Středa 10. července 1968

Dr. Jiří Šimsa, Vsetín: Vážená Česká národní rado, četl jsem ve vlaku v novinách, že slovenským chirurgům pod vedením profesora Havěra se podařila transplantace srdce. Jako lékař dovedu ocenit váhu tohoto úspěchu. V tomtéž článku jsem četl blahopřání docenta Bednáře z Brna. V tomto blahopřání byl stínek závisti, protože Brno než za 10 let operovat nebude. Známý kardiochirurg prof. Navrátil našel ve Vídni lepší podmínky pro svoji práci než na Moravě. Já jsem člověk, který ve svých 38 letech na štěstí nebo na neštěstí měl více štěstí než rozumu - a proto zde také možná stojím, a vážím si více svého štěstí než svého selského rozumu. A proto se na mne nezlobte, budu-li mluvit nekonkrétně, chtěl jsem mluvit velmi konkrétně, ale trochu jsem si to rozmyslel; já jsem se na Moravě narodil a na Moravě zemřu. Nejsem členem žádné moravské tzv. šovinistické organizace ani jsem nebyl ovlivněn svojí politickou stranou, které jsem členem. Já jsem přijel tak jako když se chce někdo naučit plavat, je nejlépe, když ho strčí do nejhlubší tůně.

Já tady mluvím sám za sebe a mne se velice dotklo, když při nějakých řečech o Moravě se tady v tomto shromážděni ještě obohaceném o Národní shromáždění ozval smích.

Historie národů postupovala vždycky proti proudu řek. České řeky tekou na sever, slovenské a moravské řeky tekou na jih. Odtud plynou historické vlivy na jednotlivé skupiny obyvatelstva, vlivy, které bohužel jsou přenášeny tím magnetofonovým páskem dědičnosti, těmi desoxyribonukleovými kyselinami, ať chceme nebo nechceme, tedy bohužel je přenášeno i to, co je dobré, i to, co je zlé, a musíme přiznat, že ačkoli mluvíme stejným jazykem, přece jenom rozeznáme vždycky Moravana od Čecha a často dokonce na první pohled v jeho mentalitě, temperamentu atd.

Koncem druhé světové války jsem byl přítomen koncertu Pěveckého sdružení moravských učitelů v Praze. Tehdy jsem měl 13 nebo 14 let, nepamatuji si z toho nic nebo skoro nic. Já si pamatuji jenom to, že na závěr tohoto koncertu zpívalo Pěvecké sdružení moravských učitelů "Moravěnko, drahá máti" a plný sál Pražáků vstal a stál bez hnutí a se slzami v očích, protože každý si byl vědom toho, že se tady zpívá hymna. To bylo za nacistické okupace.

Já opakuji, že nebudu mluvit konkrétně. Já bych chtěl, až tady my, Moravané, v České národní radě začneme zpívat svou píseň, aby tato píseň našla posluchače uvážlivé a moudré a aby nevyvolávala smích. (Potlesk.)

Předseda ČNR dr. Císař: Prosím dalšího přihlášeného.

Posl. Procházka: Vážená Česká národní rado, dovolte, abych i já vyjádřil a návrhem, který zde byl podán ve smyslu vyslovení politování nad počinem Národního shromáždění svůj souhlas v tom smyslu, že se přikláním k návrhu s. dr. Kriegla i předsedy Národního shromáždění, a to z toho důvodu, že jsme zde i poslanci Národního shromáždění, kteří jsme neměli už možnost se vyjádřit, jak jsme byli vyzváni, k replice s danou skutečností. To na jedné straně a na druhé straně k demokratičnosti voleb, která je každému občanu, i tedy Národnímu shromáždění, dána.

Spíš bych chtěl požádat nového předsedu České národní rady dr. Císaře, abychom v krátké době, ať již formou příslušné komise nebo svoláním některých nejstarších členů poslanců České národní rady před český národ postavili možná malé prohlášení, ve kterém tedy vyjádříme všechny úkoly, které zde doc. Hübl konkretizoval.

Myslím, že ten hlavní úkol spočívá ve státoprávním uspořádání naší socialistické republiky. Ve své řeči vyzval nás poslance Moraváky, abychom drželi to, co nám naši otcové od minulosti s chloubou vždy odkazovali, statečnost. A my, pokud mluvím za sebe a soudruhy poslance z našeho Jihomoravského kraje, chceme tuto statečnost skutečně naplnit, naplnit potud, že budeme jako poslanci hájit i oprávněné požadavky občanů oblastí, ve kterých žijeme. (Potlesk.)

Při této příležitosti mi dovolte, abych připomněl, pokud náš předseda České národní rady bude prohlášení připravovat, jedno usnesení, které z 24. plenární schůze zde vzešlo, aby v rámci státoprávního uspořádání naší republiky se dostalo i zákonných práv Moravanům a Slezanům. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda ČNR dr. Císař: Hlásí se ještě 6 nebo 7 soudruhů, přestože na pořadu dnešního jednání byla pouze volba předsedy České národní rady. Bude potřebí rozhodnout, zda začneme diskusi o problémech, které máme na pořadu příští normální pracovní schůze, nebo zda ukončíme program tím, že zvolíme onu potřebnou pracovní skupinu, která má právě příští schůzi připravit, na které tyto otázky, o kterých tu hovoříte, máme diskutovat. Je samozřejmě plně ve vaší moci, abyste to rozhodli.

O slovo požádal soudruh Smrkovský.

Předseda NS Smrkovský: Jen se chci s vámi rozloučit, popřát všechno dobré a slíbit maximální spolupráci. (Hlučný potlesk.)

Předseda ČNR dr. Císař: Prosím, soudruzi, hlásilo se vás asi 7. do diskuse. Připravte se, neznám vaše jména, dostavujte se postupně.

Hlas z pléna: Dávám návrh, aby byla ukončena diskuse s tím, aby byla přenesena na příští zasedání České národní rady (Potlesk.) a abychom přistoupili k volbě komise, která by připravila další.

Předseda ČNR dr. Císař: Je tu návrh, abychom přistoupili k volbě dočasné pracovní skupiny, protože předsednictvo ještě nemáme, to musíme připravit pro příští schůzi a tam je také zvolit, abychom ihned začali pracovat, poněvadž čas kvapí, a jestli začneme zítra, už to bude stejně o dva měsíce pozdě.

Já vidím, že pro příští zasedání bychom měli zhruba připravit asi tenhle ohruh otázek: návrh na vnitřní organizaci ČNR, její orgány a komise, ve kterých by byli jak členové rady, tak také odborní experti. Za druhé budeme muset vypracovat návrh jednacího a pracovního řádu ČNR a konečně pracovní program na to dočasné, prozatímní období, pro které je ČNR zvolena.

V téže době budeme muset vytvořit organizační, materiální, personální a jiné předpoklady k tomu, aby naše orgány a komise mohly zahájit pravidelnou činnost. Máme tu příslib předsedy NS, že se můžeme opřít o jeho pracovní odborný aparát.

Pro tento účel právě bychom potřebovali, protože jde o práci v příštích 8-10 dnech, abyste navrhli skupinu soudruhů, kteří jsou k dosažení v těchto dnech a kteří by byli pověřeni připravit program příští schůze. My žádný návrh tady připraven nemáme, záleží na vás, kdo právě v těchto dnech muže pomoci, abyste ze svého středu dali příslušné návrhy.

(Po přednesení návrhů z pléna):

Ještě jednou navržené přečtu, jestli jsem na nikoho nezapomněl. Je to inž. Víšek, dr. Matyáš, Miková, Paulis, Hejzlar, Rusek, Vodička, Hýbl, Procházka, Fišerová, Červenka, dr. Vydral. S předsedou máme 13 soudruhů. Ani jsme s tolika nepočítali, protože v podstatě půjde o organizační práce.

Máme hlasovat o každém zvlášť nebo dohromady? (Hlasy: dohromady.) Kdo je pro těch 13, jak jsou navrženi? Děkuji, To je naprostá většina.

Členy této dočasné pracovní skupiny pozveme v nejbližších dnech na jednání o programu naší příští schůze.

Chtěl bych se ještě vrátit ke dvěma návrhům, které zde byly předloženy. Soudruzi požádali, aby o nich bylo hlasováno. Náměty na složení předsednictva ČNR a některé další věci budou pracovní skupinou vzaty v úvahu a bude se samozřejmě počítat s jejich realizací.

První byl návrh Zdeňka Hejzlara, který obsahoval stanovisko k volbě ČNR v NS. Trvá s. Hejzlar na hlasování? (S. Hejzlar: Jde o moje osobní prohlášení.) Děkuji.

Druhý návrh byl návrh kolegy Petra Rybáře, aby Hanzelka a Kohout byli pravidelně zváni do schůzí ČNR. Trvá kolega Rybář na hlasování? Jsem přesvědčen, že pro tyto dva soudruhy práci v české politice najdeme vždycky. (Soudruh Rybář ze svého místa prohlašuje, že netrvá na hlasování. Jiný hlas z pléna: Mám dojem, že k tomuto bodu dojde, až schválíme náš jednací řád.)

S. dr. Kučera: Domnívám se, že schůze ČNR budou veřejné, čili že může tam být pozván každý. Snad by proto pracovní skupina měla uvážit možnost, jestliže ti soudruzi budou mít o spolupráci zájem, použít jejich odborné spolupráce v komisích ČNR.

Předseda s. dr. Císař: Děkuji. Myslím, že ta faktická poznámka o jednacím řádu je důležitá a že bychom se k věci vrátili až budeme mít na příští schůzi schválený jednací řád. Konečně předpokládáme, že v komisích kromě členů ČNR by pracovala řada dalších přizvaných odborníků, expertů, a zřejmě i tam bude možnost, aby nejen tito dva, ale i řada dalších aktivních veřejných činitelů byla k práci přizvána.

Prosím ještě kolegu Rybáře o vyjádření. (S. Rybář: Souhlasím.) Děkuji. Soudruh Rybář rovněž prosí, aby jeho návrh byl považován za jeho osobní stanovisko a prohlášení.

Tím máme program dnešní schůze vyčerpaný. Ještě se hlásí o slovo dva soudruzi.

Hlas z pléna: Chci upozornit podle svých zkušeností v různých organech a komisích, aby materiál v návrhové komisi se zpracovával včas, ne aby docházelo k dnešní praxi, že komise předkládá materiál hodinu před zasedáním. To nejde. Je důležité, aby jednací řád nebyl dělán nakvap.

Hlas z pléna: Za svou osobu se ztotožňuji se stanoviskem s. Hejzlara, který je před chvílí prohlásil za svůj osobní názor.

Hlas z pléna: Je třeba, aby se jednalo a do jednacího řádu zahrnulo, že ČNR nezastupuje jen Čechy a Moravany, ale také jiné národnosti.

Předseda dr. Císař: V ČNR jsou dva členové polské, dva slovenské a jeden člen německé národnosti, jak to odpovídá obyvatelstvu na území české části republiky.

Kdo si ještě přeje poznámku?

Posl. s. Válek: Především pokud jde o dnešní jednání. Je jistě na místě, že řada členů ČNR zde zcela otevřeně řekla své přístupy k práci v ČNR. Přesto se domnívám, že by bylo asi zkreslením dnešního jednání kdybychom měli odejít s pocitem, že jsme si zde řekli jen několik vlastních názorů na to, jak bychom měli v ČNR pracovat. Už jsme hovořili o tom, jaké budou zásadní směry činnosti přípravy plenárního zasedání, které se má sejít v nejbližších dnech, ale dosud jsme se nedohodli v jaké lhůtě. V úvodu doporučoval předseda Národního shromáždění, aby to byla lhůta nejdéle 10 dnů. Domnívám se, že by bylo třeba se na nějaké lhůtě dohodnout.

Je třeba také reálně vidět, že pro přípravu jednání je daleko více námětů, než jak o nich hovořil ve svém úvodě dr. Císař. Je nutno hovořit zde o tom, že ČNR se bude muset zabývat velmi závažnou otázkou vazby naší celostátní ekonomiky na ekonomiky národní a divím se, že již dnes nevystoupil někdo z našich ekonomů a neřekl alespoň pár slov k této otázce, která je jistě velmi závažná.

Bylo zde také hovořeno o otázkách, jak si představují Moraváci a Češi práci ČNR. Mnohokráte jsem již četl, že ČNR reprezentuje Čechy, uvědomme si, že ČNR reprezentuje české země a buďme v tomto označování důslední. (Potlesk.) Tím dáme plně za pravdu nejen Čechům a Moravákům, ale budeme respektovat i práva ostatních národností, které na území českých zemí žijí.

Konečně malá poznámka týkající se zastoupení v předsednictvu. Je velmi na místě, že někteří členové upozorňují na to, že nebudou moci zde po celou dobu pracovat a proto se své kandidatury vzdávají. Jak zde již bylo řečeno, potřebujeme materiály pro plenární zasedání mít připraveny předem. Prosím proto, aby si toho všichni, kdo na sebe vzali tuto odpovědnost, byli vědomi.

Předseda ČNR s. Císař: Ke lhůtě příštího zasedání bych chtěl říci, že bude jistě správné, abychom nejdříve splnili všechny věci a pak nejméně týden předem vám je zaslali a oznámili termín. Orientačně počítáme, že to bude koncem července, tedy ne za 10, ale za 14 dnů.

Pokud jde o námět, jak budeme diskutovat ekonom. otázky apod., počítáme, že ČNR bude mít kmenové komise, jednu pro státoprávní uspořádání, tj. postavení české části republiky ve federovaném ČSSR, druhou komisi, která by se zabývala ekonom. otázkami a třetí, která by se zabývala vnitřním uspořádáním a členěním správy českých zemí. Snad bude ještě nutná organizační komise pro některé otázky celkové práce ČNR. Jinak samozřejmě v pracovní komisi, která tu byla dnes zvolena, budeme ještě diskutovat, jak si práci v ČNR uspořádat. Je to orgán zcela nový, zkušeností mnoho nemáme, něco můžeme získat u slovenských soudruhů, můžeme se o něčem poučit v Bratislavě, a v Národním shromáždění, ale jinak zřejmě si budeme muset vytvořit vlastní orientaci, styl i vlastní metody práce.

Domnívám se, že příští zasedání by mohlo položit základy k tomu, jak máme pracovat, na čem a jak svou práci orientovat. Budeme se snažit skutečně poctivě pro příští zasedání tyto věci připravit.

Připomínka: Jednu ryze technickou poznámku. Protože nastává čas dovolených, je možné, že by se příští zasedání konalo za takové účasti, která nebude usnášení schopná. Doporučuji proto, aby každý napsal kdy bude přítomen.

Před. ČNR s. dr. Císař: To je riziko, které na sebe bereme v tomto letním období, které se bohužel nemůže stát obdobím klidu. S tím, že jsou dovolené musíme počítat. Věřím, že 150 členná ČNR se bude schopna sejít alespoň ve své dvoutřetinové většině. Jinak nemyslím, že v létě budou zasedání častá. Na tom prvním si schválíme pravidla hry, orgány a komise, potom už celé léto budeme mít plénum volné, budou pracovní komise a pověřené pracovní skupiny. Další schůze by byla až po dovolených. Námět je to však správný, snad by bylo dobré, kdybyste oznámili Kanceláři ČNR při NS příp. dobu svých dovolených, aby se mohla provést určitá registrace.

Připomínka: V létě budou v Praze během zasedání i problémy s ubytováním a s ostatními věcmi.

Další připomínka: Pokud jde o období dovolených myslím, že by situaci zjednodušilo, kdyby se řeklo, že zasedání bude buď 29. v pondělí nebo 30. v úterý. Každý bychom s tím předem počítali.

Před. ČNR s. dr. Císař: Velice lituji, že vám v této chvíli nemohu dát přesné datum. Snad se dovedete vžít do mé situace, kdy jsem ještě skupinu nesvolal a nevím, jak budeme schopni dát materiály dohromady. Proto prosím, abyste mě nenutili k neuváženému prohlášení, že to bude 29. nebo 30. července. Když to pošleme týden předem, je možné, že vám bude pozvánka doručena do místa vaší dovolené.

Má ještě nějakou připomínku? Nemá, děkuji za účast.

(Konec schůze: 20.29 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP