FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ

ČESKÉ A SLOVENSKÉ FEDERATIVNÍ REPUBLIKY

USNESENÍ SNĚMOVNY LIDU

č. 84

k návrhu poslance Sněmovny lidu Miloše Zemana na ustavení komise pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské Unie

Sněmovna lidu na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 1. října 1992 schválila toto

usnesení:

Federální shromáždění ČSFR žádá předsednictvo FS, aby neprodleně ustavilo komisi pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské Unie. Federální shromáždění současně doporučuje komisi, aby při přípravě ústavního zákona vycházela z těchto zásad:

Zásada č. 1

Federální shromáždění ČSFR

- ve snaze přispět k urychlení procesu včlenění České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie, předpokládané maastrichtskými dohodami ze 7. 2. 1992

- s vědomím, že toto urychlení vyžaduje koordinaci politiky České republiky a Slovenské republiky v ekonomické, sociální, ekologické, zahraničněpolitické a obranné oblasti

- při respektování suverenity České republiky a Slovenské republiky přijímá tento ústavní zákon o transformaci České a Slovenské Federativní Republiky do Česko-Slovenské Unie.

Zásada č. 2

Cílem Unie je spravovat oblasti společného zájmu České republiky a Slovenské republiky v rozsahu kompetencí, které budou na Unii delegovány oběma republikami.

Zásada č. 3

Orgány Unie jsou prezident Unie, rada Unie a parlament Unie. V rámci svěřených kompetencí může Unie dále zřídit pro řešení soudních sporů, kontroly účinnosti prováděných opatření a tvorbu dlouhodobých rozvojových koncepcí příslušné soudní, kontrolní a plánovací orgány.

Zásada č. 4

Prezident Unie zastupuje Unii navenek v rozsahu jí svěřených kompetencí.

Zásada č. 5

Rada Unie je složena z předsedy Rady a předsedů

- Výboru pro koordinaci ekonomické politiky

- Výboru pro koordinaci sociální politiky

- Výboru pro koordinaci ekologické politiky - Výboru pro koordinaci obranné politiky

- Výboru pro koordinaci zahraniční politiky.

Zásada č. 6

Parlament Unie je zákonodárným sborem, projednávajícím zákony, mající společnou platnost pro území České republiky a Slovenské republiky. Zákony vstupují v platnost tehdy, jsou-li ratifikovány Českou národní radou a Slovenskou národní radou.

Zásada č. 7

Rozpočet Unie je paritně kryt z příspěvků České republiky a Slovenské republiky.

Zásada č. 8

Tento ústavní zákon vstupuje v platnost schválením referendem, konaným na území České republiky a Slovenské republiky, pokud se pro něj v obou republikách vysloví nadpoloviční většina oprávněných voličů.

Zásada č. 9

Česko-Slovenská Unie zaniká v okamžiku vstupu České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie. Kompetence, delegované oběma republikami Unii, tím přecházejí na obdobné orgány Evropské unie.

Z. Jedinák v.r.
M. Adamčíková v.r.
V. Benda v.r.
ověřovatelé
předseda Sněmovny lidu




Přihlásit/registrovat se do ISP