Čtvrtek 22. října 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! 48.

Kdo je proti? 76.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další pozměňující návrh pana poslance Grosse k § 7 odst. 4, kde žádá náhradu tímto textem: "Vláda České republiky ukládá svými usneseními Bezpečnostní informační službě úkoly v rozsahu její působnosti podle § 4." Je to v podstatě podobný text, který byl i ve společné zprávě, pouze je poněkud pozměněn a není tam uvedeno "prostřednictvím svého předsedy".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Grosse, ať zvedne ruku! 56.

Kdo je proti? 82.

Ani tento návrh tedy nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Dalším návrhem pana poslance Grosse § 8, odstavec 2: tečku za první větou nahradit čárkou a za ní vložit text: "v níž jsou tři zástupci nevládních stran". Jedná se o kontrolní orgán, možná, že by bylo možné v té souvztažnosti se zmínit o tom, o čem hovořil pan předkladatel Šuman, o eventuální možnosti usnesení v případě, že toto by nebylo přijato v rámci zákona. Nicméně prosím, hlasujeme o tomto pozměňovacím návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Rád vám vyhovím.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 57.

Kdo je proti? 74.

Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse je k témuž, pokud by neprošel, jako že neprošel tento první, aby na stejné místo bylo doplněno: "v němž jsou i zástupci nevládních stran". Dovolím si ještě jednou upozornit na to možné usnesení, ale hlasujeme o tomto pozměňovacím návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku.

Dámy a pánové, zdá se mi, že šum ve sněmovní síni přesahuje únosnou mez, takže si dovolím vás požádat, abyste se zklidnili. 60 poslanců bylo pro.

Kdo je proti? 77 poslanců bylo proti.

Návrh nebyl přijat. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Vyvadil.

Poslanec Jiří Vyvadil: Já bych chtěl jen připomenout váženým a ctěným kolegům klubu poslanců KDU-ČSL a ODA, že včera zde proklamovali závazek vstřícnosti. Nevím, ale já myslím, že není patrný. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Samozřejmě lze tuto poznámku chápat jako faktickou, byť připouštím, že jsem jiného názoru. Prosím paní poslankyni Kolářovou, aby pokračovala ve své práci.

Poslankyně Milena Kolářová: Dalším návrhem pana poslance Grosse je v § 9, odstavec 1 vypustit slova: "v doprovodu ředitele nebo jím pověřeného příslušníka". Pouze si dovolím upozornit pro jasnost, tento § zní: "Členové kontrolního orgánu mohou vstupovat v doprovodu ředitele nebo jím pověřeného příslušníka do objektu Bezpečností informační služby". Navrženo je vypustit: "v doprovodu ředitele nebo jím pověřeného příslušníka".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 41 poslanců bylo pro.

Kdo je proti? 70.

Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse k § 9, odstavec 3 bod b). Dosavadní text nahradit zněním: "Zprávu o použití zpravodajských prostředků" - což znamená vypustit pokračování, a to pouze ve věcech a případech, ve kterých Bezpečnostní informační služba svou činnost již ukončila. Je to pouze technická věc, že podle společné zprávy už ta písmena úplně nesouhlasí, ale to by myslím neměl být problém. Takže prosím o hlasování o tomto návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 46.

Kdo je proti? 66 poslanců bylo proti, takže tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse k § 10, odstavec 1 - dosavadní text nahradit zněním: "Má-li kontrolní orgán za to, že činnost Bezpečností informační služby nebo jejích příslušníků nezákonně zkracuje, omezuje nebo poškozuje svobodu občanů, je oprávněn požádat od ředitele potřebné vysvětlení, včetně písemných materiálů a všechny údaje, které jsou o takovéto osobě v evidenci Bezpečností informační služby uvedeny". Je to vlastně rozšíření tohoto stávajícího odstavce.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 66.

Kdo je proti? 51.

Kdo se zdržel hlasování? 43.

Takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh k § 10, odstavec 2 - mezi slovy "řediteli a generálního" vyškrtnout "a" tzn. pokračovat textem, tečku za větou nahradit spojkou "a" a pokračovat v textu "České národní radě". Tzn.: "Oznámit řediteli, generálnímu prokurátorovi ČR a České národní radě".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 52 poslanců bylo pro.

Kdo je proti? 64 poslanců bylo proti. Takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh v § 10 - v podstatě tam bylo nahradit dosavadní text znění - ve společné zprávě byl odstavec 3 vypuštěn, takže doplnit nový odstavec 3: "Kontrolní orgán je v případě zjištění, že činnost Bezpečností informační služby přesahuje rámec jejího působení podle § 4, nebo je jinak nezákonná, oprávněn vyzvat vládu, aby uložila Bezpečnostní informační službě ukončení této činnosti".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 56 poslanců bylo pro.

Kdo je proti? 61 poslanec byl proti, takže návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh k § 15 - zařadit nový odstavec 3 s textem: "Pokud údaje o osobách uchovávané v evidenci Bezpečnostní informační služby již nejsou k plnění úkolů Bezpečnostní informační služby potřebné, nebo pokud je k tomu jiný závažný důvod, uloží Bezpečnostní informační služba tyto údaje způsobem, který zabrání každému s výjimkou soudu přístupu k těmto údajům."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 52 poslanců vyjádřilo svůj souhlas.

Kdo je proti? 56. Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Grosse k § 18 zařadit nový bod d) s textem: "informaci o jakémkoliv předchozím požadavku na použití zpravodajské techniky ve vztahu k osobě uvedené v písmenu a) včetně rozhodnutí příslušného prokurátora o tomto požadavku."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 149 poslanců bylo pro.

Kdo je proti? Nikdo. Návrh byl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh je dosavadní § 18, odst. 1 označit jako 1 a vložit nový odstavec 2 s textem: "O předložení žádosti k povolení týkající se ústavního činitele musí být bezodkladně informován předseda vlády, předseda ČNR a kontrolní orgán."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 72 poslanců je pro.

Kdo je proti? 35.

Kdo se zdržel hlasování? 52.

Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh k § 31 odst. 2 - dosavadní text nahradit zněním: "Na žádost orgánů činných v trestním řízení sprostí ředitel mlčenlivosti osoby uvedené v odst. 1. Ředitel je oprávněn zprostit mlčenlivosti tyto osoby i v jiných nutných případech."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 54 poslanců je pro.

Kdo je proti? 54.

Tento návrh není přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh k § 58, odst. 2 - za první větu vložit text: "Tuto skutečnost může příslušník oznámit kontrolnímu orgánu." Prakticky na to navazuje text v odst. 2. Tečku za předposlední větou nahradit spojkou "a" a pokračovat v textu "kontrolnímu orgánu". Je to jasné nebo mám přečíst celé znění.

§ 58, odst. 2: "Domnívá-li se příslušník, že rozkaz jeho nadřízeného je v rozporu s obecně závazným předpisem, je povinen nadřízeného na to upozornit. Trvá-li nadřízený na splnění rozkazu, je příslušník povinen jej splnit. Tuto skutečnost může příslušník oznámit kontrolnímu orgánu. (To by se tam vkládalo. A potom dále.) Příslušník je povinen odepřít splnění rozkazu nadřízeného, jestliže by jeho splněním páchal trestný čin. Tuto skutečnost ohlásí písemně bez zbytečného odkladu vyššímu nadřízenému. (Opět by se doplnilo škrtnout tečku a "a kontrolnímu orgánu.")

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 115.

Kdo je proti. 17. Návrh byl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Dále byl návrh, aby obdobná úprava byla provedena i v poslední větě odst. 2, § 58 - vložit "kontrolnímu orgánu". Domnívám se, že pokud se mnou pan poslanec Gross bude souhlasit, tato úprava už tam je a bylo by nadbytečné o tomto návrhu hlasovat.

(Poslanec Gross souhlasí.)

Posledním návrhem pana poslance Grosse bylo do § 160 vložit nový odst. 4: "Pokud se hovoří v tomto zákonu o prezidentovi České republiky, rozumí se tím do zřízení tohoto úřadu předsednictvo České národní rady." Upozornili jsme, neodhlasovali, že bychom hovořili o prezidentovi České republiky. Myslím, že je v podstatě zbytečné o tomto návrhu hlasovat.

(Poslanec Gross: Samozřejmě.)

Budeme pokračovat dál. Byl zde návrh pana poslance JUDr. Libora Nováka (mladšího) k § 8, odst. 2, věta 3: "Po skončení volebního období České národní rady vykonávají členové kontrolního orgánu svou funkci až do zvolení nového kontrolního orgánu."

V podstatě věcně si dovolím upozornit na nepřesnost s legislativou, kterou jsme spolu s panem kolegou prováděli; dostáváme se malinko do rozporu s tím, že členem tohoto kontrolního orgánu může být jenom poslanec. Jinak věcně to bylo zcela dobře myšleno. Tím pádem po skončení volebního období ten člen poslancem vlastně není.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dám o tomto návrhu poslance Libora Nováka mladšího hlasovat.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 10.

Kdo je proti? 9.

Domnívám se, že další hlasování je zbytečné. Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Nováka na § 162, který by zněl:

BIS je stálý orgán České republiky, na který podle zákona, jímž se ruší FBIS, přecházejí práva a povinnosti FBIS v České republice.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 131. 131 poslanec byl pro.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Dále zde vystoupil pan poslanec Kužílek, ale nevím, jestli to bylo formulováno jako stanovisko klubu nebo jako návrh, nicméně stejný návrh na pozbytí účinnosti tohoto zákona přednesl i pan poslanec Gross.

Ptám se poslance Kužílka, zda to máme brát jako návrh a hlasovat o něm teď.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Gross s faktickou poznámkou a poté vyslechneme stanovisko poslance Kužílka.

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si požádat sněmovnu, aby mě umožnila stáhnout tento návrh a podporuji též návrh pana poslance Vyvadila na omezení účinnosti tohoto zákona k 31. 12. 1993.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Kužílek gesty dává najevo, že není třeba, aby vystoupil. Čili dávám návrh sněmovně na to, aby souhlasila se zpětvzetím návrhu pana poslance Grosse.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 164. 164 vyjádřilo svůj souhlas.

Kdo je proti? Nikdo.

Takže tento návrh byl vzat zpět.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh byl návrh paní kolegyně poslankyně Buzkové: V § 16, odstavec 1 písmeno c) za slovo "záznamů" udělat tečku, zbytek vypustit. Znamená to, dovolím si to přečíst: "Pořizování obrazových, zvukových nebo jiných záznamů." To znamená, že by vypadávalo "... v případě, že jsou využívány způsobem, kterým je zasahováno do ústavních práv občana."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dám tedy o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 65.

Kdo je proti? 60.

Kdo se zdržel hlasování? 40.

Návrh nebyl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh v pořadí byl návrh poslance Macháčka: Kontrolní orgán, který máme zde uveden je navržen jako pětičlenný. Navrhuje tento kontrolní orgán sedmičlenný, to zn. v § 8, odstavec 2 změna číslice 5 na číslici 7.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 104.

Kdo je proti? 45.

Návrh byl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Další návrh pana poslance Macháčka - budu to říkat přesně tak, jak to zaznělo: Zařadit do zákona část zákona č. 283/91 a to § 36, odstavec 5, který zní: "Záznam pořízený použitím operativní techniky je nutno při neprokázání předpokládané činnosti předepsaným způsobem zničit."

Ptám se pro upřesnění pana navrhovatele, jestli by mohl upřesnit, kam zařadit tento návrh.

Poslanec Jiří Macháček: (Z místa, mimo mikrofon.) Včera na výboru se to říkalo: Do § 20 jako další odstavec.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže pan poslanec Macháček navrhuje, aby do § 20 byla implantována formulace, kterou paní poslankyně ocitovala.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? 61.

Kdo se zdržel hlasování? 22.

Návrh byl přijat.

Poslankyně Milena Kolářová: Jako poslední v pořadí je návrh pana poslance Vyvadila k současnému paragrafu 161, kde navrhuje, že zákon pozbývá - a tady se musím zeptat, zda platnosti či účinnosti (Poslanec Vyvadil: Účinnosti.), tedy účinnosti dnem 31. 12. 1993.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 158 poslanců je pro.

Kdo je proti? Zdá se, že nikdo.

Tento návrh byl přijat.

To byl poslední návrh paní poslankyně?

Poslankyně Milena Kolářová: To byl poslední pozměňovací návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže můžeme přistoupit k hlasování k celému zákonu.

Dámy a pánové, kdo souhlasí s návrhem poslance Vladimíra Šumana a dalších na vydání zákona ČNR o Bezpečnostní informační službě České republiky, podle sněmovního tisku 29, ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 43 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. (Část poslanců odchází ze sněmovny.) 108.

(Potlesk.)

Kdo je proti, ať zvedne ruku? 1

(Potlesk.)

Kdo se zdržel hlasování. 3.

Dámy a pánové, konstatuji, že tento zákon byl přijat. Děkuji navrhovatelům a společné zpravodajce za jejich úsilí a vám všem, kteří jste přispěli ke zdárnému průběhu projednávání tohoto zákona. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Budinský.

Poslanec Vladimír Budinský: Vážená Česká národní rado, resp. její zbytku, vzhledem k tomu, že předpokládám, že schůze končí, chtěl bych všechny pozvat 4. listopadu na výjezdní zasedání hospodářského výboru na stavbu elektrárny Temelín. Vzhledem k tomu, že máme autobus, který má 40 míst a poslanců hospodářského výboru je 21, je zhruba 18 volných míst. Chtěl bych pozvat poslance výborů pro územní správu a životní prostředí, ale i ostatních výborů. Počet účastníků je limitován počtem míst v autobusu a proto vás prosím, abyste se přihlásili u tajemníka hospodářského výboru pana ing. Váchy a v úterý svoji účast potvrdili. Odjezd je ve středu v 6.30 od budovy ČNR, návrat kolem 21. hodiny.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Budinskému. Dámy a pánové, vyčerpali jsme program, který jsme schválili v úterý. Mám ještě několik informací. Předsednictvo se sejde v 11.30 ke své schůzi. Pan místopředseda Tollner oznamuje členům komise pro práci České národní rady, že se sejde v 15 hodin v místnosti 07 a informaci chce říci i pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Zahraniční výbor se schází právě nyní v místnosti 104.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Protože jsme vyčerpali schválený program, schůzi končím a přeji vám příjemný návrat domů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP