Úterý 19. prosince 1978

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji zpravodajovi poslanci dr. Josefu Machačkovi. Do rozpravy se přihlásil poslanec Miroslav Suchopárek. Dávám mu slovo.

Poslanec Miroslav Suchopárek: Soudružky a soudruzi, zpráva poslance soudruha Josefa Machačky, jakožto společného zpravodaje výborů ČNR k projednávanému návrhu novely jednacího řádu ČNR podle mého názoru dostatečně osvětlila důvody pro vydání novely i výsledky jejího projednávání ve výborech.

I když projednáváme jen několik nezbytných změn našeho jednacího řádu, domnívám se, že bychom tohoto jednání měli využít k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak se svou poslaneckou prací podílíme na plnění úkolů, jimiž Česká národní rada v mezích své ústavní působnosti pomáhá realizovat program Komunistické strany Československa, který je zároveň programem celé naší Národní fronty.

Všichni víme, že základní podmínkou úspěšného plnění úkolů našeho nejvyššího zastupitelského sboru v České socialistické republice je dobrá práce poslanců ve volebních obvodech. Pravidelný styk poslanců s voliči, s jejich společenskými organizacemi, pracovními kolektivy, s orgány a poslanci národních výborů je zárukou úzkého spojení nejvyššího zastupitelského sboru republiky s lidem a zabezpečuje, že v celé své činnosti bude vycházet ze zájmů a potřeb lidu.

Základem úspěšné poslanecké práce je dobrý přehled o volebním obvodě, o životě, práci, potřebách a problémech našich voličů, o problémech jednotlivých obcí, okresů a krajů, ale i o problémech podniků a jiných organizací. Získat dobrý přehled o našich volebních obvodech, které jsou poměrně rozsáhlé, není jednoduchou věcí. Jako poslanci zákonodárného sboru jsme zváni na řadu akcí, na schůze národních výborů, na schůze občanských výborů, na schůze a aktivy složek společenských organizací, na aktivy hospodářských pracovníků a na řadu dalších akcí. Jejich rozsah je takový, že se při nejlepší vůli nemůžeme všech zúčastnit, chceme-li řádně plnit úkoly na svých pracovištích. Přitom schůze a akce, na které jsme zváni, mají předem stanovený obsah a pro naše vystoupení nezbývá často ani dost času. Z vlastní zkušenosti vím, že je proto účelné si poslaneckou práci ve volebním obvodu plánovat a přitom se zaměřit především na účast na takových schůzích, aktivech a akcích, kde lze očekávat projednávání problémů širšího společenského dosahu, především těch, které souvisejí s plánem práce České národní rady a jejích orgánů a z nich vytěžit náměty pro činnosti v orgánech České národní rady.

Dobrá práce poslanců ve volebních obvodech se nutně odrazí především v kvalitní práci výborů ČNR, které jsou základními pracovními orgány našeho zákonodárného sboru. V nich je těžiště přípravy jednání České národní rady i jejího předsednictva. Plenární schůzi a předsednictvu předkládají výbory své návrhy a závěry, pokud se podle povahy věci se svými náměty neobrátí přímo na příslušného člena vlády. Dobrá příprava podkladů pro přijetí závěrů a návrhů výborů vyžaduje, aby výbory měly k dispozici nejen maximum poznatků z volebních obvodů, ale aby se při svém jednání opíraly o zkušenosti národních výborů, jiných státních orgánů, hospodářských, společenských a jiných organizací. Výbory musí vycházet také z výsledků svých dřívějších jednání, z výsledků jednání předsednictva a pléna České národní rady, a využívat podkladových materiálů z resortů a jiných orgánů, které měly k dispozici.

S uspokojením konstatuji, že jsou oboustranně respektovány ústavní vztahy mezi výbory a členy vlády České socialistické republiky a že při zabezpečování úkolů existuje mezi nimi skutečně soudružská součinnost. Ministři se účastní schůzí výborů, v nichž jsou projednávány zprávy, které připravovali. Nemohou-li se schůzí výborů zúčastnit, vysílají do nich zpravidla své náměstky. Účast ministra nebo jeho náměstka na jednání výboru, jako iniciativního a kontrolního orgánu nejvyššího zastupitelského sboru je zárukou, že věci projednávané ve výboru budou všestranně , odborně i politicky posouzeny.

To jsou otázky, na které jsem považoval za vhodné u příležitosti dnešního projednávání novely jednacího řádu obrátit vaši pozornost.

Na závěr bych chtěl vyslovit souhlas s předloženou novelou i s výsledky jednání výborů, které přednesl společný zpravodaj, a připojit se k jeho doporučení, aby Česká národní rada návrh novely v upraveném znění schválila. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Do rozpravy se již nikdo nehlásí.

Přeje si závěrečné slovo zpravodaj poslanec dr. Josef Machačka?

Společný zpravodaj poslanec JUDr. Josef Machačka: Ne.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji. Přistoupíme k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o předloženém návrhu skupiny poslanců na vydání novely jednacího řádu ČNR ve znění společné zprávy výborů České národní rady.

Má k tomuto způsobu hlasování někdo námitky? /Nikdo se nehlásí./

Nemá. Kdo souhlasí s návrhem poslanců Erbana, Voleníka, Jarošové, Františka Tomana, dr. Adama, ing. Běžela, dr. Dočkala, dr. Machačky, Malecké, Suchopárka a dr. Vacíka na vydání zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR o jednacím řádu České národní rady ve znění společné zprávy výborů ČNR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Děkuj i. Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím jsme projednali třetí bod pořadu schůze.

Čtvrtým bodem pořadu je

IV

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Prosím zpravodaje poslance Karla Svobodu, aby odůvodnil návrh výboru.

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v období od poslední schůze České národní rady požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 11 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 6 soudců znovu kandidováno k jinému soudu, z toho jedna soudkyně k Nejvyššímu soudu ČSR. Mimo justici odchází 5 soudců, z toho 2 ze zdravotních důvodů. Ke všem žádostem došlo zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR.

Ústavně právní výbor ČNR projednal došlé žádosti o zproštění funkce soudce z povolání ve své schůzi dne 8. prosince 1978 a jeho jménem doporučuji, aby plénum České národní rady zprostilo funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 54.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji zpravodajovi poslanci Karlu Svobodovi. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru ČNR? /Nikdo se nehlásí./

Nejsou. Můžeme tedy hlasovat. Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru ČNR, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím je projednán tento bod pořadu.

Pátým bodem pořadu je

V

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec dr. Miloslav Vacík. Prosím ho, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážená Česká národní rado, vážení hosté! Dnešnímu zasedání České národní rady se navrhuje ke zvolení 32 kandidátů na soudce z povolání. Jednotlivé návrhy vám byly předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku č. 55. Převážná část navrhovaných patří k mladé generaci. Dvanáct kandidátů je do 25 let, 16 kandidátů je do 35 let, 4 jsou starší 35 let. Mezi kandidáty je 16 mužů a 16 žen.

Navržení kandidáti byli vybráni po zhodnocení jejich politické a odborné připravenosti. Při výběru bylo přihlédnuto k souhlasným stanoviskům příslušných okresních a krajských výborů KSČ a Národní fronty. Všichni splňují předpoklady stanovené zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání. Dvacet šest kandidátů přípravnou justiční praxi zakončilo složením odborné justiční zkoušky. Mezi kandidáty je 6 dosavadních soudců, kteří mají být zvoleni pro jiné soudy.

Z předložených materiálů je dále patrné, že převážná většina, tj. 26 soudců, je členy SSM, kde vykonávají různé funkce. Kladem je i to, ze 21 kandidátů pochází z dělnické rodiny. To svědčí o zodpovědném přístupu k výběru kandidátů na soudce z povolání.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty vyslovilo názor, že všichni kandidáti skýtají záruku, že budou ve své funkci uplatňovat právní normy a předpisy v souladu se zájmy našeho socialistického státu.

Proto jeho jménem navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k uvedeným soudům v České socialistické republice.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci dr. Miloslavu Vacíkovi. Má někdo připomínky nebo dotazy k předloženému návrhu? Nejsou.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém předloženém návrhu usnesení najednou. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsaženo v předloženém návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Česká národní rada jednomyslně zvolila navržené soudce do jejich funkcí a projednala tak pátý bod své schůze. Posledním bodem pořadu je

VI

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 27. října do 18. prosince 1978

Tato zpráva vám byla jako obvykle rozdána. Máte k ní nějaké dotazy nebo připomínky? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada vzala předloženou zprávu se souhlasem na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Zpráva je vzata se souhlasem na vědomí.

Tím Česká národní rada projednala pořad své 10. schůze.

Soudružky a soudruzi, dovolte mi ještě, abych vám poděkoval za vaši celoroční aktivní a obětavou práci a popřál vám příjemné prožití vánočních svátků a hodně zdraví, pracovních i osobních úspěchů v novém roce 1979. /Potlesk./

Končím schůzi a prosím členy předsednictva ČNR, aby se dostavili do místnosti předsednictva ke krátké schůzi.

/Schůze skončena v 11.59 hodin./

  


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP