Úterý 15. prosince 1981

1. den - Úterý 15. prosince 1981

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno: 191 poslanec Sněmovny lidu
71 poslanec Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
68 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Boroš, Korčák, Kubrt, J. Kučera, Mičinová, Seidlová, Svoboda, Trefný

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Burger, Ehrenberger, Kabrhelová, Veselá

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Csémi, Fabík, Konvit, Kožík, Šepeľa, Tomášik

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 3. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů IV. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Dovolte mi, abych jménem všech přítomných uvítal především generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, prezidenta republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.) Upřímně vítám i další vedoucí představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací, ostatních politických stran i členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, s lítostí vám oznamuji, že od poslední společné schůze sněmoven nás navždy opustili: 20. září předseda ústředního výboru Československé strany lidové, poslanec Sněmovny lidu František Toman, 5. listopadu čestný předseda Československé strany lidové, poslanec Sněmovny lidu Josef Plojhar a 11. prosince poslanec Sněmovny národů Imrich Mandli. Prosím vás, abychom povstáním uctili památku všech tří zesnulých poslanců. (Poslanci uctili památku zesnulých povstáním.)

Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictva Sněmoven navrhla na svých schůzích 1. prosince 1981 konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi na pozvánkách.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 185 poslanců Sněmovny lidu, 68 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 68 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Prosím, aby se nejdříve vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi poslanci, souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z vás, soudružky a soudruzi poslanci, souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, vzhledem k výsledku hlasování, že obě sněmovny v souladu s článkem 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci se usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad.

Oznamuji vám, že dopisem ze dne 28. října 1981 svolal prezident Československé socialistické republiky Federální shromáždění k podzimnímu zasedání dnem 30. října 1981.

Nyní přistoupíme k projednání prvního bodu našeho pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby ve volebním obvodu č. 3 pro volby do Sněmovny lidu.

Zprávu výboru mandátového a imunitního Sněmovny lidu přednese jeho předseda poslanec Jozef Fekete.

Poslanec SL J. Fekete: Vážený súdruh generálny tajomník Komunistickej strany Československa a prezident republiky, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 3 v hlavnom meste Prahe sa úmrtím poslanca Františka Tomana uvoľnil poslanecký mandát v Snemovni ľudu.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo v tomto volebnom obvode doplňovacie voľby na deň 9. decembra 1981.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Mandátového a imunitného výboru Snemovne ľudu príslušné volebné spisy.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhovaný kandidát bol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. Mandátový a imunitný výbor ma súčasne poveril, ako predsedu výboru, aby som podal správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 3 v hlavnom meste Prahe bolo do volebných zoznamov zapísaných 49 989 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 47 584 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 47 580. Pre kandidáta Národného frontu Stanislava Tomsa hlasovalo 47 574 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh Stanislav Toms bol vo volebnom obvode č. 3 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Feketemu. Má někdo z poslanců Sněmovny lidu dotaz nebo připomínku ke zprávě výboru mandátového a imunitního? (Nikdo.) Není tomu tak.

Ve Sněmovně lidu je přítomno 187 poslanců. Sněmovna je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou svého mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Stanislava Tomse ve volebním obvodu č. 3.

Dále je na pořadu

II

Slib poslanců Sněmovny lidu a volba poslanců Sněmovny lidu do výborů.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci složí nově zvolený poslanec Stanislav Toms slib do rukou předsedy Sněmovny lidu soudruha Václava Davida. Slib složí také poslankyně Helena Vooková, která se nemohla ustavující schůze Sněmovny lidu zúčastnit. Po přečtení slibu přistoupí poslanec Toms a poslankyně Vooková k předsedovi Sněmovny lidu a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím poslance Tomse a poslankyni Vookovou, aby předstoupili před tribunu. (Shromáždění povstává.)

Předseda FS A. Indra (čte slib): "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat pro to, aby byly uváděny v život. "

Poslanec Stanislav Toms: Slibuji.

Poslankyně Helena Vooková: Sľubujem.

(Shromáždění usedá.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje zvolit poslance Tomse do zahraničního výboru a poslance Jindřicha Zahradníka do výboru pro plán a rozpočet. Jsou k tomuto návrhu dotazy nebo připomínky? (Nebyly.) Nejsou.

Ve Sněmovně lidu je přítomno 188 poslanců.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Návrh byl schválen Sněmovnou lidu jednomyslně.

Na pořadu je nyní

III

Vládni návrh zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství Československé socialistické republiky na léta 1981 - 1965 (zákon o sedmém pětiletém plánu) (tisk 23) a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 27).

Vládní návrh zákona zdůvodní místopředseda vlády a předseda Státní plánovací komise soudruh Svatopluk Potáč, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČSSR a předseda SPK S. Potáč: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky předkládá podle usnesení XVI. sjezdu Komunistické strany Československa Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k projednání návrh zákona o sedmém pětiletém plánu.

Návrh zákona je projednáván v závěru roku bohatého na významné události v životě celé naší společnosti. Byl to rok, v němž se konal XVI. sjezd Komunistické strany Československa, který vytyčil jasný a srozumitelný program dalšího rozvoje naší socialistické vlasti; připomněli jsme si 60. výročí založení komunistické strany; výsledky voleb do všech zastupitelských orgánů potvrdily jednoznačnou podporu politice Komunistické strany Československa, závěrům jejího XVI. sjezdu, které se staly programem celé Národní fronty.

Díky neúnavné mírumilovné politice Svazu sovětských socialistických republik a celého socialistického společenství jsme mohli budovat rozvinutou socialistickou společnost a zabezpečovat další hospodářský a sociální rozvoj v míru a v podmínkách zajišťujících šťastný a spokojený život všeho našeho lidu. To byla naše jistota v uplynulém období a je naší jistotou i pro budoucnost.

Náročné záměry a cíle dalšího ekonomického a sociálního rozvoje naší socialistické společnosti vycházejí z dosažených výsledků v uplynulých pěti letech. V podstatně obtížnějších vnějších a vnitřních podmínkách dosáhl náš pracující lid vzestupu ve všech oblastech společenského, ekonomického a duchovního života. Na základě růstu výroby a společenské produktivity práce se zvýšil ekonomický potenciál a ekonomické zdroje společnosti. Prohloubila se naše spolupráce se zeměmi RVHP.

Dosaženou vysokou životní úrovní, společenskou spotřebou, sociálními vymoženostmi a jistotami lidu se řadíme mezi přední státy světa.

Celkově pozitivní výsledky dosažené v uplynulém pětiletém období byly negativně ovlivněny krizovou situací v kapitalistických zemích a některými vnitřními problémy rozvoje ekonomiky. Nepodařilo se dosáhnout rozhodného obratu ve zvyšování efektivnosti výroby, v přizpůsobení její struktury a kvality potřebám národního hospodářství, požadavkům vnitřního a zahraničního trhu. Hospodárnost ve všech oblastech národního hospodářství nebyla na potřebné úrovni.

XVI. sjezd strany s plnou naléhavostí a vážností vyzdvihl požadavek dosažení obratu v efektivnosti jako základního předpokladu dalšího hospodářského a sociálního rozvoje v naší zemi a stanovil úkoly k jeho zabezpečení.

Ústřední výbor KSČ na svém 4. zasedání v říjnu a 5. zasedání v prosinci posoudil a projednal závažné otázky plnění plánu letošního roku a úkoly státního plánu rozvoje národního hospodářství na rok 1982 a určil v současných změněných podmínkách další postup při naplňování závěrů XVI. sjezdu KSČ.

Soudružky a soudruzi, předložený návrh zákona o sedmém pětiletém plánu sleduje a zajišťuje v současných vnitřních a vnějších podmínkách závěry XVI. sjezdu Komunistické strany Československa a Hlavní směry hospodářského a sociálního rozvoje ČSSR na léta 1981 - 1985. Je součástí naplňování generální linie výstavby rozvinuté socialistické společnosti v naší vlasti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP