Čtvrtek 17. září 1964

ktoré sa majú odovzdať do užívania v tomto roku, sa termíny dokončenia nedodŕžajú a viaceré stavby znova prejdú ako rozostavané do roku 1965.

Vážené súdružky a súdruhovia,

význam plnenia úloh v investičnej výstavbe v tomto roku a čo najlepšej prípravy pre budúci rok budú si z hľadiska celkového ďalšieho rozvoja Slovenska vyžadovať, aby sme otázkam investičnej výstavby vo všetkých fázach venovali zvýšenú starostlivosť.

Na riešenie problémov v investičnej výstavbe uvádzaných v samotnej zpráve i v diskusii iste príjme Slovenská národná rada rad opatrení pre jednotlivé komisie a povereníctva, i pre prácu národných výborov. Bude treba, aby sme sa i my poslanci na ich zabezpečovaní aktívne podieľali, aby sme vo svojich volebných obvodoch sledovali plnenie úloh v investičnej výstavbe, preverovali postup prác pri ich zabezpečovaní a navrhovali, resp. presadzovali na podnikoch a na zasadnutiach národných výborov a ich komisií opatrenia na riešenie problémov.

Bude potrebné, aby sme kontrolovali plnenie opatrení prijatých Slovenskou národnou radou na dnešnom zasadnutí, overovali ich účinnosť na podnikoch a národných výboroch, a pomáhali tak zabezpečovať kvalitnejšiu prípravu a včasnú realizáciu investičnej výstavby už od začiatku roka.

Pri zaisťovaní kvantitatívnych a kvalitatívnych úloh v investičnej výstavbe a osobitne pri urýchľovaní uvádzania kapacít do prevádzky a užívania bude dôležité správne a účinne využívať všetky formy hmotnej zainteresovanosti. Doteraz sa osobitné prémie za prípravu realizácie a za uvádzanie nových kapacít do prevádzky ešte výraznejšie neprejavili, keď celkove na Slovensku okrem elektrárne v Novákoch sa vyplatilo v ojedinelých prípadoch zhruba 35 tis. Kčs. Splnenie náročných úloh výstavby v II. polroku si bude vyžadovať využívanie doteraz utvorených predpokladov a sústavne pripravovať včas ďalšie podmienky na pôsobenie hmotných podnetov.

Ešte viac a účinnejšie bude treba prehlbovať spoluprácu orgánov národných výborov a podnikov s pobočkami Štátnej banky československej a využívať skúsenosti jej pracovníkov pri riešení problémov efektívnosti výstavby a zabezpečovaní jej plynulej a včasnej realizácie. (Potlesk. )

Predseda Chudík:

Ďakujem povereníkovi Hagarovi za prejav.

Vyhlasujem, súdružky, súdruhovia, 25-minútovú prestávku. (Prestávka. ) (Po prestávke: ) Podpredseda Krahulec:

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci!

Pokračujeme v rokovaní.

Ako ďalší sa do diskusie prihlásil poslanec dr. h. c. Alexander Horák.

Dávam mu slovo. Poslanec dr. h. c. Horák:

Vážená Slovenská národná rada!

V komentári k plneniu zdravotníckej výstavby sú uvedené percentá z ročného plánu, ktoré v celkovom hodnotení prvého polroka sú dosť uspokojivé. Už niekoľko rokov sme neboli svedkami takého vysokého plnenia stavebných prác na zdravotníckych stavbách ako tohto roku. Napriek tomuto pomerne dobrému plneniu, ukazujú sa naďalej vážne nedostatky v zabezpečovaní zdravotníckej výstavby, a to tak zo strany stavebnej výroby, ako zo strany investora, najmä krajských investorských útvarov, ktoré sú z väčšej časti priamymi investormi zdravotníckej výstavby. Ďalej je v zpráve kritizované neuspokojivé plnenie odovzdávania kapacít do užívania. V roku 1964 sa má uskutočniť a dať verejnosti do užívania 1000 postelí v nemocničných pavilónoch a tri polikliniky v Hlohovci, v Košiciach-severe a v Poltári.

Sklz v dokončievaní nemocníc je 3 až 5 mesiacov, pri poliklinikách sa vyrátať nedá, lebo tieto stavby kĺžu z termínu do termínu a z roka do roka. Napríklad poliklinika Poltár budovaná nákladom cca 5 mil. Kčs sa stavia už 57 mesiacov, t. j. bez 3 mesiacov 5 rokov a podľa tempa stavebnej výroby na tejto stavbe nebude ešte tohto roku dokončená. Ďalším posunom v termínoch dokončievania dochádza pri poliklinike Hlohovec a poliklinike Košice-sever. Bude potrebné sa spýtať zodpovedných súdruhov na podnikovom riaditeľstve Pozemných stavieb v Banskej Bystrici, či náhodou u nich poliklinika Poltár nevypadla z plánu?

V tomto mesiaci - zajtra - sa odovzdá do užívania 180-posteľová nemocnica v Starej Ľubovni a v októbri nemocnica v Kráľovskom Chlmci s 220 posteľami. Ohrozené sú psychiatrická liečebňa Prešov s 300 posteľami a tuberkulózno-chirurgický pavilón Michalovce so 150 posteľami. Obe tieto stavby budujú Pozemné stavby v Prešove a môžem povedať, že podľa tempa prác by sa dalo povedať, že im nezáleží, kedy stavby dokončia. Takéto tempo na stavbách nectí našich stavbárov a národné hospodárstvo ochudobňujeme o značné investície, ktoré neprinášajú žiaden osoh, naopak, pri poliklinike Poltár sa bude musieť prikročiť ku generálnej oprave stavby ešte pred jej vlastným dokončením. Na stavbe nemocnice vo Veľkom Krtíši napriek zníženiu plánu a napriek rôznym organizačným opatreniam klesá percento plnenia plánu. Podľa výrobno-technického režimu sa plní plán len na 74, 5 %. Neuspokojujúce plnenie plánu je na stavbe Hospodárska budova Čsl. štátnych kúpeľov v Piešťanoch, a to 57, 9 %, a na lôžkovom reumatologickom ústave v Trenčianskych Tepliciach.

Z 22 vybraných zdravotníckych stavieb ešte štyri stavby do konca augusta nedosiahli ani 50 % plnenia plánu z ročného objemu. Sú to: infekčný pavilón Banská Bystrica, nemocnica Veľký Krtíš, tuberkulózna liečebňa Michalovce a psychiatrická liečebňa Prešov. Okrem toho 2 stavby dosiahli za 8 mesiacov tohto roku len 50 % plnenie, a to: poliklinika Poltár, obvodné zdravotné stredisko Ulič. Pri mestskej nemocnici Kramáre sa veľa diskutuje o tom, či sa má robiť reprofilizácia, alebo nie. Myslím, že uznesenie rady Západoslovenského kraja v tejto otázke je veľmi jasné a treba ho plniť tak zo strany investora, projektanta, ako aj pokiaľ sa týka stavebnej výroby. Doterajšie meškanie 2, 7 mil. Kčs je odrazom a cenou dlhých diskusií. Bude záležať na organizátoroch výroby, aby sa s neplnením vyrovnali ešte pred koncom roka. Možno povedať, že doteraz mestská nemocnica na Kramároch bola jednou zo stavieb, ktorá mala všetku starostlivosť zo strany generálneho dodávateľa Pozemné stavby Bratislava. Prečo by tomu malo byť odteraz inak?

Isté problémy vo výstavbe neopustili ani nemocnicu v Šali. Nemocnica je v hrubej stavbe hotová a len otázka vzduchotechniky nebola doteraz riešená. Investor pri preberaní dokumentácie zabudol, že pre stavbu treba objednať vzduchotechniku. Tým sa

stalo, že vzduchotechnika bude namontovaná až v roku 1966. Ináč táto zábudlivosť, pokiaľ ide o vzduchotechniku pri zdravotníckych stavbách, je dosť častým zjavom, alebo to zapríčiňuje ešte stále nevyriešená otázka finálneho dodávateľa?

Stavebná výroba nedoceňuje zdravotnú investičnú výstavbu najmä v obsadzovaní zdravotníckych stavieb kvalifikovanými majstrami a stavbyvedúcimi a v nemalej miere remeselníkmi, ktorí sú potrební najmä pri dokončievacích prácach. Zdravotnícke stavby nie sú v termínoch zabezpečované potrebným stavebným materiálom, čím vznikajú vysoké prestoje, následkom čoho sú robotníci ukracovaní na mzdách a zo zdravotníckych stavieb odchádzajú. Náročnosť na kvalitu zdravotníckych stavieb je vyššia, ako i na organizáciu práce, najmä pri zladení prác hrubej stavebnej výroby a pridruženej stavebnej výroby.

Nechcem rozvádzať ďalšie dôsledky vyplývajúce z neplnenia plánu priamo pre stavebné podniky. Treba však brať do úvahy, že neúmerné predlžovanie doby výstavby nemocníc nesie so sebou rad nedostatkov. Jedným z hlavných nedostatkov je napr. odstup projektovaného diela a realizácie k vlastnému vybaveniu nemocníc lekárskymi prístrojmi. Rozvoj zdravotníckej techniky ide veľmi rýchlo dopredu, a preto dokončované nemocnice sú vybavované už morálne opotrebovanou zdravotníckou technikou. Investor ani generálny dodávateľ lekárskych prístrojov n. p. Presná mechanika nedodávajú najnovšie prístroje, ale už zastaraného typu.

Tiež zmena výrobného programu v Presnej mechanike neprispieva ku konsolidácii vybavovania nemocníc lekárskymi prístrojmi. Presná mechanika v zmysle uznesenia vlády č. 50 z roku 1963 zrušila výrobu polvlnných pojazdných roentgenových prístrojov, ako zdraviu škodlivých prístrojov, avšak doteraz výroba náhradu nevyvinula a nevyrobila iné, a tak sa odovzdávajú nové nemocnice bez pojazdných roentgenových prístrojov. Pojazdné roentgenové prístroje neboli zabezpečené ani z dovozu. Tak sa musia voziť pacienti po operáciách a fraktúrach na centrálne roentgenové pracoviská. Taký istý je stav, čo sa týka dietických varných súprav. Po zrušení výroby sa náhrada z dovozu nezaistila, takže nové ústavy sa dávajú do užívania bez týchto batérií. Podobne sa pripravuje zastavenie výroby niektorých druhov autoklávov.

Úroveň u nás vyrábanej klimatizácie je dobre známa. Ďaleko zaostáva za svetovou úrovňou. Vláda vedomá si týchto nedostatkov, uložila Vzduchotechnickým závodom Milevsko, vyvinúť nový druh klimatizácie, ktorý by zodpovedal doteraz známym druhom zahraničnej klimatizácie. Vzduchotechnické závody začali s vývojom nového druhu klimatizačného zariadenia, avšak tento vývoj a najmä jeho realizácia je ešte od nás veľmi vzdialená a nik nevie povedať, kedy sa ukončí.

V   roku 1965 sa začnú stavať nemocnice v Dolnom Kubíne, Brezne a v Poprade. Okrem toho sa začne Dojčenský ústav v Nitre. Týmto stavbám bude potrebné venovať už od začiatku zvýšenú pozornosť, aby sa odstránili tie nedostatky, ktoré sa bežne objavujú na zdravotníckych stavbách. Pôjde najmä o to: prekontrolovať zabezpečenie dodávok materiálov, napojenie na verejné inžinierske siete a vyjasniť všetky subdodávateľské vzťahy už v priebehu spracovania projektovej dokumentácie vykonávacieho projektu. Že je potrebné zvýšiť starostlivosť o prípravu zdravotníckych investícií, to nám potvrdilo i uznesenie Predsedníctva Slovenskej národnej rady, aby do konca roka bol vybudovaný projektový ateliér s celoslovenskou pôsobnosťou pre projektovanie zdravotníckych stavieb. Zdravotnícka výstavba svojou špecifickosťou si vynútila takéto riešenie, keďže v krajských projektových ústavoch prevláda náplň v projektovaní bytovej a občianskej výstavby, projektovaní smerných plánov a veľkých urbanistických celkov. Zdravotnícke stavby projektujú krajské projektové ústavy a projekty vznikajú bez aktívnej tvorivej odbornej poradenskej práce odborníkov-lekárov, čo je pre dobrý projekt zdravotníckych ústavov nemysliteľné. Projektové stredisko ponesie v plnom rozsahu zodpovednosť za kvalitu, ako i hospodárnosť a vysokú spoločenskú hodnotu zdravotníckej investičnej výstavby. Z investorského úseku treba vytknúť formálne schvaľovanie, ktoré je na nízkej odbornej úrovni. Tento stav sa odzrkadľuje už v predprojektovej príprave, čo má za následok oneskorenú projektovú prípravu. I kontrola vykonávaných prác na zdravotníckych stavbách nie je zo strany krajských investorských útvarov na žiadúcej úrovni. Jeden pracovník vykonáva dozor na viacerých i nezdravotníckych stavbách, čo má za následok, že mu ujde z pozornosti nekvalitné vykonávanie prác na zdravotníckych stavbách. Návrh zriadenia rezortného investorského útvaru treba podporovať.

V  krátkom prehľade o priebehu výstavby zdravotníckych investičných stavieb chcel som poukázať na dôležitosť a problémy investičnej výstavby na úseku zdravotníctva, aby dobre vybudované nemocnice a liečebné ústavy vracali ľuďom stratené zdravie a navrátili ich nazpäť do výrobného procesu.

Na základe poznatkov uvedených v mojom diskusnom príspevku navrhujem urobiť tieto opatrenia:

Pozemné stavby Banská Bystrica - zlepšiť organizáciu práce na stavbe nemocnice vo Veľkom Krtíši a na poliklinike v Poltári a dotovať stavby dostatočným počtom pracovníkov, aby najmä poliklinika Poltár bola tohto roku dokončená a aby sa skončil tento priamo krikľavý stav.

Pozemné stavby Prešov - venovať oveľa väčšiu pozornosť dokončovacím prácam psychiatrickej liečebne v Prešove, najmä dotovaním stavby dostatočným počtom kvalifikovaných remeselníkov pre dokončovacie práce.

Krajský projektový ústav Bratislava - spolu s Krajským investorským útvarom Banská Bystrica nech urýchlene doriešia napojenie inžinierskych sietí (kanalizácie na verejnú kanalizačnú sieť mesta Kubín), aby toto nebolo prekážkou začatia výstavby.

Odporúčať ministrovi strojárstva poveriť vývojovú výrobu vzduchotechnických zariadení, určených na odskúšanie v nemocnici Čadca, s ukončením v roku 1966. Nemocnica v Čadci práve túto vývojovú výrobu čaká, pretože bola určená pre ňu. Odporúčať krajským investorským útvarom v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach, aby v úzkej súčinnosti s krajskými projektovými ústavmi urýchlene odstránili závady v projekcii, ktoré sú obsiahnuté v pripomienkach k úvodnému projektu zo strany Povereníctva zdravotníctva a Slovenskej komisie pre investičnú výstavbu, a odsúhlasili projektovú dokumentáciu komplexne v nadväznosti na ostatných finálnych dodávateľov (presná mechanika, Vzduchotechnika a kúrenie).

Toľkoto, vážené súdružky a súdruhovia, ako príspevok člena Komisie Slovenskej národnej rady pre zdravotníctvo k preberanému materiálu - k zpráve s. Marku o investičnej výstavbe na Slovensku. (Potlesk. )

Podpredseda Krahulec:

Ďakujem poslancovi dr. h. c. Horákovi.

Ďalej sa do diskusie prihlásil podpredseda vlády súdruh Ján Piller.

Podpredseda vlády Piller:

Vážená Slovenská národní rado, soudružky a soudruzi!

Ve zprávě, která byla předložena k dnešnímu jednání Slovenské národní radě o současných problémech investiční výstavy, i v úvodním slovu soudruha Hrušovského je možné vidět a posoudit celkové problémy investiční výstavby nejenom na Slovensku, ale i v celé naší republice. Nebudu si proto dělat právo tady nejakým všeobsáhlým způsobem hovořit o celkové problematice investiční výstavby, ale dotknu se jenom několika málo problémů, které pokládám za důležité. Po mně ještě vystoupí soudruh ministr Pešl, který seznámí Slovenskou národní radu s tím, jak jsou v tomto roce a v příštím roce zajišťovány rozhodujíci stavby na Slovensku, zejména Východoslovenské železárny, Vojany, technologickým zřízením.

Myslím, že bez nadsázky můžeme říci, že urychlení, zlevnění a zkvalitnění investiční výstavby, rozumné využívání všech prostředků, jež nám svěřuje strana a vláda, jejich správne zaměření, že rozhodující měrou ovlivní rozvoj naši ekonomiky. Složitost celého procesu investiční výstavby vyžaduje neustále - a na to nesmíme zapomenout - shromažďovat zkušenosti, vyhodnocovat je a správně uplatňovat v další praktické činnosti. Jestliže z tohoto hlediska posuzujeme naši činnost v minulém období, můžeme říci, že jsme získali řadu velmi cenných zkušeností, a to jak v oblasti přípravy, tak v oblasti realizace investic. Vy sami dobře víte, že např. ustavení vedení staveb na rozhodujících, vládou sledovaných stavbách se ukazuje velkým přínosem, i když počátky byly trochu těžké. Bylo nutno v polovině roku zvolat vedení staveb rezortů za účelem výměny zkušeností, aby někteří soudruzi si uvědomili tu obrovskou zodpovědnost, kterou mají za průběh výstavby té-které investice, a řadu dalších věcí, které jsme v průběhu roku od ustavení Státní komise pro investiční výstavbu a Slovenské komise pro investiční výstavbu udělali. Zkušenosti ukazují, že základní otázkou, které musíme věnovat daleko více pozornosti než v minulosti, je včasná a kvalitní příprava. I tady platí to suvorovovské "více potu na cvičišti, méně krve na bojišti". Tedy více usilovné práce v přípravě, potom lacinější, rychlejší a kvalitnější realizace. Mám na mysli samozřejmě celou oblast přípravy, plánovací, územní, projektovou i technickou. Přes některé nesporně kladné výsledky máme prává v této oblasti stále vážné slabiny. Vezměme si např. stálé žádosti o povolování výjimek z projektové připravenosti. Když jsem o těchto otázkach loňského roku mluvil se soudruhem Novikovem předsedou Gosstroje SSSR a náměstkem předsedy rady ministrů, tak mi řekl, že kdyby nic jiného -jednu zkušenost - abych si dobře pamatoval, tu že mi chce jaksi předat, že jestliže chcete mít pořádek v investiční výstavbě, zabraňte za každou cenu, ať to bolí koho chce, zahajování výstavby bez řádné projektové přípravy, poněvádž to nám nejenom prodlužuje výstavbu, nejenom nám to vnáší chaos do stavebních organizací, ale vnáší nám to chaos do podniků, kde vyrábíme technologické zařízení a nám to strašně prodražuje investiční výstavbu. Já vám řeknu, že právě to povolování výjimek z projektové nepřipravenosti nás stálo za poslední létá více než 14 miliard Kčs jako vícenáklady, které nám vyvstali a museli jsme potom zvyšovat rozpočtové ceny ve vládě. Tuto zásadu obecně všichni uznáváme - ve vládě, Národním shromaždění, prostě v ekonomické komisi ÚV, Slovenské národní radě, všichni ji uznáváme a pokládáme ji za správnou, ovšem v praktické činnosti jsou stále předkládány žádosti o výjimku z projektové přípravy. Skoumáme-li příčinu těchto žádostí, pak se vždycky dostávame k tomu, že pramení z liknavého a neúplného řešení koncepčních otázek a z nedostatečného úsilí o včasné zpracování projektové dokumentace. Výsledkem toho potom je chaos v organizaci investiční výstavby a růst rozpočtových cen, jak jsem se o tom zmínil. Já si myslím, soudružky a soudruzi, že stojí za to, abychom tady opravdu tvrdou rukou řídili tyto otázky a nastoupili takový kurs, že prostě bez ohledu na osoby, nepovolíme, dokud nebude stavba dobře projekčně připravena, protože si nemůžeme dovolit neustále ten luxus, který z toho pramení, ty dlouhé průběžné lhůty v investiční výstavbě, kterou uvádíme do provozu, zatímco jsme už třeba plánovali jistou výrobu a musíme potom, poněvadž to už nedokážeme sladit při té velké rozestavěnosti, dovážet suroviny ze zahraničí, platit zato valuty, kterých máme nedostatek, atd. Jestliže mluvíme o včasnosti a kvalitě přípravy investic, pak zvláštní důraz musíme položit na jednu otázku, která není dosud plně doceněná. Je to úloha územního plánování. Velmi správně význam územního plánování zdůraznil ve svém úvodním slově s. Hrušovský a ukázal v této souvislosti i úlohy národních výborů. Chtěl bych k tomu pouze dodat, že naším cílem musí být rychle a kvalitně vypracovat územní plány pro všechny oblasti, řádně je vzájemně sladit a vytvořit jediný, řekl bych celostátní, územní plán, tzv. projekt republiky. Mně bylo uloženo, abych v prosinci letošního roku předložil Předsednictvu Ústředního výboru strany zprávu o tom, jak probíhají práce na tomto velkém díle, kterým bezesporu projekt republiky je. Já nechci do všech detailů to tady rozvádět, jistě jste všichni informování, pokud ne, tak aspoň jednou větou, že projekt republiky má být základním technicko-územním dokumentem plánu investiční výstavby, který bude obsahovat řadu důležitých údajů pro rozvoj národního hospodářství. Např. vyhodnocení územno-technických podmínek, územních důsledků vyvolaných umístěním dosavádních i nověnavrhovaných staveb do jednotlivých oblastí s ohledem na pracovní sily, dopravu, suroviny, vodní režim, využíti společných zařízení atd. V této náročné práci má každý svou významnou úlohu při zpracovávání tohoto materiálu, národní výbory, orgány Slovenské národní rady i všechny centrální orgány. Tady bude obzvláště třeba úzce spolupracovat se všemi krajskými národními výbory za účelem kvalitního zpracování tohoto dokumentu, který bude potom takovou osnovou a základem pro naši další investiční činnost pro budoucnost. Vycházíme-li z charakteristiky rozvoje Slovenska v budoucích létech a investiční výstavby, která tu má být realizována, je zřejmé, že úkolům v oblasti územního plánování bude třeba věnovat opravdu mimořádnou pozornost. Je tomu tak proto, že na Slovensku je umísťována záměrně a správně výstavba velkých rozvojových investičních celků, které mají hluboký vliv na oblast celého území naší republiky. Máme i zkušenosti z východního Slovenska, kde realizujeme výstavbu Východoslovenských železáren a dalších velkých investičních akcí. Přesto, že této problematice byla a je věnována soustavná pozornost, musíme stále ještě dodatečně řešit některé problémy, které by při důsledné projektové a územní přípravě byly včas zjištěny a řešeny. Připravujeme další výstavbu rozsáhlých staveb chemického průmyslu, vodních a energetických děl a podobně. Počítá se s rozsáhlou bytovou a občanskou výstavbou na Slovensku. V této oblasti - v této souvislosti bych se rád dotkl dvou aktuálních úkolů. V Západoslovenském kraji budou budována rozsáhlá vodní díla, Bezprostředné stojí před námi výstavba vodních děl na Dunaji, která svým rozsahem zemních prací nemá vůbec u nás obdoby. Objem zemních prací pro vaši informaci podle současných podklad má činit 180 mil. m3, což je téměř patnáctinásobek naší největší zemní hráze, vodní nádrže u Neplavic. Podle předběžných propočtů očekávají stavební organizace, že na vodních dílech na Dunaji bude pracovat na 5 tis. lidí. Má být zabrána pro vodní dílo na československém území celková plocha asi 9. 000 ha, z čeho činí orná půda 2000 hektárů. Výstavbou tohto vodního díla vůbec se ovlivní celé okolní území. Značný vliv bude mít výstavba na hydrologické poměry, a to pokud jde o hladinu podzemních vod v oblasti Žitného ostrova a území dolního toku Váhu, Nitry, Hronu a Iplu. S tím je spojeno i řešení příslušných vodohospodářských úprav, zejména odvodnění, výstavba, rekonstrukce, kanalizace studní a vodovodů přilehlých obcí. Velmi dobře jsou o těchto věcech informováni soudruh Žák a soudruh Šebesta, kteří zde jsou též přítomni.

Dopravní poměry budou rovněž dotčeny. Týká se to jak silnic, tak železnic, zejména v obcích Chlaby, Kravany, Vojka a Gabčíkovo. Zvláštní péči musíme věnovat vytvoření vhodných pracovních a životních podmínek pro velký počet pracujících na stavbě i pro přesídlené obyvatelstvo. To jsou úkoly skutečně mimořádně veliké a náročné. Vyjasňováním koncepce výstavby vodního díla se intenzívně zabýváme. Pro schválení optimálního technicko-ekonomického řešení je rovněž důležité, aby byl urychleně dořešen rozsah vyvolaných investic. Právě na tomto úseku očekáváme skutečně iniciativní přístup Západoslovenského krajského národního výboru. My máme s definitivní platnosti o variantě rozhodnout v Předsednictvu Ústředního výboru strany do konce října. Nyní se zpracovávají všechny podklady. Přecházíme prostě od takového toho lehčího tónu, kdy se mohlo nezávazně říci udělejme raději tohle, protože to bude lepší, - k takovému tónu závaznému. To znamená, něž materiál předložíme Předsedníctvu strany a něž ho předložíme vládě, bude muset být od všech odborníků, akademiků a prostě všech odpovědných lidí podepsáno, že u těch-kterých alternativ ať budeme mít tu nebo tu, že se vyskytují ještě takové a takovéhle pochyby, které ovšem odborníci v tom a v tom složení takto rozhodně a podloženě vyvracejí a tí tam všichni musí být podepsáni, poněvádž to není možné, abychom si jaksi do budoucnosti tady nějak anonymně hráli v takových věcech, kde jsou v dosahu prostě miliardové částky.

Druhým problémem, o kterém bych se chtěl zmínit, je občanská bytová výstavba. O některých problémech zde hovořil už poslanec soudruh Bednár. Rozmístnění bytové výstavby je určováno pochopitelně potřebou národního hospodářství a demografickým vývojem obyvatelstva. Je nutno proto sledovat neustále stav výrobních investic a bytové výstavby, aby byla potřeba bytů v souladě s uváděním výrobních kapacit do provozu. Největší efektivnosti dosahujeme při sídlištní soustředěné výstavbě, měřeno investičními a provozními náklady, mírou vybavenosti i dobou-délkou výstavby. O tom, jak nedostatečně tyto možnosti u nás využíváme, svědčí současný stav, kdy téměř 70 % obytných souborů má menší počet bytů něž sedm set. Přitom je velký podíl těch, které nedosahují 300 bytů a jejich výstavba často trvá déle něž 5 let.

Samostatným problémem je soustřeďování individuální bytové výstavby. Nemůže být žádných pochyb o tom, jaký přínos pro řešení bytového problému v naší republice má individuální výstavba. Na druhé straně ale zase nikdo z nás jistě nechce nevidět, jaké negativní důsledky má rozptylování bytové výstavby na tvorbu životního prostředí, vybavenost a architektonické ztvárnění obcí. Zvlášť výrazné je to pro Slovensko, kde již v současné době je realizováno víc jak 50 % z celkového počtu individuální výstavby celé republiky. Dá se předpokládat, že nová opatření strany a vlády k podpoře individuální bytové výstavby povedou k dalšímu rozšíření této formy. Proto také je nutno důslednému řešení této problematiky věnovat zvýšenou pozornost a soustavnou nepřetržitou péči. Jedině to je reálná cesta, abychom si otevřeli možnost řešit v nejbližší budoucnosti nejvýhodněji celospolečenské potřeby v sídlištích. Je pochopitelné, že úkoly v oblasti, o které jsem hovořil, jsou mnohém rozsáhlejší. Považoval jsem však za správné orientovat pozornost pouze k těm otázkam, jejichž řešení považuji za mimořádně naléhavé. Soudruzi poslanci Slovenské národní rady jistě ve svých volebních obvodech podle místních podmínek povedou národní výbory k takové činnosti, aby úkolům při vypracováváni územních piána a jejich využití pro řízení investiční výstavby byla věnována skutečné potřebná pozornost. I my v centrále věnujeme nyní této činnosti zvýšenou pozornost. Bylo nám uloženo předložit Ústřednímu výboru strany, jak jsem se zmínil, zprávu o tom. jako pokračují práce na územno-technickém řešení republiky, a chci dále dodat, že je třeba si uvědomit, že mezi oblastním a celostátním územním řešením je velmi úzka souvislost, a proto musí být i úzká, velmi úzká spolupráce. Jsme si vědomí, že vyzývámeli k aktivní práci národní výbory a orgány Slovenské národní rady, že je naší povinností zajistit jim také na druhé straně aktivní pomoc a spolupráci Státní komise pro investiční výstavbu a samozřejmě Slovenské komise pro investiční výstavbu a všech ministerstev a ostatních centrálních orgánů. Já jsem, soudružky a soudruzi, hovořil o úkolech, které musíme v současné době řešit a dořešit v souvislosti s dúkladnou a věcnou přípravou naší ekonomiky, bydlení a životního prostředí v příštích létech. V nejbližší době musíme společně připravit řadu ďalších podkladů pro vážná rozhodnutí, která bude Ústřední výbor strany a vláda v nejbližší době přijímat. Program práce vlády na druhé pololetí, který vychází z úkolů, uložených Ústředním výborem strany, jejichž zabezpečení bylo projednáno v pondělí na poradě Předsednictva strany s členy vlády za přítomnosti krajských vedoucích tajemníku strany a vedoucích oddělení ÚV, dáva nám všem jasný program nejdůležitějších současných úkolů.

Nakonec bych chtěl vyslovit dík Slovenské národní radě za pozornost, kterou věnuje řešení základních konkrétních otázek rozvoje národního hospodářství a vyjádřiť plné přesvědčení, že tuto plodnou práci budeme nadále úspěšně rozvíjel. Děkují vám. (Potlesk. )

Podpredseda Krahulec:

Ďakujem podpredsedovi vlády súdruhovi Pillerovi.

Do diskusie sa ďalej prihlásil minister ťažkého strojárstva s. Josef Pešl. Dávam mu slovo.

Minister Pešl:

Vážená Slovenská národní rado, vážení soudruzi poslanci!

pro doplnění zprávy, kterou zde přednesl místopředseda vlády soudruh Piller, chtěl bych vás orientovat v situaci, která je při slovenské investiční výstavbě s hlediska výroby, dodávek a montáží technologického zařízení z podniků rezortu těžkého strojírenství. Je jistě samozřejmé, že se zde nemohu vyjádřovat ke každé stavbě, neboť těch problémů je jistě velmi mnoho a přes úspěšné plnění, které za první dvě čtvrtletí dosahujeme, je zde i mnoho problémů, které konečně byly uvedeny ve zprávě pro Slovenskou národní radu.

Já bych proto doporučoval, abych mohl předat do zápisu stanovisko ke zprávě povereníka-předsedy Slovenské komise pro investiční výstavbu, aby tato správa nebo tento podklad byl součástí protokolu, abychom jí mohli buď projednat pak přímo na investiční komisi, nebo jiným způsobem a tak se společně podílet na zajištění našich společných povinností, které zde máme (viz příloha).

Ministerstvo těžkého strojírenství má opravdu zde na Slovensku velmi mnoho úkolů z hlediska investiční výstavby. Jen pro vaši informaci: je to celkem 207 jmenovité schvalovaných staveb, kde podle investorů je to pro Ministerstvo paliv 5 staveb, Ústřední správu energetiky 11, Ministerstvo hutí a dolů 35, chemický průmysl 28, těžké strojírenství 4, všeobecné 19, pro Ministerstvo stavebnictví 9 staveb, pro potravináře 14 staveb, pro spotřební průmysl 16 staveb, pro dopravu 12 staveb, pro Ústřední správu spojů 6 staveb, pro Ministerstvo zemědělství 16 staveb, pro Ústřední správu výkupu, žel, jen 1 stavba, pro zdravotnictví 2 stavby pro školství 3, pro vnitřní obchod 1, pro Československou akademii věd 1 stavba, a tam, kde jsou investoři krajské národní výbory, je to v Západoslovenském kraji 8 staveb, ve Středoslo-


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP