Středa 26. listopadu 1969

Předseda ústředního výboru Národní fronty ČSR Josef Korčák: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, uvolněním soudruha dr. Čestmíra Císaře z funkce předsedy České národní rady připadá dnešnímu zasedání úkol zvolit nového předsedu.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR a skupina poslanců ČNR mne pověřily, abych vám předložila odůvodnil návrh, aby do této politicky významné funkce byl zvolen soudruh Evžen Erban, dosavadní předseda ústředního výboru Národní fronty ČSSR.

Osobnost soudruha Evžena Erbana i jeho politická činnost jsou vám, soudružky a soudruzi poslanci, dobře známy. Přesto mi dovolte, abych alespoň stručně zdůraznil některé údaje o jeho životě a o politické činnosti.

Soudruhovi Erbanovi je 57 let. Již v době svých vysokoškolských studii vstoupil do politického dění a byl aktivně činný v odborovém hnutí. V roce 1945 byl zvolen do funkce generálního tajemníka ÚRO a za poslance Národního shromáždění.

V letech 1946 - 1949 byl členem předsednictva Národní fronty a členem předsednictva ústředního výboru Svazu československo-sovětského přátelství. Politicky patřil k předním činitelům sociálně demokratické levice a zasloužil se o politickou jednotu našeho dělnického hnutí.

Po sloučení Čs. sociálně demokratické strany s Komunistickou stranou Československa v roce 1948 se stal členem jejího ústředního výboru a předsednictva. Byl ministrem práce a sociální péče, později předsedou Státního úřadu sociálního zabezpečení a předsedou Státních hmotných rezerv.

V loňském roce byl zvolen poslancem České národní rady a Sněmovny národů Federálního shromáždění. V lednu letošního roku byl zvolen do předsednictva Federálního shromáždění. Od srpna loňského roku je členem předsednictva ÚV KSČ.

Bohatá zkušenost z politické a veřejné činnosti a jeho angažovanost dávají předpoklady pro úspěšný výkon funkce předsedy České národní rady. Z pověření předsednictva Národní fronty ČSR a skupiny poslanců ČNR chci vyslovit přesvědčení, že soudruh Erban bude zvolen do funkce předsedy České národní rady a že se mu v jeho náročné a odpovědné práci dostane od poslanců plné podpory a pomoci. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jedlička: Děkuji soudruhu Josefu Korčákovi za přednesené odůvodnění. Má někdo k předloženému návrhu nějaké připomínky? /Nebyly./ Není tomu tak.

Můžeme proto přistoupit k hlasování. Hlasovat budeme tím způsobem, že se poslanci České národní rady odeberou do vedlejší místnosti, kde jim bude vydána kandidátní listina a kde vykonají volební akt. Prosím poslance, aby se po vykonání volebního aktu vrátili opět na svá místa v zasedací síni.

/Probíhá volba předsedy./

Místopředseda ČNR Jedlička /po přerušení jednání/: Soudružky a soudruzi poslanci, chci vám sdělit, že volební akt je ukončen. Rovněž ověřovatelé skončili svou práci. Prosím poslance prof. dr. Chytila, aby sdělil výsledek volby předsedy České národní rady.

Posl. prof. dr. Chytil: Dovoluji si sdělit výsledek volby předsedy České národní rady podle § 10 písm. f/a § 36 odst. 1 ústavního zákona ČNR č. 1/1969 Sb., o jednacím řádu České národní rady, konané dne 26. listopadu 1969.

Podle prezenční listiny bylo na schůzi České národní rady v době volby přítomno 176 poslanců, což je nadpoloviční většina všech jejích poslanců, takže Česká národní rada byla schopna se usnášet ve smyslu § 32 odst. 1 zákona ČNR č. 1/1969 Sb.

Poslancům byly odevzdány celkem 173 hlasovací lístky. Odevzdali 172 hlasovací lístky. Z toho 172 platné, neplatný nebyl žádný. Hlasování se. zdrželi 4 poslanci.

Podle § 35 odst. 1 zákona ČNR č. 1/1969 Sb. je pro zvolení kandidáta zapotřebí prosté většiny hlasů, tj. 89 hlasů.

Podepsaní ověřovatelé České národní rady sečetli odevzdané hlasy s tímto výsledkem: Pro kandidáta, poslance ČNR Evžena Erbana, byly odevzdány 172 hlasy, proti hlasy nebyly. Kandidát poslanec Evžen Erban obdržel prostou nadpoloviční většinu hlasů poslanců přítomných při volbě a byl tedy ve smyslu § 35 odst. 1 zákona ČNR č. 1/1969 Sb., o jednacím řádu České národní rady, zvolen za předsedu České národní rady. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jedlička: Děkuji poslanci Chytilovi za podanou zprávu.

Dovolte mi, abych jménem poslanců České národní rady ze srdce a upřímně blahopřál nově zvolenému předsedovi České národní rady soudruhu Evženu Erbanovi k jeho zvolení do této odpovědné a významné funkce.

Současně ho prosím, aby se ujal dalšího řízení schůze České národní rady.

Předseda ČNR Erban: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, předstupuji před vás s hlubokým pocitem odpovědnosti, k níž mne zavazuje projev vaší důvěry, vyjádřený mou volbou za předsedu České národní rady. Tato volba mi ukládá, abych spolu s vámi, komunisty i nekomunisty, pracoval důsledně v linii vedoucí síly československé společnosti - KSČ, pro blaho našeho národa, jeho šťastný a trvale mírový život v úzkém státním svazku s bratrským slovenským národe, v zájmu našeho společného čs. státu jako pevné součásti socialistického společenství v čele se Sovětským svazem.

Vedoucí úloha komunistické strany je dějinná skutečnost této země a základní princip uspořádání naší socialistické společnosti. Je to v souladu s nejhlubším zájmem našich národů, všeho pracujícího lidu při organizovaném úsilí rozvíjet dále kladné hodnoty socialismu ve všech oblastech společenského života a zabezpečit poprvé v našich národních dějinách natrvalo existenci československého státu ve spojenectví s těmi silami, které mají s námi stejné zájmy a stejné cíle.

Jak víte, soudružky a soudruzi poslanci, na květnovém plénu vytyčil ÚV KSČ v realizační směrnici několik základních úkolů, které jsou závazné i pro nás. Jejich splněním máme dosáhnout nezbytného upevnění základů našeho socialistického řádu a konsolidace na všech úsecích společenského života, jakož i upevnění vnějších vztahů naší země, tak jak se vytvořily již v průběhu boje proti německému imperialismu a fašismu, a jak k nim položila základy celou svou politikou Komunistická strana Československa v souladu se životními zájmy lidu této země.

Jeden z těchto úkolů - upevnění socialistické moci - se bezprostředně dotýká také našeho orgánu. Dosavadní vývoj České národní rady nese pochopitelně všechny známky nedávného politického vývoje v celé jeho rozpornosti. Tento orgán jako vrcholný organizačně státní projev české státnosti v rámci čs. federace přispěl čestným dílem k jejímu vzniku, k první její vývojové etapě. Považuji proto za svoji povinnost v okamžiku, kdy mi svěřujete funkci předsedy, poděkovat všem, kteří se zasloužili na kterémkoliv místě o zdárné působení České národní rady ve složitých podmínkách jejího vzniku a prvního období jejího života. Poslanci soudruhu Císařovi přeji mnoho úspěchů v jeho budoucím působišti a štěstí v osobním životě.

Současně je třeba, jak se o tom též zmínil dosavadní předseda České národní rady soudruh Císař, vidět řadu vážných nedostatků a negativních tendencí, jež se v tomto orgánu projevovaly až do poslední doby.

Zkušenosti minulého politického vývoje, politika současného vedení strany a zájmy dalšího socialistického rozvoje staví nás před úkol objektivně a důsledně analyzovat celý dosavadní vývoj a činnost České národní rady, navázat na vše pozitivní, co tu bylo vytvořeno a zlepšit dále její práci z politického i odborného hlediska.

Tento náš úkol bude nyní usnadněn odchodem některých poslanců, kteří nechtěli nebo nedovedli poskytnout v obtížné situaci cílevědomou, aktivní podporu politice strany a Národní fronty. Současně okolnost, že velká většina poslanců zůstává na svém místě, je zárukou kontinuity ve všem pozitivním, co se podařilo v první fázi vývoje České národní rady přes složité podmínky vytvořit.

Jestliže tento vrcholný český státní orgán má být pevnou součástí našeho socialistického zřízení a oporou v plnění úkolů, které před námi vytyčuje Komunistická strana Československa, pak musíme nejenom chtít, ale i umět uvádět v život v rámci své působnosti postuláty, vytyčené v programu strany a Národní fronty. K tomu je především třeba respektovat politické zásady, vyplývající z jednotných zájmů socialistické společnosti a struktury jejich orgánů.

Bude tedy v zájmu naší práce, abychom jako zastupitelský orgán dbali o žádoucí vztahy spolupráce k Národní frontě, tak jak tomu je dán výraz také ve složení tohoto orgánu.

Vycházejíce ze základních principů strany a pozitivních úkolů její polednové politiky, budeme v bratrském svazku českého a slovenského národa, v jeho dalším upevňování spatřovat jeden ze základních životních zájmů své socialistické země.

Proto dáme plnou podporu rozvíjení takových vztahů mezi oběma národními republikami a společnými federativními orgány, které při plném respektování zájmů našich národů a národností ve společné republice nebudou překážkou jednotného řízení a jednotného zabezpečování úkolů tam, kde to vyžadují společné zájmy a hledisko efektivnosti. V tomto duchu přispějme aktivně k hodnocení dosavadních zkušeností, získaných s naším federativním uspořádáním.

Vláda České socialistické republiky, jejíž prohlášení dnes vyslechneme, může jistě nyní počítat s nejplnější podporou České národní rady při uskutečňování svého programu, vyplývajícího z politické linie KSČ a usnesení jejího ústředního výboru. Budeme vládě nápomocni iniciativou a svou podporu budeme poskytovat v ohledu legislativním i kontrolním tak, aby se mezi oběma orgány vytvářely a prohlubovaly opravdu dělné a soudružské vztahy.

Naše prospěšnost a užitečnost ve složitých podmínkách současného vývoje naší socialistické společnosti bude dána především důsledným respektováním a prováděním základní politické linie KSČ.

Komunistická strana v čele Národní fronty a celé naší společnosti stojí před závažnými, složitými úkoly, které se nahromadily v celém uplynulém vývoji. První etapa socialistické výstavby u nás se vyznačovala nejen rozhodujícími úspěchy, ale přirozeně také chybami a omyly. Zvláště po složitém, nadějném i nebezpečném období vývoje uplynulých dvou let je třeba na všech úsecích společenského života jasně a promyšleně vytyčit naši další národní politiku, tzn. politiku plně odpovídající současným i perspektivním zájmům našich národů, politiku, která je jimi pochopena a přijata.

Strana v podubnovém období se za podpory všech pokrokových sil země propracovává k tomuto základnímu předpokladu úspěchu. V tom také my, poslanci České národní rady, musíme spatřovat svůj nejbližší a nejdůležitější úkol. Je proto naší povinností být v nejužším styku s občany, vyvodit poučení z minulých chyb a deformací a uspíšit definitivní porážku pravicových a protisocialistických sil trpělivým přesvědčováním a vysvětlováním současného smyslu a cílů politiky strany a Národní fronty.

Čeká nás vysoce náročná práce, která v různých pracovních orgánech České národní rady vyžaduje zvládnutí často složité problematiky, iniciativu a odbornost.

Zvláště vzhledem k vážným obtížím, které doprovázely činnost České národní rady a měly politické příčiny, musí nám však být jasné, že nelze dosáhnout jednoty a úspěchů ve tvůrčí práci, dokud není dosaženo jednoty politické. Proto jistě tato schůze České národní rady se projeví pozitivně v dalším rozvoji její aktivity.

Soudružky a soudruzi, po celé generace byl náš národ utlačován, zápasil o svá základní práva. Bez nároku na vlastní národní život a stát vyznačoval se vyspělým smyslem pro lidský pokrok a solidaritu, udržel si vysokou kulturu a vytvořil vyspělou ekonomiku.

Náš národ si po porážce fašismu našel definitivně své místo, spojil své osudy se socialismem, jeho světovým posláním a revoluční silou. Naše odpověď na všechna minulá utrpení, draze placené zkušenosti a dřívější i nedávné pokusy zvrátit náš socialistický vývoj, je jasná: je to socialistické vlastenectví a internacionalismus, které nám dávají optimismus a sílu, dávají nám perspektivu bezpečnosti, míru a lidského pokroku. Buržoazní nacionalismus se svým tradičním antikomunismem a antisovětismem se znovu a znovu pokouší uvnitř i zvenčí nás dezorientovat a svést nás z cesty, kterou jsme navždy nastoupili před čtvrtstoletím po porážce německého imperialismu. A právě v tomto vrcholném zastupitelském orgánu našeho národa je třeba jasně na všechny strany prohlásit: Nikdy nezradíme spojenectví a přátelství se Sovětským svazem, protože nezradíme životní zájmy svého národa, své země.

Jsme hrdi přes různé nedostatky na všechny velké úspěchy socialistické éry našich národních dějin. Přitom oceňujeme všechny skutečné lidské hodnoty, materiální i duchovní, celého minulého dějinného vývoje, chceme je poznávat, ctít a dále je rozvíjet v podmínkách socialismu.

Soudružky a soudruzi poslanci, přes složitost současné situace a náročné úkoly v oblasti politické, ekonomické i kulturní, věříme pevně, že postupně překonáme všechny obtíže. Tato naše jistota se opírá o důvěru ve vysokou úroveň, o dějinné, draze zaplacené zkušenosti, o hluboký vlastenecký cit ohromné většiny československého lidu, který zbaven vlivu třídně cizí, nepřátelské ideologie, dá jistě průchod svému vlastenectví velkou tvůrčí prací a politickou aktivitou, zaměřenou pod vedením strany a v pevné jednotě s našimi spojenci na další nerušený rozvoj socialismu v naší milované zemi.

Děkuji vám za projevenou důvěru a těším se na spolupráci s vámi.

Přistoupíme k další části našeho jednání, a to k doplňovací volbě místopředsedů; předsedů výborů, ověřovatele a ostatních členů předsednictva. Písemný návrh na tuto doplňovací volbu podala skupina poslanců České národní rady a návrh vám byl rozdán. Jiný písemný návrh podán nebyl.

Prosím prvního z navrhovatelů, poslance ing. Buriana, aby předložený návrh odůvodnil.

Posl. ing. Burian: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, byl jsem pověřen skupinou poslanců, abych zde odůvodnil návrh na doplňovací volbu místopředsedů, předsedů výborů, ověřovatele předsednictva a ostatních členů předsednictva České národní rady. Jednací řád ČNR stanoví, že předsednictvo ČNR má nejvýše 25 členů. Letos v lednu bylo zvoleno 21 členů předsednictva, které se skládalo z předsedy, 4 místopředsedů, předsedů výborů a dalších členů. V průběhu letošního podzimu došlo v tomto předsednictvu ke značným změnám v důsledku řady rezignací, takže předsednictvo v poslední době mělo již pouze 12 členů.

Ve zprávě předsedy o činnosti předsednictva, která vám byla rovněž rozdána, jsou tito členové předsednictva, kteří na funkci v předsednictvu již před časem rezignovali, uvedeni. Posledními rezignacemi, které dnes byly oznámeny, se tento počet snížil na šest členů. Je tedy třeba předsednictvo doplnit, aby opět bylo schopno plnit svou ústavní funkci. Současně se doporučuje, aby napříště již nebyli voleni čtyři místopředsedové, nýbrž pouze tři, z nichž dva budou též předsedy výborů.

Jmenovitý návrh na toto doplnění předsednictva byl písemně vypracován, byl vám předložen a byl také předmětem jednání včerejších schůzí poslaneckých klubů. Jste s ním tedy seznámeni a myslím, že není třeba zvláště odůvodňovat jednotlivé kandidáty na členství v předsednictvu a funkci v něm.

Skupině poslanců, která předkládá návrh na doplňovací volbu místopředsedů, předsedů výborů, ověřovatelů předsednictva a ostatních členů předsednictva České národní rady v tom složení, jak je písemně předloženo, nedošla žádná připomínka, proto doporučuji, aby předložený návrh byl schválen.

Předseda E. Erban: Děkuji poslanci ing. Burianovi. Přeje si někdo k předloženému návrhu slovo, má někdo poznámky nebo připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k hlasování. Doporučuji, abychom hlasovali tím způsobem, že o navržených místopředsedech budeme hlasovat zdvižením ruky o každém zvlášť, o předsedech výborů, ověřovateli a ostatních členech předsednictva najednou podle předloženého návrhu.

Souhlasíte, soudružky a soudruzi, s tímto postupem hlasování? Není jiného návrhu nebo námitek? /Nebyly./ Námitky nejsou. Přistoupíme proto k hlasování.

Kdo souhlasí, aby podle předloženého písemného návrhu byl poslanec dr. Vladimír Ambruz zvolen místopředsedou České národní rady, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím byl poslanec dr. Ambruz zvolen místopředsedou České národní rady.

Kdo souhlasí s tím, aby podle předloženého písemného návrhu byl poslanec František Toman zvolen místopředsedou České národní rady a předsedou výboru pro právní ochranu občanů, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím byl poslanec František Toman zvolen místopředsedou České národní rady a předsedou výboru pro právní ochranu občanů.

Prosím oba zvolené místopředsedy, dr. Ambruze a s. Tomana, aby zaujali svá místa v předsednictvu. /Potlesk./

Můžeme nyní přistoupit k hlasování o navržených předsedech výborů, ověřovateli a dalších členech předsednictva. Budeme hlasovat podle předloženého písemného návrhu.

Kdo souhlasí s tím, aby poslanci uvedení v předloženém písemném návrhu byli zvoleni do předsednictva České národní rady a zastávali funkce, které jsou v návrhu uvedeny, totiž

posl. dr. Jiří Hájek - předseda výboru kulturního a školského a člen předsednictva ČNR

posl. prof. dr. Václav Vaněček - předseda výboru ústavně právního a člen předsednictva ČNR

posl. Bohuslav Toman - předseda průmyslového výboru a člen předsednictva ČNR

posl. ing. Miloslav Benc - předseda výboru pro zemědělství a výživu a člen předsednictva ČNR

posl. Heda Kolaříková - předsedkyně výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace a členka předsednictva ČNR

posl. Zdeněk Gavenda - předseda mandátového a imunitního výboru a člen předsednictva ČNR

posl. ing. Jiří Kabelka - ověřovatel předsednictva ČNR

posl. Eliška Kaplanová - členka předsednictva ČNR

posl. prof. dr. Bohumír Rosický - člen předsednictva ČNR

posl. Antonín Himl - člen předsednictva ČNR

posl. ing. Jaroslav Horák - člen předsednictva ČNR

posl. ing. František Exner - člen předsednictva ČNR

posl. František Židlický - člen předsednictva ČNR.

Kdo souhlasí, aby uvedení poslanci byli zvoleni do funkcí v předsednictvu České národní rady, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím bylo předsednictvo České národní rady doplněno.

Celé předsednictvo má tedy opět 21 členů, a to:

posl. Evžen Erban - předseda ČNR

posl. dr. Vladimír Ambruz - místopředseda ČNR

posl. Věroslav Jedlička - místopředseda ČNR a předseda zdravotního a sociálního výboru

posl. František Toman - místopředseda ČNR a předseda výboru pro právní ochranu občanů

posl. ing. Jiří Kabelka - ověřovatel předsednictva

posl. Zdeněk Gavenda - předseda mandátového a imunitního výboru

posl. prof. dr. Václav Vaněček - předseda ústavně právního výboru

posl. Václav Koutný - předseda výboru pro národní výbory a národnosti

posl. dr. Jiří Hájek - předseda kulturního a školského výboru

posl. prof. dr. Ladislav Veltruský - předseda výboru pro plán a rozpočet

posl. Bohuslav Toman - předseda průmyslového výboru

posl. ing. Miloslav Benc - předseda výboru pro zemědělství a výživu

posl. Heda Kolaříková - předsedkyně výboru pro obchod, dopravu, pošty a telekomunikace

posl. ing. František Exner - člen předsednictva

posl. Antonín Himl - člen předsednictva

posl. ing. Jaroslav Horák - člen předsednictva

posl. Eliška Kaplanová - členka předsednictva

posl. dr. Božena Pátková - členka předsednictva

posl. prof. dr. Bohumír Rosický - člen předsednictva

posl. Miroslav Suchopárek - člen předsednictva

posl. František Židlický - člen předsednictva


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP