Středa 17. června 1981

Předsedající poslanec SL V. Biľak: Ďakujem poslancovi Kryllovi.

Vážené Federálne zhromaždenie, oznamujem vám, že poslanec súdruh Alois Indra bol jednomyseľne zvolený za predsedu Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. (Potlesk.)

Úprimne a srdečne ti, súdruh Indra, blahoželáme a prajeme pevné zdravie a mnoho pracovných úspechov v tejto významnej a zodpovednej funkcii.

V mene všetkých poslancov ťa ubezpečujem, že vo svojej náročnej práci budeš mať našu plnú podporu a pomoc.

Teraz ťa prosím, vážený súdruh predseda, aby si sa ujal ďalšieho vedenia spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov.

(Řízení schůze převzal předseda Federálního shromáždění A. Indra.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci především mi dovolte, abych poděkoval s. Biľakovi za dosavadní řízení naší 1. společné schůze sněmoven.

Nyní přistoupíme k dalšímu bodu našeho pořadu, kterým je

II

Volba prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění.

V úvodním výkladu s. Biľaka byl navržen do funkce prvního místopředsedy Federálního shromáždění s. Ján Marko. Do funkcí místopředsedů Federálního shromáždění byli navrženi soudruzi Václav David, Dalibor Hanes, Bohuslav Kučera, Jaroslav Srb a Michal Žákovič.

Při volbě budeme postupovat stejně jako při volbě předsedy Federálního shromáždění. Prosím proto volební komise obou sněmoven, aby se ujaly svých funkcí. Poslance prosím, aby po provedení volby zaujali opět svá místa.

Zahajuji volbu prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

(Probíhá tajná volba.)

Soudružky a soudruzi poslanci, obdrželi jste všichni hlasovací lístky? Přeje si ještě někdo volit? (Nikdo.)

Prohlašuji volbu prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění za skončenou.

Abychom umožnili práci volebním komisím, přerušuji jednání na 15 minut.

(Jednání přerušeno v 15 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 15.15 hodin.)

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky a soudruzi, v jednání budeme pokračovat oznámením výsledků volby prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. Prosím nejprve poslance Krylla, předsedu volební komise Sněmovny lidu.

Předseda volební komise Sněmovny lidu poslanec J. Kryll: Vážené soudružky a soudruzi, volební komise Sněmovny lidu po sečtení hlasů k volbě prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění sděluje, že navržení kandidáti byli zvoleni jednomyslně.

Protokol o volbě bude součástí zápisu z této schůze.

Předseda FS A. Indra: Prosím předsedu volební komise Sněmovny národů poslance Turošíka.

Předseda volební komise Sněmovny národů poslanec J. Turošík: Vážené súdružky a súdruhovia, volebná komisia Snemovne národov po sčítaní hlasov k voľbe prvého podpredsedu Federálneho zhromaždenia súdruha Jána Marka a podpredsedov Federálneho zhromaždenia súdruha Václava Davida, Dalibora Hanesa, Bohuslava Kučeru, Jaroslava Srba a Michala Žákoviča oznamuje, že navrhnutí kandidáti boli zvolení jednomyseľne.

Protokol o voľbe bude súčasťou zápisu z tejto schôdzky.

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, konstatuji, že obě sněmovny zvolily jednomyslně prvního místopředsedu Federálního shromáždění soudruha Jána Marka a do funkce místopředsedů Federálního shromáždění: soudruha Václava Davida, soudruha Dalibora Hanese, soudruha Bohuslava Kučeru, soudruha Jaroslava Srba a soudruha Michala Žákoviče.

Dovolte mi, abych všem soudruhům i vaším jménem blahopřál ke zvolení do těchto významných funkcí Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, volbou vedoucích funkcionářů Federálního shromáždění byl splněn úkol, který připadá první společné schůzi obou sněmoven. Jménem prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění i jménem svým vám upřímně děkuji za to, že jste tak přesvědčivě podpořili návrhy ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty ČSSR. Ujišťuji vás, že si vaší důvěry velmi vážíme. Je pro nás závazkem usilovat o to, aby Federální shromáždění ve svém IV. volebním období pracovalo co nejúčinněji. Vaše názorová jednota je nadějným příslibem, že nás ve výkonu odpovědných funkcí budete podporovat nejen symbolicky, ale především soustavnou činorodou prací a když to bude třeba, i kritikou. Společně rozvineme všechny dobré zkušenosti, získané v posledních 12 letech, ještě rozhodněji budeme překonávat slabiny, které dosud provázely naši práci.

Postavení Federálního shromáždění - jeho povinnosti i práva - přesně vymezuje ústavní zákon o československé federaci. Jeho znění jasně určuje naši spoluodpovědnost za řešení všech zásadních otázek československé vnitřní i zahraniční politiky. Bez ohledu na rozdílnou politickou příslušnost se hlásíme k tomu, že závaznou směrnicí pro naši činnost jsou závěry XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, které se staly programem celé Národní fronty. Povinnost řídit se tímto programem a podílet se na jeho uskutečnění je zdůrazněna i tím, že mu řekli své rozhodné "ano" naši voliči. Proto musí být každý zákonodárný akt, každý náš kontrolní počin v souladu s jejich vůlí; musí přispívat k upevňování a všestrannému rozvoji socialistické společnosti, ke zdokonalování socialistického demokratismu, k prohlubování našeho spojenectví a bratrské spolupráce se Sovětským svazem a zeměmi socialistického společenství.

Zkušenosti potvrzují, že v naší zemi dosáhl právní řád takové úrovně, kdy se hlavním úkolem zákonodárců stává zabezpečit maximálně možnou stabilitu zákonů. Základním měřítkem pro posuzování naší zákonodárné aktivity tedy nebude množství přijímaných zákonů, ale jejich kvalita a účelnost. Více sil a času budeme věnovat tomu, jak jsou zákony v každodenní praxi uplatňovány. I tak nás ovšem v zákonodárné činnosti čekají nemalé úkoly. Nové zákony budeme projednávat a přijímat jen v souladu s potřebami rozvoje společnosti, zvláště pak v souvislosti se změnami v plánování a řízení národního hospodářství. Na řešení čeká také významný komplex základních otázek občanského a trestního zákonodárství. Trvale zůstává jedním z našich nejdůležitějších úkolů zajišťovat z hlediska ústavnosti jednotu právního řádu v celé federaci. Naší pozornosti nesmějí unikat ani nižší normy, zejména prováděcí předpisy - musíme ověřit oprávněnost rostoucí kritiky na jejich množství, rozsah a nepřehlednost a v odůvodněných případech vyžadovat nápravu.

Ve zprávě ústředního výboru Komunistické strany Československa XVI. sjezdu zdůraznil soudruh Husák požadavek dalšího zdokonalování kontrolní činnosti zákonodárných orgánů. Ani v tomto směru nám nechybí dobré zkušenosti, ale mnohé ještě zbývá vykonat k překonávání formalismu a zbytečné duplicity. Za nejdůležitější považujeme soustavně kontrolovat plnění programového prohlášení vlády a z něj odvozené koncepční i operativní úkoly vlády jako celku i jednotlivých ministerstev. Vztahy Federálního shromáždění a vlády jsou předurčeny společným úsilím o uskutečňování politiky Komunistické strany Československa a Národní fronty - zákonodárné i výkonné orgány slouží lidu, ruku v ruce usilují o rozkvět naší země, vzájemně se podporují v uskutečňování mírové zahraniční politiky; všechno nás tedy vede k tomu, abychom v zásadních otázkách našli společnou řeč. Soudružskou spolupráci ovšem budeme vždy chápat a rozvíjet ve smyslu vysoké náročnosti na práci výkonných orgánů. Jakékoliv projevy tolerance při neplnění úkolů by neprospívaly ani vládě, snižovaly by autoritu Federálního shromáždění, byly by v rozporu s požadavky XVI. sjezdu Komunistické strany Československa. V tomto duchu budeme plánovat a uskutečňovat kontrolní činnost sněmoven i jejich výborů a poslanci budou využívat ústavním zákonem daného práva interpelovat členy vlády a klást jim otázky. Našim společným úkolům prospěje, když členové vlády ve větší míře iniciativně využijí parlamentní tribuny k vysvětlení aktuálních problémů z oborů své působnosti.

Při posuzování práce generálního prokurátora a Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky pokládáme za prvořadý úkol ochranu zájmů socialistické společnosti v nejširším smyslu tohoto pojmu. Chceme přispět k tomu, aby příslušné orgány v duchu platných zákonů chránily socialistický řád, aby nesmiřitelně bojovaly proti všemu co tak či onak poškozuje naše národní hospodářství, aby svou činností dokázaly, že v této zemi platí zákony pro každého. Jsme hluboce přesvědčeni - a praxe to potvrzuje - že důsledná ochrana celospolečenských zájmů je v souladu se zájmy poctivě žijících občanů, že zabezpečuje reálné uplatnění rozsáhlých občanských práv, zakotvených v ústavě a v jiných zákonech. Práva jsou ovšem přímo spojena s povinnostmi, především s dodržováním zákonů. Nejsme oprávněni vměšovat se do výkonu soudů, respektujeme soudcovskou nezávislost, ale nemůžeme přehlížet požadavky veřejnosti, aby byly přísněji postihovány společensky nebezpečné trestné činy, zvláště pak v případech recidivistů. Úkolem všech příslušných orgánů musí být klidný život této země, bezpečnost občanů a ochrana jejich osobního vlastnictví. Nespoléháme, samozřejmě, jen na represi a proto se budeme ve sněmovnách, ve výborech i ve volebních obvodech zabývat také výchovnou činností, považujeme za svoji povinnost podílet se na rozvoji a zvyšování účinnosti právní propagandy.

Uskutečňování našich předsevzetí, jež vtělíme do ročních pracovních plánů, bude do značné míry záviset na metodách naší práce. Základním předpokladem tvůrčí činnosti je názorová shoda na základní otázky politiky komunistické strany a Národní fronty. Všichni společně - komunisté, příslušníci ostatních politických stran i bezpartijní - se přičiňme o to, aby těch 350 poslanců obou sněmoven představovalo v zákonodárné i kontrolní činnosti skutečně kolektivní rozum, aby byly v plné míře využity schopnosti a zkušenosti každého z nás. Uspějeme jen tehdy, když pro nás zůstane trvalou inspirací styk s voliči, když problémy své činnosti budeme konfrontovat s názory národních výborů, různých stupňů hospodářského řízení, orgánů Národní fronty a v ní sdružených společenských organizací i povolaných vědeckých pracovišť. Budeme usilovat o to, aby se zvýšila přímá účast voličů i na tvorbě zejména společensky významných zákonů. Ještě pozorněji musíme pracovat s dopisy občanů, dbát na důsledné vyřizování stížností, analyzovat příčiny kritiky a vyvozovat z nich správné závěry, využít každý rozumný námět celospolečenského významu. Spoléháme na to, že se k oboustrannému prospěchu bude i nadále rozvíjet a zdokonalovat už tradiční soudružská spolupráce Federálního shromáždění s Českou i Slovenskou národní radou.

V poslaneckých lavicích obou sněmoven zasedla řada poprvé zvolených soudružek a soudruhů. Nikdo z nich jistě není v politické práci nováčkem, ale ve Federálním shromáždění se setkají s novými úkoly. Organizovaně se postaráme o to, aby brzy poznali všechno, co nezbytně potřebují. Pevně však věřím, že jim nejúčinnější pomoc poskytnou zkušenější poslanci, kteří se jistě přičiní o to, aby se v nejkratší době stali platnými členy našeho kolektivu, aby vymizel jakýkoliv rozdíl mezi tzv. "starými" a nově zvolenými poslanci.

Soudružky a soudruzi, ještě jednou děkuji všem našim voličům za důvěru, kterou nás poctili, a prosím je, aby nám ji zachovali po celé volební období, aby ji projevovali vzorným plněním pracovních úkolů, svým podílem na uskutečňování volebních programů i náročným posuzováním naší činnosti. Dovolte mi skončit toto vystoupení opakováním slibu, který jsme dnes dopoledne všichni složili, protože v jeho slovech je vyjádřen náš vztah k voličům, k naší rodné zemi i k politice Komunistické strany Československa a Národní fronty: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život." (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali pořad první společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Prosím členy předsednictva Federálního shromáždění, aby se za 15 minut shromáždili v místnosti č. 214 ve II. patře k první schůzi předsednictva Federálního shromáždění.

Děkuji vám všem za účast a končím první společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

(Schůze skončena v 15.32 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP