USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 90

k dokumentům přijatým na závěr porady nejvyšších představitelů členských států RVHP dne 14. června 1984 v Moskvě

Federální shromáždění Československé socialistické republiky na 13. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 20. června 1984 přijalo toto usnesení:

Poslanci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, stejně jako všechen československý lid, se plně ztotožňují s dokumenty přijatými na závěr porady nejvyšších představitelů členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci: dne 14. června 1984 v Moskvě - Deklarací o zachování míru a mezinárodní hospodářské spolupráci a s Prohlášením o hlavních směrech dalšího rozvoje a prohlubování hospodářské a vědeckotechnické spolupráce členských zemí RVHP. Vysoce je oceňují a vyjadřují jim plnou podporu.

Jde o dokumenty principiálního a programového charakteru, kterými země socialistického společenství ukazují reálná východiska ze současné složité mezinárodní situace, která se vinou nejreakčnějších sil imperialismu, především USA, nadále zhoršuje. Socialistické země znovu potvrzují aktuálnost a platnost svých předchozích konstruktivních návrhů, dále je rozvíjejí v politické, ekonomické i vojenské oblasti. Jde o konkrétní návrhy, srozumitelné každému člověku dobré vůle.

Nejednou jsme zdůrazňovali, že spolu s naším nejbližším a nejvěrnějším spojencem - Sovětským svazem a ostatními bratrskými zeměmi učiníme vše pro to, aby nedošlo k porušení vojenskostrategické rovnováhy. Budeme aktivně přispívat k tomu, aby osvědčená politika uvolňování a mírového soužití mezi státy s rozdílným společenským zřízením byla plně obnovena a dále rozvinuta. Jsme přesvědčeni, že neexistuje jiná rozumná a přijatelná alternativa proti hrozící jaderné katastrofě.

Základem našich národních a sociálních jistot je spojenectví a nejužší spolupráce s předním bojovníkem a záštitou světového míru SSSR a dalšími státy socialistického společenství. Důsledná realizace závěrů moskevské porady upevní proces socialistické ekonomické integrace, povede k dalšímu prohloubení hospodářské a vědeckotechnické spolupráce mezi zeměmi RVHP a k výraznému ozdravění mezinárodních hospodářských vztahů.

Jako volení zástupci československého lidu podporujeme moskevské dokumenty členských zemí RVHP, protože v nich rozvedené myšlenky a iniciativy odpovídají nejnaléhavějším požadavkům doby, bytostným zájmům našich národů i veškerého lidstva.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky, jeho orgány i poslanci budou ve své vnitropolitické činnosti a v zahraničních stycích význam obou dokumentů objasňovat a ze všech sil přispívat k jejich uvádění do života.


Chlad v. r., Kocinová v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP