Středa 16. prosince 1981

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu s návrhem usnesení souhlasí.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů, kterých je podle zjištění přítomno 56 zvolených v České socialistické republice a 59 zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení doporučeným zpravodajem své sněmovny, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také poslanci Sněmovny národů s návrhem usnesení souhlasí.

Protože obě sněmovny hlasovaly shodně, konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se Smlouvou o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií, podepsanou v Addis Abebě dne 13. září 1981.

Soudružky a soudruzi poslanci, nyní budeme hlasovat o Konzulární úmluvě. Stav přítomnosti poslanců v obou sněmovnách se nezměnil. Sněmovny jsou schopny se usnášet.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z vás souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje sněmovny, prosím, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkují.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Konstatuji, že Sněmovna národů souhlasí s návrhem usnesení.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, jak jej doporučil společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Děkuji.

je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Také Sněmovna lidu s návrhem usnesení souhlasí.

Souhlasným usnesením obou sněmoven Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Konzulární úmluvou mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou Etiopií, podepsanou v Addis Abebě dne 13. září 1981. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, na pořadu je další bod

XII

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou, podepsaná v Adenu dne 14. září 1961 (tisk 18).

Prosím ministra zahraničních věcí Československé socialistické republiky soudruha Bohuslava Chňoupka, aby návrh jménem vlády odůvodnil.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, Zmluva o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Jemenskou ľudovou demokratickou republikou, ktorá sa vám dnes predkladá na schválenie, bola podpísaná dňa 14. septembra 1981 v Adene počas návštevy československej straníckej a štátnej delegácie vedenej súdruhom generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a prezidentom Československej socialistickej republiky Gustávom Husákom v tej to spriatelenej pokrokovej krajine, zaujímajúcej dnes dôležité miesto v politicky i strategicky významnej oblasti sveta.

Zmluva predstavuje skutočne významný medzník v doterajších dejinách, hoci nie dlhých, ale bohatých a úspešne sa rozvíjajúcich vzájomných československo-jemenských vzťahoch.

Žiada sa preto pri tejto príležitosti zdôrazniť, že náš ľud s veľkými sympatiami a porozumením sledoval boj jemenského národa proti britskému kolonializmu a za národnú nezávislosť. Akonáhle v roku 1967 táto arabská krajina získala samostatnosť, Československá socialistická republika s ňou nadviazala vzťahy priateľstva a spolupráce. K ich ďalšiemu rozvoju výrazne prispela tá skutočnosť, že napriek odporu vnútornej i zahraničnej reakcie sa Jemenská ľudová demokratická republika vydala dôsledne cestou socialistickej orientácie, vychádzajúc z programu vedeckého socializmu. V neľahkom boji za jej dôsledne presadzovanie sa opierala a opiera o úzke bratské styky so štátmi socialistického spoločenstva.

Predkladaná Zmluva predstavuje základný nástroj vzájomnej dvojstrannej spolupráce, ktorá má v dnešnej medzinárodnej situácii hlbší význam, najmä ako vyjadrenie, našej neochvejnej podpory silám národnooslobodzovacieho hnutia. Hlavne tým, ktoré usilujú o úplné oslobodenie z nadvlády imperializmu a vybudovanie novej spoločnosti na zásadách sociálnej spravodlivosti. Práve Jemenská ľudová demokratická republika dôstojne reprezentuje - možno povedať doslova - dôležitú súčasť avantgardného predvoja týchto síl. Je vôbec prvou arabskou krajinou, ktorá si vytýčila cieľ vybudovať spoločnosť na zásadách vedeckého socializmu. Dosiahnutým stupňom politického vývoja patrí medzi popredné krajiny socialistickej orientácie.

Pokiaľ ide o samotný arabský svet, Jemenská ľudová demokratická republika tu zohráva zvlášť významnú a nezastupiteľnú revolučnú úlohu.

Základom vzájomných vzťahov je bratská spolupráca medzi Komunistickou stranou Československa a Jemenskou socialistickou stranou ako vedúcimi silami našej a juhojemenskej spoločnosti. Už zmienená vrcholná návšteva sa stala logickým vyústením a vyvrcholením doterajších vzťahov priateľskej spolupráce, ktoré pod vedením obidvoch revolučných strán dosahujú stále vyššiu intenzitu. Ako výstižne povedal 13. septembra 1981 v Adene najvyšší predstaviteľ tejto spriatelenej krajiny súdruh Ali Násir Muhammad - ja ho citujem ". . . vzťahy medzi spriateleným ľudom a stranami JĽDR a ČSSR sú prejavom našej spoločnej vernosti princípom vedeckého socializmu a proletárskeho internacionalizmu.

Zmluva, ktorá je vám dnes predkladaná na schválenie, napomôže lepšiemu naplňovaniu už skôr podpísaných vzájomných zmluvných dokumentov, ako je napríklad kultúrna dohoda, zdravotnícka dohoda, dohoda o vedeckotechnickej spolupráci či ďalšie dohody z hospodárskej oblasti a určuje aj rámec pre rozvoj vzájomnej spolupráce v celom rade ďalších oblastí vzájomných vzťahov.

Uzatvorenie tejto Zmluvy, vážené poslankyne a poslanci, je v plnom súlade s československými ústavnými a inými predpismi a nevyžiada si žiadne zmeny v čs. právnom poriadku. Navrhujem preto, aby Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky so Zmluvou vyslovilo súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji ministru s. Chňoupkovi. Vládní návrh projednaly výbory zahraniční a ústavně právní obou sněmoven, které pověřily společným zpravodajem poslance Milana Grégra za výbory Sněmovny lidu a poslankyni Emilii Kubištovou za výbory Sněmovny národů. Prosím poslance Grégra, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Grégr: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, v rámci projednávání vládního návrhu, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou, je třeba se v krátkosti zmínit o vzájemných stycích mezi oběma zeměmi, protože navrhovaná smlouva vhodně do těchto styků zapadá.

Politický význam styků a spolupráce mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou spočívá zejména v důsledné podpoře a pomoci při upevňování nastoupené socialistické orientace Jemenské lidové demokratické republiky. K rozšíření styků došlo jak v oblasti kultury, školství a vědeckotechnické spolupráce, tak v oblasti politické a hospodářské.

Výrazem dobrých vzájemných vztahů se stalo i založení Společnosti jemensko-československého přátelství v Adenu.

Naše vzájemné vztahy se zejména v posledních letech výrazně prohloubily. Vyvrcholením řady významných oboustranných návštěv na vysoké úrovni byla návštěva stranické a státní delegace vedená generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidentem Československé socialistické republiky, která navštívila Jemenskou lidovou demokratickou republiku na pozvání generálního tajemníka ústředního výboru Jemenské socialistické strany, předsedy prezídia Nejvyšší lidové rady a předsedy rady ministrů Jemenské lidové demokratické republiky Ali Násir Muhammada. Návštěva svým významem přesáhla běžný rámec styků na nejvyšší úrovni. Předznamenala novou, daleko plodnější spolupráci ve všech oblastech vzájemných styků.

V průběhu návštěvy byla podepsána Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou, která se stala významným mezníkem našich vzájemných vztahů s Jemenskou lidovou demokratickou republikou. Obě strany se v ní zavazují i nadále upevňovat své přátelské vztahy a rozvíjet všestrannou spolupráci na základě rovnoprávnosti, respektování národní svrchovanosti, územní celistvosti a nevměšování do vnitřních záležitostí.

Smlouva dává základ hluboké spolupráci v oblasti zahraniční politiky se zvláštním důrazem na společné úsilí za zachování mezinárodního míru a bezpečnosti, akceptuje nutnost aktivního boje proti agresivní politice světového imperialismu a úsilí o definitivní odstranění kolonialismu, sionismu a rasismu ve všech formách a projevech. Stanoví rovněž, že obě strany se budou vzájemně radit o významných mezinárodních otázkách, dotýkajících se bezprostředně zájmů obou stran, nebo v případě, kdy by byl ohrožen nebo porušen mír ve světě.

Předkládaná Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou staví naše vzájemné styky na kvalitativně nový základ a má na zřeteli nutnost podpory úsilí Jemenské lidové demokratické republiky o vybudování nové socialistické společnosti.

Smlouvu je možno přivítat jako výraz přání dále rozvíjet a prohlubovat vztahy pevné bratrské spolupráce, jako příspěvek ke společnému úsilí o mír, uvolňování mezinárodního napětí a společenský pokrok a jako výraz upevňování všech protiimperialistických sil.

Soudružky a soudruzi poslanci, ústavně právní a zahraniční výbory obou sněmoven Federálního shromáždění pokládají předloženou smlouvu s Jemenskou lidovou demokratickou republikou za další krok vlády, který je v plném souladu s cíli naší zahraniční politiky, tj. rozvíjení styků s rozvojovými zeměmi

Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu doporučuji Sněmovně lidu, aby se Smlouvou o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou vyslovila souhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodaji poslanci Grégrovi. Slovo má zpravodajka poslankyně Kubištová.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně E. Kubištová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, pri prerokúvaní Zmluvy o priateľstve a spolupráci medzi našou republikou a Jemenskou ľudovou demokratickou republikou v zahraničných výboroch oboch snemovní, poslanci konštatovali, že jemenský ľud podal inšpirujúci príklad statočného boja i veľkého úsilia, aby prekonal neblahé dedičstvo koloniálnej minulosti

V krajine neexistoval takmer žiadny priemysel a poľnohospodárstvo bolo dusené výrobnými vzťahmi feudalizmu.

Až rad pokrokových skúseností vytvoril predpoklady pre rýchly a všestranný rozvoj nielen ekonomiky, ale i ostatných oblastí spoločenského života, a to cestou socialistickej orientácie.

Jemenská socialistická strana, ktorá je v krajine vedúcou silou, sa opiera o zásady vedeckého socializmu, o vedúcu úlohu robotníckej triedy a o zväzok všetkých pracujúcich. Tomu taktiež zodpovedá zahraničná politika krajiny.

Napriek všetkým ťažkostiam zohráva ľudový a demokratický Jemen v arabskom svete, v oblasti Perzského zálivu a Červeného mora významnú úlohu.

Taktiež medzi oboma našimi krajinami existujú vzťahy spolupráce a priateľstva, ktoré sa najmä v poslednom čase úspešne rozvíjajú.

Najpresvedčivejším dôkazom dosiahnutej úrovne vzťahov bolo uzavretie Zmluvy o priateľstve a spolupráci, ktorú podpísali najvyšší predstavitelia oboch štátov.

Priateľstvo, ktoré spája ľud oboch našich krajín, sa opiera o spoločné presvedčenie, že upevňovanie spolupráce medzi svetovým socializmom a národnooslobodzovacím hnutím má veľký význam v spoločnom boji za svetový mier a spoločenský pokrok.

Preto, ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne národov odporúčam, aby s predloženým návrhom Zmluvy medzi Československou socialistickou republikou a Jemenskou ľudovou demokratickou republikou poslanci Snemovne národov vyslovili súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodajce poslankyni Kubištové. Do rozpravy se písemně přihlásil poslanec Bedřich Švestka. Dávám mu slovo.

Poslanec SN B. Švestka: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci! Československá vláda předkládá nám, Federálnímu shromáždění, ke schválení Smlouvu o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou, která byla podepsána při návštěvě Československé stranické a státní delegace vedené generálním tajemníkem ÚV KSČ a prezidentem republiky s. Gustávem Husákem.

Hned na začátku vám, vážené soudružky a soudruzi, říkám, že tuto smlouvu plně podporuji a jsem přesvědčen, že i vy budete zastávat stejné stanovisko.

Jemenská lidová demokratická republika patří mezi mladé co do rozlohy i počtu obyvatel země a i na průmyslovou výrobu chudé země arabského světa. Ale je bohatá svým nadaným, pracovitým a statečným lidem, který pod vedením Jemenské socialistické strany nastoupil cestu nekapitalistického vývoje, cestu k socialismu.

Jemenská socialistická strana, opírající svou politiku o základy vědeckého socialismu, usiluje od roku 1970 vědomě o prohlubování národně demokratické revoluce a upevňování přátelství a spolupráce se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP