Úterý 17. června 1986

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme jednomyslně zvolili soudruha Oldřicha Voleníka místopředsedou České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby místopředsedkyní České národní rady byla zvolena poslankyně Marie Jarošová, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím jsme jednomyslně zvolili soudružku Marii Jarošovou místopředsedkyní České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby místopředsedou České národní rady byl zvolen poslanec Oldřich Burský, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Poslanec Oldřich Burský byl zvolen jednomyslně místopředsedou České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby místopředsedou České národní rady byl zvolen poslanec Josef Kaňa, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Poslanec Josef Kaňa byl jednomyslně zvolen místopředsedou České národní rady.

Prosím zvolené místopředsedy, aby zaujali místo na předsednické tribuně.

Nyní zvolíme, soudružky a soudruzi, další členy předsednictva podle předloženého návrhu. Navrženi jsou poslanci: (představují se)

Václav Anděl

Václav Běžel

Marcela Černá

Eva Hálková

Gertruda Hambalčíková

Jan Koláčný

Jan Kotvald

Josef Mečl

Vasil Mohorita

Miroslav Mrázek

Miroslava Němcová (omluvena)

Alois Olšan

František Přibyl

Václav Reinberg

Bohumír Rosický

Alois Skoupý

Jan Škoda

Alois Švrček

Jan Uřičář

Miloslav Vacík.

Kdo souhlasí s tím, aby uvedené poslankyně a poslanci byli zvoleni za členy předsednictva České národní rady, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím bylo jednomyslně zvoleno dvacet navržených členů předsednictva České národní rady.

Soudružky a soudruzi poslanci, děkuji vám za důvěru, kterou jste projevili zvolenému předsednictvu České národní rady a ujišťuji vás, že vynaložíme všechny své síly k plnění našich společných úkolů.

Všichni jsme složili ústavní slib, kterým jsme se zavázali být věrni naší republice a věci socialismu, plnit své povinnosti podle vůle lidu a v zájmu našeho lidu.

Být věrni republice a věci socialismu znamená starat se o rozkvět a morálně politickou sílu našeho společného státu Čechů a Slováků, rozvíjet spolupráci a přátelství československého a sovětského lidu ve všech oblastech života našich bratrských zemí, prohlubovat socialistický a proletářský internacionalismus.

Být věrný republice a věci socialismu, zabezpečovat splnění strategie urychlení sociálně ekonomického rozvoje naší společnosti, tak jak to vytyčil XVII. sjezd naší Komunistické strany Československa, tak jak to přijala celá Národní fronta za svůj program. Být věrný republice znamená přispívat svou poslaneckou prací k důsledné realizaci tohoto programu. A tak chceme a budeme všichni pracovat.

Při své práci se budeme vždy a všude opírat o aktivitu lidí, o znalost jejich názorů, jejich potřeb. Budeme využívat všech forem jejich účasti na tvorbě, uskutečňování a kontrole úkolů všestranného rozvoje společnosti.

Soudružky a soudruzi, tím jsme splnili další bod našeho jednání, to je volba předsedy, místopředsedů a předsednictva České národní rady.

Projednáme nyní šestý bod

VI

Návrh skupiny poslanců na volbu ověřovatelů České národní rady /tisk 3/

Písemný návrh vám byl rozdán před schůzí. Ověřovatelé podle jednacího řádu České národní rady odpovídají za správnost a úplnost zápisů, dohlížejí na hlasování a konání voleb a spolu s předsedou České národní rady podepisují usnesení České národní rady.

Jsou k návrhu na volbu ověřovatelů připomínky, dotazy nebo jiné návrhy? (Nebyly.) Můžeme proto hlasovat, a to o celém návrhu najednou.

Kdo souhlasí s tímto způsobem hlasování, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se, jednomyslný souhlas./

Kdo tedy souhlasí, aby poslanci Václav Anděl, Jiří Cibelius, Jiří Fleyberk, Libuše Horáková a Pavel Kutiš byli zvoleni za ověřovatele České národní rady, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Ověřovatelé České národní rady byli jednomyslně zvoleni.

Sedmým bodem, soudružky a soudruzi poslanci je

VII

Návrh skupiny poslanců na zřízení výborů České národní rady a na volbu jejich předsedů a ostatních členů

Předběžný návrh vám byl rozdán v tisku č. 4.

Výbory jsou důležitými iniciativními a kontrolními orgány České národní rady, které působí v hlavních úsecích státní a společenské činnosti v rámci ČSR. Okruh své působnosti mají vymezen tak, aby mohly co nejúčinněji napomáhat při uskutečňování politiky KSČ a Národní fronty.

V jejich složení vycházíme ze struktury, která se osvědčila v uplynulých volebních obdobích.

V souladu se závěry XVII. sjezdu KSČ jsme se rozhodli doporučit zvýšení počtu výborů z osmi na devět, a to proto, že považujeme za nezbytné věnovat větší pozornost než dosud otázkám vědy, výzkumu, školství, kultury a výchovy. Proto navrhujeme rozdělit dosavadní školský a kulturní výbor na dva výbory, a to na výbor pro školství a vědu a na výbor pro kulturu a výchovu.

Myslíme si, že to odpovídá úkolům, které vyplynuly ze sjezdových závěrů. Náročný úkol zvýšit úlohu vědy a techniky je diktován i nutností zabezpečit náš podíl na důsledném plnění komplexního programu vědeckotechnického pokroku zemí

RVHP do roku 2000. Tento úkol při plnění komplexního programu i v zájmu urychlení hospodářského a sociálního rozvoje naší země nutně vyžaduje spojení vědy se středním i vysokým školstvím, s výrazným zvyšováním znalostí našich pracujících na všech úrovních na úroveň světové vědy a techniky.

Přitom jsme si plně vědomi, že mimořádnou úlohu v tom směru musí sehrát ideologie, politickovýchovná činnost i socialistická kultura, a to v zájmu dalšího komplexního formování socialistického člověka.

Při sestavování návrhu na členy výborů jsme přihlíželi jak k potřebám orgánů České národní rady, tak i k odbornému zaměření a zájmům jednotlivých poslanců. Téměř všichni - výjimku tvoří členové vlády - jsou zařazeni do některého výboru.

Mandátový a imunitní výbor jsme schválili.

Nyní je třeba zřídit ostatní výbory, stanovit počty jejich členů a zvolit předsedy a členy výborů.

Navrhuji, abychom při hlasování postupovali tak, že budeme nejprve hlasovat zdvižením ruky o zřízení výborů a stanovení počtu jejich členů a pak o volbě předsedy a ostatních členů každého výboru.

Jsou námitky nebo připomínky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou. Můžeme tedy přistoupit ke zřízení výborů České národní rady a stanovení počtu jejich členů.

Je navrženo, aby Česká národní rada zřídila ústavně právní výbor o 20 členech, výbor pro plán a rozpočet o 22 členech, výbor pro národní výbory a národnosti o 21 členech, výbor pro průmysl a stavebnictví o 22 členech, výbor pro zemědělství a výživu o 22 členech, výbor pro obchod, služby a dopravu o 20 členech, zdravotní a sociální výbor o 20 členech, výbor pro školství a vědu o 21 členech a výbor pro kulturu a výchovu o 20 členech.

Máte k tomuto návrhu nějaké připomínky, dotazy nebo doplňky? Ne. Kdo tedy souhlasí, aby Česká národní rada zřídila výbory a stanovila počty jejich členů tak, jak bylo navrženo, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti nebo zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Česká národní rada jednomyslně rozhodla o zřízení jednotlivých výborů a počtech jejich členů. Nyní přistoupíme k volbě předsedů a ostatních členů jednotlivých výborů.

Navrhujeme, aby předsedou ústavně právního výboru byl zvolen poslanec Josef Mečl a dalšími členy poslanci

Marie Cmíralová

Milan Čaja

Olga Divilová

Václav Hájek

Jiří Kabát

Anna Kocurová

Michal Kraus

František Kubát

Stanislav Kuna

Oskar Marek

Vlasta Matějková

Alena Miková

Miroslav Novotný

Norbert Požár

Jiří Starý

Miroslav Šenkýř

Jan Škoda

Václav Trejbal

Miloslav Vacík

Kdo s předneseným návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti nebo zdržel se hlasování? Nikdo. Tím jsme zvolili předsedu a ostatní členy ústavně právního výboru jednomyslně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP