Úterý 27. srpna 1968

[F.] Beer: Dnes slyšeli s. Svobodu, večer uslyší s. Dubčeka. Zítra s. Smrkovského a s. Černíka. Národní shromáždění má právo konečného veta.

[K.] Jaroš: [JAROŠ, Karel, Phdr. CSc., nar. 9. 7. 1927; tajemník VBB NS od 1. 7. 1969 odvolán z funkce a k 31. 12. 1969 převeden zpět do ČSLA.] Před budovou je shluk lidí [Ve 14.40 hod. vysílal Čs. rozhlas text komuniké o jednání delegace v Moskvě. Jeho obsah vyvolal negativní reakci u většiny obyvatelstva a část Pražanů to dala najevo před dočasným sídlem NS.]. Pro udržení pořádku budeme povolávat Veřejnou bezpečnost. Lidé žádají, aby někdo z předsednictva NS je seznámil ne s dohodami, ale s tím, o čem předsednictvo jedná a jaký dopad se asi předpokládá. Bylo by dobré lidem říci: Předpokládáme, že vláda bude zasedat a do 10 dnů nám dá stanovisko, my se k tomu vyjádříme. Jestliže proti lidem postavíme SNB, bude to na úrovni, jaká byla předtím. Podle mého názoru tam někdo musí jit.

[A.] Žiak: Národní shromáždění ještě nemá patřičnou dohodu. I když je to tak, že ty dohody jsou definitivní a Národní shromáždění může jenom říci ano či ne.

[R.] Géryk: Myslím, že je správné, abychom komuniké, které jsme přijali v předsednictvu, nechali odsouhlasit na plénu a dát to sdělovacím prostředkům. Z balkonu je potom možno říct, že takový závěr jsme přijali, že jsme neukončili celou záležitost, že přerušíme zasedání, předsednictvo pracuje dál, vláda nám předloží, nevíme co atd.

[J.] Katolický: Soudruzi, je třeba, aby nastoupila bezpečnost. (Hlasy: Můžete jim říci, že promluvíme během čtvrt hodiny.)

(Dohodnuto, že komuniké zpracují soudruzi Poledňák, Žiak a Zedník.)

[L.] Dohnal: Navrhuji, abychom to řekli asi takto: ["]Národní shromáždění nebude dnes schvalovat ani potvrzovat žádné dohody. Odejdeme mezi lidi, abychom získali jejich stanovisko. Během několika dnů se parlament znovu sejde a na základě zpracovaného stanoviska vlády se k tomu odpovědně vyjádří.["] Myslím, že nic víc není třeba říci.

[J.] Valo: Jde o komuniké, které bychom vydali z našeho jednání.

[V.] Kučera: Navrhuji, abychom řekli: Tak jako jste nám věřili po celou dobu v těch těžkých chvílích, věřte nám i dále. Že otázky vláda musí připravit pro NS a my jako poslanci se chceme rozejít do svých volebních obvodů, abychom si ověřili názory svých voličů. (Souhlas.) Vláda připraví program a Národní shromáždění, tak jako v těchto těžkých chvílích, potom rozhodne nebo odsouhlasí atd.

[A.] Žiak: Navrhuji toto znění:

[ "]Předsednictvo NS jednalo o postupu práce NS. Plénum NS vyslechlo předběžnou zprávu předsedy NS s. Smrkovského o jednání v Moskvě. Je seznámeno s projevem prezidenta republiky s. Svobody a s komuniké, které přinesl rozhlas a televize. Vláda jedná o dohodě a závěrech docílených na jednáních v Moskvě. Připraví podrobnou zprávu a návrhy, které přednese v NS. NS se demokraticky a podle ústavy k návrhu vlády vysloví. To se stane za 3 - 5 dní. Během té doby budou soustavně pracovat předsednictvo NS, ústavně právní výbor, branný a bezpečnostní výbor a zahraniční výbor. Poslanci se na dva až tři dny rozejdou mezi voliče. Na nejbližším plenárním zasedání vysloví NS k dohodě své stanovisko. Dnes plénum NS k dohodě stanovisko nevysloví.

Prosím vás, rozejděte se a pokojně pracujte. Důvěřujte Národnímu shromáždění, poslanci budou pracovat v nejvyšším zájmu našeho lidu a naší ČSSR.["]

To bychom snad mohli lidem říci.

[A.] Poledňák: Navrhuji toto:

["]NS pracovalo po sedm dnů okupace se vší odpovědností, v souhlase s vůlí našeho lidu.

Dnes jsme vyslechli první dílčí informaci svého předsedy s. Smrkovského, kterého jsme mezi sebou srdečně přivítali, stejně jako jste ho srdečně přivítali vy. Rozhodli jsme se přerušit své zasedání do té doby, než vláda předloží potřebné návrhy.

NS si vyhražuje právo v souhlase s ústavou a s vůlí všeho lidu posoudit návrhy tak, aby byla zachována suverenita našeho státu.

Ve své práci pokračuje předsednictvo NS, které povede potřebné konzultace. NS pověřuje ústavně právní výbor, zahraniční výbor a bezpečnostní a branný výbor, aby připravily potřebný rozbor všech otázek.

Vážení přátelé, stejně jako jste nám věřili do dneška, věřte nám i nadále. Vaši důvěru nezklameme.["]

[L.] Dohnal: Navrhuji, aby prohlášení na balkoně přečetl s. Poledňák a místopředsedové aby šli s ním [Text prohlášení (obsažen v usnesení č. 839 P-NS) shromážděným občanům Prahy A. Poledňák přečetl.].

Stenograficky zápis, prvopis, turnus 8/1-20/2ž, (33 stran).

32

1968, 27. srpen (úterý), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (10. část).

[Začátek: 16.55 hod.

Ukončení: 18.29 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Diskuse k problému jak reagovat na situaci vzniklou po návratu delegace z Moskvy.

2. Seznámení s textem komuniké o jednání v Moskvě.

3. Výměna názorů, zda přerušit schůzi NS ihned nebo až po poskytnutí podrobnějších informací o průběhu a výsledcích jednání v Moskvě.

4. Schválení textu prohlášení NS před přerušením schůze.

5. Uzavření diskuse rozhodnutím, že schůze NS bude přerušena až příštího dne.]

[J.] Valo: Soudružky a soudruzi, zahajuji schůzi Národního shromáždění, která byla přerušena. Je přítomno 216 poslanců.

Předsednictvo NS se zabývalo situací, která vznikla po návratu naší delegace z Moskvy. Doporučuje Vám tento postup: Plenární zasedání NS by bylo dnes přerušeno, aby se poslanci mohli vrátit do svých volebních obvodů. Permanentně zůstává dále zasedat předsednictvo NS. Připraveni mají být členové ústavně právního výboru, bezpečnostního a branného výboru a zahraničního výboru, kteří budou projednávat případně dokumenty, jak budou postoupeny NS.

To je asi všechno, co Vám předsednictvo sděluje. Přitom Vám doporučuje vydat komuniké, které by přečetl soudruh Poledňák.

[A.] Poledňák: Mně je velmi líto, ale já jsem se nyní bavil s národem, mám komuniké, které je vydáno jako oficiální komuniké, ale nestačil jsem napsat komuniké z našeho jednání.

[J.] Valo: V tom případě bych navrhoval, budete-li souhlasit, abyste pověřili předsednictvo NS vydáním komuniké, ve kterém by byl přehled celých 7 dnů naší práce do dnešního dne a zároveň by bylo uvedeno, proč plénum NS přerušuje svou práci a které orgány NS budou dále zasedat. V tomto smyslu by mělo být komuniké sestaveno, abychom informovali naši veřejnost o tom, co jsme dělali a jaké úkoly před námi stojí.

[D.] Špálovský: Myslím, že by stálo zato, aby se zněním komuniké, které bude vydáno, bylo seznámeno plénum NS. O tom, co jsme v parlamentě dělali, je veřejnost až do dnešního dne seznámena. Ale naše stanovisko k nejnovějším otázkám je tak důležité, že by bylo výhodnější přerušit na hodinu schůzi, komuniké připravit a pak je plénu přednést. Nemuseli bychom sice zaujímat stanovisko, ale říci, jak si NS představuje svůj postup do budoucnosti.

[A.] Poledňák: Domnívám se, že v komuniké by se v podstatě asi řeklo, že plénum NS přivítalo na své dnešní schůzi svého předsedu soudruha Smrkovského, vyslechlo jeho předběžné, stručné a dílčí informace a rozhodlo se [vzhledem] k velké závažnosti těchto otázek, které se dotýkají osudu této naší republiky a života našeho lidu, vyhradit si právo posoudit všechny návrhy z hlediska naší ústavy a z hlediska dalších osudů naší země. Než bude pak předložena zpráva a náš prezident bude připraven předstoupit před Národní shromáždění se svým prohlášením o stavu republiky, Národní shromáždění přerušuje své zasedání a jeho plénum ukládá předsednictvu NS, aby pokračovalo ve své práci a zároveň výborům ústavně právnímu, brannému a bezpečnostnímu a výboru zahraničnímu, aby posoudily všechny otázky, které se týkají těchto problémů.

[J.] Valo: Myslím, že to, co říkal soudruh Poledňák by mohlo sloužit jako základ komuniké, které bychom mohli vydat. Veřejnosti více nemůžeme říci, protože my sami jsme jen zčásti informováni tím, co nám řekl předseda soudruh Smrkovský. Kdybyste však trvali na tom, že by bylo lépe, aby bylo předloženo písemně to, co uvedl s. Poledňák, museli byste asi 20 minut počkat. Když jsme si tak důvěřovali tady celý týden, proč nemůžete zplnomocnit předsednictvo k tomu, aby toto komuniké, které informuje veřejnost o tom, co je před námi, co budou poslanci dělat, vydalo? Proč se najednou domníváte, že vás případně zradíme nebo napácháme nějaké politické chyby?

[J.] Kyselý: Proč plnou moc chcete?

[J.] Valo: Protože jsme neměli čas komuniké udělat. (Hlasy z pléna: Počkáme.)

[A.] Poledňák: Jestli se chcete seznámit s komuniké účastníků jednání, nechť je soudruh Dohnal přečte [Dále je zaznamenán text, který byl publikován v denním tisku 28. srpna 1968 a také v tzv. Černé knize (s. 380 - 382).].

[J.] Valo: To bylo komuniké dohodnuté mezi československou a sovětskou delegací. Pravda, nedáváme je ani na vědomí, ani neschvalujeme, jen jsme je vyslechli kvůli informaci. My budeme jednat a rozhodovat tehdy, až nám vláda předloží konkrétní dohodu a taktéž opatření, kterými chce tuto dohodu uskutečňovat. To znamená, že poslanci budou mít možnost se vyslovit k této dohodě, zda ji přijímají nebo nepřijímají.

Soudruzi a soudružky, my jsme vás informovali proto, že jdete domů do svých volebních obvodů, abyste měli alespoň částečně přehled a mohli jste argumentovat, o co v podstatě jde. Pravda, komuniké musí být rozpracované a vláda musí předložit potom NS návrh.

Kdy se tak stane, přesně nevíme a proto zůstává v platnosti to, aby soudruzi, když nemusí jít před ústavně právní, zahraniční a bezpečnostní výbor, tak by nemuseli jít, avšak, když i odejdou, prosili bychom je, aby se stále vědělo o nich, kde jsou, aby popř. telegrafické pozvání je zastihlo, aby se mohli ihned dostavit na jednání do příslušného výboru. To je informace, kterou k tomu komuniké vám přečtenému jsme chtěli povídat. S. Poledňák již komuniké diktuje do stroje, tak to ještě několik minut potrvá.

Využívám tohoto prázdna, abych vám oznámil, že předsednictvo NS svoláváme na zítřek na 10 hodin sem do parlamentu. Doufáme, že tomuto předsednictvu už bude předsedat s. Smrkovský a ne já nebo některý jiný člen předsednictva, jak jsme to dělali dosud. Tolik k informaci.

[M.] Růžička: Je možné, aby to komuniké bylo rozmnoženo?

[J.] Valo: Rozmnožuje se to komuniké a jakmile se to stane, každý si může jeden exemplář vzít s sebou.

[?] [Jméno poslankyně se nepodařilo stenografovi zachytit.]: Mám dotaz, na jak dlouho se musí počítat s přerušením jednání, abychom si práci ve volebním obvodu mohli rozložit?

[J.] Valo: Nerad prorokuji, nechtěl bych být spatným prorokem, ale počítejte nejméně

s 5 dny, nebude-li to více. To je zase jen můj dojem a nedbejte na to, ale s největší pravděpodobností spíše později než dříve.

[Z.] Závodská: My jsme od pátku čekali na návrat delegace z Moskvy, abychom měli

informace o tom, o čem se tam jednalo. Dostali jsme je, ale skutečně jsou velmi skrovné. Měli bychom dostat podrobnější informace. Jdeme do volebních obvodů. Naši voliči se nesmíří s tím málem, co my víme, budou chtít více. Jak jim to budeme vysvětlovat?

[J.] Valo: Toto není otázka na nás, to jsme žádali také od vlády, ale oni nejsou v stavu nám to dát, pokud to neprojedná ÚV strany a ÚV NF.

[D.] Špálovský: V komuniké je uvedena řada závažných věcí. Jistě jsme si vědomi, o jaké problémy jde, a těžké pro naši zemi, pro náš lid, pro naše NS. Proto si myslím, že by NS mělo, pokud se seznámilo s komuniké, alespoň zaujmout stanovisko k tomu, o čem jsme několik dnů jednali, když už je tam ta formulace o vstupu spojeneckých armád, kdo požádal. Byli jsme informováni prezidentem republiky, předsednictvem vlády, že nikdo z ústavních činitelů nepožádal.

O tom není v komuniké zmínka, ani vůbec žádná informace. Zajímalo by nás tedy, jakým způsobem došlo ke vstupu spojeneckých armád na území naší republiky.

[J.] Valo: Soudruzi, na to je krátká doba. Kdo chce psa bít, hůl si najde. Když to v komuniké není uvedeno, tak to znamená, že pravda je to, co jsme my tvrdili, že takového nic není, kdo by byl pozval okupační armády na pomoc Československu. To je, soudruzi, více než jasné, že není, kdyby byl, tak by to komuniké také obsahovalo, že se tak stalo na základě pozvání. To je správný postřeh. My jsme posuzovali situaci a oni posoudili situaci tak, že je třeba v Československu zasáhnout.

Soudruzi, prosím vás, neprojednávejme tuto věc. (Projevy nesouhlasu.) K tomu nemůžeme zaujímat stanovisko.

Hlas: To jsou velmi slabé argumenty pro naše voliče.

[J.] Valo: Obraťte se na stranu a na vládu.

Hlas: Raději se o den zdržíme.

[K.] Skramuský: Soudružky a soudruzi, mám ještě jednu připomínku. Mě se lidé ve volebním obvodě budou ptát, kdo delegoval druhou část ÚV. Poslouchali jsme rozhlas a jmenují tam další soudruhy. To je velmi závažné. To bych chtěl také osvětlit.

[J.] Valo: Prosím, obraťte se na ÚV, my to nevíme. (Šum.)

Hlas: Je půl šesté, nevíme, jak vypadá situace venku. Byla jsem poprvé na nádraží, je obsazeno a na noc máme jet do svých volebních obvodů a nevíme, jak se tam dostaneme. Nebylo by lépe setrvat do rána a vyčkat?

[J.] Valo: Nic víc nedostaneme, ale vyčkat můžeme.

Hlas: Připojuji se, je správný postup, který je navrhován, abychom se nevyjadřovali bez obšírnějších informací ke komuniké. Současně se ptám, pochopte mne, jestli tím neztěžujeme situaci. Ani jeden slib, který byl dosud dán ze strany okupačních vojsk, nebyl dodržen. Národní shromáždění se rozejde a kde je záruka, že se za 5 dní sejde? Máte nás svolávat telegramy a telefonem, při čemž oboje řádně nefunguje. Pochopte mne, zda to nejsou kroky, které ztíží situaci. Jsem si vědoma, že jsme nejvyšším orgánem státní moci, zákonodárným orgánem v zemi a měli bychom být v osudových chvílích třeba pohromadě.

Hlas: Jsme tady týden bez spojení s našimi lidmi. Nechtějte, abychom rozhodovali bez našich lidí. (Šum.)

[J.] Valo: Naopak, posíláme vás domů.

[M.] Kratochvílová: Soudruh Valo říká soudružce, aby se zeptala ÚV strany, aby se zeptala vlády. Ať se zeptá předsednictvo NS vlády a ÚV strany, jaký byl postup. Chceme podrobnější materiály. Za svou osobu říkám, že nemohu rozhodnout, aniž znám názory voličů. Byla jsem u nás v Hranicích [V zápise je chybně uvedeno "v Hradišti".] prvého dne okupace a nemohu si vzít, nezlobte se, zodpovědnost, abych řekla tak či onak, ať lidé řeknou, co chtějí. Netýká se to mne, ale těch 32 000 lidí, kteří mne volili. Nemohu se se svým svědomím vyrovnat. Potřebuji k tomu více vědomostí, abych to mohla zjistit. (Potlesk.)

[J.] Valo: Řeknu vám, že jsme se snažili spojit se se stranou, chtěli jsem tam poslat delegaci. Nevíme však, kde zasedá, telefonicky jsme se spojit nemohli. Já jsem volal třikrát nebo čtyřikrát (šum) s. Černíka, dvakrát se hlásil Hamouz, jednou nikdo. Prosím vás pěkně, co chcete, abychom ještě dělali?

[A.] Žiak: Došla zpráva, že asi za 4 minuty bude hovořit první tajemník ÚV KSČ Dubček. Nás to všechny zajímá, doporučuji, abychom vytrvali, vyslechli projev a potom abychom dořešili otázky.

Hlas: Připojuji se k soudružce, protože je to vážný problém a myslím, že odpověď není uspokojivá. Kdyby s. Dubček mohl přijít mezi nás, stálo by to za úvahu, věděli bychom vážnější věci. Nemůžeme takto voličům odpovědět, zavolejte na orgán.

[J.] Valo: Já jsem ti řekl, jaký je stav.

[M.] Miková (vzrušeně): Soudružky a soudruzi, já bych chtěla jen pár slov, za čtyři minuty mluví s. Dubček a měli bychom ho slyšet. Jednání jsou tak náročná, nechoďme domů, aniž bychom něco věděli. (Bouřlivý potlesk.)

Já si myslím, že rozhodujeme o tak složitých a důležitých věcech, že na nás poslancích NS skutečně velmi záleží a než bych měla rozhodovat bez znalosti věci, bez skutečné znalosti, bez vědomosti o všem, raději nerozhoduji, protože bych nechtěla nést svou nerozvážností odpovědnost za to, co se bude dít dále.

Teď jsme mluvili s lidmi pod oknem a nebyla tam jen mládež. Mimo mládeže tam byly ženy, starší lidé a každý chtěl vědět o průběhu. Říkali - my vám nevěříme, že nám řeknete pravdu, neřekli jste nám to o Čierné, ani o Bratislavě a my se dnes vážně obáváme, že nám to neřeknete ani teď. Proto soudružky a soudruzi, myslím, že vzhledem k vážnosti situace nesmíme být zrádci národa, já sama bych se nemohla podívat svým dětem do očí, neodešla bych, dokud nebudu mít solidnější informace, abych se mohla opřít o své voliče. Jsem pro to, abychom tady zůstali, aby se nestalo, že by NS nebylo schopné se sejít. (Potlesk.)

[J.] Valo: Sice s tím nesouhlasím, soudruzi, odpusťte, nemám námitek, když tady zůstaneme. Bude se to připravovat pět až šest dní. Potom se to předloží a řeknete, že nemůžete hovořit s voliči.

Hlasy z pléna: Přerušit a vyčkat Dubčeka.

Hlas: Odpusťte, ale každý jsme nervózní.

[J.] Valo: Soudruh Poledňák přečte komuniké.

[A.] Poledňák: Očekává se každou chvíli, že bude hovořit s. Dubček. Myslím, že bychom ho měli nejdříve poslechnout a potom bychom pokračovali v jednání.

(Čte prohlášení): ["]Národní shromáždění ČSSR pracovalo po sedm dní okupace se vší odpovědností a v souladu s vůlí československého lidu.

Na svých stanoviscích k násilnému a protiprávnímu přepadení naší země trvá.

Národní shromáždění se staví za legální orgány zvolené XIV. sjezdem KSČ a plně je respektuje.

Dnes vyslechlo první dílčí informaci svého předsedy s. J. Smrkovského, kterého mezi sebou srdečně přivítalo. Plně mu i nadále důvěřuje.

Národní shromáždění ČSSR si vyhražuje právo v souladu s ústavou se vší odpovědností posoudit zprávu a návrhy vlády tak, aby byla zachována suverenita a svoboda země, aby dále pokračoval demokratický vývoj naší socialistické republiky.

Národní shromáždění se rozhodlo přerušit své zasedání do té doby, než vláda podá zprávy a předloží potřebné návrhy. Žádá současně vládu, aby tyto práce, vědoma si jejich neobyčejné závažnosti pro další osudy naší země, pro život všeho našeho lidu, posuzovala s nejvyšší odpovědností.

Národní shromáždění ukládá svému předsednictvu, aby dále pokračovalo ve své práci a vedlo potřebné konzultace. Ukládá současně výborům ústavně právnímu, bezpečnostně brannému a zahraničnímu připravit rozbory všech v úvahu přicházejících otázek.

Národní shromáždění se obrací ke všem občanům s naléhavou žádostí, aby nedávali záminky k jakémukoliv zostření situace.

Věříme vám, důvěřujte nám.

V Praze dne 27. srpna 1968.["]

[J.] Valo: Má někdo návrh na změnu?

Hlas z pléna: Navrhuji aby tam bylo doplněno: ["]A neopustí místo, dokud nebude mít vyjasněný celý postoj vlády a ÚV.["]

[J.] Valo: Soudružky a soudruzi, dáváme komuniké a ne podmínky, které případně my máme vůči někomu. My přece nemůžeme dávat ven, když žádáme vládu a podobné podmínky. To nejde dohromady.

[V.] Červinka: Dávám návrh, aby předsednictvo NS získalo podklady ze zasedání ÚV strany a z vlády a zítra v 10 hod. aby nás informovalo, abychom mohli odjet se znalostí věci.

[L.] Dohnal: V předsednictvu jsem předkládal také návrh, který měl 4 body, ovšem nebyl přijat. Vzhledem k tomu, co už zde bylo řečeno, přimlouval bych se k poslednímu návrhu s. Červinky a doporučoval bych, protože jsme orgán nejvyšší státní moci, kterému je ze své činnosti odpovědný jak prezident republiky, tak naše vláda, aby třeba i na uzavřené [jednání] parlamentu byl pozván prezident republiky a předseda vlády a podali nám zítra podrobnější zprávu z jednání. A pak teprve abychom zaujímali stanovisko. (Souhlas.)

[P.] Rapoš: Soudružky a soudruzi, plně chápu pocity všech poslanců, že mají úžasnou potřebu spojit se se svými voliči a v této závažné situaci se s nimi poradit. Toto si plně uvědomuji. Na druhé straně však si musíme uvědomit druhý problém, že v současnosti neustále zasedá nově zvolený ÚV KSČ a pokud vycházíme ze zkušeností, které máme, parlament tu 7 dní neustále pracoval a sehrál v této složité situaci svou odpovědnou úlohu.

Samozřejmě, že tato úloha je zřejmě známá. Když my ohlásíme, že posíláme poslance domů, mám jisté pochybnosti, zda bude možno svolat tento orgán.

Plně souhlasím s komuniké, jak ho s. Poledňák přednesl, protože tam se neříká nic o tom, že poslanci odcházejí domů, tam se říká, že se přerušila schůze. Myslím, že nyní životní podmínky se dají normalizovat. Nemusím jistě rozvádět, co to znamená, že už nebudeme muset pracovat v takových bojových podmínkách. Že by prostě poslanci zůstali v Praze nebo v blízkém okolí. Samozřejmě, že je tu závažná otázka styku poslanců s voliči a proto si myslím, že by bylo třeba operativně vytvářet skupinky poslanců, aby tyto skupinky poslanců byly delegovány do závodů anebo do institucí, aby měli možnost styku s lidmi. Nerozcházet se daleko za Prahu a okolí, protože je tu jisté nebezpečí, že se potom [bude] parlament velmi obtížně scházet.

[A.] Žiak: Myslím, že tento návrh komuniké vystihuje obsahově skutečně všechny body a podstatu toho, co jsme už předtím, než jsme pověřili s. Poledňáka, aby to upravil, říkali, takže doporučuji, abychom komuniké, jak ho s. Poledňák přečetl, schválili [Na turnusech 11/1-11/4ž a 13/1-13/6ž je zápis rozhlasového a televizního projevu prvního tajemníka ÚV KSČ A. Dubčeka, který začal kolem 17.30 hod. Projev byl publikován 28. 8. v denním tisku a také v tzv. Černé knize (s. 385 - 391).].

[J.] Valo: Soudružky a soudruzi, má někdo k tomu komuniké poznámku? (Nikdo.) Kdo souhlasí? (Všichni.) Kdo je proti? (Nikdo.)

Nyní rozhodneme, zda máme uvolnit poslance, aby šli domů, anebo zda tu máme zůstat. (Hlasy: Ještě do zítřka!)

Nezabezpečíme to, pokoušel jsem se o to. Zítra bude předsedat s. Smrkovský, možná se mu to podaří. Ale pochybuji, že informace bude dřív než za 5 dní. To je můj osobní názor.

[L.] Šorec: Soudružky a soudruzi, já myslím, že víme všichni, oč jde. Byly návrhy, že po této přerušené schůzi se máme rozejít anebo zůstat zde. Máme doma prezidenta, máme doma vládu, máme akceschopné předsednictvo, máme patřičné výbory, které budou zasedat. Bylo by třeba jít mezi své voliče. Není třeba nás svolávat telegraficky. Je třeba určit datum a my přijdeme o den dříve.

[J.] Valo: Datum nemůžeme říci, ale můžeme vás svolat rozhlasem nebo telegraficky. Navrhuješ uvolnit poslance domů. Je tu jiný návrh?

[Z.] Závodská: S. Červinka předložil návrh, o kterém se nehlasovalo, abychom počkali do zítřka do 10 hod. na bližší informace. Může tu být zítra s. Smrkovský, možná že nám bližší informace poskytne. Když přijdeme do volebních obvodů o den později, nic se nestane, poskytneme pak bližší informace. Přikláním se k návrhu s. Červinky.

[J.] Valo: Nedostali jsme spojení se s. Smrkovským. Pochybujete, že jsme se snad o to snažili? Ať vám řekne Kancelář, kolikrát jsme volali s. Černíka a vždycky se hlásil s. Hamouz, který tu byl a ví tolik co my. My jsme třikrát volali s. Smrkovského, vždycky jsme dostali odpověď, že referuje. Informovali jsme vás poctivě a pravdivě. Uráží nás, když někdo pochybuje, zda hovoříme pravdu.

[A.] Pokorná: Domnívám se, že není správná formulace, jak hodnotit naše požadavky na rozšíření informací. To není otázka nedůvěry vůči předsednictvu nebo vůči komukoliv z vás. Stojíme za vámi jednotně i nyní. Ale vrátit se nyní do volebních obvodů jen s tím, co doporučujete, to není možné. Nikdo není schopen říci víc, než co je v těch dvou komuniké. Dělat závěry není možné, ačkoliv nás k nim budou nutit voliči. Naše jednání bude mnohem ztíženější, než když půjdeme po zítřejší informaci. Je-li možné, aby s. Smrkovský přišel zítra mezi nás, bude nám moci říci, jak reagovat na názory lidí ve volebních obvodech. S těmi dvěma komuniké se neodvážím předstoupit před svůj volební obvod a žádat názory voličů.

[J.] Valo: Jestliže řeknete, že zde chcete zůstat, prosím, zůstaňte, podnikneme všechno, aby s. Smrkovský zítra přišel, ale zaručit to nemohu. Nemohu slíbit, že přijde, ani to, že zítra budete vědět více než dnes. To je třeba si uvědomit. Chcete zde tedy zůstat do zítřka nebo případně vůbec? (Hlasy: Do zítřka.)

[F.] Beer: Odpusťte, soudruzi, chtěl bych vám říci několik poznámek. Já jsem dnes se pokoušel hovořit se soudruhem Smrkovským s tím, zda by nebylo možné, aby přišel na toto zasedání. Jak víte, zasedá ústřední výbor, na který byl delegován s. Smrkovský, protože s. Dubček si připravoval svůj projev. Je mi líto, že s. Smrkovský nemůže přijít. Na můj dotaz, má-li pokračovat plenární zasedání nebo ne, s. Smrkovský doporučoval, aby se respektovalo stanovisko vlády, které bylo charakterizováno tím, že do 5 - 10 dnů může vláda předložit seriózní stanovisko parlamentu, proto s. Smrkovský vzkázal, že je lépe zasedání ukončit. Pokud jde o zítřejší den ráno, zasedá vláda a s. Černík nemůže se dostavit. Jaký je zdravotní stav s. prezidenta Svobody, nevím. Pokud soudruzi mají zájem, zda bude možno někoho zajistit, kdo by o těchto otázkách mohl říci více, pokusíme se o to.

[J.] Valo: Chci vám znovu poděkovat s tím, že uděláme všechno, aby zítra někdo přišel, nepochybujte o naší dobré vůli, když se nám to nepodaří.

Mohu tedy brát vaše stanovisko tak, že jste pro to, že zítra zde zůstanete a předsednictvu NS ukládáte, aby vyvinulo veškerou snahu za tím účelem, abychom sem buď s. Smrkovského nebo s. Černíka nebo s. Svobodu dostali.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

[D.] Špálovský: Jde ovšem o to podat do 10. hodiny členům NS informace.

[J.] Valo: O 9. hod. můžeme začít telefonovat a budeme žádat, aby dopoledne bylo plénum NS předsednictvem informováno, zda přijde některá z jmenovaných osobností, buď s. Svoboda, Černík nebo Smrkovský.

Soudruzi, sejdeme se tedy zde o 10. hodině a podnikneme všechno, abychom splnili to, co jste nám uložili. Kdyby se to nepodařilo, sdělíme to.

Přerušuji schůzi s tím, že předsednictvo NS se sejde zítra o 9. hodině.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 6/1-14/2ž, (31 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP