Úterý 17. června 1986

Navrhujeme dále, aby předsedou zdravotního a sociálního výboru byl zvolen poslanec Oldřich Burský a dalšími členy výboru poslanci

Vladimír Balaš

Ludmila Dobrozemská

Josef Domas

Eva Hálková

Alena Hanzlová

Jaroslav Henzl

Karel Chýlek

Václav Jireček

Anna Kopecká

Pavel Kruhl

František Mařas

Milan Mráz

Petr Nepraš

Miroslav Němec

místo Otakara Novotného Emilie Říhová

Marie Sobotová

Hana Šrédlová

Vratislav Štěpánek

Zdenka Vašíčková.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Nikdo. Tím jsme jednomyslně zvolili předsedu a ostatní členy zdravotního a sociálního výboru.

Navrhujeme, soudružky a soudruzi poslanci, aby předsedou výboru pro školství a vědu byl zvolen poslanec Bohumír Rosický. Dalšími členy výboru poslanci

Jana Čepičková

Danuše Dohnalová

Pavel Chudoba

František Kincl

Mária Koudelová

František Kozák

Jan Kubišta

Bohumil Ladislav

Václav Michalec

Josef Pelikán

Václav Reinberg

Josef Rota

Josef Sedláček

Marie Stiborová

Jan Škrobánek

František Štefan

Vladislav Třeška

Jan Uřičář

Miroslava Voleská

Rostislav Vysloužil.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku!

/Hlasuje se./

Je někdo proti nebo zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme jednomyslně zvolili předsedu a ostatní členy výboru pro školství a vědu.

Navrhujeme dále, aby předsedkyní výboru pro kulturu a výchovu byla zvolena poslankyně Marcela Černá a dalšími členy výboru poslanci

Eva Baňařová

Jiří Brejha

Hana Fuchsová

Miroslav Janota

Amálie Kadlčíková

Anna Konečná

Vladislav Krumer

Naděžda Křenová

Rudolf Kuběna

Hana Lagová

Josef Marušák

Jaromír Mašek

Josef Matějka

Vasil Mohorita

Miroslava Němcová

Květoslav pazderník

Jaroslav Šlézar

Miroslava Zajebalová

Jana Zimová.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme jednomyslně zvolili předsedkyni a ostatní členy výboru pro kulturu a výchovu.

Soudružky a soudruzi, zvolili jsme předsedy a členy jednotlivých výborů, které se ještě dnes sejdou ke svým ustavujícím schůzím.

Ve dnech 2. a 3. července se bude konat 2. schůze České národní rady, na níž bude projednáno programové prohlášení vlády České socialistické republiky. Předcházet jí budou schůze jednotlivých výborů za účasti pověřených členů vlády a na nich budou projednávány teze programového prohlášení vlády České socialistické republiky, které jste dnes obdrželi. Prosíme, abyste je prostudovali, abyste se poradili ve volebních obvodech s příslušnými národními výbory, společenskými organizacemi, abyste se prostě co nejlépe připravili na jednání jak ve výboru, tak i v plénu České národní rady.

Všechny poslance prosím, aby si svůj pracovní program i svou dovolenou zařídili tak, aby se až do 3. července mohli plně účastnit práce orgánů České národní rady.

Vážená Česká národní rado, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci!

Přistupujeme k závěru naší ustavující schůze. Vytvořili jsem organizační a kádrové předpoklady pro úspěšnou práci České národní rady v pátém volebním období.

Chtěl bych vám ještě jednou poděkovat za důvěru, kterou jste projevili nově zvolenému předsednictvu České národní rady, místopředsedům i mně osobně a ujišťuji vás, že vynaložíme všechny své síly ke splnění společných úkolů. Máme vytvořeny všechny předpoklady pro úspěšnou práci. Můžeme využívat zkušeností poslanců z nejrůznějších pracovišť z průmyslu, stavebnictví, zemědělství, služeb, dopravy i dalších oblastí společenské činnosti.

Jsou mezi námi i význační představitelé vědy, techniky, kultury i výchovy. Od poslanců České národní rady, kteří by-li do této odpovědné funkce zvoleni poprvé, očekáváme, že vnesou do naší společné činnosti nové přístupy a podněty.

Jménem všech poslanců, kteří pracovali v České národní radě již v minulém období, jim mohu slíbit soudružskou pomoc a spolupráci. To nám umožní Plně využít všech nashromážděných zkušeností a dále je rozvíjet.

V minulém volebním období, tak jak to bylo hodnoceno v politických orgánech, Česká národní rada splnila své poslání. Podařilo se zkvalitnit zákonodárnou činnost, na přípravě jednání našeho zákonodárného sboru se mnohem aktivněji podíleli všichni poslanci, ale i pracující, široký okruh organizací Národní fronty, národních výborů, vědecká pracoviště i jiné organizace.

Úkoly, které před námi stojí, však vyžadují, abychom v této práci nejenom pokračovali, ale abychom ji obohatili o nové tvořivé prvky, postavili ji na ještě širší sociální základnu. To je nejlepší cesta k dalšímu růstu autority České národní rady, ke zvýšení jejího podílu na uskutečňování výstavby rozvinuté socialistické společnosti, na plnění závěrů XVII. sjezdu Komunistické strany Československa.

Česká národní rada se bude důsledně řídit kategorickým požadavkem zabezpečování základní strategické linie XVII. sjezdu strany, to je urychlení sociálně ekonomického a společenského rozvoje. Bude se svými ústavními prostředky podílet na intenzifikaci národního hospodářství, opírajícími se o uplatňování vědeckotechnického pokroku, v úzké spolupráci se socialistickými zeměmi, zvláště se Sovětským svazem.

Jsme si vědomi, že jedině na tomto základě je možné zvyšovat životní úroveň a dále všestranně zdokonalovat sociální a kulturní podmínky života občanů naší vlasti, vytvářet předpoklady pro další rozvoj země a v rámci socialistického společenství v čele se Sovětským svazem přispívat k obraně míru a pokroku ve světě.

Strategie urychlování sociálně ekonomického rozvoje se týká všech stránek života společnosti: výroby, nadstavby, státních a hospodářských orgánů, celé Národní fronty, národních výborů, všech občanů naší socialistické vlasti. Její uskutečnění vyžaduje kvalitativní posun v myšlení, zvýšení uvědomělé činnosti, aktivity a iniciativy pracujících, další zdokonalení plánovitého řízení ekonomiky a společenských procesů, další zvýšení účinnosti socialistického společenského systému, další prohloubení socialistické demokracie.

V rozvoji naší společnosti na příštích patnáct let, tak jak o tom bylo hovořeno na XVII. sjezdu naší strany, si klademe vysoké cíle. Usilujeme o nejpokročilejší, ale i o nejnáročnější rozvinutí výrobního a životního způsobu. Je třeba, abychom tento historický úkol dobře pochopili a uskutečňovali ho tvořivým, důsledným a hlavně účinným způsobem.

V této souvislosti jsme si povinni znovu uvědomit to, co vyjádřil na XVII. sjezdu soudruh Gustáv Husák, že, cituji:

"Tvůrčí účast, energie, vůle a odhodlání širokých vrstev vložit své síly a znalosti, schopnosti a zkušenosti do zápasu za společenský pokrok je nenahraditelným činitelem realizace našich cílů. Proto se při své práci budeme a chceme opírat o aktivitu našich pracujících, našeho lidu, o znalosti jejich názorů a potřeb. Budeme využívat všech forem jejich účasti na tvorbě, uskutečňování a kontrole úkolů při rozvoji naší společnosti."

Tak, jako v minulém volebním období, soudružky a soudruzi, rozpracujeme nyní nejdůležitější závěry, které pro nás vyplývají ze XVII. sjezdu strany, do souboru vlastních úkolů České národní rady. Máme již zpracovánu řadu podkladů, kterých využijeme tak, aby dokument "Hlavní úkoly České národní rady po XVII. sjezdu KSČ" mohl být schválen naším předsednictvem nejpozději v září, a to již s vazbou na programové prohlášení vlády České socialistické republiky, které projednáme na našem příštím zasedání počátkem července.

Připravíme tento dokument nejen jako obsahový podklad, ale současně jako souhrn osvědčených metod a forem práce i zásad pro jednání orgánů České národní rady i samotných poslanců. Jsme přesvědčeni, že na přípravě tohoto důležitého podkladu pro naši práci se budete všichni aktivně podílet.

Jsme si vědomi, že musíme věnovat daleko větší pozornost těm činitelům sociálně ekonomického rozvoje, které mají rozhodující vliv na jeho urychlování. Patří k nim věda a technika, vzdělanost a kultura, jejich sepětí se společenskou praxí a tvůrčí činností lidu, přeměna odvětvové a oborové struktury průmyslu, prohloubení spolupráce zemí socialistického společenství, volba nejúčelnější sociální a ekonomické strategie vědeckotechnického pokroku, péče o životní prostředí a jiné.

Ve složení výborů České národní rady jsme proto provedli potřebné úpravy. Spolu s koncepčním zaměřením naší činnosti musíme věnovat už teď zvláštní a soustavnou pozornost dvěma bezprostředním úkolům. Je to plnění plánu letošního roku a příprava zákona o 8. pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství ČSR. V této souvislosti bych vás chtěl požádat, abyste získávali ve svých volebních obvodech v úzkém styku s pracujícími konkrétní poznatky, které by mohly být využity k pozitivnímu ovlivnění našeho sociálně ekonomického rozvoje a ke zvýšení výkonnosti a efektivnosti našeho národního hospodářství.

Práce, která nás čeká v tomto volebním období bude náročnější než dosud. O to důležitější bude další cílevědomá, soudružská spolupráce mezi ČNR a vládou ČSR při uskutečňování závěrů XVII. sjezdu KSČ a programového prohlášení vlády, které projednáme na příští schůzi. Chceme pro tuto spolupráci z naší strany udělat co nejvíce.

Budeme také pozorně využívat poznatků z práce Federálního shromáždění ČSSR, budeme pokračovat v osvědčených výměnách zkušeností se Slovenskou národní radou.

Jsem přesvědčen, že mohu jménem nás všech, jménem celé České národní rady ujistit naše voliče, občany ČSR, že nezklameme důvěru, kterou nám dali při naší volbě za poslance. Vynaložíme všechny své síly, schopnosti a zkušenosti k tomu, abychom společně s nimi dále zajišťovali šťastný, mírový život našeho lidu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP