Úterý 19. prosince 1989

Místopředseda ČNR Jan Uřičář: Přestože poslankyně Kocurová řekla, jaký je charakter vyšetřovací komise, je namysli obdobný druh zprávy, jaký jsme dostali třeba dnes.

Na příštím zasedání ČNR podat další průběžnou informaci o stavu vyšetřování.

Druhá poznámka: dopracovat opatření pro posílení náročného průběhu vyšetřování v působnosti stanovené vyšetřovací skupiny komise.

Poslední: ČNR souhlasí s účastí a prací jmenovaných poslanců Kocurové a Hofmana ve vyšetřovací komisi.

Předseda ČNR Jaroslav Šafařík: Slyšeli jste upravený návrh usnesení. Doufám, že věříte návrhové komisi, že to dopracuje načisto. Poštou v nejbližší době dostanete celé usnesení.

Mohu nechat hlasovat o tomto návrhu? Má ještě někdo nějakou připomínku? Nemá.

Kdo souhlasí s předneseným návrhem doplněným tak, jak vyplynulo z rozpravy, s návrhem stanoviska ČNR, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Ne.

Zdržel se někdo hlasování? Ne.

Dále navrhuji, aby ČNR přijala k projednávaným 4 bodům tyto usnesení:

1. ČNR bere na vědomí zprávu o činnosti předsednictva ČNR od 1. listopadu do 18. prosince 1989 a nesouhlasí s usnesením předsednictva ČNR ze dne 20. listopadu 1989.

Kdo souhlasí s tímto návrhem na usnesení? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Ne.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

2. ČNR bere na vědomí zprávu komise Federálního shromáždění a České národní rady pro vyšetřování událostí ze 17. listopadu 1989 tak, jak byla podána na dnešním jednání. Nemáme druhou zprávu, protože v tuto chvíli o tom Federální shromáždění ještě jedná. Bereme na vědomí pouze první zprávu.

Kdo souhlasí s tímto usnesením? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? Nikdo.

3. ČNR souhlasí s odpovědí ministra vnitra a životního prostředí ČSR na interpelaci poslance Burského a dalších ve věci událostí 17. listopadu 1989 v Praze.

Je nějaká připomínka? Není.

Kdo souhlasí s takto formulovaným usnesením? (Jednomyslný souhlas.)

4. ČNR schvaluje stálou komisi předsednictva ČNR pro právní ochranu občanů ve složení: předseda komise místopředseda ČNR Jan Uřičář, místopředseda komise poslanec Čestmír Adama, členové komise poslanci Josef Sedláček, Pavel Krystyník, Jaroslav Karbaš, Jaromír Plíva, Michal Kraus, Milan Čaja, Pavel Krubl.

Kdo souhlasí s takto navrženou komisí? (Jednomyslný souhlas.)

Přistoupíme k dalšímu bodu

XVII.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady od 18. prosince

To je jedno zasedání předsednictva, které se konalo včera. Dovolte, abych vás informoval přímo.

Projednali jsme tři body. Zvolili jsme podle § 30 odst. 1 jednacího řádu ČNR do funkce ověřovatelů předsednictva ČNR poslance Pavla Krubla a Františka Přibyla.

Dále stanovilo předsednictvo podle § 32 písm. k) jednacího řádu ČNR, že místopředsedové ČNR zastupují předsedu ČNR v době jeho nepřítomnosti v tomto pořadí: Bohumír Rosický, Josef Kaňa, Jan Uřičář.

Dále předsednictvo projednalo a upravilo návrh pořadu 18. schůze ČNR.

Máte k tomu dotazy nebo připomínky? Nejsou. Můžeme vzít zprávu o činnosti předsednictva na vědomí.

Kdo souhlasí? (Jednomyslný souhlas.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, jako pracovní materiál vám byl rozdán přehled podnětů z minulé schůze ČNR, především z jednání o rozvoji hl. m. Prahy. Předseda vlády Pitra požádal o odklad odpovědí na tyto podněty především proto, že proběhla rozsáhlá rekonstrukce vlády ČSR. Protože na další naší schůzi mnohé podněty ztratí na své aktuálnosti, doporučuji, aby jednotliví členové vlády odpověděli na podněty poslanců, kteří se vyslovili. Může se stát jak osobním jednáním, tak písemně.

Má k tomu někdo z poslanců nějakou připomínku? Nemá. Doporučuji, abychom se usnesli, že ČNR žádá vládu ČSR, aby na podněty ze 16. schůze ČNR odpověděli jednotliví členové vlády poslancům, kteří je vyslovili, buď v osobním styku, nebo písemně.

Kdo souhlasí s tímto návrhem? (Jednomyslný souhlas.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, projednávali jsme dnes velice závažný materiál. Dovolte, abych se k němu krátce vyjádřil.

Neřeknu nic nového a co by nebylo pravdou, když řeknu, že nelze měnit minulost, která je dána už svými fakty a svými dopady a je dána jednou provždy. Mám tím na mysli celé jednání předsednictva a událost 17. listopadu.

Jak nenormální zde byly poměry, svědčí i skutečnost, že předseda vlády, příslušný ministr vnitra se odvolávají na komisi neprofesionálů, že tito brzy vyšetří události ze 17. listopadu. Nechci to dále komentovat.

Kádrové změny ve vedení ČNR i jeho předsednictva musí být zárukou toho, abychom již nepřipustili stav, kdy zástupci lidu jsou proti tomuto lidu. Je důležité zhodnotit minulé, abychom přijali správné závěry pro budoucnost.

Zvolili jsme návrhovou komisi, která by měla uložit předsednictvu ČNR přijmout taková opatření, která by tento stav již nepřipustila. Bylo to zde již řečeno a tato usnesení jsme přijali.

Drtivá většina poslanců je poctivých. Prosím vás včetně členů nově zvoleného předsednictva, abyste svůj mandát donesli až do svobodných voleb. Já i místopředsedové ČNR to očekávají od vás a potřebujeme, aby tento orgán zvýšil svou úroveň, důstojnost, aby získal svou váhu vůči českému národu.

ČNR musí ihned začít plnit tyto zásadní úkoly: pracovní plán - musíme udělat nový, legislativní program - očekává se, že urychleně svobodu ve všech směrech musíme podložit zákony, bude s tím spousta práce, trvale pečovat o blaho naší ČSR, dbát, aby se urychleně zavedly ekonomické zákony do legislativní praxe, dbát na zabezpečení sociálních jistot našich obyvatel - ti kdo se budou podílet na růstu našeho národního důchodu, aby měli tyto sociální jistoty rovněž zabezpečeny, dbát, aby výsledky práce obyvatel naší federativní republiky a ČSR byly rozdíleny spravedlivě podle podílu na jejich tvorbě, zvýšit autoritu ČNR tím, že budeme důsledně hájit jednak zájmy svých voličů, svých volebních obvodů, ale i zájmy celé ČSR, zkvalitňovat práci každého poslance i ČNR jako celku, mnohem více naslouchat hlasu lidu, ale zároveň své názory tříbit s názorem odborníků.

Domnívám se, že i trvalá praxe, abychom náš jednací řád i zákon o poslancích zavedli do běžného používání, naučili se s tím pracovat, to je úkol naprosto neodkladný.

Nepřipustit takový stav, kdy konečné slovo v diskusi by měla vláda, pokud nejsme přesvědčeni, že toto slovo je správné, ale podporovat vládu ČSR tam, kde jsme přesvědčeni o správnosti jejího rozhodnutí. Toto naše přesvědčení se musí rodit ze střetávání názorů v diskusi, jako tomu bylo i dnes.

V neposlední řadě zastavit zhoršování životního prostředí, prosazovat takové strukturální změny v zatížení území Čech a Moravy průmyslem a energetikou, aby pro další volební období mohlo dojít ke zlomu a k postupnému zlepšování životního prostředí i zdraví našich obyvatel.

Dbát na harmonický vývoj všech našich obyvatel, prosazovat změny, které povedou k osobním svobodám, k rozvoji osobnosti, ke vzdělání, k uplatnění každého z nás podle jeho schopností a snažení.

Zdraví našich obyvatel pokládat za přirozený jev a přednostní právo. Sociální jistoty změnit tak, aby stávající nivelizace mezd a platů se změnila na spravedlivé rozdělování podle přínosů každého pro společenský statek. Nespravedlivosti a těžkosti řešit přímými dotacemi a podporami občanů.

Zasadit se o přestavbu v národních výborech, a to jak v jejich ekonomické, tak i v řídící struktuře, prosadit tak pravomoci národních výborů základních stupňů, aby se staly skutečnými a nejen dosud proklamovanými správci svých území.

Každý z nás by našel úkolů ještě řadu, chtěl jsem říci pouze ty nejzávažnější.

Proto vás znovu prosím, abyste zcela vážně vzali na sebe funkce, do nichž jste byli zvoleni, ať již do vedení výborů nebo do předsednictva ČNR, nebo do funkce předsedy nebo místopředsedů.

Vážené poslankyně a poslanci, protože se v letošním roce scházíme naposled, chci vám všem popřát hezké prožití vánočních svátků a do nového roku vám přeji hlavně hodně zdraví a osobní pohody. Doufám, že podobné přání mohu za nás všechny vyslovit také členům vlády ČSR a při té příležitosti vyslovit přesvědčení, že v naší vzájemné spolupráci navážeme v roce 1990 na vše pozitivní, co se nám v minulých letech osvědčilo ve společné práci.

Dnešní schůzi končím. Prosím členy předsednictva, aby se zítra v 9.00 hodin dostavili k jednání.

Děkuji vám za trpělivost, kterou jste měli, pracovitost a elán, který jste v této schůzi projevili. Přeji vám dobrou noc. Na shledanou.

/Jednání skončilo v 21.45 hodin./





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP