ČESKÁ NÁRODNÍ RADA 1992

VII. volební období

116

USNESENÍ

České národní rady

z 10. schůze 17. 12. 1992

 

k návrhu zahraničního výboru na "Prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa".

 

Česká národní rada

schvaluje "Prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa" ve znění sněmovního tisku 223a.

 

Milan Uhde v. r.

předseda České národní rady

 

Robert Kolář v. r.

ověřovatel České národní rady

 

Prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa

 

Česká národní rada, jako svobodně zvolený zákonodárný sbor České republiky, pamětliva tisícileté tradice českého státu, usnesla se takto:

 

Česká republika se stane dnem 1.ledna 1993 samostatným, svrchovaným a nezávislým státem, vzešlým jako nástupnický stát z rozdělení ČSFR v souladu s jeho ústavním právem, přičemž ústavní rámec pro její vznik byl vytvořen přijetím zákona o zániku ČSFR v parlamentu ČSFR.

Stejně jako demokratické státy celého světa, Česká republika ve své vnitřní i zahraniční politice bude vycházet z bezvýhradné úcty k lidským právům a základním svobodám, ze zásad pluralitní demokracie a právního státu, jejichž důsledné naplňování tvoří základ svobody, spravedlnosti a míru.

Česká republika vyjadřuje svůj zájem stát se co nejdříve členem Rady Evropy a smluvní stranou Evropské úmluvy o lidských právech a bude v souladu s mezinárodními standardy respektovat práva a plnit závazky týkající se národnostních menšin.

Česká republika se bude řídit v mezinárodních vztazích pravidly mezinárodního práva, jakož i cíli a zásadami zakotvenými v Chartě OSN, v helsinském Závěrečném aktu a v navazujících dokumentech. Jako jeden z právních nástupců původního a zakládajícího člena Organizace spojených národů Česká republika potvrzuje své rozhodnutí respektovat zásady této organizace a hodlá v jejich rámci pokračovat v úsilí o upevnění míru a bezpečnosti, o pokojné řešení konfliktů a civilizačních problémů mezinárodního dosahu.

Česká republika bude napomáhat rozvoji spolupráce v Evropě, která má za cíl vytvořit účinný bezpečnostní systém. Bude důsledně plnit závazky týkající se snížení ozbrojených sil a výzbroje na úroveň dostatečnou pro obranu a bude se zasazovat o posílení důvěry a stability na mnohostranném a dvoustranném základě.

Česká republika bude vytvářet politické, ekonomické, smluvní a legislativní podmínky pro postupné zapojování a budoucí členství v hlavních evropských politických, hospodářských a dalších organizacích.

Potvrzuje závazky sjednané s ČSFR v Evropské dohodě o přidružení a má zájem na jejím rychlém převedení na Českou republiku.

Česká republika bude usilovat o prohloubení svého zapojení do světové ekonomiky a o plynulou sukcesi do členství v Mezinárodním měnovém fondu, ve Světové bance, v GATT a v Evropské bance pro obnovu a rozvoj.

V souladu s platnými zásadami mezinárodního práva a v rozsahu jím stanoveném se Česká republika bude od 1.ledna 1993 považovat za vázánu mnohostrannými i dvoustrannými smlouvami a dohodami, jejichž stranou byla k témuž datu ČSFR.

Česká republika je připravena navázat s druhými státy diplomatické styky a rozvíjet s nimi vztahy na zásadách svrchované rovnosti, nevměšování do vnitřních záležitostí, respektování územní a politické nezávislosti a neporušitelnosti hranic.

Česká republika převezme svůj podíl na finančních závazcích ČSFR vůči třetím státům a mezinárodním organizacím podle příslušného ústavního zákona a Smlouvy uzavřené mezi ČR a SR o dělení majetku federace.

Česká republika bude věnovat zvláštní pozornost vztahům se Slovenskou republikou. Smlouvy a dohody sjednané mezi oběma republikami umožní, aby byla zachována taková míra spolupráce a koordinace ve vzájemných vztazích, která přispěje ke vzájemným vazbám mezi oběma státy ku prospěchu jejich občanům.

Česká republika se hlasy poslanců svého zákonodárného sboru zavázala v Ústavě rozvíjet se jako součást rodiny evropských a světových demokracií a tento závazek chápe jako obecný cíl svého vnitropolitického i zahraničně politického usilování.

 

Milan Uhde v. r.

předseda České národní rady



Přihlásit/registrovat se do ISP