Úterý 8. října 1985

Proto poslanci výboru pro kulturu a výchovu Sněmovny lidu věnovali těmto otázkám velkou pozornost v průzkumech společných i individuálních. Jejich výsledky prokázaly, že vývoj kvality osobní dopravy na železnici, která zabezpečuje podstatné procento hromadné přepravy osob přes některé pozitivně vyřešené stránky jako například zřízení vagónů pro nekuřáky, zvýšená rychlost rychlíků, poskytování restauračních a občerstvovacích služeb, doprava matek s malými dětmi, úpravy míst I. a II. třídy, prodej místenek i v průjezdních stanicích, tedy přes tato pozitivní zjištění zaostává současná doprava železnic za současnými potřebami. Naše zkušenosti plně potvrzují oprávněnost konstatování zprávy federálního ministerstva dopravy, že pro přepravu osob nebyly vytvořeny nové podmínky, nebyla realizována taková zásadní opatření, která by mohla zásadně ovlivnit další kladný vývoj úrovně osobní přepravy. Po studiu materiálu z pléna Sněmovny lidu Federálního shromáždění z roku 1974, které se otázkami dopravy zabývalo, mohu potvrdit, že k zásadnímu obratu nedošlo ani na základě tohoto jednání.

Co požadujeme od osobní dopravy? Abychom cestovali pohodlně a v čistotě, měli k dispozici základní čistá hygienická zařízení, aby vlak jel včas a přesně podle jízdního řádu, aby stanice byly dosažitelné, aby nám byly poskytnuty základní služby, tj. občerstvení, potřebné informace o jízdě, místenka či lehátko nebo lůžko ve vlaku při delší cestě, aby s námi zaměstnanci dopravy jednali slušně a plnili své povinnosti.

Co z toho může ovlivnit cestující? Může se především slušně společensky chovat, udržovat čistotu, šetrně zacházet s vybavením, plnit ukázněně předpisy (např. o kouření, pití alkoholických nápojů apod.). Většina cestujících se takto chová. Dle zkušeností zaměstnanců dopravy se však stále častěji objevují jednotlivci i skupiny hrubě narušující pravidla slušného chování. Dochází k tomu zvláště pod vlivem alkoholu. Cestovat s takovými lidmi je velmi nepříjemné. Průvodčí většinou raději do takového vagónu ani nepřijde. Nelze se tomu divit, protože jde velmi často o ženy - průvodčí. Opilci jsou zvláště v partě agresivní a nebezpeční, jak o tom svědčí případ, kdy došlo k vyhození průvodčí z vlaku! Ostatní cestující se málokdy angažují a průvodčí podpoří. Jsou i vlaky, do kterých průvodčí vůbec odmítají nastoupit službu. Jako příklad uváděli pracovníci Hlavního nádraží v Bratislavě vlak Galanta - Ostrava pro zaměstnance Pozemních staveb Košice, který bývá pravidelně devastován tak, že za jedinou jízdu dosahuje výše škody až 30 tis. Kčs. Ani jednání se zaměstnavatelem nevedlo ke zlepšení, ten raději škodu uhradí, než by jednal se zaměstnanci a vyvozoval důsledky z jejich jednání. Zvláštní kapitolou stále zůstávají některé vlaky s nastupujícími branci. Pobuřující je, že někdy sami rodiče zásobují své synky alkoholem až do vlaku.

Kde hledat příčiny? Především v nedostatečném výchovném působení už v rodině, ale řekla bych i málo důrazném ve škole. Zřejmě slabé je výchovné působení organizací SSM a ROH na spoluzaměstnance cestující pravidelně v dělnických vlacích. Určitou vinu má i lákající prodej alkoholických nápojů v restauracích a kioskách přímo na nádražích nebo v jejich areálu. Většina těchto zařízení patří však RaJ a ČSD marně usilují o jejich převzetí a tím ovlivnění prodeje. To se týká i Hlavních nádraží v Bratislavě a v Praze. Měl by být zásadně zvážen prodej alkoholu byť v jednoporcovém balení v jídelních vozech ČSD a zvláště neomezený prodej piva v jejich bufetové části. Ředitelství jídelních a lůžkových vozů má v současné době dobudovat systém vnitřní kontroly. Nedostatek kontroly lze taktéž pokládat za jednu z příčin nepořádků. Vážný, dlouhotrvající nedostatek pracovníků vede ke snižování počtu průvodčích a vlakvedoucích až na neúnosnou a bezpečnostním předpisům odporující míru, dále i k nežádoucí feminizaci. Proto lze zvláště uvítat snahu o zlepšení kultury cestování vytvářením tzv. vzorových souprav, např. v našem Východočeském kraji na tratích Pardubice - Česká Třebová, Hradec Králové - Liberec a jiných. Lze uvítat činnost Hlídek reflektoru mladých např. na železničních stanicích Havlíčkův Brod, Pardubice a jiných, kde převzaly patronát nad technickým stavem, čistotou a celkovým vybavením souprav některých dělnických vlaků. Příkladem je patronát svazáků Východní dráhy nad rychlíky Tatran a Hornád, kde zabezpečují všechny úkoly spojené s jejich provozem. Jde nyní o to, aby nezůstaly "bílými vránami", jak řekl na slavnostním shromáždění železničářů soudruh Indra. Železnice by měla v boji proti všem projevům nekázně daleko cílevědoměji využívat propagace uvnitř nádraží, kde se většinou orientuje na obecnou politickovýchovnou činnost a na turistickou propagandu, jen velmi málo se setkáváme s tím, co by tu mělo být specifické a základní: s nenásilnou výchovou cestujících a konkrétním pranýřováním vandalismu. Bylo by třeba hledat účinnější formy spojení a spolupráce s pracovišti cestujících v pravidelných dělnických vlacích, se školami, nacházet pomocníky průvodčích mezi stálými cestujícími. Na druhé straně by byla žádoucí soustavnější pomoc televize, rozhlasu a tisku v navazování takové společenské atmosféry, ve které by se projevům nekázně a nevychovanosti přestalo dařit. K tomu by měla přispět i větší regrese vůči hrubcům a ničitelům společného majetku, tj. vyšší pokuty a citelnější trestné postihy.

Je třeba si ovšem přiznat, že úlohu tu hrají i takové okolnosti, jako je čistota v osobních a lůžkových vagónech, čistota nádraží, pořádek, úpravnost. Vždyť je známo, že opak působí na lidi negativně a jejich sklony k nepořádkům jen uvolňuje.

Čistota železničních osobních vagónů, čistota nádraží je mnohaletým problémem a po seznámení se s jeho příčinami máme obavy, že se ani v dalších letech nic podstatně nezmění. Jsou tu jistě příčiny objektivní: podíl mají samotní cestující, nedbalá práce některých průvodčích, úklidových a čistících čet. Vážné jsou však příčiny objektivní, tj. nevyhovující podmínky: zastaralý vozový park, stav odstavných nádraží, nedostačující počet pracovníků, čemuž se nelze ani divit, vidíte-li podmínky, za jakých úklidové a údržbářské čety pracují. Převážná část nádražních budov je stará, tudíž nevyhovující, prostorově a funkčně nedostačující. Např. Hlavní nádraží ČSD v Praze bylo postaveno před více než 110 lety, jeho přestavba začala v roce 1972 a není a ani v nejbližších letech nebude dokončena. Už dnes nevyhovuje současným potřebám, není řešena komplexně, takže už nyní jsou velké potíže s vytápěním, klimatizací, příkonem elektrické energie, technickými sítěmi, a to ve staré i nové části. Hlavní stanice ČSD v Bratislavě byla vybudována v letech 1866 - 1870, kdy Bratislava měla 60 tisíc obyvatel. Dnes počet obyvatel několikanásobně vzrostl, stala se hlavním městem SSR, kde je řada důležitých úřadů a institucí a proto se sem mnohem více cestuje. K nějaké zásadní přestavbě za ta léta vůbec nedošlo. Odborný průzkum před 2 lety ukázal, že tu v hodinové špičce připadá na 1 cestujícího 25 cm2 prostoru. Na obou nádražích je dnes obrovský provoz a neustále se zvyšuje. Protože nelze dále zvyšovat počty vlaků, jsou vlaky pro osobní dopravu prodlužovány, s čímž ovšem nepočítala stavba nástupišť, takže vlaky, a to se týká i mnoha dalších nádraží, staví mimo nástupiště. To zvyšuje možnost úrazu pro cestující. Úzká nástupiště také nedovolují používat moderní uklízecí techniku.

Velmi neuspokojující je stav odstavného nádraží v Praze - Michli, o Bratislavě ani nemluvě. V Michli se buduje již asi 20 let, včetně depa pro vybavování a zásobování jídelních a lůžkových vozů. Projekt zastaral a okolní zástavba nedává k jeho původní realizaci už možnosti. Nehledě k potížím s úzkým hrdlem vjezdu, s délkou kolejí, které si vynucuje velmi složité rozpojování vlakových souprav, je zarážející, že není vyřešena návaznost jednotlivých úkonů čištění vozů. Halová krytá myčka je jen zčásti zastřešena, takže z ní vyjíždějí vozy mokré a v zimě už při nízkých mrazech na nich vše mrzne než dojedou k dalšímu čisticímu úkonu. Ve větších mrazech se nedá mýt vůbec. Druhá myčka je nekrytá a tedy v zimě nepoužitelná. Také fekální kolej je zcela nekrytá, takže vše zamrzá. V letošních mrazech, pokud to vůbec šlo, se čistilo ručně, primitivně a pro člověka nedůstojně. V čisticí hale, kde se vozy dočisťují, je dobré pracovní prostředí, ale nebylo pamatováno na rampy, které by umožňovaly použití větší mechanizace. Nelze se pak divit, že se na tuto práci těžko získávají lidé. Řešení situace nasazením pracovníků z nápravných zařízení, jak jsme viděli v Bratislavě a jak se má podle zprávy ministra dopravy rozšířit i v Praze, nepokládáme za šťastné. Možná, kdyby se náklady spojené se zajištěním těchto lidí věnovaly na zlepšení pracovního prostředí a zvýšení mezd úklidových pracovníků, že by to byla trvalejší investice.

Zpráva federálního ministerstva dopravy říká, že investičních prostředků je málo. Domníváme se však, že by se s nimi mělo odpovědněji hospodařit. Dokládají to uvedené příklady, dokládá to i výstavba depa pro vyzbrojování jídelních a lůžkových vozů v Praze - Michli. Letos je dostavěna ledárna, její zařízení, které bylo objednáno asi před 16 lety v Holandsku, má technické závady, takže vyrobený led nelze použít k potravinám. Kromě toho za dlouhá léta budování ledárny byly jídelní vozy postupně vybaveny lednicemi, takže se spuštěním ledárny do provozu vznikl nerudovský problém: Kam s ním? Co s ledem?

Domníváme se také, že mnohé by se dalo zlepšit i bez velkých investic. Zdá se, jako by soutěž o vzornou stanici nepronikla na většinu velkých nádraží. Zatímco menší nádraží září květy, natřené lavičky a pořádek venku i uvnitř vytvářejí příjemné prostředí, např. na Hlavním nádraží v Praze působí nástupiště bezútěšným dojmem: výmoly a díry v podlaze ohrožují bezpečnost chůze zvláště při nedostatečném osvětlení, chybí jakákoliv výzdoba, propagace, lavičky pro cestující, nebo nějaké rampy pro odložení čistých zavazadel. Špinavé a odřené nádoby na odpadky jen zvyšují negativní dojem. U vjezdu do nádraží je nepořádek, neuklizený stavební materiál. Vzhledem k tomu, že Hlavní nádraží přijímá nyní všechny mezinárodní vlaky, je tedy vstupní branou do hlavního města ČSSR pro mnohé cizince, bylo by třeba dát vše urychleně do pořádku a ten trvale udržovat.

Už při jednání ve Sněmovně lidu v roce 1974 se mluvilo o zlepšení informovanosti cestujících, o zlepšení osvětlení na nádražích apod. Nutno kriticky říci, že se stav nezlepšil. Světelné názvy stanic jsou umístěny nevhodně, hlášení rozhlasu je málo srozumitelné, průvodčí neohlašují stanice, rozhlasové zařízení ve vagónech rychlíků není, osvětlení stanic je nedostačující. Také stále trvá nedobrý stav v prodeji místenek a míst do lůžkových a lehátkových vozů. Jak jsme slyšeli, ARES má být na hlavních tratích zaveden v roce 1988. Do té doby je třeba přijmout opatření ke zmírnění oprávněné nespokojenosti cestujících, především uplatnit větší závaznost hromadných objednávek místenek a lůžek a prodloužit termín pro jejich zrušení na 7 - 10 dní před odjezdem vlaku (dosud stačí odříci 6 hodin před odjezdem), aby individuální cestující, kteří si naopak mohou objednat místenku či lůžko nejdříve 7 dní před odjezdem, mohli být z odřeknutých už uspokojováni.

Soudružky a soudruzi, bylo by možné ještě mnohé k dané problematice uvést. Vybrala jsem především to, co dokumentuje, že kvalita a kulturní úroveň osobní přepravy záleží skutečně na komplexnosti výchovného působení spolu s opatřeními organizačními, technickými a investičními. Situace vyžaduje energičtější přístup nejen železničářů samotných, ale všech, kteří výsledky ovlivňují. Jde přece o celospolečenský zájem.

Předsedající místopředseda SL R. Nejezchleb: Ďakujem poslankyni Seidlovej. Dávam teraz slovo poslankyni Dubovej. Pripraví sa poslanec Macháček.

Poslankyně M. Dubová: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, zo správy Federálneho ministerstva dopravy i z diskusných príspevkov, ktoré sme zatiaľ vypočuli, vystupuje do popredia jeden spoločný znak, ktorý je charakteristický pre súčasnú etapu vývoja nielen v doprave, ale vo všetkých odvetviach nášho národného hospodárstva - je to celkové zvyšovanie náročnosti a efektívnosti všetkej práce pri zavádzaní novej techniky a technológie.

Druhou stránkou tohto trendu je úmerné zvyšovanie nárokov na odbornú, politickú i morálnu úroveň pracujúcich.

Preto sa náš výbor pre kultúru a výchovu pri príprave na dnešnú schôdzu sústredil okrem prieskumu kultúry cestovania aj na otázky výchovy a odbornej prípravy mladých pracovníkov pre dopravu. Osobitnú pozornosť venoval predovšetkým príprave mládeže na robotnícke povolania a príprave vysokoškolsky kvalifikovaných odborníkov.

Náš prieskum predovšetkým znovu overil trvajúci nedostatok pracovných síl, ktorý sa v železničnej doprave prejavuje najviac v robotníckych profesiách na úseku železničnej prevádzky a v traťovom hospodárstve, tak, ako o tom hovoril vo svojom vystúpení minister dopravy súdruh Blažek.

Pre zlepšenie tohto stavu, pre zabezpečenie aspoň reprodukcie pracovných síl a ďalšie zvýšenie kvalifikovanosti pracovníkov potrebuje železničná doprava prijať ročne okolo 6000 absolventov stredných odborných učilíšť, 1200 absolventov vysokých škôl, ktorí sú schopní plniť pracovné úlohy v železničnej doprave na vyššej kvalitatívnej úrovni. To kladie samozrejme vyššie nároky i na samotný proces výchovy a odbornej prípravy mládeže na všetkých typoch odborných škôl.

Ako sme sa presvedčili, najviac problémov sa zatiaľ stále prejavuje v stredných odborných učilištiach, ktoré vytvárajú a riadia príslušné organizácie rezortu dopravy. Tie zabezpečujú realizáciu obsahovej, kádrovej i organizačnej prestavby stredných odborných učilíšť a hlavne vytvárajú materiálno-technické podmienky pre ich činnosť.

Tieto podmienky sú však v jednotlivých stredných odborných učilištiach veľmi rozdielne.

I keď bolo v období 6. a 7. päťročnice zaznamenané určité zvýšenie vyučovacích a ubytovacích kapacít stredných odborných učilíšť, došlo k nemu prevažne nadstavbami, adaptáciami a rekonštrukciami starých objektov alebo priestorov. To je však iba provizórne a dočasné riešenie. Len v málo prípadoch išlo o novú investičnú výstavbu.

Naša prieskumová skupina navštívila dve veľmi rozdielne učilištia, a to Stredné odborné učilište železničné v Prahe 10 a SOUŽ v Nymburku.

Stredné odborné učilište v Prahe 10 patrí medzi tie, ktoré súčasným požiadavkám nevyhovujú. Pre teoretickú výuku 500 žiakov má 2 pavilóny, z nich jeden bol postavený svojpomocne s vydatnou pomocou samotných učňov. Tým bol zvýšený počet učební z 9 na 19, čo umožnilo prejsť z viacsmenného vyučovania na jednosmenné. To sa prejavilo pozitívne výrazným zlepšením výsledkov v teoretickej výuke.

Naproti tomu podmienky pre odborný výcvik sú v tomto učilišti podstatne horšie. Napr. vyučovanie učňov najpočetnejšieho odboru železničiar, je rozptýlené do niekoľkých stredísk v železničných staniciach Praha Hlavné nádražie, Praha - Smíchov, Praha - Bubny a dokonca mimo Prahy v železničnej stanici Čerčany.

Tieto dielenské strediská vytvorené väčšinou úpravami rôznych objektov a priestorov, ktoré pôvodne slúžili na iné účely, nie sú pre výuku novokoncipovaného odboru plne vyhovujúce. Preto požiadavky na výstavbu nových stredných odborných učilíšť, ktoré by plne vyhovovali súčasným i perspektívnym nárokom na prípravu vysokokvalifikovaných pracovníkov sú oprávnené a aktuálne nielen v Prahe, ale i v ďalších, z hľadiska železničnej dopravy dôležitých mestách.

Svedčí o tom druhé navštívené Stredné odborné učilište železničné v Nymburku, ktoré je v porovnaní s pražským učilišťom moderný, uzavretý vyučovací, ubytovací, stravovací a kultúrno-spoločenský komplex, poskytujúci príkladné podmienky žiakom i pedagogickému a vychovávateľskému zboru pre plnenie všetkých úloh výchovno-vzdelávacieho procesu. Tomu tiež zodpovedajú úmerne vyššie požiadavky na žiakov: lepšie výsledky ich práce.

Môžem uviesť zovšeobecňujúci poznatok, že napriek rozdielnosti podmienok v oboch učilištiach je obsahová stránka výuky v súlade s novou koncepciou výchovno-vzdelávacieho procesu.

Úroveň kvalifikovanosti pracovníkov SOUZ, ktorí sú hlavnými nositeľmi obsahovej prestavby výuky, sa ďalej zlepšila. Zlepšila sa hlavne u vychovávateľov a majstrov odbornej výchovy, i keď u týchto profesií sa stretávame so stále rovnakými problémami - u vychovávateľov je to veľká fluktuácia a u majstrov odbornej výchovy nie rovnaké podmienky v porovnaní s učiteľmi, a to i keď spĺňajú kvalifikáciu. Preto je ich stále nedostatok. Napriek tomu môžeme povedať, že spolupráca majstrov a učiteľov je dobrá.

Prejavuje sa ich spoločný záujem o čo najvyššiu možnú úroveň svojich absolventov a o ich využiteľnosť v praxi. Podľa zisteného ohlasu z 50 - 75 závodov a útvarov ČSD, pre ktorých sú žiaci a učni pripravovaní, je ich využiteľnosť v praxi veľmi dobrá.

Boli však zistené niektoré problémy v získavaní záujemcov o niektoré odbory v SOUŽ. Napr. nedarí sa nábor do dvojročných učebných odborov určených pre menej náročné robotnícke povolania, okrem iného i preto, že nie sú zahrnuté do prioritných odborov. Okrem toho je problematické využitie vyučencov dvojročných odborov v železničnej prevádzke do dosiahnutia veku 18 rokov.

Ďalej sa nedarí nábor do neatraktívnych učebných odborov pre traťové hospodárstvo.

Bez týchto profesií a menej náročných robotníckych povolaní sa však železničná prevádzka nezaobíde. Preto treba hľadať účinnejšie formy náboru a motivácie na ich zabezpečenie.

Výchovou a odbornou prípravou dopravných inžinierov sa u nás zaoberá jediná vysoká škola, a to Vysoká škola dopravy a spojov v Žiline.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP