Úterý 30. října 1973

Úterý 30. října 1973

Přítomno 174 poslanců

/Schůze zahájena v 10.00 hod./

Omluveni poslanci:

Barčák, Cabalková, Exner, Fučíková, Hamouz, Hejna, Horčičková, Husák, V. Hůla, Kapec, Kmeťová. B. Kučera, Kuželová, Kvasil, Laštovičková. Leflerová, Löbl, Michalík, Obzina, Pirč, Remek, Svačina, Švehlová, Švestka, Výbošťoková, Zelenka.

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 3. schůzi Sněmovny lidu.

Podle zjištění je v zasedací síni přítomno 159 poslanců Sněmovny lidu, takže podle čl. 40 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Vážené soudružky poslankyně vážení soudruzi poslanci, oznamuji vám, že president Československé socialistické republiky dopisem ze dne 3. října 1973 svolal podle čl. 61 ústavního zákona o československé federaci dnem 15. října 1973 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k podzimnímu zasedání.

Dříve, než přistoupíme ke schválení programu dnešní schůze Sněmovny lidu, dovolte mi, abych vám podal zprávu o činnosti předsednictva a výborů Sněmovny lidu za období od 1. července do 30. října 1973.

V tomto období předsednictvo Sněmovny lidu projednalo a vyslovilo souhlas s politickoorganizačním zabezpečením plánu práce výborů Sněmovny lidu na II. pololetí 1973. vyslovilo souhlas s politickoorganizačním zabezpečením 3. samostatné schůze Sněmovny lidu a 9. společné schůze obou sněmoven Federálního shromáždění.

Předsednictvo Sněmovny lidu vyslovilo souhlas s návrhem politickoorganizačního zabezpečení způsobu projednání návrhu státního rozpočtu československé federace na rok 1974 a uložilo předsedům výborů postupovat podle schváleného návrhu. Dále předsednictvo sněmovny schválilo návrh organizačního a obsahového zajištění politicko odborné přípravy poslanců a uložilo předsedům výborů zabezpečit jejich účast na přednáškách a seminářích podle schváleného časového a obsahového harmonogramu. Předsednictvo vyslovilo souhlas se stanovisky výborů sněmovny ke zprávě o plnění volebního programu Národní fronty v Praze a zdůraznilo závažnost plnění tohoto volebního programu a spoluúčast poslanců Sněmovny lidu při řešení přestavby a rozvoje Prahy.

Předsednictvo sněmovny dále zhodnotilo 8. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů, která se konala ve dnech 27. a 28. června 1973. Náměty poslanců, uplatněné v souvislosti s projednávanými otázkami na této společné schůzi sněmoven, byly postoupeny příslušným ústředním orgánům.

Náměty poslanců, které se týkaly lidové kontroly, byly zaslány ministru - předsedovi Výboru lidové kontroly ČSSR soudruhu Machačkovi, který ve své odpovědi ze dne 15. října t. r. sdělil, že Výbor lidové kontroly ČSSR věnuje otázkám hospodářské kriminality a ochrany majetku v socialistickém vlastnictví pozornost, především v souvislosti s usnesením vlády ČSSR č. 300 z roku 1971.

Náměty a připomínky poslanců, týkající se zvýšení účinnosti kontroly, projednal ministr soudruh Machačka na poradě s vedoucími pracovníky výboru a uložil využít náměty poslanců při prověrce realizace usnesení vlády č. 300 a při plnění úkolů uložených v usnesení vlády ČSSR č. 35 z 8. dubna 1973.

K námětu poslance Billa ve věci výroby oceli v kyslíkových konvertorech v ostravské aglomeraci sdělil ministr a místopředseda SPK soudruh Bahyl, že Státní plánovací komise soustavně sleduje rozvoj progresivních ocelářských pochodů v ostatních průmyslově vyspělých zemích. Dokladem toho je, že pro zavedení výroby oceli v kyslíkových konvertorech byla již v roce 1964 zakoupena výrobní a technická licence a v roce 1966 uvedeny do provozu tři konvertory o obsahu 120 tun ve Východoslovenských železárnách v Košicích. V letech 1971 - 1973 byla v tomto závodě realizována výstavba konvertorové ocelárny o kapacitě 1,6 miliónu tun oceli za rok.

Přestože efektivnost výroby oceli v konvertorech oproti výrobě v martinských a tandemových pecích byla jasně prokázána, nelze však s ohledem na rozsáhlý investiční program ve zbývajících letech páté pětiletky uvažovat v ostravské aglomeraci se zahájením nové konvertorové ocelárny jako náhrady za ocelárny stávající.

Nezbytnost realizace rozsáhlého a investičně náročného programu v hutnickém průmyslu povede k tomu, že s výstavbou konvertorové ocelárny na Ostravsku bude pravděpodobně možné uvažovat až v koncových letech šesté pětiletky.

Vzhledem k tomu, že práce na přípravě směrnice pro vypracování šesté pětiletky dosud probíhají a budou dále upřesňovány, nelze podle názoru Státní plánovací komise v současné době dílčí otázky uzavírat.

Ministr a místopředseda Státní plánovací komise soudruh Bahyl zaslal vyjádření rovněž k doporučení poslance Hudce na přijetí komplexní úpravy směrnice Státní plánovací komise o akci "Z" i celého režimu tohoto druhu svépomocné výstavby národních výborů.

Z vyjádření vyplývá, že zásady a pokyny pro řízení akce "Z" vypracovávají a vydávají příslušné útvary ministerstev vnitra České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky, které také jsou organizátory a nositeli této činnosti na národních výborech.

Z vyjádření je dále zřejmé, že na základě vývoje investiční výstavby v rámci akce "Z" v poslední době, kdy byly realizovány poměrně rozsáhlé akce odčerpávající z plánované investiční výstavby materiály a kapacity dodavatelských stavebních organizací, navrhla Státní plánovací komise vládě ČSSR přijmout opatření k omezení výstavby v rámci akce "Z". Vláda svým usnesením č. 140/1973 navržená opatření přijala a uložila příslušným orgánům, aby

- ve výstavbě realizované v akci "Z" nebyly v zásadě prováděny stavební akce větší než 5 miliónů Kčs rozpočtových nákladů a nebylo připouštěno obcházení tohoto opatření členěním objektů na více etap,

- stavební organizace omezily účast na stavbách zahajovaných v roce 1974 v rámci akce "Z" na technickou pomoc a výpomoc mechanizačními prostředky, a to ještě za podmínky, že příslušná stavební organizace zajišťuje úkoly na stavbách státního plánu v souladu s režimy nebo harmonogramy výstavby.

Státní plánovací komise je toho názoru, že při důsledném dodržování vládou stanovených zásad dojde v roce 1974 k podstatnému omezení rozsahu nově zahajovaných staveb v rámci akce "Z" a tím vrácení této činnosti původnímu poslání, tj. zvelebování měst a vesnic svépomocí obyvatelstva, Státní plánovací komise přitom nemá námitek proti tomu, aby ministerstva vnitra ČSR a SSR navrhla úpravy dosavadního systému realizace v rámci akce "Z", avšak při dodržení zásady maximální hospodárnosti a zachování akce "Z" jejímu poslání.

K připomínce poslance Čapky, že z prostředků fondu vodního hospodářství a z fondu ochrany ovzduší nebyla vyčerpána značná částka, sděluji, že jsme doporučili výboru pro průmysl, dopravu a obchod, aby se těmito otázkami zabýval. Výbor si nejprve vyžádal k těmto otázkám stanovisko ministra lesního a vodního hospodářství ČSR.

Poslanec Josef Mihálik v poslední schůzi upozornil na to, že funkcionáři a pracovníci národních výborů nižších stupňů při projednávání otázek souvisejících s trestnou činností často poukazují na to, že zákon č. 60 z roku 1961 Sb., nevyhovuje současným úkolům a potřebám společnosti. Namítají, že národní výbory i jejich komise nejsou pro řešení a postih přestupků vybaveny potřebnou sankční pravomocí, což ztěžuje plnění jejich úkolů při zabezpečování veřejného pořádku.

Doporučili jsme, aby se těmito otázkami zabýval ústavně právní výbor sněmovny, aby popřípadě dal podnět k vypracování potřebné analýzy z této oblasti a aby ve spolupráci s ostatními orgány posoudil případnou potřebu novelizace platného zákona. Ústavně právní výbor se bude těmito otázkami zabývat v listopadu v souvislosti s projednáváním rozboru jednotlivých odvětví našeho právního řádu.

Výbory Sněmovny lidu projednaly přikázané návrhy, které jsou zařazeny na pořad jednání dnešní samostatné schůze Sněmovny lidu a zítřejší 9. společné schůze obou sněmoven.

V další činnosti se výbory zaměřily:

- Mandátový a imunitní výbor projednal výsledky volby poslance ve volebním obvodu 76 do Sněmovny lidu a doporučil Sněmovně ověřit platnost provedené volby.

- Zahraniční výbor na společné schůzi se zahraničním výborem Sněmovny národů vzal se souhlasem na vědomí informaci o přípravě čs. delegace na jednání Valného shromáždění OSN 1973/1974 a o postupu čs. delegace na první části konference o evropské bezpečnosti v Helsinkách a přípravě na pokračování v Ženevě. Výbor ocenil plodnou práci naší delegace na konferenci o evropské bezpečnosti a spolupráci v Helsinkách a vyslovil souhlas s informací o výsledcích rozšířené Rady Meziparlamentní unie v Ženevě.

- Branný a bezpečnostní výbor na společné schůzi s branným a bezpečnostním výborem Sněmovny národů projednal informaci o přípravě celostátního sjezdu Svazarmu a úkolech, které budou na sjezdu vytyčeny pro další činnost v souvislosti s realizací zákona o branné výchově. Výbor ocenil úsilí vynaložené k politické a organizační konzolidaci Svazarmu a konstatoval, že dosažený stupeň konzolidace dává předpoklady k prosazování branné politiky strany v širokých masách obyvatelstva. Dále výbor vyslovil souhlas s informací o současném stavu jednání o evropské bezpečnosti a s informací o činnosti Vojenských staveb a jejich podílu na výstavbě pražského metra.

- Výbor pro plán a rozpočet společně s výborem pro plán a rozpočet Sněmovny národů projednal informaci o vyhodnocení poznatků z ročních rozborů státních hospodářských organizací a organizací zahraničního obchodu za rok 1972. Výbor vyslovil souhlas s opatřeními, kterými se mají postupně odstraňovat některé nedostatky, které se vyskytují v rozborové činnosti v hospodářské sféře a dořešit některé problémy se zaměřením splnění a překročení plánovaných úkolů v roce 1973 a získané poznatky využít k mobilizaci rezerv při sestavení plánů na rok 1974. Výbor vzal se souhlasem na vědomí informaci ministra pověřeného vedením Federálního cenového úřadu o stavu a průběhu prací na komplexní přestavbě velkoobchodních cen a informace náměstka předsedy Státní plánovací komise o stavu státního programu ekonomického výzkumu a jeho vazeb na politicko-hospodářské cíle 5. pětiletého plánu.

- Výbor pro průmysl, dopravu a obchod na společné schůzi s výborem pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny národů se zabýval zabezpečením výroby strojírenského spotřebního zboží. Doporučil zajistit plánovitou inovaci strojírenského spotřebního zboží tak, aby se výrazně zvýšil podíl obnovovaného moderního sortimentu, dále aby se splnil plánovaný objem dodávek pro tržní fondy v roce 1973 a pro další léta 5. pětiletky a konečně doporučil účinněji využívat investičních prostředků, mezinárodní spolupráce zemí RVHP v oblasti výzkumu, vývoje a ve výrobě zboží.

- Výbor pro zemědělství a výživu společně s výborem pro zemědělství a výživu Sněmovny národů projednal zprávu o stavu realizace koncepce investiční výstavby a kontrolní zprávu o stavu realizace koncepce rozvoje chovu hovězího dobytka. V přijatých stanoviscích stanovil konkrétní doporučení příslušným resortům i úkoly poslancům na úseku jejich masově politické činnosti.

- Kulturní výbor společně s kulturním výborem Sněmovny národů projednal závěry červencového pléna ÚV KSČ k socialistické výchově mladé generace a informaci o výsledcích školního roku 1972/1973 a úkoly na rok 1973/1974. Výbor jednoznačně vyslovil plnou podporu politice Komunistické strany Československa na úseku socialistické výchovy mladé generace, zdůraznil zvýšené nároky při plnění úkolů komplexní socialistické výchovy mladé generace, ocenil práci stranických orgánů a ostatních ústředních školských orgánů a organizací a vymezil okruh problematiky výchovy mládeže, na niž by poslanci měli zaměřit pozornost při své masově politické činnosti. Výbor projednal zprávu o plnění volebního programu Národní fronty za rok 1972 a uložil svým členům věnovat mimořádnou pozornost politicko-výchovné a kulturní práci národních výborů a organizací Národní fronty při formování socialistického vědomí mládeže a při praktickém uskutečňování závěrů XIV. sjezdu KSČ.

- Výbor pro sociální politiku na společné schůzi s výborem pro sociální politiku Sněmovny národů projednal kontrolní zprávu o způsobu zabezpečování usnesení vlády ČSSR č. 59/1972 o stavu na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Výbor doporučil posoudit opatření zaměřená ke zlepšení práce státního odborného dozoru a posoudil, jak jsou odstraňovány nedostatky, vyplývající z nedodržování právních předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, z kontroly pracovních podmínek žen a mladistvých se zaměřením na činnost resortů, které vykazují nejvyšší procento pracovní neschopnosti z důvodů pracovních úrazů. Současně uložil poslancům výboru trvale uplatňovat důsledky zjištěné při rozborech základních zdrojů a příčin úrazovosti a dbát na výchovné působení a zlepšení pracovní i nepracovní protiúrazové prevence.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, jsou k přednesené informaci o činnosti orgánů Sněmovny lidu dotazy nebo připomínky? /Nebyly./ Není tomu tak.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu se usneslo podle § 64 odst. 1 písm. a/ zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění svolat samostatnou schůzi Sněmovny lidu a navrhlo tento pořad:

1. Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 76 pro volby do Sněmovny lidu

2. Slib nově zvoleného poslance

3. Volba volební komise

4. Volba člena předsednictva Federálního shromáždění

5. - Zpráva ministra Československé socialistické republiky pro technický a investiční rozvoj o zaměření vědeckotechnického rozvoje v Československé socialistické republice /tisk 13/SL/

- Zpráva předsedy Československé akademie věd k otázkám základního výzkumu v Československé socialistické republice /tisk 14/SL/

Soudružky a soudruzi, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu pořadu? /Nikdo./ Nikdo.

Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na pořad schůze Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Návrh pořadu dnešní schůze Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, který je


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP