Pátek 24. ledna 1969

Předseda ČNR dr. Císař: Děkuji zpravodajce dr. Pátkové za přednesenou zprávu. O slovo se hlásí soudružka poslankyně Hechtová.

Posl. prof. Hechtová: Soudružky a soudruzi, promiňte, že vás podruhé budu zdržovat; je nám to vzdálené, ale mnoho se dělat nedá. To je jasné. Trochu naděje mi svitlo, když zpravodajka dr. Pátková říkala, že Národní shromáždění uložilo vládě, aby uvažovala o možnosti zákonné úpravy, případně o změnách v čl. 5 ústavního zákona o československé federaci. Domnívám se, že bude-li se někdy uvažovat o změně, pak by takové určité východisko - promiňte mi tento výraz, ale nic jiného mě nenapadá - bylo rozlišovat pojem státní příslušnost a státní občanství. Pojmu státní příslušnost jsme užívali často. Státní příslušnost by mohla být československá nebo ČSSR a kromě toho by byli občané jedné z obou národních republik. Možná, že by to složitost našeho občanství zmírnilo. Zákon nemluví o národnosti. Myslím, že to je chyba. Přicházíme k tomu opožděně. Tato věc se mne týká osobně.

Narodila jsem se před 48 lety na území Slovenské socialistické republiky v Bratislavě, patřím tedy k desetitisícům těch, kteří se ve 20. a 30. letech narodili na Slovensku. Myslím, že řada z těchto Čechů, pokud jsem s nimi mluvila, je hluboce dotčena tímto zákonem, protože v § 2 odst. 2 tohoto zákona se přiznává státní občanství České socialistické republiky tomu, kdo se narodil v cizině, je na tom lépe např. ten, kdo se narodil ve Vídni nebo v Budapešti, ale nepřiznává se toto státní občanství tomu, kdo se narodil na území Slovenska. Když si připočtete k tomu, že na Slovensko byla posílána kategorie kantorů - učitelů a profesorů z trestu, zpravidla pro levé smýšlení, byli tito lidé několikrát postiženi. Především tím, jak se česká veřejnost k nim chovala, když tam byli posláni, podruhé v r. 1938, kdy se jim říkalo "My jsme na vás nečekali" a potřetí prohlášením a vztahem k jejich dětem, které musí podepsat prohlášení, aby se mohly stát občany České socialistické republiky a jde to až do třetího pokolení. Čeho jsem byla svědkem na národním výboru? Oba rodiče Češi se narodili na Slovensku a mají 17letou dceru, která se narodila v Praze. Je nezletilá a žádá o povolení sňatku, Náš národní výbor toto povolení nemohl dát a odkázal ji na Bratislavu 1, aby tam si tyto věci zařizovala.

O rodičích tam bohužel nic nevědí, natož o této dceři, která na Slovensku nikdy nebyla. To jsou nedostatky tohoto zákona a pokud dojde ke změně, mělo by se pamatovat na ty, kdož jsou Čechy a byli na území Slovenské socialistické republiky. /Potlesk./

Předseda dr. Císař: Slovo má poslanec prof. Malíř.

Posl. prof. Malíř: Soudružky a soudruzi, když už hovoříme o tomto zákonu, jak bylo řečeno soudružkou zpravodajkou tak, že hora má porodit myš a když máme schválit tento zákon, dávám v úvahu 4 náměty:

1. myslím, že by bylo správné § 15 nahradit celým zněním a neodvolávat se na § 7 zákona z r. 1949, protože tento paragraf není tak dlouhý a bylo by to tak lepší, protože lidé v této otázce, která je tak zásadní chtějí mít jasno.

2. Stanovisko ministra vnitra, které uvedla zpravodajka, že nebude použit § 15 proti osobám, které byly v zahraničí a jimž by mělo být odňato občanství, je třeba dobře veřejnosti sdělit a vysvětlit. Jinak nám hrozí nebezpečí, že když si lidé u nás nebo v zahraničí toto přečtou, budou konsternováni.

Dále myslím, že je třeba myslet na naše děti, které budou koncem ledna dostávat vysvědčení a řada ředitelů se mě ptala, jaká tam má být nahoře hlavička, zda České socialistické republiky, zda se to má přerazítkovávat. Není to maličkost, protože jde o velké množství naší mládeže a ministerstvo školství by mělo dát příslušný pokyn včas.

Konečně myslím, že tato věc asi v takové částečně opravené podobě by měla být dobře vysvětlena v masových prostředcích, neboť jinak naše Česká národní rada může být právě za tento zákon, který nakonec bude schvalovat jenom pod tlakem okolností, zbytečně kritizována.

Předseda dr. Císař: Hovoří poslanec akad. Wichterle.

Posl. akad. Wichterle: Jak již řekla dr. Pátková, mělo by se to zdůraznit. Dodám jen to, že když se to už tam nedá dát, mohl by snad být slib ministra vnitra dán do nějakých přechodných opatření tohoto zákona. Mohlo by to být v důvodové zprávě.

Předseda dr. Císař: Slovo má poslanec ing. Horák.

Posl. ing. Horák: Soudružky a soudruzi, v posledních dnech jsme hodně apelovali na naši veřejnost, aby všichni ve svém jednání jednali s rozumem. Proto bych apeloval na soudružku dr. Pátkovou a přimlouval bych se za to, protože tento návrh zákona nepovažuji za rozumný, abychom návrh zákona neschválili a dávám proto doporučení, abychom ho vrátili příslušným orgánům k přepracování, protože bychom byli kritizováni veřejností, že apelujeme na rozum našich občanů, ale že jsme v prvé řadě my nerozumní.

Předseda ČNR dr. Císař: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./ Prosím zpravodajku, aby zaujala stanovisko k předneseným diskusním příspěvkům.

Zpravodajka posl. dr. Pátková: Nemohu říci nic jiného než to, aby byl zákon přijat tak, jak je navržen a sice z toho důvodu, že je to nezbytnou nutností vzhledem k slovenskému zákonu o nabývání a pozbývání občanství. V tom jsme konformní - a konformní přijetí dvou zákonů, to je taková realita, perspektivní možnost, že bude potom přijat jeden zákon, jak si to všichni přejeme v tom komplexním novém uspořádání. Nevím, jak dlouho zákon bude platit, ale možná, že ani nezmeškají lhůtu do konce roku 1969 ti, kteří budou muset volit prohlášením a ani třeba volit prohlášením nebudou, jaká bude nová komplexní úprava.

Myslím, že bychom si přáli - jsou zde i poslanci Federálního shromáždění, aby ve Sněmovně národů usilovali o to, aby co nejrychleji byl tento zákon přijat na federální úrovni i za cenu nižší, ne tak vysokou, jak se o tom zmiňoval akad. Knapp, ale úpravou čl. 5 o československé federaci.

Mám za to, že bychom mohli do důvodové zprávy dát to, co ministr vnitra prostřednictvím svých zodpovědných zástupců, kteří byli v ústavně právním výboru, prohlásil. Nevím, jestli je přítomen /Hlasy: Není./ - pak jeho vyjádření v dané chvíli slyšet nemůžeme, ale myslím, že toto doplnění do důvodové zprávy můžeme dát.

Pokud jde o připomínku poslance Malíře, abychom ocitovali § 15 celý - myslím, že bude lepší, když se vysvětlí, popř. zpopularizuje v hromadných sdělovacích prostředcích i v novinách, že nebudou použita dosavadní převzatá právní ustanovení na osoby, které se zdržují nyní mimo území ČSSR, resp. obou národních republik.

Proto doporučuji, aby byl přijat návrh zákona ve znění, jak je uvedeno v tisku 8 a jak jej předkládá ústavně právní výbor.

Předseda ČNR dr. Císař: Děkuji zpravodajce. Prosím ještě poslance Horáka, zda trvá na svém návrhu po tomto vysvětlení. /Posl. Horák: Trvám./ Zpravodajka velmi jasně vysvětlila, že v tuto chvíli není jiné východisko, proč jsme vázáni jinými normami. Myslím, že naše dobrá snaha vyjde naprázdno.

Prosím sekretáře, aby mě poučil o způsobu hlasování, protože jde o vážnou věc.

Sekretář ČNR dr. Vácha: V § 34 je řečeno, že předsedající navrhne způsob hlasování, není-li určeno zákonem a hlasuje se nejprve o - /Hlasy: protinávrhu./

Předseda ČNR dr. Císař: Kdo souhlasí s návrhem poslance Horáka, aby tento zákon nebyl dnes schvalován, nechť zvedne ruku. /68 hlasů./ 68 hlasů je tedy pro odročení tohoto zákona.

Kdo je pro projednání a schválení tohoto zákona na dnešní schůzi, nechť zvedne ruku. Prosím zároveň ověřovatele o sčítání. /Děje se./ Konstatuji, že pro projednání na dnešní schůzi je 33 poslanců.

Kdo se zdržel hlasování? /28/

Výsledek je následující: Z celkového počtu přítomných poslanců je 68 pro odročení, pro projednání a schválení na dnešní schůzi bylo 33 poslanců a 28 se zdrželo hlasování. Prostou většinou bylo rozhodnuto, že návrh dnes odročujeme a vracíme ústavně právnímu výboru k dalšímu projednání.

Protože naše příští schůze bude po delší době, je možné, že jsme tímto rozhodnutím vyvolali dosti nepříjemnou situaci ve státním občanství. To musí posoudit příslušné odpovědné výbory. Jestliže se stalo něco, co poškodí naše obyvatelstvo, svoláme mimořádnou schůzi České národní rady, abychom to napravili.

Děkuji zpravodajce poslankyni dr. Pátkové a končím projednání tohoto bodu pořadu.

Posledním bodem pořadu dnešní schůze je

VI

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady

Zpráva vám byla rozdána na začátku schůze písemně, jak jsme se dohodli, že vždy budeme činit a jak to máme také v jednacím řádu. Ptám se, zda má někdo k této zprávě dotazy nebo připomínky? /Nikdo se nehlásil./

Protože zpráva neobsahuje nic, o čem by jednací řád předepisoval hlasování v plénu, bere ji Česká národní rada na vědomí.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych vám v závěru naší schůze poděkoval za vypětí sil v měsíci lednu, kdy bylo třeba v krátkých termínech zvládnout řadu úkolů. Nyní máme před sebou činnost pravidelnější, která nám umožní scházet se méně často a na vícedenní schůzi, jak to bylo i vaším přáním.

Dovolte, abych tím schůzi zakončil.

/Schůze skončila v 17.15 hodin./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP