Čtvrtek 1. března 1973

Středa 21. března 1973

Přítomno 190 poslanců

/Schůze zahájena v 18.39 hod./

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji druhou schůzi Sněmovny lidu.

Toho času je přítomno v zasedací síni 176 poslanců Sněmovny lidu, takže podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o čs. federaci je Sněmovna lidu schopná se usnášet.

Na dnešní schůzi se omluvili tito poslanci: Jandová, Kolářová, Kuželová, Löbl, Moravčíková, Prchal, Štrougal, Švestka.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dříve než přistoupíme k vlastnímu jednání, dovolte mi, abych vzpomenul tragické smrti poslanců Sněmovny lidu Federálního shromáždění, soudruha Radko Kasky a soudruha Michala Kudzeje. Oba soudruzi poslanci zahynuli při leteckém neštěstí dne 28. února 1973.

Soudruh Kaska patřil mezi nadějné, všestranně vzdělané a zkušené stranické a státní funkcionáře. V dobách pro naši společnost nejtěžších, kdy bylo ohroženo budování socialismu v naší společnosti, prokázal soudruh Kaska neochvějnou věrnost principům marxismu-leninismu a zůstal vždy věrný přátelství se Sovětským svazem. Pro svoji čestnost, důslednost a obětavost a pro svůj vřelý vztah k lidem byl v naší společnosti oblíben.

Soudruh Kudzej zasvětil celý svůj život boji dělnické třídy a Komunistické strany Československa. Stál vždy v první linii, kde byla fronta za socialismus nejtěžší. Bojoval v partyzánském hnutí v řadách sovětské i československé armády.

Soudruh Kudzej byl upřímným přítelem Sovětského svazu, důsledným internacionalistou, vlastencem, a to i v krizových letech 1968 a 1969. Jako zkušený a vzdělaný politický pracovník byl povolán do nejvyšších orgánů Komunistické strany Československa a našeho socialistického státu.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky ztrácí v poslancích Kaskovi a Kudzejovi důstojné a aktivní zástupce našeho lidu.

Prosím, abychom povstáním uctili jejich památku. /Shromáždění povstává./ Děkuji. /Shromáždění usedá./

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, oznamuji vám, že president Československé socialistické republiky dopisem ze dne 5. března 1973 svolal podle článku 61 ústavního zákona o čs. federaci dnem 7. března 1973 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k jarnímu zasedání.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu se usneslo podle § 64 odst. 1 písm. a/ zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění ČSSR svolat samostatnou schůzi Sněmovny lidu s tímto návrhem pořadu:

1. ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 156 pro volby do Sněmovny lidu

2. slib nově zvoleného poslance

3. volba volební komise

4. volba člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR

5. zpráva předsedy Federálního shromáždění ČSSR

- o zákonném opatření předsednictva Federálního shromáždění o Řádu Vítězného února /tisk 24/

- o opatření předsednictva Federálního shromáždění o propůjčení Řádu Vítězného února presidentu republiky armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi /tisk 25/.

Písemné podklady k 5. bodu vám byly spolu s pozvánkou a návrhem pořadu zaslány.

Soudružky a soudruzi poslanci, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu pořadu? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na pořad schůze Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Nikdo.

Zdržel se hlasování? /Nikdo./ Nikdo. Děkuji.

Návrh pořadu dnešní schůze Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby nově zvoleného poslance Sněmovny lidu ve volebním obvodu č. 156

Úmrtím poslance Ľudovíta Hanúska se uprázdnilo místo ve volebním obvodu č. 156 v Západoslovenském kraji pro volby do Sněmovny lidu. Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volby, které se konaly dne 16. prosince 1972.

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu poslance Lörincze, aby v souladu s článkem 47 ústavního zákona o československé federaci přednesl zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu k tomuto bodu.

Poslanec J. Lörincz: Vážený súdruh generálny tajomník, vážená Snemovňa ľudu, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, úmrtím poslanca Ľudovíta Hanúska sa uvolnil vo volebnom obvode č. 156 v Západoslovenskom kraji poslanecký mandát. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo dopĺňacie voľby v tomto volebnom obvode na deň 16. decembra 1972. Ústredná volebná komisia Národného frontu ČSSR poslala Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu potrebné volebné spisy o výsledku dopĺňacej voľby.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 7 8 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždení a ČSSR v znení zákona č. 20/1971 Zb., či kandidát Národného frontu bol platnou voľbou zvolený podľa zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia. Súčasne Mandátový a imunitný výbor Snemovne ľudu ma poveril ako predsedu mandátového a imunitného výboru podaním správy o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 156 bolo vo volebných zoznamoch zapísaných 43 140 voličov. Odovzdaných bolo 42 990 hlasovacích lístkov, z toho platných hlasovacích lístkov bolo 42 988. Za kandidáta ing. Jána Bandžáka hlasovalo 42 983 voličov. Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou platných hlasov, ing. Ján Bandžák bol zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia ČSSR. Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o čs. federácii platnosť voľby poslanca ing. Jána Bandžáka.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Lörinczovi za podanou zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, ptám se, zda jsou k přednesené zprávě dotazy nebo připomínky. /Nikdo se nehlásil./ Nejsou. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. V této chvíli jsou v zasedací síni Sněmovny lidu přítomni 184 poslanci Sněmovny lidu a Sněmovna lidu je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí se zprávou mandátového a imunitního výboru, ať zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo. Děkuji.

Konstatuji, že tím Sněmovna lidu ověřila podle článku 47 ústavního zákona o čs. federaci jednomyslně platnost volby poslance ing. Jána Bandžáka ve volebním obvodu č. 156 pro volby do Sněmovny lidu.

Nyní přistoupíme ke druhému bodu pořadu, kterým je

II

Slib nově zvoleného poslance Sněmovny lidu ing. Jána Bandžáka

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o čs. federaci složí poslanec ing. Ján Bandžák slib do rukou předsedy Sněmovny lidu.

Prosím poslance ing. Bandžáka, aby předstoupil před předsednickou tribunu. Slib bude proveden tak, že po přečtení textu ústavním zákonem předepsaného slibu předstoupí poslanec k předsedovi Sněmovny lidu a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím místopředsedu Sněmovny lidu ing. Františka Exnera, aby přečetl text slibu. /Přítomní povstávají./

Místopředseda SL ing. F. Exner /čte slib/: Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život.

/Nově zvolený poslanec ing. Bandžák předstupuje před předsednickou tribunu a skládá slib slovem "Sľubujem" a podáním ruky předsedovi Sněmovny lidu V. Davidovi. Shromáždění usedá./

Předseda SL V. David: Nyní, vážené soudružky a soudruzi, projednáme třetí bod pořadu, kterým je

III

Volba volební komise

K provedení volby člena předsednictva Federálního shromáždění je třeba zvolit šestičlennou volební komisi. Předsednictvo Sněmovny lidu doporučuje zvolit volební komisi v tomto složení: poslanci Anna Blisková, Josef Černý, Josef Kryll, Augustin Kvasnica, Rudolf Rejhon a Jozef Škula, prom. práv.

Má někdo dotaz, případně pozměňovací návrh ke složení volební komise? /Nemá./ Žádné návrhy na změny ve složení volební komise nejsou.

Navrhuji, aby volební komise byla zvolena aklamací. Má někdo připomínku ke způsobu provedení volby? /Nikdo se nehlásil./ Nemá. Dávám tedy hlasovat.

Kdo je pro, aby navržení poslanci a poslankyně byli členy volební komise, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./ Děkuji.

Kdo je proti? /Nikdo./ Nikdo.

Konstatuji, že navržení členové volební komise byli jednomyslně zvoleni.

Navrhuji, aby tato volební komise pracovala i při volbě presidenta republiky. Máte k tomu připomínky nebo jiný návrh? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s uvedeným návrhem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo se nehlásil./ Není.

Zdržel se hlasování? /Nikdo se nehlásil./ Nikdo. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna lidu souhlasí s tím, aby zvolená volební komise pracovala i při sčítání hlasů ve společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 22. března při volbě presidenta republiky.

Nyní, soudružky a soudruzi poslanci, projednáme čtvrtý bod pořadu, kterým je

IV

Volba člena předsednictva Federálního shromáždění ČSSR

Podle § 22 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění se volba člena předsednictva Federálního shromáždění provádí tajným hlasováním.

K provedení tajných voleb jsme zvolili šestičlennou volební komisi. K provedení volby vám bude rozdána obálka s hlasovacím lístkem. Vpravo v přilehlé místnosti jsou umístěny plenty pro případnou úpravu hlasovacích lístků.

Prosím, aby volební komise určila předsedu a připravila se k plnění svých úkolů.

Soudružky a soudruzi poslanci, přistoupíme k volbě člena předsednictva Federálního shromáždění. Návrh na člena předsednictva Federálního shromáždění spolu s odůvodněním přednese člen předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, poslanec akad. Bohumil Kvasil. Prosím, aby se ujal slova.

Člen předsednictva ÚV NF ČSSR akad. B. Kvasil: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte, abych vás seznámil s návrhem na volbu člena předsednictva Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Úmrtím bývalého poslance Sněmovny lidu Federálního shromáždění a místopředsedy Federálního shromáždění Ľudovíta Hanúska se uvolnilo místo člena předsednictva Federálního shromáždění. Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky navrhuje, aby za člena předsednictva Federálního shromáždění byl zvolen poslanec Sněmovny lidu ing. Ján Bandžák.

Poslanec Bandžák pochází z dělnické rodiny. Po absolvování obchodní akademie se stal učitelem na odborné učňovské škole a při zaměstnání vystudoval vysokou školu obchodní. Později pracoval jako vedoucí pracovník ve vinařských závodech a v dalších závodech a institucích. Je členem Strany slobody od roku 1946, kde zastával řadu vedoucích funkcí. V současné době je ústředním tajemníkem Strany slobody. Je rovněž dlouholetým poslancem Národního výboru hl. m. Slovenska, Bratislavy. Ve svěřených funkcích se plně osvědčuje a dosahuje svým iniciativním a svědomitým přístupem dobrých výsledků v práci.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Kvasilovi za přednesené odůvodnění.

Soudružky a soudruzi poslanci, prosím, zda máte k předloženému návrhu dotazy nebo další návrhy. /Nebyly./ Ne.

Můžeme tedy přistoupit k volbě, která bude provedena tajným hlasováním. V této chvíli je v sále přítomno 190 poslanců. Prosím volební komisi, aby zajistila vydání hlasovacích lístků a aby se ujala svých úkolů. Prosím poslance Sněmovny lidu o provedení volby.

/Probíhá tajná volba./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP