Pondělí 26. srpna 1968

[L.] Hofman: Dostali jsme nejnovější zprávu: Soudruzi z ["]potravinářů["] [Pracovníci ministerstva zemědělství a potravinářského průmyslu, v jehož budově NS se svým aparátem přechodně působilo.] viděli, jak přijela dvě obrněná auta, vystoupili civilisté, vmísili se mezi lidi a začali česky hrubě napadat sovětské vojáky.

[J.] Valo: Buďte tak pohotoví a dejte okamžitě zprávu pro tisk. [Odstavec zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

[L.] Hofman: To se dělá.

[J.] Borůvka: Proto se to o půl hodiny protáhlo a přijel jsem později. To je odpověď na dotaz posl. Bichlera.

Dále do vlády se dostavil ministr Korčák. Přijel z Moskvy, kde byl na mezinárodní konferenci o energetice. Přišel včera ve 4 hodiny. Podepsal, že souhlasí se vším, co dosud vláda usnesla, přihlašuje se plně za jejího člena a staví se plně za vládní program.

Pokud jde o jeho sdělení, jaká je tam situace od úterka, říkal, že z hlediska ministra energetiky nepoznal nijaké změny, naopak se k němu choval stejně přátelsky, ne že by došlo k ochlazení, naopak.

Dále šlo o ministra Hájka. O tom dostanete podrobnou, chronologicky vedenou informaci, jak co bylo který den. Odpoledne vám to bude říkat s. Pleskot na základě šifrovaných zpráv, což se zpracovává. Pro naše uklidnění je to, že zástupci velvyslanectví Polska, Maďarska a Bulharska vyslovili s. Hájkovi porozumění k situaci, přesto, že je to pro ně velmi složitá záležitost.

Dodávám k tom, že včera jsem byl doma, musel jsem se podívat, jak vypadá situace dále od Prahy. Náchodsko okupují polští vojáci. Je zajímavé, že oni velmi přísně dodržují příkazy toho nástupu, vůbec nejsou ve vesnicích, tanky mají v polích, spí ve stanech, je jim zima, jsou hladoví a říkají, že byli dva měsíce v kasárnách a nikdo s nimi nemluvil, jsou velmi překvapeni, když se lidé tady na ně zlobí, když jsou na normálním cvičení Varšavské smlouvy. Teprve teď, když jim naši vykládají situaci a chovají se k nim chladně, jsou nesmírně roztrpčeni a hrozně je to mrzí. Velmi úzkostlivě se vyhýbají jakýmkoli incidentům. Říkal mi předseda družstva, že když k němu velitel obvodu přišel a podával mu ruku - samozřejmě náš mu ji nepodal - tak to na něj působilo velmi rozkladně, ptal se proč. A oni říkají: Co vy tady chcete? Konec jeho byl: Promiňte, je lepší se na všechno vysrat! (Pohnutí.)

Ve vládě bylo dnes přijato toto usnesení - je krátké - podal je s. Sucharda:

["]Vláda projednala zprávu o situaci, která vznikla pro zabezpečování plynulého platebního styku stavem vyvolaným obsazením republiky, zejména v dopravě a ve státních komunikačních prostředcích a vzala na vědomí, že ministerstvo financí, Státní banka čs. a Ústřední správa spojů vydávají tento společný pokyn v zájmu plynulého platebního styku:

1. Poštovní úřady neprodleně zajistí včasné výplaty všech penzí a důchodů ve stanovených termínech. Použijí k tomu hotovosti z připravených odvodů peněz pro pobočky Státní banky, příp. si potřebné hotovosti vyzvednou od poboček Státní banky.

2. Okresní poštovní úřady zajistí, aby pro běžné potřeby plynulého hotovostního obratu odváděly všechny poštovní úřady včas postradatelné hotovosti tak, aby je všechny pobočky Státní banky mohly použít.

Usneseno vládou dne 26.8.1968 v ranním zasedání.["]

Prozatím nemáme zprávy, že by okupanti žádali potraviny. Prozatím se živí z vlastních zásob, ale ze zjišťování vidíme, že to jsou zásoby velmi chatrné. Jsou to nějaké železné zásoby konzerv. Vojáci jsou hladoví a nevyspalí. U nás vojáci kopou brambory a trhají zelí. Drží se všemožně, aby dodržovali, že nic nebudou chtít. Zřejmě, jak to soudruzi na ministerstvu zahraničních věcí hodnotí, počítali jen s několikadenní okupací, že jim závody vyjdou vstříc, že tu budou jako doma a proto jim nedali žádné zvláštní zásoby potravin. Včera večer, když jsem jel domů, potkal jsem ohromnou, několik kilometrů dlouhou kolonu nákladních aut od Náchoda. Byly to kamiony, nevím, co vezly, možná, že také potraviny. Ještě bych řekl, že v současné době je na území republiky, jak včera hlásili z generálního štábu, odhadem asi půl mil. vojáků a 750 letadel. Počet tanků nehlásili.

Dále ještě jedna zpráva, že v NDR na našem velvyslanectví v současné době je už vyloženo na 3000 rezolucí závodů a občanů k volnému nahlédnutí a lidé tam nosí další na protest proti okupaci ČSSR. Hodnotí se to celkem střízlivě. (Výkřiky.) Je to dosti vážná věc vzhledem k drilu jejich totalitního režimu. Možno jen říci, že situace je taková a že není důvodu ke stísněnosti.

Myslím, že předsednictvo bude odpoledne zasedat. Bylo by nejlepší, aby přišel sám s. Pleskot, aby vám podal podrobnou zprávu, poněvadž on jediný má styk se světem. [Od jména V. Pleskota podtrženo světle modrou propisovací tužkou.] Zatím jeho radio je ve spojení přesto, že dvakrát se pokoušeli je obsadit, pořád je uhájili a tak to, co sbírá v různých jazycích přes noc, je zachyceno v chronologickém sledu. Zejména, pokud jde o činnost Hájka v Radě bezpečnosti a Organizaci spojených národů, bude zpráva podána. Tam je totiž jedna velmi zajímavá věc a s. Pleskot říká, že si to musí ještě ověřit. Přišla depeše taková, že zástupce Sovětského svazu Malik při konfrontaci a vyvracení argumentů použil slov: "Okupace Československa". Kdyby to byla pravda, mohli bychom potom oficiálně toho použít. Šlo by o okupaci Československa v zájmu ochrany socialistických zemí a socialismu vůbec! Jde o to, jestli to není jen výklad našeho překladatele. To je vše.

[J.] Valo: Myslím, že to bylo podáno jako informace. Zachycené to je. Jak přijde s. Pleskot, podá nám zprávu a doporučoval bych, abychom ji vydali informativně pro poslance. Jde o to, abychom vydali přehled, aby si nestěžovali, že je neinformujeme. Jakmile to bude [za]potřebí, řekneme, že to rozmnožíme a kde to bude, aby každý si mohl jít pro tiskovou zprávu.

Než přikročíme k dalšímu bodu, máme zde ještě tuto otázku. Přestože se situace na Ostravsku zlepšila, doporučoval bych, abychom tam poslali 2 nebo 3 poslance za tím účelem, aby tam vyjasnili to, o čem se hovořilo v provolání k dělníkům ve věci pracovní morálky. Doporučoval bych, aby tam šli soudruzi Monczka, Bichler a Hečko. (Hlasy: Také Icha!) Nic se nestane, když tam půjdou 4.

[V.] Hrabal: Monczka je Polák a proto nevím, jestli jeho delegování je vhodné.

[A.] Bichler: Monczka je havíř a pokud jsem poslouchal polské vysílání z Ostravy, zastává plně naše hledisko. Monczka je znám v Karviné. Nic se nestane, půjdou-li tam 4. On může v Karviné cosi znamenat. Já bych tam jel rovněž.

[V.] Hrabal: To jsou samí "Karviňáci"!

[V.] Valo: Ti lidé je tam ale znají, důvěřují jim a oni jdou v linii.

[L.] Dohnal: Jejich delegování znamená ale dva dny a s. Bichler je předsedou výboru.

t [J.] Valo: Je zde tedy návrh, aby delegaci tvořili s. Monczka, Hečko a Icha.

[O.] Kučera: Chtěl bych se zeptat, zda by nebylo dobré, aby pracovníci Kanceláře NS povedli prezenci, abychom měli přesně zjištěný stav přítomných.

[J.] Valo: Počet poslanců se zvýšil, přišli poslanci Lukačovič, Krček a Hron.

[V.] Kučera: Doporučuji, aby delegovaní soudruzi navštívili KNV a všechny velké závody na Ostravsku.

[A.] Poledňák: Mluvil jsem se s. Monczkou, který má telefonické spojení s Ostravou. Na zítřek jsme pozvali soudruhy z Jihomoravského kraje a bylo by jistě dobré, aby přijeli soudruzi Severomoravského kraje.

[M.] Miková: Požádal mne s. posl. Karhan, předseda Českého svazu zemědělců, aby mu bylo schváleno, že by potřeboval odjet do Brna. Má v Brně Svaz a potřebuje tam přenést ducha Národního shromáždění. [Odstavec zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Je tedy vysloven souhlas, aby na Ostravsko jeli tři výše jmenovaní soudruzi. Nyní bych vám přečetl dopis, se kterým [se na nás obrátil] Ústav pro výzkum a využití paliv [a] na který bude třeba odpovědět, dohodneme-li se na projevu nesouhlasu. V dopise se píše: "My, podepsaní pracovníci Ústavu pro výzkum a využití paliv, pracoviště Praha 8, vás žádáme, abyste s veškerou rozhodností požadovali urychlený návrat naší státní a stranické delegace, zejména s. Černíka, Smrkovského, Dubčeka, v čele s prezidentem Svobodou z jednání v Moskvě a o podání zprávy o průběhu jednání. Není-li možné jednání ukončit, nechť je naše delegace přeruší. Máme důvodné podezření, že jednání nejsou ze strany sovětských orgánů vedena upřímně a že jsou pouze záminkou k průtahům. Jakékoliv další prodlužování okupačního stavu naší republiky může mít velmi neblahé následky pro další život našich národů. Stojíme neochvějně za naší legální vládou, za výsledky XIV. sjezdu, za novým ústředním výborem KSČ a za naším prezidentem."

Domnívám se, že s obsahem dopisu se nedá souhlasit, protože se [nelze] domnívat, že když se vrátí s. prezident Svoboda, že bude ukončena okupace; to je nemyslitelné. Jako odpověď bychom řekli, že jsme jejich dopis přijali, ale nemůžeme v jejich dopisu souhlasit se vším, zejména s tím, aby naši soudruzi přerušili nebo ukončili jednání. Když soudruzi přijdou k závěru, že další jednání je zbytečné, jistě je ukončí.

[A.] Poledňák: Doporučuji, abychom se takovými dopisy nezabývali.

[O.] Bača [BAČA, Oldřich, nar. 15.2.1922; tajemník výboru pro plán a rozpočet NS; pracovník Kanceláře NS (FS) od 1.1.1965 do 15.2.1982.]: Ze státní banky volal s. nám. Zahálka. Nyní jednali se Sověty, kteří žádali od banky výměnu rublů za koruny. Ve Státní bance to odmítli, načež ruské vojsko obsadilo Obchodní banku a vynucuje si tento akt. Zpřetrhali jim veškeré telefonické spojení. Jde o to hlásit to vládě a podat proti tomu nejostřejší protest.

[A.] Poledňák: Není možné, aby každý volal na vládu, je zde s. ministr Borůvka. ([J.] Borůvka: Já to zařídím.) Vláda souhlasí s publikováním dopisu do Moskvy jako společného dopisu vlády, Národního shromáždění a ÚV KSČ. Proto doporučuji, aby předsednictvo NS tento dopis uvolnilo.

[J.] Valo: Komise, která byla určena, vypracovala provolání k českému a slovenskému národu k výročí Slovenského národního povstání, které se blíží. Prosím tajemníka s. Kučeru, aby je přečetl.

[O.] Kučera:

["] Českému a slovenskému národu, lidu Československa.

V předvečer výročí Slovenského národního povstání si zvlášť naléhavě připomínáme, že národní svobody a nezávislosti lze dosáhnout jen bojem sjednoceného lidu, svobodu si nelze vyprosit na kolenou. Svoboda, samostatnost a suverenita Československé republiky, stejně jako naděje na opravdu lidský, důstojný život Čechů a Slováků a všeho lidu Československa, se v našem dějinném vývoji tohoto století dvakrát rodily z boje proti cizí armádě, z boje za národní a státní nezávislost. Ve chvílích, kdy jsme po lednu 1968 nastoupili cestu nápravy deformací v našem předchozím socialistickém vývoji a nastoupili cestu budování socialismu s lidskou tváří, kdy jsme v tomto úsilí začali dosahovat první úspěchy, byla předtím pokojná práce lidu naší země rozrušena. Naše srdce se zachvěla obavami a úzkostí o další osudy našeho státu, obavami o cestu, na niž jsme sami svobodně po lednu vykročili. Hrubou vnější silou je činěn pokus srazit nás na kolena a vnutit nám cizí vůli.

Češi a Slováci, výročí Slovenského národního povstání nám připomíná, že svoboda obou našich národů je hlavním nosným pilířem československé státnosti. Z paměti se nám vybavuje verš Jána Kollára:

Sám svobody kdo hoden,

svobodu zná vážiti každou.

Doléhá na nás tím mocněji, protože si uvědomujeme, že vojska socialistických zemí, která před dvacetičtyřmi lety pomáhala bojovníkům za československou svobodu, dnes maří a ničí odkaz Slovenského národního povstání. Stejně jako v roce 1944, kdy se boj slovenského lidu stal součástí mezinárodního bratrství a solidarity, zjišťujeme i dnes, že je národní svoboda nerozlučně spjata se skutečným internacionalismem.

Češi a Slováci žijí spolu 50 let ve společném státě. Výsledky jejich společného státního života jsou přes všechny stíny, které na minulém vývoji leží, vysoce aktivní. Společná republika, zvláště pak její socialistická výstavba, umožnila politický, hospodářský a kulturní rozvoj obou našich národů. Poučeni nedobrými zkušenostmi z doby předlednové i z let mezi oběma světovými válkami jsme se rozhodli založit další státní soužití našich národů na federativních základech. Pracovali jsme, aby 28. října mohlo Národní shromáždění přijmout ústavní zákon o socialistickém federativním uspořádání státu. Práce na tomto zákoně právě v posledních dnech před smutným 21. srpnem velmi slibně pokročily. Řešení obtížných problémů přijatelné pro Slováky i Čechy bylo na dosah ruky.

Češi a Slováci, lide Československa, Národní shromáždění, poslanci, které jste si zvolili, v této osudové zkoušce, jíž nás dějinné události vystavily, prohlašují slavnostně:

Budeme houževnatě usilovat o to,

- aby cizí armády opustily území naší republiky;

- aby ústavní orgány ČSSR a jejich představitelé, kteří byli z vůle lidu zvoleni a těší se jeho důvěře, svobodně a svrchovaně vykonávali své funkce;

- aby všechen náš lid mohl žít ve svrchovaném státě a sám podle své vůle spravovat své věci;

- aby socialismus v naší zemi vyrůstal ze svobodné práce dělníků, rolníků a inteligence, aby to byl socialismus humánní, odpovídající demokratickým pokrokovým tradicím národů a národností naší země, aby to byl socialismus uskutečňující zásady akčního programu a mimořádného XIV. sjezdu KSČ;

- aby v úzké spolupráci se Slovenskou národní radou mohl být navzdory obtížím okupace připravovaný ústavní zákon o federativním uspořádání ČSSR co nejdříve dopracován tak, aby mohl být projednán a schválen k 50. výročí vzniku Československé republiky.

Češi a Slováci, lide Československa, v těchto osudových zkouškách vás žádáme a nabádáme:

Setrvejte v bratrské jednotě a solidaritě, v důstojném a rozhodném postoji, buďte nadále věrni ideálům svobody, demokracie, socialismu a skutečného proletářského internacionalismu, buďte věrni prezidentu republiky Ludvíku Svobodovi, Černíkově vládě, Smrkovského Národnímu shromáždění, Dubčekovu ústřednímu výboru, zvolenému mimořádným XIV. sjezdem Komunistické strany Československa.

Národní shromáždění ČSSR["]

[A.] Žiak: Za verši Jána Kollára: Sám svobody kdo hoden atd. doporučuji čárku a malé "d": doléhá na nás atd., neboť jinak to nemá smysl (?).

Na str 2. doporučuji v prvním odstavci v posledním řádku toto znění: ["]... že je národní svoboda nerozlučně spjata se socialistickým vlastenectvím a skutečným internacionalismem.["]

V předposlední řádce na téže straně doporučuji text doplnit: ["]...kteří byli z vůle lidu zvoleni a těší se jeho plné důvěře, svobodně...["]

Na str. 3 dávám ke zvážení změnu ve třetím odstavci: ["]aby v úzké spolupráci s Českou národní radou a Slovenskou národní radou mohl být navzdory...["] Domnívám se, že Českou národní radu nesmíme obejít. To je důležitá věc, je to orgán, který existuje.

Doporučuji na konci dlouhou větu rozložit na věty kratší a vždy na konci uvést vykřičník. Také větu ["]nesklánějte hlavu před okupací["] označit vykřičníkem i "buďte věrni prezidentu republiky!"

[Z.] Fierlinger: Naprosto souhlasím s obsahem provolání i s některými korekturami, které přednesl s. Žiak, zejména s tím socialistickým vlastenectvím.

Když jsem slyšel první větu, že svoboda musí být vybojována, přemýšlel jsem o tom, zda by to nemohlo být chápáno jako přímá výzva k okamžitému aktivnímu boji. Bylo by možno říci, "je-li třeba" či podobně. (Hlasy: Svoboda musí být zachována.)

[O.] Kučera: [opakuje první dvě věty textu:] ["]V předvečer výročí Slovenského národního povstání si zvláště naléhavě připomínáme, že národní svobody a nezávislosti lze dosáhnout jen bojem sjednoceného lidu. Svobodu si nelze vyprosit na kolenou.["]

[Z.] Fierlinger: Tak je to v pořádku.

[V.] Jedlička: Chtěl jsem se připojit k poznámce soudruha Žiaka, pokud jde o zdůraznění České národní rady a jejího podílu, event. by mohl být připojen podpis České národní rady.

[O.] Kučera: Je otázka, zda podpis České národní rady by byl vhodný. Je to prohlášení adresované Slovenskému národnímu povstání; jestli by neměla mít Česká národní rada prohlášení samostatné.

[P.] Rapoš: Přišli poslanci ze Slovenska se zprávami, že maďarské obyvatelstvo stojí pevně na pozicích ČSSR. Proto doporučuji, aby v oslovení se hovořilo o Češích, Slovácích a ostatních národnostech žijících na území republiky.

[J.] Macek: V textu se hovoří o Češích, Slovácích a ostatních národnostech, oslovení by bylo příliš dlouhé.

[P.] Rapoš: Nemám text.

[J.] Valo: Bylo by lépe uvést "Lide Československé socialistické republiky", ne "Československa".

[J.] Lacina: Technická připomínka: Předsednictvo by mělo uvážit, zda uveřejnění textu by nemělo být provedeno takovou formou, že by některý z význačných představitelů Národního shromáždění ho přednesl v rozhlase případně v televizi. Myslím, že je to velice závažný okamžik, je to důstojné a významné provolání a stálo by to za úvahu.

[A.] Pospíšil: Dávám v úvahu zmínku o Národní frontě. U nás je skutečně vzácná jednota, lidé dole chtějí vědět, co se děje. Ztrácí se Národní fronta nebo ne, v poslední době se o ní v žádném oficiálním dokumentu nemluví. Vřele se přimlouvám, aby byla o ní zmínka.

[M.] Miková: Já jsem tuto připomínku dávala již předem, to mi chybělo. Tam, kde se hovoří o Černíkově vládě, Smrkovského Národním shromážděním, měla by být uvedena i Národní fronta.

[A.] Žiak: Já bych to radil hned za oslovením - semkněte se co nejpevněji v Národní frontě.

[J.] Valo: Ať soudruzi uváží, kam to má přijít. Tam, kde jmenujeme instituce a osobnosti, by měla být jmenována Národní fronta.

[V.] Hrabal: "Budeme houževnatě usilovat." Když si to budou lidé rozebírat, mohlo by se z toho třeba i dovodit, že počítáme s tím, že okupace zůstane zachována. Snad by bylo možno tuto myšlenku formulovat "houževnatě usilujeme", aby to nebylo do budoucna, že teprve se budeme snažit.

Dále je otázka, zda můžeme v současné době naprosto jednoznačně prohlásit, že bude federalizace hotova k 28. říjnu. Jsem si vědom, že je to velice důležitý úkol. Nedomnívám se, že vládní návrh tak, jak je připraven, ve všech svých variantách je hotov, aby mohl být schválen. Prosím, aby provolání bylo formulováno poněkud opatrněji, že federalizace je připravena a bude schválena k 28. říjnu.

[J.] Valo: Jsem toho názoru, že my to kategoricky prohlašujeme. Když tomu vyšší moc zabrání, jak je vidět, je pod okny, není to naše chyba, není to naše nechuť, zabránil nám v tom někdo násilným způsobem. Můžeme to celkem směle prohlásit. [Odstavec zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

S prvou poznámkou souhlasím.

[A.] Žiak: I s druhou, že bojujeme.

[J.] Borůvka: "Cizích armád", nemělo by být "cizích okupačních armád"?

[P.] Rapoš: V textu je slovo "okupace".

[J.] Valo: S těmi opravami, které byly uvedeny a nebyly vyvráceny, je souhlas [s] provoláním? Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Tím je tato otázka projednána. [Návrh provolání (v souladu s usnesením P-NS č. 831) byl předložen ke schválení plenární schůzi NS v 18.09 hod.]

[A.] Poledňák: Je třeba přijmout návrh, aby tento text namluvil některý z členů předsednictva NS a byl pronesen v rozhlase a televizi. Doporučuji mpř. NS s. Mikovou. Máme možnost text, na kterém se předsednictvo usneslo, urychleně a bezpečně převézt do Bratislavy, kde by byl předán slovenskému tisku a delegaci ÚV na sjezdu KSS.

[A.] Žiak: Samozřejmě sjezdu, ale rozhodně i představitelům SNR a ÚV NF.

[J.] Valo: Souhlasíte s tím, aby text byl odevzdán jmenovaným orgánům, namluven s. Mikovou a vysílán 28. srpna v předvečer Slovenského národního povstání? (Souhlas.)

[V.] Kaigl: Na pořadu by měla být ještě informace o spolupráci s ÚKLK. Prosím zástupce ÚKLK.

[J.] Steinmassel [STEINMASSEL, Jiří, Ing., vedoucí odboru ÚKLK.]: ÚKLK i aparát se jednoznačně ve středu postavily za prohlášení předsednictva ÚV strany, NS a vlády. Také stranická organizace uznává pouze nový ÚV.

Pokud jde o stav ve vedení, předseda s. Gašparík je v Jugoslávii, náměstek s. Vodsloň je mimo úřad, takže vedením byl pověřen náměstek s. Hromádka a vedoucí odboru s. Hamerník. V aparátu je klid a pracuje se.

ÚKLK se ve své činnosti soustředila na obecné zásahy v Praze na řešení otázek zásobování a dopravy. Máme dobré spojení s vládou, ale dosud nedostatečné s NS. Se s. doc. Kaiglem jsme spojení projednali, doporučujeme trvalé spojení s NS, aby byly věci operativně přenášeny do aparátu ÚKLK a zabezpečovány.

Vedení ÚKLK doporučuje, abych byl pověřen jako spojka mezi ÚKLK a NS se s. dr. Šmídem.

V otázce spojení s výbory NS doporučujeme, aby naši vedoucí odborů měli kontakt s tajemníky jednotlivých výborů a operativně zajišťovali jejich potřeby.

Nabídli jsme přesun některých lidí podle potřeb NS do aparátu KNS. Tyto otázky dohodneme se s. Kaiglem.

V současné době se v aparátu pracuje na komplexní informaci o stavu národního hospodářství. Připravujeme pro předsednictvo NS i vládu tuto informaci i s návrhy na opatření.

Pokud by členové předsednictva nebo předsedové výborů měli těžkosti s ÚKLK, obracejte se na mne nebo na dr. Šmída. Svého pracovníka budeme mít u dr. Tichého na telefonu 585.

[P.] Rapoš: Doporučuji posílit aparát KNS, neboť soudruzi jsou již značně vyčerpaní.

[J.] Valo: Projedná gen. tajemník doc. Kaigl.

[A.] Poledňák: Jaké je spojení s krajskými komisemi ÚKLK? Bylo by možno dostávat od ÚKLK informace o stavu v místech, aby byl dán širší obraz než jaký máme my?

[J.] Steinmassel: Spojení máme slabé, ale soustavně ho organizujeme. Vynasnažíme se v celkovém rozboru zařadit tyto informace. (Souhlas.)

[A.] Žiak: Doporučuji, aby podobně jako hovořil primátor s. Černý o stavu v hl. m. Praze podal zprávu o stavu v Brně předseda MěNV posl. Vaverka.

[A.] Poledňák: Na zítřek jsou zváni představitelé Jihomoravského a Severomoravského KNV.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP