Čtvrtek 17. prosince 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji společnému zpravodaji poslanci Jiřímu Bílému. Otevírám rozpravu. Písemně se do ní nikdo nepřihlásil.

Vzhledem k tomu, že se nehlásí do rozpravy nikdo ani zdvižením ruky, rozpravu končím. Táži se paní poslankyně Pavlíkové, zdali chce vystoupit. (Ano.)

Poslankyně Jiřina Pavlíková: Děkuji pane předsedající. Děkuji i sněmovně, která ani tentokrát opravdu nezklamala a projevila svou rozvážnost. Zároveň děkuji panu společnému zpravodaji. Všechny připomínky, které přednesl, se týkaly především legislativních zvyklostí, tzn. jedná se o úpravu nikoli textu, ale o úpravu správné konstituce zákona z právního hlediska.

Pouze jediná úprava se vztahuje k textu zákona: označení "pružina" je nahrazeno slovem "půlměsíc". Čeština je jazyk bohatý, pro jednu heraldickou figuru užívá to i to označení. Souhlasím s tím, aby bylo použito jiné slovo, protože de facto se nic nemění.

Zároveň bych ještě připomněla, že k návrhu našeho zákona jsme dostali stanovisko české vlády. Ústavou, která tady byla včera přijata, však byly všechny připomínky, které vláda vyjádřila, uvedeny do patřičného právního stavu a není nutné se jimi dále zabývat.

Vláda pouze zpochybnila navrženou podobu vlajky a doporučuje její úpravu. Ale tady se nacházíme na půdě českého sněmu a je naším výsostným právem rozhodnout se tak, jak se rozhodneme. Děkuji vám, děkuji panu společnému zpravodaji, a za skupinu předkladatelů i za sebe mohu říci, že společná zpráva odpovídá našim požadavkům a zároveň i tomu, co český stát potřebuje, aby se mohl patřičně předvádět. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Pavlíkové a ptám se pana společného zpravodaje, zdali chce vystoupit. (Ano.)

Poslanec Jiří Bílý: Já bych poprosil pana předsedajícího, aby začal s hlasovacím aktem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, táži se, kdo souhlasí s návrhem poslankyně Jiřiny Pavlíkové a dalších na vydání zákona České národní rady o státních symbolech České republiky podle sněmovního tisku 189, ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 193, ať zvedne ruku. 151 poslanec byl pro.

Kdo je proti? Nikdo není proti.

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přijat. Děkuji paní poslankyni Jiřině Pavlíkové i panu poslanci Jiřímu Bílému za odvedenou práci. (Potlesk.)

Můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu, kterým je

III.

Návrh zahraničního výboru Česká národní rady na

prohlášení České národní rady k parlamentům a

národům světa

K tomuto bodu jste obdrželi sněmovní tisky 223 a 223A. Prosím předsedu zahraničního výboru pana poslance Jiřího Payna o zdůvodnění návrhu.

Pan poslanec Payne se ujímá slova.

Poslanec Jiří Payne: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené paní poslankyně a poslanci, dovolte, abych vám předložil k posouzení návrh zahraničního výboru a abych vás stručně seznámil se strukturou navrženého textu.

Zahraniční výbor na základě materiálu připraveného vládou České republiky přijal usnesení č. 90 na své schůzi.

Jedním z bodů tohoto usnesení je také doporučení, aby Česká národní rada schválila text prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa, který máte k dispozici pod číslem sněmovního tisku 223 A. Vznik nového státu je záležitostí jednak mezinárodně politickou a jednak mezinárodně právní. Tento dokument má proto také povahu obojího charakteru. Za okolností, kdy očekáváme zrození, nebo chcete-li vstup v život, samostatného českého státu po zániku federace, je oslovení mezinárodní veřejnosti krokem nezbytným. Budete-li se ptát, z jakých důvodů, pokusím se na to odpovědět. Jedním ze závěrů tohoto prohlášení je pochopitelně zajištění co nejvyšší důvěryhodnosti na mezinárodní scéně. K tomu má sloužit jednak oslovení všech parlamentů, abychom pro ně nezůstali anonymním partnerem, jednak jakoby pojmenování základních činností nového státu.

Jak známo, zahraničně politické koncepce posledních desetiletí usilují o co největší záruky bezpečnosti, a k tomu má sloužit i zřetelnost vystupování každého státu, čitelnost záměrů pro ostatní státy. Některé základní rysy nově vznikajícího státu jsou v tomto oslovení naznačeny. Dovolte, abych některé z nich zdůraznil.

Sudička stojící u kolébky nového státu neopomíjí v tomto textu skutečnosti, jako je bezvýhradná úcta k lidským právům a základním svobodám, nebo jaké jsou zásady pluralitní demokracie a právního státu, které by měly být pokud možno skutečnostmi osudovými, neboť nový stát chce podle tohoto prohlášení patřit do rodiny evropských a světových demokracií, usilujících o svobodu, spravedlnost a mír. K tomu má sloužit i závazek, že ČR bude vytvářet podmínky pro postupné zapojování a budoucí členství v hlavních evropských, politických, hospodářských a dalších organizacích, a že bude napomáhat vytvoření účinného bezpečnostního systému. Evropa si již zvykla na uspořádání dané Versailleskou smlouvou a v době zásadních změn evropské architektury a velkorysých integračních projektů se dívá skepticky na každé dělení státu s obavou, zda se nejedná o obnovu nějakého rakovinového bujení s neblahými následky.

Toto prohlášení si klade za cíl ujistit všechny adresáty, že zde vzniká stabilní demokratický stát, který bude spolehlivým, politickým, hospodářským, smluvním partnerem, že vzniká stát, který s potřebou trošku sebevědomí hodlá dostát všem závazkům svého předchůdce, které na něj přecházejí. V tomto smyslu je toto prohlášení také mezinárodně veřejným vyhlášením obecně ověřitelných závazků vyplývajících z nástupnictví České republiky po ČSFR. Zároveň pro každou vládu je potřebné, aby cítila, že má zřetelnou podporu ve svém parlamentu. A v dané situaci naše vláda zejména, pokud vstupuje od 1. ledna na mezinárodní sféru, potřebuje ujištění o takové podpoře dvojnásob. Vláda k mezinárodní akceptaci nového státu provede celou řadu politických i právních kroků a při některých z nich bude potřebné, aby pro své jednání měla politicky i právně relevantní oporu, jíž by právě mělo být toto prohlášení.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás poprosil, abyste při projednávání tohoto textu měli na paměti, že odstavce jsou řazeny v jistém logickém sledu, a nebylo by záhodno provádět zásadní změnu. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paynovi za odůvodnění a otevírám k tomuto bodu rozpravu. Mám jednu písemnou přihlášku, ta je od paní poslankyně Mazalové. Prosím, aby se ujala slova.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, 28. října tohoto roku vydalo 40 poslanců České národní rady všech opozičních klubů Deklaraci práv lidu Moravy a Slezska, která byla určena a rozeslána vládám a parlamentům 40 států světa a mezinárodním organizacím Rady Evropy, Evropskému parlamentu a Konferenci o evropské bezpečnosti. Považuji za nutné, při této příležitosti schvalování návrhu zahraničního výboru, kterým je prohlášení ČNR k parlamentům a národům světa, seznámit s touto deklarací i poslankyně a poslance s tím, že po jejím přečtení navrhnu sněmovně rozšířit toto prohlášení o dva moje pozměňovací návrhy. Považuji za nutné ještě sněmovnu také seznámit s tím, že na tuto deklaraci přišly ze zahraničí pouze kladné ohlasy a porozumění.

Některé parlamenty očekávají, jaké stanovisko Česká národní rada zaujme k otázkám samosprávy Moravy a Slezska. Dovolte, abych citovala.

"Deklarace práv lidu Moravy a Slezska.

Vážené dámy, vážení pánové, národy Čech, Moravy a části Slezska, jakož i národ Slovenska se v roce 1918 rozhodly spojit z vlastní vůle za tím účelem, aby vytvořily svrchovaný a samostatný stát s názvem Československá republika. Československo bylo uznáno za člena společenství národů, za člena mezinárodních organizací a byly s ním uzavírány dohody a smlouvy.

Nyní, když dochází k rozbíjení tohoto státu, nechce vládnoucí koalice lidu Moravy a Slezska přiznat práva, se kterými do společného státu vstoupil a kterých se nikdy nevzdal. Čechové, Moravané a Slezané po staletí žili ve spojení označovaném jako svazek Koruny české. Tento svazek byl vždy složen nejméně ze tří zemí - Čech, Moravy a Slezska, z nichž každá dle historického rozvoje požívala rozsáhlé samosprávy. Pospolitosti občanů Království českého, Markrabství moravského a Vévodství slezského podstatnou část svých záležitostí spravovaly samy prostřednictvím svých úřadů. Obdobné postavení země měly, když se staly součástí Rakouska, resp. Rakousko-Uherské monarchie.

My, poslanci České národní rady, zvolení ve svobodných volbách k zastupování a obraně práv občanů a národů, prohlašujeme, že i nadále chceme žít ve společném státě založeném na občanské a národní rovnosti při respektování práva historického a přirozeného. Musí se tedy jednat o stát vnitřně složený ze samosprávných zemí s rovnoprávným postavením tak, jak se to v minulosti vždycky osvědčilo. Důrazně protestujeme proti snahám vládní koalice vytvořit nástupnický stát Českou republiku administrativním způsobem, bez respektování vůle větší části lidu Moravy a Slezska po vlastní samosprávě ve vlastní zemi. Obdobné právo mají občané ve všech demokratických státech, které měly podobnou historii a uspořádání. Nikde ve světě si demokraticky smýšlející občané neosobují právo rozhodovat za jiné. Obracíme se na vás, poslance zákonodárných sborů, vlády a vrcholné mezinárodní instituce s výzvou, abyste v zájmu zachování klidu a stability ve střední Evropě důsledně zvážili, zda uznáte Českou republiku a Slovenskou republiku za nástupnické státy zanikající Československé republiky dříve, než se lidu Moravy a Slezska dostane postavení, které jim náleží. Morava a Slezsko byly vždy v minulosti stabilizujícím prvkem ve střední Evropě a chtějí jim býti i nyní. Podpořte proto naše oprávněné požadavky, aby dnes nevznikly křivdy nové, které by ve svém důsledku mohly vést k vyhrocení vztahu mezi Čechy, Moravany a Slezany. Svazek samosprávných a rovnoprávných zemí, tvořících společný stát, uspokojí naše požadavky a přispěje ke stabilitě a klidu. V Praze 28. 10. 1992.

Nyní bych předložila svoje pozměňovací návrhy. K prohlášení zahraničního výboru ČNR č. 223 Prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa v prvním odstavci, který začíná slovy "Česká národní rada jako svobodně zvolený zákonodárný sbor České republiky, pamětliva tisícileté tradice", změnit slovo "tisícileté" a nahradit slovem "dávné". Důvod: Český stát zanikl jako samostatný vstupem do soustátí Rakousko-českého v roce 1526. Přežíval ještě do roku 1942, kdy byla ještě zrušena dvorská kancelář ve Vídni. Tehdy definitivně zanikla česká státnost.

Pozměňovací návrh č. 2: Před návrh zahraničního výboru č. 223 "Prohlášení ČNR k parlamentům a národům světa" před třetí odstavec, který začíná slovy "Česká republika", vložit následující text: "Česká republika bude respektovat oprávněné požadavky na zemskou samosprávu lidu Moravy a Slezska." To je všechno, děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Mazalové, dovolil bych si vyřknout směrem k ní jedno drobné přání. Zdali by byla tak laskava a seznámila sněmovnu se jmény poslanců, kteří to podepsali, abychom měli představu dokonalou.

Poslankyně Gerta Mazalová: K tomu jsem nebyla oprávněná, ale samozřejmě je možné se o přestávce dohodnout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím, pokud je to předmětem nějakého tajemství zvláštního - dobře. Rozumím nebo snažím se rozumět. Do rozpravy se dál přihlásil pan poslanec Ullmann a připraví se pan Raška.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Moje vystoupení bude obsahovat dvě části. Nejdříve k té jednodušší. Samozřejmě, že text 223A vznikal v reálném čase, v reálných podmínkách a odrážel situaci ve své době existující. Nicméně včerejším rozhodnutím této sněmovny o přijetí Ústavy České republiky došlo k naplnění poněkud jiné skutkové podstaty, a proto si dovoluji a podávám jako pozměňovací návrh, že by bylo vhodné, aby v odst. 1 na samém závěru byla odstraněna tečka, a aby bylo pokračováno dál textem "a přijetím Ústavy ČR". Domnívám se, že toto je potřeba dát ve známost, že není vznik této republiky dán pouze zákonem o zániku federace, ale nicméně tímto nesmírně závažným zákonodárným aktem.

A nyní ke druhé části. Sám přesně nevím, zda jsem Slezan nebo Moravan. Posuďte sami. Jsem Ostravák. Žil jsem ve Vítkovicích, což je na Moravě. Nicméně poté jsem dál zůstal Vítkovičákem, protože jsem tam dál pracoval, leč odstěhoval jsem se do Ostravy Poruby. Rázem jsem se stal Slezanem. Z tohoto důvodu nevím, zda se mám považovat za lid moravský nebo za lid slezský. Nicméně podotýkám, že skupina samozvanců, která tady něco hovoří za lid, rozhodně nehovoří za mne. Vzhledem k počtu hlasů, který obdržela strana, za kterou jsem byl zvolen a strana těchto několika poslanců, se domnívám, že můj názor koresponduje s větší částí obyvatel, tedy voličů na Moravě a ve Slezsku, než předchozí. Sám jsem přesvědčen, že toto vystoupení, které tady bylo předneseno, je na samé hranici zákonnosti. Mým osobním přesvědčením je, že už to tuto hranici překročilo. Proto se domnívám, že z tohoto pohledu mělo být zvažováno toto vystoupení a tato sněmovna by měla posoudit, kde tato hranice leží a vyvodit z toho závěry. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ullmannovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Raška.

Poslanec Miroslav Raška: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Naopak od svého kolegy se domnívám, že v odst. 1 je záhodno učinit za slovy "ústavním právem" tečku a zbývající část věty vypustit. Zdůvodnění: Domnívám se, že ústavní rámec pro vznik českého státu nebyl vytvořen pouze tímto zákonem, že tento ústavní rámec je daleko širší a vyjmenování všech norem, které opravňují ke vzniku samostatného státu, by zabralo zřejmě větší část tohoto prohlášení.

Pro stručnost a přehlednost, která v ostatních odstavcích se zdá být splněna, doporučuji tuto zbývající část věty vypustit. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Raškovi. O slovo se hlásí paní poslankyně Mazalová.

Poslankyně Gerta Mazalová: Jen k dotazu. Byla jsem uvědoměna, že pan předseda Uhde ho dostal i s podpisy už dávno. Ale mám zde text v němčině, jsem ochotna ho předat i s příslušnými podpisy viníků. Při té příležitosti, zda jsem překročila zákonnost nebo ne, chci upozornit, že budu žádat sto miliónů pro Špilberk při jednání o rozpočtu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, o slovo se hlásí pan poslanec Drápela.

Poslanec Jiří Drápela: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené dámy a pánové, dovolte, abych reagoval na vystoupení kolegy Ullmanna. Domnívám se, že záleží pouze na jeho intelektu, aby se zařadil mezi Moravany, Slezany nebo Čechy. Ponechávám to na jeho vědomí. To, co zde tvrdil, není pravda. Na Moravě kandidovalo více než 7 nebo 8 politických stran a sedm z nich mělo ve svém programu zemské uspořádání. Pokud sečtu volební výsledky těchto stran, je to více než 65%. Pane kolego, naučte se příště počítat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Drápelovi. Chci se jen přesvědčit o tom, co paní poslankyně Mazalová řekla na začátku. Jestli mě paměť neklame, hovořila o 40 poslancích zvolených na Moravě a ve Slezsku. Je to tak, nebo není? Vnímal jsem to tak. Jen namátkou bych chtěl jmenovat (poslankyně Mazalová z místa: poslanců ČNR zvolených na Moravě a ve Slezsku). Jen namátkou musím konstatovat, že ze 45 poslanců jich značná část na Moravě a ve Slezsku zvolena nebyla.

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající. Chtěl bych vyslovit dík poslancům všem, kteří pochopili sílu a stálost státu, která je v jeho struktuře. Litina většinou při prvním nárazu praská. Jenom struktura, která bude pevná, může zabezpečit, aby tento stát, který vznikne, nepodléhal dalším otřesům.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bílému, přihlásil se pan poslanec Kalus.

Poslanec Jaromír Kalus: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové. Jako poslanec narozený ve Slezsku, jako poslanec, který se vždy hlásil k tradicím Slezska a nikdy nezastíral svoji legitimní sounáležitost se zemským patriotismem, rozhodně odmítám, aby za Slezsko hovořila jakási skupina lidí, kteří sice mohou prokázat, že tam byli také zvoleni, ale rozhodně je k definování jejich politického poselství tímto způsobem nelze akceptovat a je třeba ho všemi dostupnými prostředky odmítnout. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalusovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Fejfar Tomáš.

Poslankyně Gerta Mazalová: Já jsem nechtěla vzbudit bouřlivou diskusi - podala jsem pouze dva pozměňovací návrhy.

Ale pro upřesnění bych chtěla říci, že moje věta zněla: "Dne 26. října t.r. vydalo 40 poslanců ČNR všech opozičních klubů..." Já skutečně nehovořím za Slezsko, promiňte pane kolego.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, hlásí se paní kolegyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: Pane předsedající, dámy a pánové, vážím si všech diskusních příspěvků, které zazní v této sněmovně. Domnívám se ovšem, že projednáváme velmi závažný dokument, Prohlášení ČNR k parlamentům a národům světa. Je pravda, že k tomu mohou zaznít pozměňovací návrhy, ale domnívám se, že nyní se diskuse vede úplně jiným směrem, než je podstata tohoto návrhu a proto bych prosila, abychom se k tomuto vrátili. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Stiborové. Slovo má pan poslanec Tomáš Fejfar.

Poslanec ČNR Tomáš Fejfar: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jsem rád, že paní poslankyně Stiborová řekla, co jsem chtěl říci i já, že projednáváme úplně něco jiného.

Moravských hrátek jsme si my, kteří jsme zde byli poslední dva roky, užili dost. Prosil bych kolegy, abychom se tím nedali vyprovokovat. Jde opravdu o velmi vážné věci. A co se týká moravských vlastenců, myslím, že včera jasně zaznělo to "Böhmen und Mähren". Myslím, že to hovoří o jejich charakteru samo.

Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomáši Fejfarovi a vzhledem k tomu, že se do již rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a prosím pana poslance Jiřího Payna, aby se ujal svých povinností.

Poslanec Jiří Payne: Vážený pane předsedající, v rozpravě byly předneseny celkem 4 pozměňovací návrhy, ostatní poslanci nepřednesli žádné návrhy.

Myslím, že bychom mohli hlasovat o návrzích ke každému odstavci v pořadí, v jakém byly předneseny.

Za prvé byl přednesen návrh k preambuli textu a poslankyně Mazalová navrhla, aby slovo "tisícileté" bylo nahrazeno slovem "dávné".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám o tomto návrhu poslankyně Mazalové hlasovat. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 56.

Kdo je proti? 51.

Kdo se zdržel hlasování? 41

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Payne: Dále v odstavci, kterým začíná tento text po dvojtečce, pan poslanec Ulman navrhl rozšířit odst. 1 o slova "... a přijetím Ústavy České republiky".

O této skutečnosti nepochybně budou ostatní země informovány, ale to není předmětem zvěsti, kterou jsme chtěli zahrnout do tohoto textu. Myslím, že to je nadbytečné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Ulmana, ať zvedne ruku? 32 Kdo je proti? 12

Mohu určitě konstatovat, že tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Payne: Dále poslanec Raška ve stejném odstavci navrhuje vypustit závěr věty, který zní: "Přičemž ústavní rámec pro její vznik byl vytvořen přijetím zákona o zániku ČSFR v parlamentu ČSFR."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Rašky. Kdo je pro, ať zvedne ruku? 62.

Kdo je proti? 23.

Kdo se zdržel hlasování? 64.

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Payne: Poslední pozměňovací návrh je návrh paní poslankyně Mazalové, která navrhuje za slova "základ svobody, spravedlnosti a míru" vložit novou větu, která zní?: "Česká republika bude respektovat oprávněné požadavky na zemskou samosprávu lidu Moravy a Slezska."

Poslankyně Gerta Mazalová: Prosila bych jako nový odstavec.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Po tomto upřesnění, kdo tedy souhlasí s návrhem paní poslankyně Mazalové, ať zvedne ruku? 60.

Kdo je proti? 75.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Payne: Vážený pane předsedající, domnívám se, že v tuto chvíli můžeme hlasovat o navrženém textu ve znění sněmovního tisku 223A.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, budeme tedy hlasovat o celém textu Prohlášení. Kdo souhlasí s návrhem Prohlášení České národní rady k parlamentům a národům světa podle sněmovního tisku 223A, nechť zvedne ruku? 124.

Kdo je proti? 8

Návrh byl přijat. Děkuji panu poslanci Paynovi a celému zahraničnímu výboru. (Potlesk.)

Dámy a pánové, projednali jsme stanovený pořad 10. schůze České národní rady. Schůzi v tuto chvíli končím. Děkuji vám za aktivní účast a prosím, abyste sečkali ještě chvilku na svých místech, abychom se mohli poradit a seznámit vás s dalším programem České národní rady.

Dámy a pánové, zdá se, že nezbyde nic jiného, než přijmout poněkud improvizovaný program pro následující dvě hodiny. Dohodli jsme se, že by měla být svolána pracovní schůzka členů předsednictva České národní rady, kde bychom se poradili, jak dále nejefektivněji naložit s časem. Sešli bychom se ve třináct hodin ve sněmovně, abychom podali všem informaci o tom, jak předsednictvo navrhuje další program na následující hodiny a dny.

Předsednictvo se sejde bezprostředně v místnosti 106 a všichni ostatní se zde sejdeme ve 13 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP