USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 1

k návrhu prohlášení Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k výzvě Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik

k parlamentům a národům světa

Federální shromáždění Československé socialistické republiky na 2. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 30. června 1981 schválilo toto prohlášení k výzvě Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa:

My, poslanci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, jsme se seznámili s výzvou Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa, předloženou L. I. Brežněvem. Plně se ztotožňujeme s jejími ušlechtilými myšlenkami a vřele ji podporujeme, oceňujeme ji jako další přesvědčivý důkaz důsledné mírové politiky Sovětského svazu.

Výzva Nejvyššího sovětu vyjadřuje nejvlastnější životní zájmy našeho lidu a je v souladu s jeho historickými zkušenostmi. Odpovídá československé mírové zahraniční politice potvrzené znovu XVI. sjezdem Komunistické strany Československa. Proto se setkává s tak širokou, jednoznačnou podporou celé naší veřejnosti. Vážnost této mírové deklarace vyžaduje, aby pronikla do vědomí všeho lidstva.

Je přímo symbolické, že tento naléhavý hlas k obraně míru přichází ze Sovětského svazu, který byl právě před čtyřiceti lety zločinně napaden hitlerovským nacismem. Spolu s veškerým mírumilovným a pokrokovým lidstvem se při této příležitosti skláníme s úctou a obdivem před nezměrným hrdinstvím a obětmi sovětského lidu. Vyslovujeme mu náš vděk za rozhodující podíl při porážce nacistického Německa, za zásluhy o osvobození ujařmených národů, za záchranu lidské civilizace. Československý lid poznal hrůzy války a nacistické okupace. Jeho jménem pozvedáme svůj hlas, aby se podobné tragédie už nikdy neopakovaly, aby se zabránilo vzniku nové - tentokrát jaderné - světové války.

Se znepokojením sledujeme nebezpečné záměry nejagresívnějších imperialistických kruhů zostřovat mezinárodní situaci, stupňovat horečné zbrojení ve snaze získat vojenskou převahu, vážně ohrozit světový mír a bezpečnost národů.

Ve výzvě Nejvyššího sovětu, stejně jako v návrzích XXVI. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu je obsažena upřímná starost o mírový vývoj naší planety. Na poměru k sovětským mírovým návrhům lze měřit skutečný vztah k osudům lidstva. Podporujeme sovětský požadavek na bezodkladné, čestné a rovnoprávné jednání bez jakýchkoliv předběžných podmínek. Výsledek takového jednání musí zabránit dalšímu raketovému a nukleárnímu zbrojení, které by nebezpečně zvýšilo riziko jaderné války. Takové jednání by také plně odpovídalo Deklaraci o mezinárodní spolupráci pro dosažení cílů odzbrojení, kterou v roce 1979 z iniciativy Československé socialistické republiky schválilo 34. Valné shromáždění OSN.

Souhlasíme se stanoviskem Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik, že čas nečeká. Dnes neexistuje žádný jiný rozumný způsob řešení sporných otázek kromě konstruktivního dialogu. Sovětský svaz mnohokrát jasně a upřímně projevil svou připravenost k jednání. Chybí však stejně upřímný přístup druhé strany, především USA, tak jak to očekávají všechny národy, celý svět.

Poslanci Federálního shromáždění apelují na parlamenty a poslance všech zemí světa, aby si plně uvědomili svou odpovědnost za naplnění nejzákladnějšího lidského práva - práva na život v míru. Od poslanců, jako reprezentantů vůle lidu se očekává, že najdou pro myšlenky výzvy Nejvyššího sovětu nejhlubší porozumění, že pochopí vážnost situace a budou všestranně působit k tomu, aby především jejich vlády zaujaly k této výzvě pozitivní postoj.

Vítáme výzvu Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik a prohlašujeme, že budeme v jejím duchu aktivně působit. Zdravý rozum musí zvítězit. Naše planeta musí být zachována pro dnešní i všechna budoucí pokolení.


Štěpán v. r., Tomášik v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP