Pondělí 26. srpna 1968

27

1968, 26. srpen (pondělí), Praha. - Zápis jednání 85. schůze předsednictva NS (18. část).

[Začátek: 21.08 hod.

Ukončení: 22.19 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Zpráva a diskuse k činnosti ČNR od počátku okupace.

2. Sdělení o obsahu telefonického rozhovoru mezi místopředsedou vlády L, Štrougalem a předsedou vlády O. Černíkem o stavu jednání v Moskvě.

3. Informace posl. R. Géryka a J. Laciny o výsledku jednání ve vládě v otázce nedostatečného spojení s delegací v Moskvě; kritické výhrady k počínání vlády v této otázce.

4. Náměty na navázání telefonického kontaktu s předsedou NS J. Smrkovským v Moskvě a diskuse ke sdělení L. Štrougala.

5. Otázka kontaktu s představiteli krajů.

6. Pověření posl. R. Géryka a A. Poledňáka, aby příštího dne projednali na vládě možnost spojení s J. Smrkovským a případně se o ně pokusili.

7. Doporučení žádat znovu informace o pobytu F. Kriegla.

8. Návrh na vydání protestu proti nerespektování nejvyššího zákonodárného orgánu ČSSR sovětským velvyslanectvím.

9. Oznámení o konání tiskové konference s akreditovanými novináři dne 27. srpna.]

[J.] Valo: Zahajuji přerušenou schůzi předsednictva NS. Uděluji slovo poslanci Jedličkovi.

[V.] Jedlička: Soudružky a soudruzi, Česká národní rada zahájila svou praktickou činnost minulé pondělí. Ve své činnosti se především řídila těmi otázkami, které jí byly vymezeny ústavním zákonem a pravomocemi, které z ústavního zákona vyplývají.

Je třeba říci, že je velký kvalitativní rozdíl mezi Slovenskou a Českou národní radou a že je i velký rozdíl mezi postavením poslanců NS a členů České národní rady. Poslanci mají své volební obvody. Naproti tomu jsou okresy, kde není žádný zástupce České národní rady a většinou lze hovořit o tom, že celá řada členů České národní rady nikoho nezastupuje i když jde velmi často o velmi známé osobnosti.

Předsednictvo České národní rady se zatím ve své činnosti řídilo usnesením předsednictva Národního shromáždění, nebo jsme z něho vycházeli. V tomto orgánu a v této místnosti bylo přece rozhodnuto, že všechny otázky, týkající se především problémů v našem národním hospodářství bude řídit vláda a pokud požádá předsednictvo Národního shromáždění nebo některé jiné orgány, že jí pomůžeme a že tudíž všechny stěžejní otázky především hospodářského charakteru budou ponechány vládním orgánům, národním výborům apod.

Je potřeba říci, že Česká národní rada je si v této chvíli vědoma toho, že by měla zejména k některým politickým otázkám vystoupit, především k otázkám, které se týkají sjednocování příslušníků obou našich národů. Mne tedy nesmírně mrzí, že pravděpodobně ani členové předsednictva Národního shromáždění a také tisk to potvrdil, nevědí, že už v tisku a rozhlase se předsednictvo České národní rady přihlásilo na podporu předsednictva ÚV KSČ, předsednictvo nebo celá Česká národní rada se přihlásily na podporu všech ústavních orgánů a legálních orgánů, že udělala prohlášení za propuštění předsedy České národní rady s. Císaře, že na základě ohlasů, které se vyskytly na Slovensku, pokud jde o nálady za samostatnost Slovenska Česká národní rada vydala prohlášení o tom, že po vyřešení nejnutnějších otázek se budou zpracovávat otázky, týkající se federativního uspořádání.

[J.] Valo: Přerušuji na chvíli s. Jedličku, abyste se mohli dozvědět o zprávě z vlády:

"Dnes v pondělí 26. srpna 1968 ve 20.30 hod. se spojil místopředseda vlády s. Štrougal telefonicky s předsedou vlády ing. Černíkem.

Ing. Černík informoval s. Štrougala, že jednání pokračují a že se nyní uzavírají nejzávažnější otázky. Naše delegace usiluje o urychlené skončení jednání a návrat domů. S. Černík potvrdil, že delegaci jsou známy informace, které jí vláda zasílá o situaci v zemi. Znovu potvrdil, že ústavní orgány a veřejnost budou informovány po návratu delegace do vlasti."

Slyšeli jste telefonát od předsedy vlády s. Černíka. Prosím s. Jedličku, aby pokračoval ve svém výkladu.

[V.] Jedlička: Je zde přece usnesení Slovenské národní rady, která s povděkem přijala všechna vystoupení, která směřují ke sjednocování obou národů a o soužití v ČSSR. Česká národní rada připravuje prohlášení v předvečer Slovenského národního povstání. Věřte, že jsme se pozastavili nad tím, že Česká národní rada by se měla zabývat otázkami, souvisejícími se sklizní chmelu, jak někteří poslanci navrhovali. Máme za to, že v tuto chvíli, kdy je opravdu celá řada velmi složitých otázek, bychom se dostávali do situace, že by k některým otázkám mluvilo příliš mnoho orgánů, přičemž Česká národní rada nemá při nejmenším oprávnění zabezpečovat některé úkoly, o kterých poslanci ve svých příspěvcích mluvili.

ČNR má jednoho pracovníka, dr. Váchu, má špatnou možnost schůzování, nemá odborné komise, nezabývala se žádnou problematikou našeho národního hospodářství a zatím jí to také nepříslušelo. Byl bych rád, kdyby předsednictvo NS posoudilo, kolik toho ČNR v této situaci udělala. Prohlašuji za ČNR, že jsme ochotni kdykoliv přispět celou řadou dalších úkolů, ale při určité koordinaci. Když se navrhoval dopis, byly hlasy proti tomu, aby tam byla ČNR podepsána, jiné říkaly, že by tam měla být podepsána. Ukazuje se tedy, že mnohým lidem a ani poslancům není zcela jasné, co Česká národní rada může nebo nemůže, co svým prohlášením pokrývá. Když se dělá prohlášení čs. lidu, působnost ČNR by se měla vztahovat na území Čech a Moravy.

Byl bych rád, abychom tyto věci posoudili. Musíte pochopit, že naše situace je velmi ztížená, protože nemáme předsedu a nemáme druhého místopředsedu s. Špačka. Je potřeba, abyste tyto věci zvážili, aby se zabránilo závěrům, které byly dělány na plenární schůzi.

[J.] Valo: Žádné závěry dělány nebyly.

[R.] Géryk: Tam stačilo objasnit tyto otázky, jak říká soudruh a nemusíme dělat žádné závěry. V současném období totiž nevidím nutnost, abychom se v otázkách, které projednáváme na předsednictvu a na plénu NS, dublovali s ČNR, protože její úkol byl vymezen v otázkách státoprávního řešení jako partnera SNR.

[V.] Macho: Jako občané tohoto státu se jistě můžeme k práci ČNR vyslovit. Myslím, že udělali poměrně dost na možnosti, které mají.

Výroky na plénu jsem pochopil tak, že je snaha orgánů NS vysílat po 2 a 3 poslancích do krajů. Je samozřejmé, že každý touží vidět rodinu. Projevuje se to zejména u žen. Soudruzi to ale chápali tak, že by bylo vhodné, aby tuto funkci pro české kraje vykonávali za poslance NS členové ČNR, aby sháněli informace. Jít tam s informací, to by nemohl dělat člen ČNR, proto bych nadhodil, zda by pracovníci ÚKLK nemohli dělat spojku s kraji. Je jich tam 300, cestovat se dá, donesli by důkazy a zprávy z krajů, které se po telefonu úplně dávat nemohou, mohli by to dělat, i když jim taková činnost nepřináleží.

V žádném případě nekritizuji, naopak myslím, že ČNR je velmi dobrá jako nový orgán a je třeba jí vyslovit díky, za všechno, co udělala i za to, co bude dále činit.

[J.] Valo: Nikdo nemyslel kritizovat ČNR, aby se dostala do pozice, že by konala v takovém rozsahu službu jako SNR. Ta je i výkonným orgánem již s ohledem na to, že má potřebný aparát pro svou činnost, což ČNR nemůže říci.

Mně osobně jde o to, aby ČNR ukazovala svou tvář před českým národem, aby i poslanec, když bude poslancem NS a je členem ČNR, vystupoval i jako člen ČNR, aby ČNR se ukázala jako činitel, který v těžké době ukazuje svou oprávněnost národu. To je nejvýhodnější situace pro takovéto věci.

Lituji, že se to chápe jako kritika. Za prvé ČNR není náš orgán, my ho kritizovat nemůžeme. Můžeme kritizovat vládu a žádat od ní jisté věci atd., ale nemůžeme kritizovat ČNR. Jsem toho názoru, že ani nebylo v úmyslu nikoho kritizovat, ale povídat, chlapci, v této situaci je třeba ukázat tvář, tu existuje ČNR, národní český orgán, aby on tu vystupoval.

Pokud se týká těch prohlášení, když jde o čistě nacionální problém Čechů, tak má vystupovat ČNR jako SNR vystupuje na Slovensku. Myslím dokonce, že náš aparát, když oni nemají svůj, by jim pomohl, abychom ji prosazovali, poněvadž ona ještě nemohla být známa za tu krátkou dobu, nemohla vejít do podvědomí českého člověka jako SNR. To všechno chápeme. Tak o to nám jde, že chceme pomoci ČNR, aby se dostala do této pozice a ne, že bychom ji chtěli kritizovat.

[V.] Kučera: Jsem též členem ČNR. Mám za to, že bychom se měli poradit, poněvadž mám dojem, že zatím všechnu práci, kterou ČNR dělala, dělala prostřednictvím poslanců NS. Je ovšem třeba vidět, že ČNR má 150 členů a z toho 27 je poslanců NS. Čili je tu veliký sbor ještě členů ČNR a ty je třeba zaktivizovat, protože v těchto těžkých chvílích je třeba, aby se sešla ČNR, aby nebyla jen odkázána na pomoc NS, aby se její členové sjednocovali v celostátním měřítku na určitých vážných politických opatřeních [Poslední věta zatržena po straně světle modrou propisovací tužkou.]. I tam jsou osobnosti, řekl bych, velmi známé politické osobnosti, které by i svojí autoritou mohly pomoci k dalšímu vyjasňování problému. Mám zato, že toto je zatím hlavní nedostatek České národní rady podle mého názoru, že zatím zasahuje do politického života jen prostřednictvím poslanců Národního shromáždění. Bylo by vhodné ostatní poslance ČNR také svolat a poradit se s nimi o určitých politických problémech. Vím, že to narazí na technickou stránku, jestli má možnost se někde ČNR sejít a jakou náplň jednání jí dát v politických věcech. I tam jsou nakonec některé komise, které by podle mého názoru měly převzít péči o zásobování města Prahy a o některé podobné věci. Jsou tam zvolené komise, i když nebyly zvoleny pro tento účel, ale jsou mimořádné úkoly a mimořádné problémy a tady myslím, že by se dala ČNR zaktivizovat. To narazí určitě na technickou otázku, jestli to bude možno uskutečnit.

[J.] Lacina: Chtěl bych také říci jako člen ČNR slovo k této situaci. Soudružky a soudruzi, domnívám se, že musíme vycházet ze skutečného státoprávního uspořádání, jaké existuje v našem státě. V této fázi jsme tady jako ústavní a zákonodárný orgán, od něhož se vyžaduje přijmout konečné řešení celé této naší situace. Jsme tady nezbytní, dá se říci. ČNR v této fázi není zákonodárným orgánem, který by měl nějaké možnosti, nemá ani svou výkonnou část, tzn. je bez vlády, nemá zázemí, nemůže v této fázi nic vykonávat a nemůžeme to požadovat. Domnívám se, že to, co zatím udělala ČNR, je dosti. A pokud bychom uvažovali o další činnosti ČNR v této fázi, stálo by za úvahu zamyslet se nad tím, jestli by neměla dále propracovávat otázky, které jí byly svěřeny, zabývat se otázkami federativního uspořádání, případně přípravou české národní politiky. Myslím, že to by byly úkoly, které by jí v této době příslušely a je na zvážení, jestli by měla ČNR pracovat detailně tak, jak to její jednací řád přikazuje.

[Ľ.] Hanúsek: Malé doporučení České národní radě. Jsme si vědomi, že v ČNR jsou známé osobnosti a jde o toto: Víme, jak tyto osobnosti v minulosti vystupovaly. Měly by se zaktivizovat. Nečetl jsem, že by tyto osobnosti jako poslanci ČNR vystupovaly na veřejnosti. (Hlas z pléna: Nemáme poslance, ale členy.) Členové České národní rady že by v rozhlase nebo v tisku se obraceli na veřejnost, osobnosti, na které veřejnost dá, poslouchá je. V tomto by mohl tento orgán udělat velmi dobrou práci.

[A.] Žiak: Chtěl bych doporučit, abychom skončili s touto diskusí, přijmout vysvětlení ze strany našich přátel poslanců z ČNR, které podal s. Valo, kterým nemínil nikoho urážet, je to jeho osobní způsob upřímného, pečlivého, otcovského postoje, aby se vliv a váha ČNR nyní v konkrétní situaci využily. Je nám všem jasné, že ČNR má nyní dočasně celkem konkrétní cíl a vyhraněný úkol. Domnívám se, že by bylo škoda o tomto vést diskusi, všichni si rozumíme. Oč vás prosím, je - využít váhu, kterou má ČNR a pomáhat upevňovat národ k jednotě za vládou a za prezidentem. To je hlavní.

[V.] Jedlička: Podle mého názoru z pléna jsme to udělali. Na středu svoláváme předsednictvo ČNR a ve 2 hod. máme společné jednání se tříčlennou delegací SNR. O tomto jednání vás budeme informovat.

[J.] Valo: Nyní přistoupíme ke zprávě vlády. Slyšeli jste rozhovor s vládou, spojení bylo a jak to je. To znamená, že se celkem už pracuje a že tedy jednání je v běhu. Upřímně řečeno, to je dosti málo. Soudruzi, chápeme a musíme chápat vládu, že nám dočasně nemůže říci ani naznačit více. Předně se zdá, že dohoda ještě není a za druhé bylo by snad horší, kdybychom měli jen náznakem polozprávy, které by snad mohly udělat více nejasností než malé zprávy. Přesto jsem toho názoru, že musíme žádat vládu, aby publikovala tento rozhovor s našimi vládními činiteli, protože je jasné, že lidé jsou nervózní a je třeba, aby jim to vláda sdělila. Lidé žádají v celé řadě rezolucí, aby se vláda a prezident vrátili. Někteří snad myslí, aby se jednání úplně přerušilo, to je ovšem nehoráznost, většinou však ve svých dopisech žádají, aby se vrátil, poradil se s národem a potom, aby se v jednání znovu pokračovalo. To je celkem pochopitelné. Bylo by katastrofou, kdyby národ neprojevoval zájem, nebo i obavy, vždyť se jedná o nás, o náš osud. Národ projevuje mimořádný zájem, tj. pochopitelné. I když jsou zprávy nedostatečné, to jest zprávy takové, že jsme s nimi hovořili, přece jen to už lidi povzbudí, dá jim to naději, ukáže, že to není beznadějné. Soudruzi, je třeba, abychom to vládě řekli a požádali vládu, aby to publikovala. My za ně nemůžeme publikovat. My bohužel nemáme spojení s vedoucím naší delegace.

Přes soudruha prezidenta jsme mohli hovořit o tom, jak jsme své stanovisko projednali a publikovali. I když to bylo na hranicích toho, abychom se nedostali do rozporu s veřejností. My jsme byli trochu jiného názoru a každý, kdo umí číst, musel zjistit, že předsednictvo mělo jiný názor. Mohl to vyčíst ne přímo, ale mezi řádky. Každá zpráva, která mluví o styku vlády a naší delegace, musí být seriózně publikována, abychom u lidí získali důvěru, že se o věci nejen staráme, ale že také ovlivňujeme naši delegaci při jednání. Myslím, že je třeba, aby vláda to veřejnosti řekla. Nás znervózňuje, když nejsou žádné zprávy a [ne]máme širší rozhled. Jak to musí znepokojovat široké masy, když nejsou žádné zprávy, když mlčíme před národem, když mu nic neřekneme, když dokonce se nám stane malé "nedorozumění", že není žádné spojení, že nemáme dostatečné zprávy. Naší povinností je vládu upozornit, že trváme na tom, aby takovéto spojení bylo, aby o tom byla podána zpráva, aby bylo vidět, že vláda vládne, že má spojení s hlavou státu i s naší delegací a že s ní o věcech hovoří, i když ve zúženém slova smyslu, třeba jen v náznacích.

[V.] Kučera: Soudruzi, kteří byli delegováni k tomuto spojení, by nám mohli říci svůj omyl. Mně připadá, že vláda je příliš optimistická a že nezajišťuje úkoly, jak by je měla zajišťovat. Soudruhem Borůvkou bylo řečeno, že nemají spojení. Jde nám o to, aby nám soudruzi řekli o výsledcích svého delegování.

[R.] Géryk: My jsme se cítili v trapné situaci, když nám bylo řečeno, že vláda nemá jakékoliv spojení s Moskvou. Pochopitelně, že jsme vyslovili svoji nespokojenost a žádali jsme, aby se podnikly všechny možné kroky k navázání kontaktu, k tomu aby spojení mezi Prahou a Moskvou bylo. Nato soudruh místopředseda vlády Štrougal vystoupil asi takto: spojení existuje, jak telefonem, tak rádiem, až jednání skončí, bude vláda informována našimi představiteli z Moskvy. Jednání není skončeno, není málo rozhovorů, ale málo informací. To jsou jeho slova. Poslední zpráva, kterou dostali z Moskvy od velvyslaneckého rady s. Kafky, hovořila prý o tom, že se pracuje na komuniké. Soudruzi prý čekají na komplexní informace. Soudruh ministr Borůvka pravděpodobně nedomyslel slovo "spojení", pravděpodobně si pletl slovo "spojení" a slovo "informace", což pochopitelně není jedno a totéž.

[J.] Lacina: Já nemám k tomu už co dodat. Na závěr bylo konstatováno s. ministrem Kadlecem, že spojení je obtížné. V podstatě jsme ztratili argumenty a řeč, když to takto obrátili.

[R.] Géryk: Měli jsem obavy, aby poslanci nebyli zbytečně vzrušeni, proto jsme se vrátili rychle zpět. Přitom nám soudruh Štrougal slíbil, že soudruh Hamouz zavolá, jakmile dostanou spojení.

[J.] Valo: Oni odpovídali až na naše zavolání. Nebudu to opakovat. Doporučoval bych, až přijde s. ministr Borůvka, abychom mu řekli, aby měl více vážnosti k tomuto sboru a plénu NS a aby nás opravdu informoval, když k nám jde. Pochybuji, že tu šlo jen o malé nedorozumění. My musíme dostat takové informace, na kterých se dá budovat, a nejen tyto věci odbývat levou rukou: nic nevíme, nic nemáme, nic neřekneme. To je trapné.

[H.] Maxa: Členem delegace je předseda NS s. Smrkovský. Domnívám se, že by bylo účelné, má-li vláda spojení, abyste pověřili někoho, aby zítra v ranních hodinách se s. Smrkovským projednal tyto otázky, aby jej informoval a dal se informovat o práci naší delegace. Informace, které tu jdou, nás musí znepokojovat. Tam není náznak, jakým směrem se jednání ubírá a co můžeme očekávat.

Stálo by za to, spojit se s předsedou NS a vzájemně se informovat.

[J.] Valo: Je třeba zjistit u vlády, kdy má spojení s Moskvou. Jestliže je spojení, poslali bychom tam dva naše soudruhy, kteří by žádali spojení se s. Smrkovským jako předsedou NS, aby je mohl informovat o stavu věcí.

[Ľ.] Hanúsek: Žádám předsednictvo, zda by bylo možno uvažovat o tom, abychom se z branného a bezpečnostního výboru pokusili o přímé spojení s Moskvou. (Souhlas.)

[A.] Poledňák: Vláda chce publikovat text telefonického rozhovoru, který zde byl čten. Mám obavu, že tento bezobsažný text neříká vůbec nic. Vzbudí daleko více dohadů a nejasností.

[J.] Valo: To je otázka názoru. Když nepublikovat nic, tak lidé budou dál tlačit: odvolejte je atd. Když se řekne, že bylo spojení a že řekli, že se jedná, přece jen to více uspokojí, než když budeme mlčet. To je otázka názoru.

[J.] Zedník: Domnívám se, že skutečnost, že se ozval předseda vlády Černík, posílí klid mezi lidmi.

[V.] Kučera: Veřejnost aspoň trochu uspokojí, že přece jen je spojení s představiteli vlády. Bylo by třeba to říci i poslancům.

[J.] Valo: Když nám vláda řekne, kdy chce zítra ráno hovořit s Moskvou, doporučuji, aby s. Géryk a Poledňák zašli na vládu a dožadovali se, aby byl při tomto spojení zavolán i Smrkovský, že předsednictvo NS chce s ním hovořit. Na to máme nejen právo, ale i povinnost.

[J.] Čáp: Než se rozejdeme, žádal bych vyjádření souhlasu s naším požadavkem, abychom mohli dva soudruhy na zítřejší dopoledne vyslat do našeho kraje, neboť z našeho kraje nebyl doma zatím nikdo a nemáme vůbec s krajem spojení. I my máme právo, aby se dva lidé do kraje podívali.

[J.] Valo: Je tu otázka účelnosti a potřeby a ne otázka práva.

[R.] Géryk: K styku s kraji: Zítra mají být předsedové KNV na vládě. V případě že ano, doporučoval bych, abych se mohl zúčastnit jednání já, případně i další soudruzi, kteří mají s národními výbory co dělat, např. s. Kučera a Petrusová.

[J.] Valo: My nenárokujeme, aby přišel předseda KNV. My jsme řekli, aby přišel zodpovědný zástupce. Včera jsme řekli: Kraj Jihomoravský a Severomoravský. Totéž chceme udělat i z některých jiných důležitých krajů. Kdyby tu byli zítra předsedové, plně souhlasím, že by se tam měli s. Géryk, Kučera a Petrusová zúčastnit a věci nejen vyslechnout, ale případně i říci naše stanovisko, jak my [to] vidíme, abyste si vyměnili názory.

[J.] Tichý: Spojil jsem se se s. Borůvkou a tlumočil požadavek předsednictva, aby při nejbližší příležitosti bylo umožněno dvěma členům předsednictva hovořit se s. Smrkovským. Po jednání se s. Štrougalem bylo sděleno, že spojení s Moskvou z naší strany je vyloučeno. Štrougal nepředpokládá, že by je dostali, poněvadž je strašně rušeno a jsou závislí víceméně na tom, kdy Moskva volá sama, nebo na zprávy TASS.

[R.] Géryk: Mně se to zdá divné. Oni sice říkali, že spojení není tak dobré, ale výslovně prohlásili, že není málo rozhovorů, ale málo informací.

[J.] Valo: Doporučuji, aby zítra ráno s. Géryk a Poledňák zašli na vládu a řekli naše stanovisko, že jsme opravdu překvapeni tím, že předem ví s. Štrougal, co je a co není možné. Kategoricky se dožadujeme, abychom mohli se svým předsedou hovořit.

[L.] Dohnal: Nejen, aby na vládu zašli a žádali to, ale aby tam hovořili hned, nebo se aspoň o hovor pokusili.

[J.] Valo: Je souhlas, aby tam zašli a navázali spojení, aby s. Poledňák nebo Géryk mohl hovořit jako člen předsednictva s předsedou NS. (Souhlas)

[A.] Poledňák: Ve všech zprávách, které jsou uváděny z Moskvy, chybí jméno s. Kriegla. S. Kriegel je poslancem Národního shromáždění. O jeho pobytu není nic známo. Doporučuji, aby předsednictvo si vyžádalo na příslušných místech informaci o pobytu s. Kriegla a upozornilo na to, že jakékoli jeho zadržení je naprosto neoprávněné, protizákonné a protiústavní s odvoláním na příslušný článek ústavy.

[J.] Valo: To jsme udělali.

Hlasy: Udělat to znova.

[M.] Miková: Musíme znovu na to tlačit.

[J.] Valo: Pokusit se stále máme.

[V.] Kaigl: Tlumočil jsem s. Pospíšilovi usnesení předsednictva. Zítra svolá mandátový a imunitní výbor [Toto hodnocení nebylo písemnou formou zachyceno. Výbor se vzhledem k dalšímu vývoji událostí nesešel.], který pak vypracuje tento protest, který předá předsednictvu a předsednictvo jej předá velvyslanectví SSSR.

[J.] Lacina: Domnívám se, že je nutné denně protestovat proti akcím, které končí smrtí našich občanů.

[J.] Valo: Souhlasím. V otázce s. Kriegla a ostatních zatčených bychom měli zajít na velvyslanectví SSSR a tam podat protest. Měli bychom také projevit nespokojenost, že velvyslanectví nerespektuje nejvyšší zákonodárný orgán této republiky a nepovažuje ani za vhodné na jeho podání odpovídat. Není to obvyklé v žádných mezinárodních stycích. Je slušné alespoň odpovědět. Od velvyslanectví SSSR je to nehoráznost. Tímto tónem bychom měli s velvyslancem hovořit [Poslední tři věty výrazně zatrženy světle modrou propisovací tužkou.].

[V.] Kučera: Po zkušenostech vím, že na sovětském velvyslanectví bude mít delegace opět hodně práce vůbec velvyslance zastihnout. Máme vůbec možnost, aby zahraniční výbor nebo předsednictvo velvyslance pozvalo?

[Odpověď:] (Nemáme, pouze ministr zahraničí.)

Pak bychom se měli obrátit na ministerstvo zahraničí.

[J.] Valo: [Světle modrou propisovací tužkou podtrženo jméno.] Navrhuji, abychom použili rumunského nebo jugoslávského velvyslance, který si může kdykoliv vyžádat návštěvu. Vystupoval by z našeho pověření a odevzdal by náš protest [Po straně zatržen světle modrou propisovací tužkou celý odstavec.].

[J.] Lacina: Celou tuto otázku považuji za velmi závažnou. Velvyslanci jsme dali dvě čísla. Slíbil, že nám podá zprávu. Fakt je, že neřekl kdy. První den ovšem řekl do 30 minut. Z toho důvodu považuji za správné využít těchto dvou možností. Je nutno to publikovat okamžitě s vysláním delegace.

[J.] Valo: Zítra okamžitě připravíme tyto tři věci a určíme soudruhy, kteří tam mají jít. Kdyby to nevyšlo, obrátí se na náměstka ministra zahraničí, aby si zavolal velvyslance.

[A.] Poledňák: Zítra v 10 hodin je svolána tisková konference s akreditovanými novináři. Předsednictvo na ni delegovalo ss. Rapoše a Macka. Je potřeba se zřejmě připravit na to, že se budou otázky soustřeďovat na naši informovanost o výsledcích jednání v Moskvě, co od nich očekáváme atd.

[J.] Valo: Předsednictvo bude až po tiskové konferenci. Program se připraví nyní, do rána ho dostanete.

Stenograficky zápis, prvopis, turnus 30/1-37/3ž (20 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP