Čtvrtek 29. března 1990

S přihlédnutím k výsledkům projednání vládního návrhu ve výborech ČNR vám, vážené poslankyně, vážení poslanci, doporučuji vládní návrh schválit. Děkuji vám.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji místopředsedovi vlády panu Antonínu Hrazdírovi. Prosím zpravodaje výboru poslance pana Dohnala, aby se ujal slova a přednesl nám společnou zprávu výborů ČNR. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedo vážené poslankyně, vážní poslanci. Počátkem tohoto měsíce projednávaly výbory ČNR ústavně právní a pro národní výhory a národnosti přikázaní návrh zákona federálního shromáždění. kterým se mění a doplňují předpisy o nabývání a pozbývání čs. státního občanství. Tyto výbory se souhlasem vzaly na vědomí. že bude zcela zrušen institut odnětí občanství státem. Již tehdy byly upozorněny na skutečnost, že v návaznosti na zákon Federálního shromáždění musí být také zrušeno zákonné opatření předsednictva ČNR č. 124/1969 Sb., které důvody odnětí státního občanství ještě výrazně rozšířilo.

Proto nyní všechny výbory ČNR projednaly vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění zákon ČNR č. 39/1969 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky ve znění zákonného opatření předsednictva ČNR č. 124/1969 Sb. tisk 200. Všechny výbory ČNR vyslovily s předloženým vládním návrhem souhlas bez připomínek, a proto vám doporučuji jako společný zpravodaj výborů, aby ČNR předložený vládní návrh zákona ČNR schválila.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci Dohnalovi. Do rozpravy se písemně nepřihlásil nikdo. Hlásí se poslanec Benda. Prosím k řečništi.

Poslanec Marek Benda: Musí se tam škrtnout "socialistické" - protože jsme Česká republika. U nás na výboru se o tom mluvilo, pak se to stáhlo. Zákon byl změněn zpětně. Ve všech zákonech byla přejmenována Česká socialistická republika na Česká republika. Domnívám se, že tam má být Česká republika.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Bylo to usnesení České socialistické republiky, i když obligatorně ano, z ústavy vyplynulo, že vypadává všude "socialistická", ale bylo to usnesení České socialistické republiky.

Poslanec Marek Benda: V zákoně, ve kterém jsme změnili název republiky, je první odstavec, kde měníme název republiky a druhý odstavec říká: všude, kde je uvedeno Česká socialistická republika, myslí se Česká republika. Tím zpětně všechno měníme na Česká republika.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Pane společný zpravodaji, jaký je na to názor? (Hluk v sále.)

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážení, já bych raději nechal to socialistická, protože to je zákon z té doby. To je můj osobní názor.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: A nepěkný zákon. Nekažme si Českou republiku. (Veselost.) Souhlas, pane poslanče?

Poslanec Marek Benda: Já nejsem legislativec. Obávám se, že tímto měníme neexistující zákon. (Ohlas v sále.)

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Je ke škodě,. že jste to neprojednali v ústavně právním výboru. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikdo. Domnívám se, že o té drobné úpravě nenecháme hlasovat jako o protinávrhu, vlastně to ani protinávrh není. Do čistopisu to potom ověříme, ústavně právní výbor nechť tuto záležitost dořeší, aby se nám to do archivu dostalo správně. Mohu ukončit rozpravu k tomuto bodu? (Ohlas v sále.) Můžeme přistoupit k hlasování? Doporučuji hlasovat o celém návrhu najednou. Jsou vůči tomuto způsobu nějaké námitky? (Nikdo se nehlásí.)

Kdo souhlasí s vládním návrhem ČNR č. 39/1969 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky ve znění zákonného opatření předsednictva ČNR č. 124/1969 Sb. podle sněmovního tisku 200 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 211, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se hlasování? Rovněž nikdo.

Dalším bodem pořadu je

XI.

Vládní návrh zákona ČNR o některých opatřeních týkajících se působnosti ministerstev České republiky podle tisku 199 a 210

Uvedením vládního návrhu zákona, který jste obdrželi jako sněmovní tisk 199 pověřila vláda České republiky prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra pana Antonína Hrazdíru, kterého prosím, aby se opět ujal slova.

První místopředseda vlády a ministr vnitra Antonín Hrazdíra: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předložený vládní návrh zákona ČNR o působnosti některých ministerstev schválila vláda České republiky na svém zasedání 7. března letošního roku. V té době se intenzivně připravoval zákon o individuálním podnikání fyzických osob a byl již projednán ve Federálním shromáždění zákon o civilní službě. V návaznosti na tyto zákony se ve vládním návrhu, který uvádíme, doplňuje jednak působnost ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí České republiky na úseku civilní služby, tuto působnost dnes projednáváme, jednak se tímto návrhem doplňuje působnost ministerstva vnitra České republiky na úseku individuálního podnikání fyzických osob, tuto působnost však dnes projednávat nebudeme. Důvod všichni známe, federální shromážděni doposud zákon o individuálním podnikání fyzických osob neprojednalo.

Všichni si uvědomujeme, že v souvislosti se zákonem o civilní službě vznikne celá řada činností organizačního řádu, ale také rozhodování v oblasti státní správy. Je tedy nezbytné určit orgán, který bude plnit úkoly ústředního orgánu státní správy v České republice pro civilní službu. Nebylo by logické ani racionální zřizovat nový zvláštní republikový ústřední orgán. Proto předložený návrh zákona ČNR doporučuje, aby úkoly civilní služby plnilo jedno z ministerstev České republiky, konkrétně ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí. Hlavní důvody, které svědčí pro toto ministerstvo, je jeho působnost na úseku zaměstnanosti i sociálních věcí, která zde již existuje. Je nesporné, že rozhodování národních výborů ve věcech civilní služby bude ovlivňovat stav zaměstnanosti a budou ho na národních výborech vykonávat odbory pracovních sil ve spolupráci především s odbory sociálních věcí a zdravotnictví a tyto útvary jsou po odborné stránce již dnes řízeny uvedeným ministerstvem.

Vážené poslankyně a poslanci, předložený návrh zákona v podstatě novelizuje tzv. kompetenční zákon o působnosti jednotlivých ministerstev. Domnívám se, že je nesporné, aby ústředním orgánem státní správy pro věci civilní služby se stalo ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí České republiky. Doporučuji proto, aby vládní návrh zákona ČNR byl v části týkající se působnosti ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí schválen. Děkuji vám.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu místopředsedovi. Prosím společného zpravodaje výborů ČNR poslance Herrgesella, aby přednesl společnou zpravodajskou zprávu.

Poslanec Walter Herrgesell: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předložený vládní návrh zákona ČNR o některých opatřeních týkajících se působnosti ministerstev České republiky projednaly všechny výbory ČNR. S ohledem na skutečnost, že dosud nebyl schválen zákon Federálního shromáždění o individuálním podnikání fyzických osob, doporučuje se prozatím neschvalovat bod 2 v čl. I předloženého zákona. Ve věcech civilní služby se všechny výbory shodly, aby bylo ústředním orgánem státní správy ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí České republiky, neboť rozhodnutí okresních národních výborů na úseku civilní služby budou ovlivňovat stav zaměstnanosti, a to zejména přednostní zařazováním dotyčných osob do oblastí zdravotnictví a sociálních služeb. Výbory dále doporučily, aby tento zákon nabyl účinnosti již dnem jeho vyhlášení.

Jako společný zpravodaj výborů vám doporučuji, aby ČNR schválila projednávaný zákon se změnami a doplňky vyplývajícími ze společné zprávy výborů ČNR tisk č. 210. Děkuji.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji poslanci Herrgesellovi za přednesení společné zprávy. Písemně se k tomuto bodu jednání nepřihlásil nikdo z poslanců. Hlásí se někdo do rozpravy? Poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Stejná námitka. Měli bychom si ujasnit, jak to je. Domnívám se, že jsme to ve všech výkonech změnili, že v tuto chvíli upravujeme neexistující zákon. Prosil bych, jestli to může někdo z ústavně právního výboru zdůvodnit.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Děkuji panu poslanci. Pane doktore Kalvodo - nebo pan předseda ústavně právního výboru.

Poslanec Pavel Peška: Pane předsedo, dámy a pánové, je otázka, zda máme zpětně přejmenovávat zákony, když to byly zákony České socialistické republiky.

Vidím, že to z hlediska politického nepůsobí dobře, když je přijímán zákon se starým názvem republiky. Nicméně nevidím jiné východisko, než to ponechat.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Předseda ústavně právního výboru doporučuje ponechat. Poslanec Rázl.

Poslanec Stanislav Rázl: V zákoně je napsáno konkrétně, jak to poslanec Benda četl: "myslí se Česká republika".

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Slovo má předseda ústavně právního výboru poslanec Peška.

Poslanec Pavel Peška: V nadpise je to některých opatření, týkajících se působnosti ministerstev České republiky. Tam už nový název pochopitelně je uveden. Jinak dávám za pravdu panu poslanci Rázlovi, že je třeba vykládat to tak, jak jsme to schválili.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: V názvu máme Česká republika, ale odvoláváme se na původní zákon České socialistické republiky. Pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Prosím o klid, dámy a pánové. Myslím, že věc je jednoduchá. Přijali jsme zákon a nevíme, jak zní. Poprosil jsem pracovnici České národní rady, aby přinesla text, abychom viděli přesně, jak jsme ho schválili.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Posečkáme tedy chvilku, nejde o principiální záležitost.

Poslanec Petr Lom: Pane předsedo, dámy a pánové, nemůžeme měnit minulost. Minulost nelze vymazat. Jestliže se Česká republika jmenovala Česká socialistická republika, my teď v České republice můžeme ukončit působnost zákona České. socialistické republiky, ale nemůžeme do minu)a vymazávat, že se nejedná o Českou socialistickou republiku, ale o Českou republiku. Logicky je to jasné. Dodatek, že tam, ke je ČSR, se míní Česká republika, to se míní to, kde je to už natištěn o.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Domnívám se, že je to pravda.

Poslanec Jan Kalvoda: Pane předsedo, dámy a pánové, plně se ztotožňuji s tím, co poslanec Lom - ač neprávník - prohlásil. Nejedná se o retroaktivitu zákona, ale jedná se o ustanovení, které z hlediska legislativní techniky znamená, že kde je uvedeno Česká socialistická republika, míní se Česká republika. To parafrázuje to, co řekl můj předřečník.

Chtěl bych ale ještě podotknout, že se v případě zákona č. 2/1969 Sb. jedná v podstatě o název zákona. To je název, který je označen jako zákon o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČSR. Už z toho důvodu se mi nezdá ani nezbytné z důvodů politických, které nesmějí mít žádné místo v této věci, ani z důvodů legislativně technických, tento název zpětně měnit, protože se nejedná o retroaktivitu, ale jedná se o ustanovení sui generis.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Dobře. děkuji. Vyslechli jsme názory asi tří nebo čtyř vynikajících právníků. Věřme jim a věřme ústavně právnímu výboru, že formuloval svoji zprávu dobře.

Můžeme dát hlasovat, pokud není faktická připomínka nebo jiná poznámka do rozpravy?

Poslanec Marek Benda: Počkejte chvíli, až to přinesou. To se přece nemění zpětně. Na začátku února si schválíme změnu názvu republiky, od té doby se zákony České národní rady ... a jiných ústředních orgánů státní správy ČSR jmenují zákon České národní rady a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky. Od začátku února, kdy se to schválilo, je to zákon České národní rady.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Necháme hlasovat. Ať se sejde ústavně právní výbor a dá to do pořádku.

Můžeme ukončit rozpravu? Je někdo proti tomu? Není. Přeje si závěrečné slovo společný zpravodaj výborů České národní rady? Není tomu tak. Můžeme přistoupit k hlasování.

Doporučuji, abychom hlasovali o celém návrhu najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o některých opatřeních týkajících se působnosti ministerstev České republiky podle sněmovního tisku 199 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 210, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se hlasování? Dva poslanci se zdrželi hlasování.

Máme ještě zhruba 20 minut času do 18 hodin. Složitější zákony, které přijalo prakticky včera Federální shromáždění, nebo dnes dopoledne, bychom si nechali na zítra, včetně odvolání a volby soudců z povolání.

Doporučuji, abychom ještě projednali bod

XIII.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 13. do 2. března 1990 podle tisku 204

Jen bych doplnil zprávu, vážené a milé poslankyně a poslanci, že v pondělí jednalo předsednictvo České národní rady společně s předsednictvem Slovenské národní rady. Prakticky to nebylo jednání, které by přijalo nějaké usnesení. Bylo to spíš pracovní setkání, a proto toto setkání není zahrnuto ve spole čně zprávě. Přijali jsme pouze nějaké stanovisko k názvu republiky, přičemž - jak u jsem vás informoval - respektovali jsme stať společné zprávy výborů tak, jak bylo projednáno v minulém týdnu. Doporučili jsme Federálnímu shromáždění, aby přijalo moudré rozhodnutí, vyhovující oběma republikám, a jak vidíte, Federální shromáždění má z toho zamotanou hlavu. To jen na doplnění zprávy.

Táži se - má někdo z poslanců dotaz nebo připomínky ke zprávě našeho předsednictva tak, jak je uvedena ve sněmovním tisku 204? Nikdo.

Doporučuji vám přijmout následující usnesení: Česká národní rada bere na vědomí zprávu o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 13. do 28. března 1990 podle sněmovního tisku 204.

Kdo souhlasí s takovýmto návrhem usnesení, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji vám.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

Děkuji České národní radě za důvěru. kterou projevila předsednictvu a jeho zprávě.

Včera jsme si odhlasovali jako bod 14 různé


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP