Úterý 18. prosince 1979

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu ministrovi Jungovi.

Prosím společného zpravodaje poslance Josefa Hlavičku, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Zpravodaj poslanec Josef Hlavička: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon č. 60/1961 Sb., o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku, ve znění pozdějších předpisů, byl projednán ve výborech České národní rady v průběhu tohoto měsíce.

Zabývaly se jím výbory ČNR ústavně právní a pro plán a rozpočet ve společné schůzi za účasti delegace poslanců výboru pro obchod, služby a dopravu dne 4. prosince. Téhož dne projednal vládní návrh v souladu s jeho přikázáním výbor ČNR pro národní výbory a národnosti.

Předložený vládní návrh je plně odůvodněn společenskými zájmy sledujícími především úsporu pohonných hmot. Dodržování limitů maximálních rychlostí v silničním provozu je třeba nejen důsledně kontrolovat, ale i zvýšením postihu neukázněných řidičů přispět k zajištění cílů, které toto omezení maximálních rychlostí sleduje.

O výsledcích jednání výborů byla předložena dnešní schůzi jejich společná zpráva. Výbory neměly k předloženému vládnímu návrhu připomínky a usnesly se doporučit jej ČNR ke schválení ve znění předloženém vládou ČSR.

V souladu se závěry výborů doporučuji schválit vládní návrh zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon č. 60/1961 Sb., o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění předloženém vládou Československé socialistické republiky.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji společnému zpravodajovi poslanci Josefu Hlavičkovi. O slovo se přihlásil poslanec Josef Polívka.

Poslanec Josef Polívka: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, i náš výbor pro obchod, služby a dopravu při projednávání návrhu rozvoje organizací dopravy a silničního hospodářství v působnosti ministerstva vnitra ČSR na rok 1980 plně podpořil zcela jasnou a nekompromisní linii, která formou limitů a procentních omezení, případně trendů, určuje míru spotřeby nafty, olejů, asfaltů apod.

I když ČSSR kryje většinu své spotřeby ropy dovozem ze Sovětského svazu za výhodných podmínek, přece jen není vzhledem k celosvětovému nepříznivému cenovému vývoji v této oblasti imunní. Proto nedílnou součástí dlouhodobého programu racionalizace spotřeby, úspor a využití všech druhů paliv a energie je též komplex opatření k racionalizaci spotřeby a dosažených úspor pohonných hmot v silniční dopravě.

Mimo dlouhodobých opatření, jež ve výhledu uvedl soudruh ing. Jung, ministr vnitra České socialistické republiky, spočívajících v konstrukci motorových vozidel, v úpravách silniční sítě, zavádění moderních signalizačních zařízení apod., existuje operativní možnost docílit určitých úspor pohonných hmot technicky zdůvodněným omezením rychlosti jízdy jednotlivých druhů motorových vozidel. K tomuto opatření postupně přikročila většina států a v ČSSR bylo zavedeno na základě usnesení předsednictva vlády ČSSR ze dne 5. července 1979 č. 168 s účinností od 1. srpna 1979.

Od prvých dnů, kdy vstoupilo toto nařízení v platnost, se mezi motoristy o něm hodně hovoří. Zejména byla vznesena řada připomínek, výhrad a polemických hlasů i na adresu přínosu k bezpečnosti silničního provozu. A první dostupné údaje /vystoupení ministra financí ČSSR ve Federálním shromáždění - k návrhu rozpočtu na rok 1980/ uvádí, že po zvýšení cen benzínu klesl od srpna do listopadu jeho nákup ve srovnání se stejným loňským obdobím o 17 %. Ze statistiky Federální správy Veřejné bezpečnosti uveřejněné v časopise Svět motorů za období srpen až září t. r. vyplývá, že výše uvedená opatření se ve svém komplexu příznivě odráží i ve snížení nehodovosti silničního provozu a zejména v podstatném snížení tragických následků těchto nehod.

Domnívám se však, že pro krátkost doby nelze ještě jednoznačně a objektivně posuzovat výsledky tohoto opatření a to pokud jde o úsporu pohonných hmot, ani pokud jde o zvýšení bezpečnosti silničního provozu, zejména z hlediska následků dopravních nehod při vysokých rychlostech, neboť lze předpokládat, že zvýšená cena benzínu vedla ve svých důsledcích i ke snížení intenzity silničního provozu. Proto také máme v plánu práce výboru na I. pololetí příštího roku zařazen úkol - zhodnotit dosavadní vývoj bezpečnosti silničního provozu - v jehož rámci bychom chtěli objektivní odpověď i na tyto otázky.

S ohledem na mimořádný celospolečenský význam zavedeného opatření bylo nutno stanovit i odpovídající sankce za překročení stanovených limitů nejvyšší dovolené rychlosti.

Dosavadní právní úprava brání operativnímu využívání těchto sankcí, neboť umožňuje uložit na místě v blokovém řízení pokutu nejvýše do částky 100 Kčs. Pokuty vyšší může uložit v právním řízení pouze dopravní inspektorát Veřejné bezpečnosti, popřípadě komise dopravního inspektorátu. Uložení pokuty vyšší než 100 Kčs je tedy spojeno nejen se značnou administrativou, ale znamená i ztrátu času pro řidiče, který se musí k projednání přestupku dostavit na dopravní inspektorát. Do doby účinnosti nového přestupkového zákona, který zahrne i celou oblast pravidel silničního provozu, umožní navržená právní úprava především zracionalizovat postup při vyřizování závažnějších a poměrně četných případů překročení nejvyšší dovolené rychlosti, nehledě k tomu, že výrazně sníží počty řidičů, kteří jsou zpravidla na úkor pracovní doby nuceni se dostavit k projednání přestupku na dopravní inspektorát.

Proto i z těchto důvodů doporučujeme navrženou novelu zákona č. 60/1961 Sb., o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku, ve znění pozdějších předpisů, schválit tak, jak jej předložila vláda České socialistické republiky.

Předseda ČNR Evžen Erban: Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

/Nikdo se nehlásil./

Můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom o předloženém návrhu zákona České národní rady hlasovali najednou ve znění společné zprávy výborů ČNR.

Má někdo k tomuto způsobu hlasování námitky? Námitky nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon č. 60/1961 Sb., o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku, ve znění pozdějších předpisů, tak jak jej předložila vláda České socialistické republiky a jak jej doporučují ve společné zprávě výbory České národní rady ústavně právní, pro plán a rozpočet a pro národní výbory a národnosti, nechť zvedne ruku!

/Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím Česká národní rada jednomyslně schválila tento zákon a tím jsme také projednali druhý bod pořadu schůze.

Přistoupíme nyní k projednání třetího bodu pořadu, kterým je

III

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na odvolání a zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Prosím zpravodaje poslance Karla Svobodu, aby návrh výboru odůvodnil.

Poslanec Karel Svoboda: Vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v listopadu t. r. předložil ministr spravedlnosti ČSR dr. Jan Němec České národní radě návrh na odvolání jedné soudkyně z funkce soudkyně z povolání a dále požádalo 16 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Ustavně právní výbor ČNR ve své schůzi 21. listopadu 1979 se zabýval návrhem ministra i žádostmi soudců, zejména důvody, které vedly k odvolání a k žádostem o zproštění. U odvolané soudkyně dr. Evy Orlické výbor zjistil, že se v současné době zdržuje ve Švýcarsku bez povolení československých úřadů a její rodiče písemně sdělili, že se nemíní vrátit zpět do ČSSR a nastoupit do zaměstnání. V tomto případě je splněna podmínka, stanovená pro odvolání v § 51, odst. 1, písm. a/ zákona o organizaci soudů a o volbách soudců, protože závažným způsobem porušila své soudcovské povinnosti.

Výbor dále projednal 16 žádostí soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce. Z uvedeného počtu je 9 soudců znovu kandidováno k jiným soudům. Mimo justici odchází ze zdravotních, rodinných a jiných důvodů 7 soudců. Ke všem žádostem došlo požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR.

Jménem ústavně právního výboru České národní rady doporučuji, aby Česká národní rada

1. odvolala dr. Evu Orlickou z funkce soudkyně z povolání uvedenou v tisku č. 82,

2. zprostila soudce funkce soudce z povolání, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 82.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji zpravodaji poslanci Svobodovi.  

Máte nějaké dotazy nebo připomínky k předloženému návrhu? /Nejsou./

Navrhuji, abychom hlasovali o návrzích ústavě právního výboru České národní rady na odvolání a zproštění soudců z povolání soudcovské funkce najednou.

Jsou nějaké připomínky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada odvolala ze soudcovské funkce soudkyni z povolání uvedenou v části první písemného návrhu a zprostila soudcovské funkce soudce z povolání uvedené v části druhé písemného návrhu ústavně právního výboru ČNR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali třetí bod pořadu schůze.

Čtvrtým bodem pořadu schůze je

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda Národní fronty České socialistické republiky poslanec dr. Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky a soudruzi, dovolte, abych vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům ČSR. Naše předsednictvo Národní fronty schválilo tento návrh 14. listopadu a vyslovilo se všemi navrženými kandidáty souhlas. Dnešnímu plenárnímu zasedání České národní rady se navrhuje ke zvolení 46 kandidátů na soudce z povolání. Jednotlivé návrhy vám byly předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku č. 83.

Navržení kandidáti byli vybráni po zhodnocení jejich politické a odborné připravenosti. Vždy bylo přihlédnuto k souhlasným stanoviskům příslušných okresních a krajských výborů KSČ a Národní fronty. O návrhu kandidáta na soudce z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR bylo informováno oddělení státní administrativy ÚV KSČ a návrh byl s nimi konzultován.

Převážná část kandidátů patří opět mladé generaci, je mezi nimi 17 mužů a 29 žen. Z navrhovaných kandidátů je 9 dosavadních soudců, kteří mají být zvoleni pro jiné soudy a 37 justičních čekatelů. Všichni justiční čekatelé složili předepsanou odbornou zkoušku a souhlasí s kandidaturou uvedených soudů.

Dovoluji si navrhnout, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k soudům v ČSR.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu Vacíkovi.

Jsou nějaké připomínky k předloženému návrhu? Nejsou. Navrhuji, abychom o celém předloženém návrhu usnesení hlasovali najednou.

Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsaženo v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada zvolila navržené soudce do funkcí a projednala tak čtvrtý bod pořadu schůze.

Posledním bodem pořadu je

V

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 16. října do 18. prosince 1979

Tato zpráva vám byla před schůzí rozdána. Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada vzala předloženou zprávu se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala pořad své 14. schůze.

Soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vás před ukončením schůze upozornil, že československá televize vysílá 20. prosince 1979 ve 22.00 hodin na prvním programu pořad "Co ukázal průzkum". Je to pořad o průzkumu provedeném naším výborem pro plán a rozpočet k zavádění výsledků vědy a techniky do výroby.

Na závěr mi dovolte, soudružky a soudruzi, abych vám poděkoval za aktivní politickou práci jak v orgánech České národní rady, tak ve volebních obvodech v letošním roce a abych vám popřál hezké prožití svátků vánočních a v novém roce 1980 mnoho zdraví, pracovních i osobních úspěchů a spokojenosti.

Končím schůzi a prosím členy předsednictva ČNR, aby se sešli v místnosti předsednictva ke krátké schůzi.

/Schůze byla skončena v 15.58 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP