Sobota 21. prosince 1968

7. schůze ČNR

21. 12. 1968

(Schůze zahájena ve 14.07 hod.)

Soudruh Dr. Císař - předseda: Zahajuji 7. schůzi ČNR. Všechny Vás vítám, zejména místopředsedu Národniho shromáždění s. Dohnala, jinak člena ČNR a také kandidáty na funkci členů ČNR, o jejichž volbě máme dnes rozhodnout. Na počátku schůze se přihlásil o slovo místopředseda NS s. Dohnal.

Mpř. NS s. Dohnal: Vážená Česká národní rado, z pověření předsednictva NS předávám na dnešním vašem zasedání předsednictvu ČNR historický dokument - Ústavní zákon o Československé federaci s přáním plných úspěchů, plného blaha, České socialistické republice. (Potlesk). (Odevzdává Ústavní zákon).

Předs. s. Dr. Císař: Dovolte, soudružky a soudruzi, abych poděkoval místopředsedovi s. Dohnalovi za tento výtisk Ústavního zákona, který budeme chránit skutečně jako historický dokument, jako svědka těch okamžiků, které jsme všichni prožili a o kterých víme, že měly veliký význam. Prosím, aby vyřídil předsednictvu NS naše poděkování.

Předsednictvo ČNR, které se včera sešlo, navrhuje, abychom projednali v dnešní schůzi tento pořad:

1. Návrh ÚV Národní fronty na doplňovací volbu členů ČNR podle čl. 116 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci;

2. Návrh organizační komise ČNR na zřízení nových komisí ČNR;

3. Návrh skupiny členů ČNR na volbu předsedů a členů komisí ČNR;

4. Návrh na doplňovací volbu předsednictva ČNR;

5. Informace státoprávní komise o návrhu jejích členů na vydání zákona ČNR o jednacím řádu ČNR;

6. Informace státoprávní a organizační komise o návrhu jejich členů na vydání zákona ČNR o českých výkonných orgánech;

7. Informace státoprávní komise o návrhu jejich členů na vydání zákona ČNR o vyhlašování zákonů a jiných právních předpisů České socialistické republiky.

To je návrh předsednictva ČNR na pořad dnešní schůze. Zjišťuji, že v této chvíli je přítomno 120 členů ČNR, takže jsme schopni se usnášet. Jsou nějaké námitky proti pořadu schůze? Nejsou.

Kdo tedy s navrženým pořadem schůze souhlasí? (Hlasuje se). Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo). Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo). Děkuji. Tím jsme schválili pořad schůze a přistoupíme k prvnímu bodu, kterým je návrh ÚV NF na doplňovací volbu členů ČNR. Návrh předloží předseda ÚV NF s. Evžen Erban. Prosím, aby se ujal slova.

S. Evžen Erban: Vážené soudružky a soudruzi, v ústavním zákonu o československé federaci bylo schváleno, že ČNR má mít celkem 200 členů. V hlavě 8. čl. 146 tohoto zákona se konstatuje, že ČNR rozšíří volbou počet svých dosavadních členů tak, aby z původních 150 členů vzrostl na 200 členný národní orgán, aby tak příslušné ustanovení zákona o čsl. federaci bylo uvedeno v život.

Vzhledem k tomu, že ústavní zákon o čs. federaci jak známo nabývá účinnosti od 1. ledna 1969, jeví se potřebné, abychom provedli doplněni počtu ČNR na dnešní schůzi. Dovolte proto, abych z pověřeni ÚV NF předložil konkrétní návrh na dalších 50 členů ČNR a stručně zdůvodnil stanovisko ÚV NF k tomuto návrhu.

ČNR za relativně krátkou dobu své existence vykonala nemálo pozitivní práce. Všichni se pamatujete, že samotný výběr jejich členů koncem června a začátkem července probíhal v krátkém časovém období a přes veškerou snahu se nepodařilo plně zajistit, aby ČNR jako celek svým složením reprezentovala zcela sociální strukturu naší společnosti a aby výběr kandidátů byl v souladu s budoucími volebními obvody. Pokud jde o sociální složení, největší slabinou byla neuspokujující účast reprezentantů dělnické třídy, neboť z dosavadního počtu 150 členů ČNR je pouze 11 dělníků.

Nepodařilo se také dostatečně zvýraznit zastoupení mladé generace a že dále pak pracovníků z některých mimořádně důležitých odvětví, jako např. z dopravy a spojů. ČNR v původním složení byla zvolena ještě před přijetím ústavního zákona o Čs. federaci a při úvahách o jejím složení se přirozeně nepřihlíželo také k té skutečnosti, že 75 členů ČNR bude muset být delegováno do Sněmovny národů.

Ke všem těmto skutečnostem i k oprávněné kritice z některých krajů a okresů přihlíželo předsednictvo ÚV NF při sestavování návrhu na doplnění ČNR, který je Vám předložen.

Celkový návrh byl připraven v úzké spolupráci s KV a OV NF které podaly konkrétní návrhy na 44 zvolitelných míst v ČNR a další náhradní kandidáty. Podařilo se zlepšit při výběru kandidátů jejich rozmístění v jednotlivých krajích, což bude mít nemalý význam pro styk ČNR jako celku s občany.

V jednání, která byla vedena s KV NF bylo zdůrazněno předsednictvem ÚV NF, aby se usilovalo o odstranění některých nedostatků v sociálním složení ČNR, zejména zvýšení účasti dělníků na její činnosti.

Je třeba konstatovat, že se tento politický záměr plně nezdařil. Přesto však se počet dělníků kandidovaných na členy ČNR zvýšil, neboť z 50 navržených kandidátů je jich 14 a 7 žen.

Je třeba též konstatovat, že v krátkém časovém termínu, který měly KV a OV NF pro zajištění výběru, byly dodrženy demokratické zásady tohoto výběru a kandidátky byly kolektivně v příslušných orgánech NF posouzeny a schváleny.

Mezi 50 nově navrhovanými kandidáty ČNR je 6 návrhů, které podává ÚV NF přímo z řad významných veřejných a politických pracovníků.

Po předložení kandidátní listiny Národní fronty České národní radě, kterou máte před sebou, došlo ještě k dalším jednáním, která vedla ke dvěma změnám v předloženém návrhu.

Místo s. Ladislava Adamce, vedoucího oddělení ÚV KSČ, navrhuje NF s. Dr Zbyňka Vokrouhlického, kandidáta věd. S. Vokrouhlický pracuje již delší dobu v mládežnických organizacích, byl předsedou Mezinárodního svazu studenstva a nyní je předsedou ÚV ČSM a předsedou rady Sdružení organizací dětí a mládeže ČSR.

Dále místo s. Ing Leopolda Léra, náměstka ministra financí, navrhuje NF s. Ing Josefa Tomana, kandidáta ekonomických věd. S. Toman je národohospodářským odborníkem, osvědčil se jako předseda Státní komise pro řízení a organizaci a nyní je ředitelem Výzkumného ústavu národohospodářského plánování.

Soudružky a soudruzi, prosím Vás, abyste si v tomto smyslu návrh, který máte před sebou upravili. Kandidátní listina, kterou před volbou dostanete, již s těmito dvěma změnami počítá.

Vážené soudružky a soudruzi, přes značné úsilí předsednictva ÚV NF aby výběr dalších kandidátů do ČNR byl proveden co nejzodpovědněji a aby se při něm přihlédlo ke všem návrhům a připomínkám, nebylo přirozeně možné všechna doporučení přijmout a požadavky uspokojit.

Předsednictvo Ústředního výboru národní fronty je však přesvědčeno, že návrh ve svém celku postihuje hlavní cíl, který byl pro doplnění České národní rady vytýčen a 200 členný kolektiv nejvyššího zákonodárného sboru České socialistické republiky jistě splní všechny náročné úkoly.

Dovolte mi ještě, abych se omluvil, že v charakteristice kandidátů jsou některé formulace ne zrovna nejvhodnější. V tomto smyslu jsme dostali spolu s předsedou ČNR také kritický dopis soudruha Gebauera, který je také mezi kandidáty. Zároveň mi dovolte, abych upřímně poděkoval předsedovi ČNR Dr. Císařovi, který byl s námi ve styku při přípravě kandidátky a naše přátelské vztahy s předsednictvem ČNR jsou jistě příslibem, že se nám podaří v dalším vývoji velmi úspěšné vyřešit jednu ze závažných otázek našeho politického systému, to je vztah tohoto zákonodárného orgánu v ČNR.

Dovolte, abych na závěr zdůraznil, že Národní fronta sleduje se zájmem práci ČNR a má skutečně úctu k demokratickému duchu, který se v aktivitě ČNR projevuje.

Jménem Národní fronty přeji našemu orgánu mnoho úspěchů v jeho další práci a doporučuji, vážení členové ČNR, abyste vyslovili souhlas s navrženou kandidátní listinou předloženou Národní frontou.

Předseda ČNR dr. Císař:

Děkuji předsedovi ÚV NF s. Erbanovi za jeho projev a prosím, má-li někdo z členů pléna k předloženému návrhu připomínku nebo dotaz.

Hlásí se Petr Rybář. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Rybář

Z pověření soudruhů Michala a Gebauera jsem povinen přečíst tento dopis: Dovolte, abych vás seznámil krátce se svým stanoviskem k doplňování České národní rady a ke své nominaci. Chápu, že současná politická situace znemožňuje prozatím uspořádáni voleb do zastupitelských orgánů, ale v žádném případě nemohu souhlasit s některými formami práce, které byly akceptovány při výběru kandidátů na funkci poslanců ČNR.

Charakteristiky navržených kandidátů byly zpracovány nedostatečným způsobem, skutečnosti v nich uvedené neodpovídají zcela pravdě jako v mém případě. Při navrhování budoucích poslanců na kandidáty ČNR byle možné registrovat apriorní nedůvěru vůči navrženým jako v případě SVS.

Doufám, že tento případ se nestane precendentním a aby se tak nestalo, chci po případném zvolení za poslance ČNR věnovat značnou pozornost práci ČNR, NF a budu usilovat o provedení řádných demokratických voleb do zastupitelských orgánů všech stupňů v co nejkratším termínu.

Předseda ČNR dr. Císař: Hlásí se ještě někdo o slovo? (Nikdo se nehlásí.) Není tomu tak. Prosím soudruha Erbana, chce-li reagovat.

Předseda NF Erban: Nechci zdržovat, soudruzi a soudružky, ale považuji ze zásadních důvodů za potřebné, abych reagoval z dopisu Františka Gebauera na pasáž "bylo možné registrovat apriorní nedůvěru vůči navrženým jako v případě SVS". Konstatuji, že v Národní frontě není žádná apriorní nedůvěra, ale že máme řadu hledisek, která musí být řádně vzata v úvahu, když se sestavuje kandidátní listina. Kromě tohoto nám bylo doporučeno z České národní rady, abychom respektovali potřebu orgánů, pokud jde o práci ve výborech. Proto jsme při výběru těch, které nám dal Svaz vysokoškolského studentstva, dávali přednost tomu kandidátu, který má právní vzdělání.

Předseda ČNR dr Císař: Děkuji soudruhu Erbanovi.

Protože se nikdo o slovo nehlásí, můžeme přistoupit k volbě. Předsednictvo navrhuje, aby se doplňovací volba nových členů ČNR konala tajným hlasováním hlasovacími lístky - tedy stejným způsobem, jakým byli zvoleni i nynější členové ČNR.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.) Nejsou. Všichni členové ČNR měli možnost se seznámit s návrhy na doplňovací volbu nových členů ČNR v materiálu, který jim byl rozdán. Prosím tedy, abychom při hlasování dodrželi tento postup.

Členové ČNR se odeberou do postraního kuloáru - zde vpravo - kde jsou provedeny změny, jak o nich s. Erban hovořil. Upravený text není třeba doplňovat. V přilehlých místnostech ti, kdo hlasují, mají možnost kandidátní listiny upravit tím, že škrtnou jména kandidátů, s jejichž volbou nesouhlasí. Chtěl bych upozornit, že k jakýmkoliv dalším úpravám, např. k vpisování či připisování dalších jmen nebude přihlíženo, protože v případě nezvolení jim předloží Ústřední výbor Národní fronty nového kandidáta. Potom členové ČNR po úpravě vloží listinu do volební schránky.

Ještě je třeba, abychom zvolili volební komisi. Předsednictvo navrhuje, aby do volební komise, byli zvoleni ověřovatelé České národní rady, tzn. Václav Černovský, Marie Holatová, Václav Chytil, Maxmilián Icha a Václav Kůrka.

Máte někdo jiný návrh nebo nějaký další návrh? (Nikdo.) Není tomu tak. Dávám tedy hlasovat o volební komisi. Kdo souhlasí aby uvedení členové České národní rady (ověřovatelé) tvořili volební komisi, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím je volební komise zvolena.

Prosím, aby členové volební komise dozírali na pořádek při hlasování a jakmile všichni členové České národní rady odevzdají své kandidátní listiny, sečetli hlasy a vyhlásili výsledek voleb.

Pro informaci sděluji, že člen ČNR je platně zvolen, jestliže se pro jeho zvolení vysloví nadpoloviční většina přítomných členů ČNR.

Jestliže nebude v první volbě zvolen dostatečný počet členů ČNR, tj. 50, provede ČNR ihned další volbu.

Prosím nyní členy ČNR, aby si vyzvedli své kandidátní listiny a vykonali volbu. Až do skončení práce volební komise přerušuji schůzi, tzn. asi na 1 hodinu.

(Jednání přerušeno na 1 hodinu ve 14.33 hod.)

(Přerušená schůze opět zahájena v 15.22 hod.)

Předseda ČNR dr. Císař: Zahajuji přerušenou schůzi a prosím, abyste všichni zaujali svá místa. Volební komise skončila svou práci. Prosím jejího předsedu s. Dr. Chytila, aby oznámil výsledek voleb.

Předseda volební komise s. Dr. Chytil: dovoluji si sdělit zprávu o výsledku doplňovacích voleb do ČNR, provedených podle čl. 146 odst. 2 ústavního zákona č. 143/68 Sb. o československé federaci ze dne 21. prosince 1968.

Podle presenční listiny je na schůzi ČNR přítomno 135 členů ČNR. Vydáno bylo členům ČNR celkem 135 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 134 hlasovacích lístků, z toho 134 platných. Neplatný nebyl žádný.

Pro zvolení kandidáta je tedy zapotřebí nejméně 68 platných hlasovacích lístků, to jest nadpoloviční většina přítomných členů ČNR.

Z navržených kandidátů byli tedy zvoleni všichni kandidáti. Z navržených 50 kandidátů národní fronty bylo tedy platně zvoleno 50 nových členů ČNR. Nezvolen nebyl žádný kandidát. (Potlesk.)

Předseda ČNR dr. Císař: Jak jsme tomu všichni správně porozuměli, volební komise nám oznámila, že všichni navržení byli platně zvoleni.

Dovolte, abych blahopřál jménem dosavadních členů ČNR nově zvoleným členům, abych je uvítal do našeho středu a požádal je, aby se od této chvíle podíleli na pracích, na jednáních a na rozhodování ČNR.

Tím jsme projednali první bod pořadu dnešní schůze. Děkuji s. Erbanovi, on čekal, jestli bude muset navrhovat reservu.

Přistoupíme k druhému bodu, kterým je návrh organizační komise ČNR na zřízení nových komisí. Zprávu podá předseda organizační komise doc. ing. Rusek.

Předseda organizační komise doc. ing. Rusek: Soudružky a soudruzi, dostali jste návrh na zřízení nových komisí, volbu jejich předsedů a členů. Mým úkolem je podat zpravodajskou zprávu ke straně 2-5 tohoto návrhu, to znamená k návrhu na nové komise ČNR.

Jak je známo, je třeba, aby takovéto shromáždění bylo dělné, musí se svým způsobem zorganizovat a musí si vytvořit takové své orgány, aby mohlo zvládnout všechny úkoly, které budou před ním stát. Protože od 1. ledna se tento sbor stává zákonodárným zastupitelským sborem, je třeba, aby byl tedy zorganizován podle úkolů, které právě z tohoto vyplývají. Proto při návrhu bylo přihlíženo jednak ke zkušenostem dosavadních parlamentů. Při tomto návrhu byl vzat za základ odvětvový princip návrhů, to znamená, že jednotlivé komise kromě ústavně právní zahrnují vždycky určitou oblast, přičemž však není tato oblast zcela přesně a jednoznačně ohraničena, takže se tam nevytvoří žádné zábrany pro jejich úspěšné jednání.

Jako zpravodaj mám pouze jednu navrženou změnu, a to na stránce 4 uvedeného návrhu u komise číslo 7, komise pro národní výbory. Doporučuje se, aby tato komise se jmenovala komise pro národní výbory a národnosti, aby byl tak vzat zřetel k ústavnímu zákonu, který ukládá, aby se určitý výbor rovněž zabýval problematikou národností.

To je všechno ke stávajícímu návrhu, který máte před sebou předložen.

Jinak mi dovolte, abych jménem organizační komise, která prakticky schválením tohoto návrhu zaniká, poněvadž splnila úkoly, které měla před sebou, poděkoval zde všem jejím členům, zvláště těm, kteří se pravidelně zúčastňovali její nemalé a nelehké práce, abych jim opravdu ze srdce poděkoval a přál jim velké úspěchy v jejich další práci v ČNR. Dále bych chtěl z tohoto místa poděkovat všem expertům, kteří se zúčastňovali na přípravě českých vládních výkonných institucí, a jmenovitě vedoucímu expertní skupiny s. ing. Horálkovi, jinak takto pracovníku ministerstva plánování.

Dále považuji za svou povinnost poděkovat zaměstnancům ČNR, kteří po celou uplynulou dobu tří měsíců ve velmi ztížených podmínkách a s velmi malým obsazením zvládli všechny velké úkoly, které právě s tímto jednáním byly spojeny.

A konečně mi dovolte, abych jaksi osobně jako za chvíli už bývalý předseda organizační komise poděkoval Vám všem v tomto směru za spolupráci, a poněvadž se chýlí ke konci tento rok, dovolte mi, abych osobně vyslovil zde přání, které patří všem ,aby rok 1969 byl zapsán v dějinách jako pokračování ledna a jara 1968. Děkuji. (Potlesk.)

Předseda ČNR Dr. Císař: Soudruha Ruska bych prosil, kdyby ještě tady mezi námi zůstal na tribuně, kdyby bylo třeba odpovídat na rozpravu.

Prosím, kdo se k této zprávě hlásí o slovo, dotaz, připomínku? Prosím, s. dr. Adam.

S. dr. Adam: Vážená Česká národní rado, domnívám se, že v předloženém návrhu není nikde výslovně určena problematika terciární sféry, zejména služeb a místního hospodářství, a bylo by správné, abychom již při přijímání tohoto usnesení také rozhodli, který výbor se bude touto problematikou zabývat.

S. Kašpar: Mám poznámku ke stránce 12, kde se mluví o komisi pro národní výbory a národnosti, zda tam je zástupce slovenské národnosti.

Předseda ČNR Dr. Císař: Ano, je tam s. Dr. Špatný.

S. Dr. Karásek: Noví členové nedostali materiály.

Předseda ČNR s. dr. Císař: Sekretář se omlouvá - měly být rozdány, myslím, že náš i když skromný, přece jen výkonný aparát tento nedostatek brzy napraví.

S. ing. Černovský: Mám dotaz, zda by, jak bylo řečeno, neměl být vytvořen iniciativní orgán, který by se zabýval problematikou dětí a mládeže.

Předs. ČNR dr. Císař: Děkuji. Jsou ještě nějaké další dotazy? Není-li tomu tak, prosím s. ing. Ruska o odpovědi.

S. Doc. ing. Rusek: Chtěl bych říci k poznámce Dr. Adama, že problematika terciální sféry, protože jde o velmi rozsáhlou oblast, která mimochodem není zcela přesně vymezena, je rozdělena fakticky mezi komisi č. 9 - Kulturní a školskou, komisi č. 8 - zdravotní, komisi č. 7 - pro národní výbory a národnosti. Tam by dosud měly spadat záležitosti týkající se služeb a podniků, které souvisejí s prací národních výborů.

Dále souvisí tato problematika s činností komise pro obchod a dopravu, protože z některých hledisek lze i tercierní sféru zařadit do této oblasti. Konec konců patří část i do průmyslové komise, která se má sice zabývat otázkami průmyslu, stavebnictví a výstavby, ale musí se věnovat také celé oblasti podnikání, čili i tato komise svým způsobem bude a musí do této oblasti zasahovat.

Proto se domnívám, že není třeba zřizovat nějaký zvláštní nový orgán.

Při tom ovšem není vyloučeno - a to platí současně k poznámce s. ing. Černovského - že totiž je možno podle jednacího řádu, který přijmeme, bude možno, aby kromě výborů existovaly buď pracovní skupiny, nebo komise, které by se zabývaly užší problematikou, protože podle dosavadního rozčlenění se problematikou, která souvisí s mládeží, má zabývat v podstatě kulturní a školská komise, která by měla více méně tuto oblast zahrnovat. Tím ovšem není vytvořena překážka k tomu, aby nemohl být zřizován zvláštní orgán.

Proto bych navrhoval, aby materiál byl schválen v tomto znění, aby dále všechny připomínky, které byly předneseny, byly předány skupině pracovníků, která připravuje zákon o jednacím řádu, který bude předložen na první plenární schůzi v lednu, v nichž právě všechny tyto komise už budou navrhovány jako příslušné výbory.

Navrhuji proto, aby předložený materiál byl s touto poznámkou schválen.

Předs. ČNR s. Dr. Císař: K tomu bych chtěl jen poznamenat, že tento návrh zákona o jednacím řádu je v materiálu, který jste dnes dostali, takže do lednové schůze je možno prostudovat tuto věc a bylo by dobře před tím sdělit zpravodaji Doc. Klokočkovi, který o tom bude hovořit, případné připomínky, až se bude zákon dopracovávat, aby byly vzaty v úvahu.

Je tu tedy nyní návrh, aby byl tento materiál, který je předložen, schválen s tím, že jednací řád by ještě upřesnil, až ho budeme schvalovat v lednu některé otázky kompetenční.

Kdo tedy souhlasí, abychom zrušili své dosavadní komise a zřídili nové komise podle předneseného návrhu, ať zvedne ruku! (Děje se.) Děkuji, je někdo proti? - Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? - Dva hlasy.

Děkuji s. ing. Ruskovi.

Tím ČNR zřídila své nové komise, které v lednu po přijetí zákona o jednacím řádu se promění ve výbory ČNR.

Dovolte, abych poděkoval všem dosavadním komisím, jejich předsedům, členům a expertům za práci, kterou v uplynulém půl roce vykonali a zasloužili se tak o zdar a zaběhnutí práce ČNR.

Tím máme projednán druhý bod pořadu naší schůze. Přistoupíme k bodu

III.

Návrh skupiny členů ČNR na volbu předsedů a členů komisí.

Návrh byl rozdán písemně a jménem navrhovatelů ho přednese s. Stanislav Sulc. Prosím, aby se ujal slova.

S. Stanislav Šulc: Soudružky a soudruzi, předkládáme vám návrh na složení komisí ČNR. Pro časovou tíseň v původním návrhu, který leží před vámi, byli uvedeni členové tak, jak byli vybráni - mohu říci - administrativně, jen málo z nich se samostatně přihlásilo. Během jednání i v jednání stranických klubů došlo ke změnám a proto bude nejlépe, když vám přečtu jednotlivé výbory tak, jak jsou navrženy v tuto chvíli. Snažili jsme se vyhovět všem přáním, budeme tedy nyní míti výbory 9 členné i 28 členné. Myslím, že to odpovídá také náplni těchto výborů a že bude lépe, když každý bude pracovat v tom výboru, ve kterém pracovat chce, než kdybychom nějakým administrativním způsobem věci řešili.

Myslím, že bude nejlépe, budeme-li postupovat tak, že přečtu u každého výboru předsedu a pak jednotlivé členy. Budu číst pomalu, abyste si mohli změny poznamenat.

Mandátová a imunitní komise:

předseda: Stanislav Šulc

členové: Dr. Miloš Matějka

Marie Miková

Vlastimil Pecka

MUDr. Erich Springer

František Touška

Jaroslav Brabec

ing. František Exner

Karel Poláček.

Prosím zejména nové členy, se kterými nebylo možno dosud jednat, aby buď během jednání nebo později se přihlásili do které komise chtějí být začleněni, nebo aby před lednovým plénem oznámili své připomínky, abychom v lednu mohli udělat příslušné korektury. Bude-li změn málo, je možno je provést ihned.

Předs. ČNR s. Dr. Císař: Má někdo ke složení mandátové komise nějaké připomínky? Nikdo.

Kdo souhlasí, aby s. Šulc se stal předsedou mandátové komise, nechť zvedne ruku! (Děje se.) - Děkuji. Je někdo proti? - Nikdo. Zdržel se hlasování? - Jeden hlas.

Myslím, že o členech komisí můžeme hlasovat vždy en bloc. Kdo souhlasí se složením mandátové komise, nechť zvedne ruku! (Děje se.) - Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) - Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Ústavně právní komise - 15 členů.

předseda: Zdeněk Jičínský

členové: Ludvík Černý

František Gebauer

Vladimír Klokočka

Heda Kolaříková

Miloš Matejka

Rudolf Pacovský

Božena Pátková

Miroslav Svoboda

Z nových členů: Emanuel Černý

Jiří Grospič

Marie Náhorková

Rudolf Smutný

Jaroslav Srb

Dobromila Vávrová

Předseda s. Dr. Císař: Jsou připomínky ke složení ústavně právní komise? Kdo souhlasí, aby předsedou komise Ústavně právní byl Zdeněk Jičínský? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Jeden hlas).

Kdo souhlasí s ostatními členy ústavní právní komise? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo).

Předseda a členové ústavně právní komise jsou zvoleni.

Soudruh Šulc: třetí komise pro plán a rozpočet - 21 členů.

Předseda: Ladislav Veltruský

Členové: Jana Bardoňová

Rudolf Battěk

Václav Černovský

František Haas

Milan Hübl

Rudolf Chlad

Václav Chytil

Jindřich Kouba

Václav Kůrka

Mirko Matiáš

Valter Piverka

Alena Pokorná

Petr Rybář

Richard Setínský

Bohumil Šimon

Vladimír Vybral

Jiří Zahradník

Z nových poslanců: Josef Fořt

Květoslava Grünová

Josef Toman

Předseda s. Dr. Císař: slyšeli jste návrh na komisi pro plán a rozpočet. Jsou k ní nějaké připomínky? Nejsou.

Kdo souhlasí, aby předsedou komise pro plán a rozpočet byl Ladislav Veltruský? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Kdo souhlasí s ostatními členy komise pro plán a rozpočet? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Komise byla zvolena.

Soudruh Šulc: 4. průmyslová komise (29 členů)

předseda: Ladislav Smrčka

členové: Jan Aubrecht

Stanislav Brada

Maxmilián Icha

Jana Kaňková

Antonín Klíma

Antonín Mazánek

František Michele

Jan Mikeska

Václav Novotný

Zdeněk Onderek

Václav Pánek

Vlastimil Pecka

Karel Pařízek

Zdeňka Polochová

Čeněk Procházka

Antonín Rusek

Jiří Souček

Josef Soukup

Jarmila Šikolová

Zdeněk Vodička

Z nových poslanců: Vladimír Bosák

Josef Miler

Josef Pulpán

Jiří Šůcha

Eduar Tománek

Jiří Vilímec

Jaroslav Skopal

Předseda s. Dr. Císař: Byla Vám přečtena jména členů průmyslové komise. Jsou nějaké připomínky?

Soudruh Suchopárek: Jsem také členem průmyslové komise?

Předseda: s. Dr. Císař: Je to správná připomínka, s. Suchopárek je členem průmyslové komise, vznikla chyba při psaní.

Předseda Dr. Císař:

Tato komise se bude muset dělit na zájmové skupiny, takže tam můžeš přijít. Jsou další připomínky?

Soudruh Miler:

Žádám přeřazení do komise pro obchod a průmysl.

Soudruh Horák:

Žádám přeřazení z komise kulturní do průmyslové.

Předseda Dr. Císař:

Jsou další připomínky? Nejsou. Kdo souhlasí, aby byl předsedou průmyslové komise s. Smrčka? Děkuji. Je někdo proti? Mikdo. Zdržel se někdo hlasování? Čtyři. Kdo souhlasí s ostatními členy této komise? Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP