oznamuje, že poslancom Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike, bolo odovzdaných 75 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania volebná komisia zistila, že odovzdaných bolo celkom 75 hlasovacích lístkov. Platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných tiež 75, nebol odovzdaný žiaden neplatný hlasovací lístok. Za navrhnutého kandidáta Václava Havla bolo odovzdaných 22 hlasov.

Volebná komisia zistila, že pán Václav Havel, navrhnutý kandidát, neobdržal trojpätinovú väčšinu platných hlasov všetkých poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike.

V Prahe dňa 3. 7. 1992. Podpísaný predseda volebnej komisie.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Poďakovanie patrí aj všetkým členom volebných komisií za doterajšiu prácu. Dovoľte mi, aby som konštatoval, že hlasovanie bolo bezvýsledné, prezident nebol zvolený, pretože nedostal dostatočný počet hlasov v Snemovni ľudu a dostatočný počet hlasov v slovenskej časti Snemovne národov.

Vážené poslankyne, vážení poslanci! Pretože nebol zvolený prezident, koná sa do štrnástich dní opakovaná voľba prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Snemovne v takomto prípade určia svojím uznesením deň, v ktorom sa opakovaná voľba bude konať.

V súlade so včerajším odporúčaním politického grémia navrhujem, aby termín opakovanej voľby posúdili poslanecké kluby a náväzne aj politické grémium.

Prerušíme preto rokovanie našej schôdze na polhodinu, aby sa mohli stretnúť kluby a následne potom politické grémium v miestnosti 545. Budeme pokračovať po tridsiatich minútach.

Schůze přerušena: 14.10 hodin.

Schůze pokračuje: 14.50 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Vážené poslankyne, vážení poslanci! Pokračujeme v rokovaní druhej spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov, ktoré bolo prerušené pre rokovania poslaneckých klubov a politického grémia.

Ako viete, posudzovala sa otázka opakovanej voľby prezidenta ČSFR. Politické grémium vám odporúča, aby sa opakovaná voľba uskutočnila dnes.

Chce niekto k tomuto návrhu povedať nejaké pripomienky? (Ne.) Keď nie, budeme hlasovať o predloženom návrhu. Sme uznášaniaschopní, pretože je prítomná nadpolovičná väčšina poslancov. Snemovne hlasujú súčasne.

Pýtam sa, kto je pre návrh politického grémia, aby sa opakovaná voľba prezidenta ČSFR uskutočnila dnes? Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.52

(SN 105, SL 103)

Kto je proti?

(SN 12, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 22, SL 21)

Ďakujem. Konštatujem, že väčšina prítomných poslancov Snemovne ľudu aj Snemovne národov sa vyslovila pre predložený návrh, a to takto: V Snemovni národov pre stopäť poslancov, dvanásť proti, dvadsaťdva sa zdržalo hlasovania, nikto hlasovanie neignoroval. V Snemovni ľudu stotri poslancov pre, deväť proti, dvadsaťjeden sa zdržalo hlasovania, jeden ignoroval.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 11, SL č. 27, SN č. 25)

Teda návrh bol schválený. Práve skončeným hlasovaním bolo rozhodnuté, že pristúpime ešte dnes k opakovanej voľbe prezidenta ČSFR.

Pre opakovanú voľbu platí rovnaký postup ako pri voľbe prezidenta, ktorá sa už uskutočnila. Vo volebnom poriadku sa vyslovene hovorí, že sa použijú podobné ustanovenia bodu 11 až 25 nami schváleného poriadku. Hlasovací lístok bude mať rovnaké údaje ako pri predchádzajúcej voľbe. Pretože si voľba vyžiada pravdepodobne istú organizačnú prípravu, hlavne hlasovacích lístkov, prosím ustanovené volebné komisie, aby vyhlásili, či potrebujeme prestávku, alebo môžeme vo voľbe pokračovať bez prestávky.

Poslanec SL E. Kříž: Pro volbu ve Sněmovně lidu jsou lístky připraveny a místnost je také připravena. Můžeme začít.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pekne. Pán poslanec Holáň, prosím.

Poslanec SN V. Holáň: Já musím jít prověřit, jestli jsou lístky natištěny. Udělám to hned.

Předseda FS M. Kováč: Pán poslanec Bystrický.

Poslanec SN Š. Bystrický: Ja musím urobiť to isté.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Chvíľu vydržíme. Pretože pre hlasovanie v Snemovni ľudu je všetko pripravené, môžem konštatovať, že je možné otvoriť voľbu v Snemovni ľudu. Ešte chvíľu počkáme na informáciu, ako je to v Snemovni národov.

Poslanec SN Š. Bystrický: Pre voľbu do Snemovne národov, Slovenská republika, prosíme pre technické záležitosti odklad na 15 minút.

Poslanec SN V. Holáň: Pro českou část Sněmovny národů prosíme o totéž.

Předseda FS M. Kováč: Poslanci Snemovne ľudu budú hlasovať v miestnosti č. 102. Nech sa tam dostaví volebná komisia.

Schůze přerušena: 14.57 hodin.

Schůze pokračuje: 15.46 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Všetko je pripravené pre vyhlásenie výsledkov volieb. Prosím, zaujmite svoje miesta!

Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Pokračujeme v rokovaní. Volebné komisie skončili svoju prácu a predsedovia sú pripravení oznámiť vám výsledky hlasovania.

Za volebnú komisiu Snemovne ľudu podá správu o hlasovaní pri opakovanej voľbe jej predseda, poslanec Erich Kříž. Prosím, aby sa ujal slova.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, dovolte mi předložit zápis o volbě prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

Volební komise Sněmovny lidu ustavená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky ve složení: Margita Adamčíková, Július Bobovnický, Jaroslav Cuhra, Stanislav Gawlik, František Houf, Blanka Hyková, Jaromír Klimecký, Erich Kříž, Ivo Novotný, Peter Ryška, Václav Svoboda a Jozef Šedovič oznamuje, že poslancům Sněmovny lidu bylo předáno 150 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování volební komise zjistila: odevzdáno bylo celkem 149 hlasovacích lístků. Platných hlasovacích lístků bylo odevzdáno 149. Neplatných hlasovacích lístků bylo odevzdáno nula.

Pro navrženého kandidáta pana Václava Havla bylo odevzdáno 80 hlasů.

Volební komise zjistila, že pan Václav Havel obdržel nadpoloviční většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny lidu. Volební komise sděluje, že poslanci Sněmovny lidu zvolili pana Václava Havla prezidentem České a Slovenské Federativní Republiky. (Potlesk.) V Praze dne 3. 7. 1992. Podepsán předseda volební komise a členové volební komise. Děkuji.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ďalej vás so zápisom o hlasovaní za poslancov Snemovne národov Českej republiky zoznámi poslanec Vilém Holáň. Prosím ho, aby sa ujal slova.

Poslanec SN V. Holáň: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové poslanci a poslankyně, vážení hosté, vyslechněte zápis z voleb v české části Sněmovny národů.

Volební komise Sněmovny národů ustavená ze zástupců poslaneckých klubů pro tajnou volbu prezidenta ČSFR ve složení Vítězslav Čech, Michaela Freiová, Vilém Holáň, Stanislav Hošek, Milan Hruška, Marie Kristková a Karel Mráček oznamuje, že poslancům Sněmovny národů zvoleným v České republice bylo předáno sedmdesát čtyři hlasovacích lístků. Po skončení hlasování volební komise zjistila:

Odevzdáno bylo celkem sedmdesát čtyři hlasovacích lístků, platných hlasovacích lístků také sedmdesát čtyři, to znamená nula lístků neplatných, a pro navrženého kandidáta pana Václava Havla hlasovalo čtyřicet pět poslanců.

Volební komise tedy zjistila, že pan Václav Havel obdržel nadpoloviční většinu platných hlasů všech poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice. Volební komise sděluje, že poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice zvolili pana Václava Havla prezidentem ČSFR. (Potlesk.)

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Za poslancov, zvolených v Slovenskej republike, podá správu predseda volebnej komisie, poslanec Šubor Bystrický. Prosím ho o slovo.

Poslanec SN Š. Bystrický: Vážený pán predseda, vážené kolegyne poslankyne a kolegovia poslanci! Dovoľte, aby som vám prečítal zápis o voľbe prezidenta ČSFR.

Volebná komisia Snemovne národov, ustanovená zo zástupcov poslaneckých klubov pre tajné voľby prezidenta ČSFR, v zložení: Peter Bábi, Michal Borguľa, Šubor Bystrický, Milan Gaľa, Oľga Pavúková, Otília Šablicová oznamuje, že poslancom Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike, bolo odovzdaných 75 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania volebná komisia zistila, že odovzdaných bolo celkom 75 hlasovacích lístkov, platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 75, nebol odovzdaný žiadny neplatný hlasovací lístok.

Pre navrhnutého kandidáta, pána Václava Havla, bolo odovzdaných 18 hlasov. Volebná komisia zistila, že pán Václav Havel, navrhnutý kandidát, nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov všetkých poslancov, zvolených v Snemovni národov v Slovenskej republike.

V Prahe dňa 3. 7. 1992. Podpísaný predseda volebnej komisie a členovia volebnej komisie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP