Sobota 24. srpna 1968

[Ľ.] Hanúsek [Jméno podtrženo červenou tužkou.] se táže ministra Borůvky, co je pravda na tom, [že] ministr pro vnitřní obchod Pavlovský od pondělí není k nalezení. [slova "Pavlovský od pondělí není k nalezení" podtržena červenou tužkou.] Jde o to, zda se zúčastnil posledního zasedání vlády, neboť spravuje resort, který má prvořadou úlohu při zásobování.

[J.] Borůvka [Jméno podtrženo červenou tužkou.]: Ministr Pavlovský [Jméno "Pavlovský" zatrženo červenou tužkou.] se schůze vlády zúčastnil jen jednou, předevčírem v noci, když druhý den ráno odletěl prezident do Moskvy. Byl na schůzi u prezidenta, kde jednal i mimo vládu. Jednou seděl ve vládě a víc nepřišel, omluvil se. Vydali jsme k tomu prohlášení.

Když se zúčastnil schůzí vlády, položili jsme mu otázku, jestli souhlasí s vládním usnesením a s vládním programem a jestli uznává legální vládu v čele se soudruhem Černíkem. Prohlásil, že ano. Druhý den se do schůze nedostavil a proto vláda vydala prohlášení, že se zúčastnil schůzí vlády a že souhlasí se všemi vládními prohlášeními. Když to bude obráceně, to je jeho věc.

Pokud jde o vnitřní obchod, je jeho chod zajištěn příslušnými náměstky, kteří řídí ministerstvo. Soudruh Pavlovský se dosud jako ministr vůbec úřadu neujal.

[J.] Valo poděkoval soudruhům, kteří se porady zúčastnili. Poprosil je, aby jmenovali své stálé delegáty, s nimiž by každý den v 10 hodin byla zde společná porada.

* * *

V další části schůze předsednictva zástupci výborů informovali předsednictvo o svém jednání.

[A.] Bichler: Dohodli jsme se:

1. vyslat do Jinonic, do bývalé Waltrovky, delegaci, kterou by vedl ing. Flieger a v níž by byl s. Havlíček;

2. zpravodajové jednotlivých kapitol se spojují s jednotlivým i resorty a zjišťují situaci v tom kterém resortu.

Poměrně kritická situace je v hornictví. Koksovny jedou na 40-60 %. Havíři na Kladně nepracují a vyčkávají příchodu s. Svobody. Podle toho se rozhodnou dále.

Posl. ing. Bichler domluvil se zástupcem ÚRO přes Odborový svaz pracovníků v hornictví ověřit si tuto situaci a v případě potřeby vyslat rovněž delegaci po odborové linii. Doporučil, je-li skutečně situace v hornictví takováto, poslat delegaci do kladenského revíru.

[J.] Zedník: Ve výboru jme se zaměřili na orgány, které zabezpečují soc[ialistickou] zákonnost - prokuratura a ministerstvo spravedlnosti. Na Gen. prokuratuře není ani gen. prokurátor, ani jeho náměstek. Nyní jsem dostal zprávu, že na vrátnici se hlásil tajemník gen. prokurátora s tím, že s. Čeřovský chce přijít do zasedání předsednictva. (Souhlas.)

Na ministerstvu spravedlnosti řídí práce náměstek s. Kratochvíl.

Usnesli jsme se vyslat s. Hrabala a Nepomuckého na tyto dva orgány, aby prověřili situaci. Čekáme na jejich návrat a pak budeme prověřovat situaci na území hl. m. Prahy.

[R.] Géryk: Ve výboru pro NV jsme uvažovali o možnosti mimořádných opatření na zvýšení pravomoci zastupitelských orgánů všech stupňů. Názor výboru je, že v tomto období jsou opatření dostačující, aby NV mohly pracovat i v mimořádné situaci. Doporučuje se, abychom tímto směrem dále nešli.

Výbor doporučuje předsednictvu, aby NS vydalo provolání k NV, protože obětavost NV je příkladná, je ji třeba ocenit a zavázat je k další pomoci.

Styk s KNV bychom měli udržovat centrálně. Bylo by neodpovědné vysílat zástupce na jednotlivé KNV. Výbor dále doporučuje předsednictvu navázat styk se SNR. Pro případ, že by se mělo jet na Slovensko, je k dispozici s. Garaj, předseda ONV Dolný Kubín. Dále je k dispozici s. Latner. Oba zde mají svá vozidla.

[A.] Petrusová [Jméno podtrženo výrazně červenou tužkou.]: Ze 24 členů zdravotního výboru NS je přítomno 18 členů. Nepřítomni jsou: posl. Škula, Kotlebová, Kozelka, Manďák, Marečková a Procházková.

Výbor má stálý kontakt s MZd. První náměstek ministra informoval o tom, že všichni náměstkové jsou na MZd přítomni. Ve zdravotnických zařízeních na území Prahy je 8 mrtvých [Údaj podtržen modrou propisovací tužkou.] (zprávu doplnil primátor o dalších 10), raněných 300 [Údaj podtržen modrou propisovací tužkou.], z toho 95 v nemocničním ošetření. Zásobování potravinami, léky a krví je v nemocnicích v pořádku.

Nepracuje v současné době závod Spofa Dolní Měcholupy. Ženy z obavy nenastoupily do zaměstnání. Hrozí nedostatečné zásobování léky. Na záchranu životů je třeba používat jen sanitních vozidel.

Rozhodli jsme se nevyslat žádnou delegaci do jednotlivých nemocnic. Zdravotničtí pracovníci mají plné ruce práce [Od začátku věty Podtrženo modrou propisovací tužkou.] a MZd samo zabezpečuje dohled nad většími zdravotnickými celky.

V budově NS je zajištěna stálá služba - dva lékaři a jedna zdravotní sestra. Zásobování léky je zajištěno. Posl. Kobosilová byla odvezena na ošetření.

Pro zlepšení hygieny je třeba zařídit malou místnost pro ženy na vyprání prádla. Znovu upozornit, aby se v malých zasedacích místnostech nekouřilo. V restauraci zakázat provoz po 22. hodině. Obměnit ručníky a zajistit dostatek mýdla. Členové zdravotního výboru také upozornili, aby se dodržovaly v restauraci ceny.

V otázce pečovatelské služby - jak hlásil náměstek posl. Toman - z MZd nebyly sděleny žádné výkyvy. Byla vyslovena žádost, aby NV zařizovaly sousedskou pomoc pro staré lidi, kteří nejsou schopni pohybu.

[Ľ.] Hanúsek [Jméno podtrženo červenou tužkou.]: Z výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje je přítomno ze 27 poslanců 23. Výbor projednával problémy v zásobování obyvatelstva potravinami a ve spojích. Členové se dotazovali, jak je to se s. Pavlovským, [slova "Jak je to se s. Pavlovským" podtržena červenou tužkou.] který se nezúčastňuje zasedání vlády. S. nám. Růžička se věnuje vedení resortu nepřetržitě. Má však přerušené spojení se všemi kraji, takže je problém s koordinací zásobování.

V otázce spojů jsme dali za úkol předsedům jednotlivých komisí, aby se spojili s jednotlivými ministry. Podporujeme doporučení min. Borůvky vyslat některé členy výboru zjistit stav v zásobování. Chceme se spojit s ÚSS, s některými věrnými pracovníky, aby přišli do parlamentu a pak zajistili spojení budovy NS s ostatními orgány. Myslíme si však, že situace bude ještě horší.

Další mluvčí pravil, že je potřebí poděkovat zaměstnancům spojů, kteří udělali velký kus dobré a užitečné práce, za kterou je jim třeba vyslovit díky a uznání. Ze Žiliny přišla naléhavá výzva, protože tam potravinářské obory se dostávají do kritického stavu.

[L.] Dohnal [Jméno podtrženo červenou tužkou.] uvedl, že převážná část telefonů je vypnuta a požádal s. Lomského, [Jméno podtrženo červenou tužkou.] protože není spojení s Bratislavou, se SNR a KNV, aby udělal vše možné, aby prostřednictvím vysílaček bylo navázáno spojení s kraji, [Od spojky "aby" Podtrženo červenou tužkou.] aby mohly být udržovány kontakty.

[V.] Kučera uvedl, že byl navázán styk s ministerstvem zemědělství, aby podalo zprávu jak probíhá sklizeň a jaká je situace v potravinářském průmyslu. Jsou obavy o chmel a naftu. Předsednictvo se žádá, aby vyslovilo souhlas, aby posl. Karhan a Bureš zjistili skutečný stav, pokud jde o sklizeň. Schůze zemědělského výboru se zúčastnilo 37 poslanců z celkového počtu 43. Nedostavilo se 6 poslanců z jižního a východního Slovenska. Protože zemědělský výbor nemá svého místopředsedu, mluvčí žádá, aby byl zmocněn k této funkci s. posl. Karhan. Dále jde o to, aby se projednala péče o poslance v budově NS. Je třeba pečovat o jejich kulturní vyžití promítnutím filmů a postarat se o hygienu u mužů.

[P.] Rapoš pravil, že výbor pro plán a rozpočet se usnesl, že stojí jednoznačně za hospodářským programem vlády a usneseným akčním programem. Výbor se zabýval problémy, které spadají do sféry jeho činnosti. Je to zejména úsek ministerstva zahraničního obchodu, úsek ministerstva financí, Státní banky a ÚKLK. Byli určeni dva poslanci, kteří vejdou ve styk s resorty. Jde zejména o to zaměřit se na základní problémy a sledovat především zákonnost. Jednání výboru byl přítomen náměstek ministra ing. Červený. [Jméno podtrženo červenou tužkou.] který podal informace o opatřeních, která byla uskutečněna na ministerstvu zahraničního obchodu. Bylo dána direktiva ve věci dodávek, aby se tyto nehromadily na železnici. Připravovala se vyhláška o výsadních společnostech, její vydání se odkládá. Orgány ministerstva zahraničního obchodu zjistí, pokud byly zrušeny objednávky do ČSSR a jsou-li tu případy embarga. Generální ředitelé ohlásili, že některé státy zastavují platby do ČSSR a soustřeďují je na jeden účet. Tím je ohrožena ovšem naše devizová situace. Ministerstvo zahraničního obchodu podniká kroky, aby byl uvolněn železniční uzel Čierná n. Tisou a aby byly zajištěny dodávky surovin. Na dodávky okupačním armádám se podpisují kvitance. Vzhledem k tíživé situaci, pokud jde o dodávky surovin, se na některých závodech nepracuje a odborníci odhadují, kolik nás denně okupace stojí. [Od slov "a odborníci" podtrženo červenou tužkou.] Je třeba urychleně zabezpečovat dodávky surovin, aby škody, které denně narůstají, se zmírnily. Měnová situace Státní banky je normální, peníze na mzdy a vkladní knížky se vyplácejí. Nebyl pozorován nějaký run, [Zřejmě použito termínu v angličtině (nápor).] pokud jde o vklady. Je nebezpečí, že nedostatek potravin může vyvolat černý trh. Zatím nehrozí nějaké nebezpečí, že by se musela provádět nějaká praktická měnová opatření.

[A.] Poledňák jako předseda kulturního výboru uvedl, že kulturní výbor na své schůzi byl usnášeníschopný, chyběli soudruzi ze Slovenska, kteří se nemohli dostavit z důvodů dopravních. Bude-li potřebí, kulturní výbor uváží chmelovou situaci a navrhne účast vysokoškolské mládeže na chmelových brigádách v dohodě s ministerstvem školství. Pokud jde o kontakt s ministerstvem školství, výbor pro tuto funkci pověřil s. Sachsovou, [Jméno Podtrženo červenou tužkou.] pro kontakt s ministerstvem kultury s. Turečkovou. [Jméno Podtrženo červenou tužkou.]

[A.] Poledňák [Jméno Podtrženo červenou tužkou.] informoval předsednictvo o doporučeních vyslovených ve výboru, která se týkají života v této budově. Jde především o možnosti kulturního vyžití. Posl. Polachová obstará knihy pro poslance; kinotechnici prověří možnost improvizované instalace 16 mm projekce; čas od času by bylo vhodné shromáždit poslance k rozpravám, např. na téma neutrality. [Od slova "shromáždit" podtrženo červenou tužkou.] Mohli by se pozvat vědečtí pracovníci k aktuálním tématům.

Ukazuje se nezbytná potřeba větší informovanosti poslanců.

Je třeba interně vydávat informace o záležitostech vnitřního chodu v republice z různých míst.

Byl vysloven návrh, aby odchody a příchody poslanců byly prováděny na propustky.

Ostatní otázky se týkaly provozu kuchyně. Doporučuje se zřídit stálou službu organizátora výpomocí v kuchyni.

Dále se doporučuje zvážit možnost lepšího zásobování ovocem, případně dohodnout se s blízkými restauracemi na zajištění většího množství teplých jídel.

[I.] Málek: Čedok byl ochoten sem dodávat potřebné věci, bylo mu řečeno, že to není třeba.

[A.] Poledňák: Doporučuje se zřídit vývěsní desku pro sdělení poslancům o zasedání výborů a pléna.

[V.] Jedlička podal zprávu z bezpečnostního a branného výboru. Výbor projednal otázky týkající se nám. Šalgoviče.

Předseda branného a bezpečnostního výboru je ve velmi častém styku s ministrem Pavlem, který pracuje poloilegálně, poněvadž budova ministerstva vnitra je stále obsazena.

Posl. Hlína a Katolický odešli do Prahy na některé služebny ministerstva vnitra, aby si přímo na místě ověřili situaci.

Pokud jde o armádu, je informace, že se naplňuje příkaz gen. Pavlovského; okupační jednotky upustily od toho, že by se chtěly dostat do kasáren a v nich se usadit. Pokusy dostat se do kasáren byly tři. Rozkaz generála Pavlovského je plněn.

Předseda výboru v této chvíli zabezpečuje náhradní spojení, event. vysílání. [Věta podtržena červenou tužkou.]

Při nejbližším spojení s ministrem Pavlem chceme se dohodnout na určení jeho pověřence, který bude v osobním styku s výborem.

Branný a bezpečnostní výbor považuje za nutné v této chvíli zveřejňovat všechny údaje o těch, kteří ve složkách Ministerstva vnitra se zpronevěřili nejen stanovisku, ale především platným zákonným normám. [Od začátku podtrženo červenou tužkou.] [Vystoupení V. Jedličky je zatrženo tužkou od začátku druhého odstavce.]

Výbor bude ve 14 hod. pokračovat ve své schůzi.

Část členů předsednictva ČNR je ve spojení s NS, a to za vedení místopředsedy ČNR Lochnera a dr. Veltruského.

[A.] Žiak: Zasedání zahraničního výboru byli přítomni posl. Rejhon, Fuková, Macek, Karlovská, Žiak. Je třeba zajistit styk s MZV, příp. s MZO. Odpoledne bychom měli znovu zasedat v 15 hodin.

Při jednání jsme se soustředili na otázku neutrality. Přečtu vám závěr jednání:

["]Členové zahraničního výboru jednali o některých dokumentech, v nichž se žádá pro Československo neutralita a zaujali k těmto požadavkům následující stanovisko:

1. NS zůstávajíc věrné naší zákonné vládě v čele s ing. Černíkem, věrné s. Dubčekovi, Smrkovskému, Krieglovi, Špačkovi a dalším, zdůrazňuje, že pevně zastáváme i vládní vyhlášení z dubna 1968, kde se jasně a jednoznačně zdůrazňuje pevné místo soc[ialistického] Československa ve společenství soc[ialistických] národů.

2. Vyhlášení neutrality za stavu současné okupace nemůže nijak naší zemi prospět, naopak mohlo by uškodit při jednání našich zákonných představitelů v čele s prezidentem Svobodou.

3. Nadále zní příkaz dne: odvolání a odchod okupačních vojsk, osvobození našich vládních, státních a stranických činitelů a jejich uvedení do výkonu funkce.

4. Vyhlášení neutrality, jak historie ukazuje, nezachránilo národy a státy z pokoření a zotročení.

5. Obracíme se proto na vás na všechny, milí občané, na mládež, a na všechny, kteří zasíláte svoje podněty: Neklaďte za této situace požadavek neutrality do popředí. Buďte jednotni v podpoře usnesení XIV. sjezdu KSČ a všech výzev vlády této republiky a NS. Jen uskutečněním těchto požadavků zabezpečíme naší zemi svobodu, nezávislost a suverenitu.["]

Dále jsme zdůraznili linii akčního programu v otázce zahraniční politiky.

Je třeba též vyslovit dík všem zastupitelským úřadům, neboť jejich členové zůstali věrni linii, kterou zastáváme, a požádat je, aby na této linii dále zůstávali. Stejně tak by se to mělo týkat činitelů zahraničního obchodu, pokud jsou v zahraničí.

Nyní létají helikoptéry a rozhazují různé brožury. Je třeba lidem vysvětlovat, že jedině prezident, vláda a NS mohou vykonávat pokyny pro náš vnitřní i zahraniční život.

Mnoho občanů se domnívá, že jsme internováni a nepracujeme. Je pravda, že nejsme absolutně volni, avšak zdůraznit, že NS permanentně a v příkladné jednotě pracuje a odpovědně koná všechny úkoly podle ústavních zákonů.

Je potřeba soustředit se nejen na zprávy z legálního rozhlasu, ale i na stanici Vltava a ostatní okupační rozhlas. Je nutno sestavit službu, která by na falešné zprávy odpovídala.

Potřebujeme též zprávy z našich okresů. Na Slovensku se vyskytují hlasy, že okupanti vybízejí k vytvoření slovenského nezávislého státu. Určité zprávy by mohli přinést činitelé z ÚKLK jako orgánu NS.

Je třeba poděkovat národním výborům za jejich dosavadní práci a požádat je, aby se na všech úsecích staraly o plnění všech úkolů, o upevňování jednoty lidu pro odchod okupantů, věrnost prezidentu republiky a vládě, svobodu internovaných činitelů atd.

[Ľ.] Hanúsek: Je závažná věc, kterou navrhoval mpř. Žiak - navázat užší kontakt s předsednictvem SNR. Doporučuji vyslání dvou delegátů k předsedovi SNR a odevzdání dopisu NS se žádostí, aby vyslali do NS svého zástupce.

[J.] Valo: Tuto otázku budeme projednávat. Doporučuji odsouhlasit jména poslanců, kteří půjdou do terénu, protože na to soudruzi čekají. Do Závodů Jana Švermy, Motorlet Jinonice jsou navrženi posl. Flieger a Havlíček. (Souhlas.) [Odstavec zatržen po straně tužkou.]

[V.] Ondrka: Členové investičního výboru doporučují, zda v této situaci, pokud se prezident s. Svoboda z Moskvy nevrátil, je rozumné, aby poslanci odcházeli z parlamentu.

[J.] Valo: Schvalujeme pouze odchod omezeného počtu poslanců, aby počet 160 poslanců zde zůstal zachován. Byla by však chyba, abychom byli bez zpráv.

[O.] Malecká pravila, že značně stoupl počet poslanců, kteří se dostavili z Východoslovenského kraje, takže mimo s. Gabrišky a Koscelanského jsou z tohoto kraje všichni přítomni. Je ovšem problém s delegáty sjezdu.

[J.] Valo uvedl, že je možno vyslat 10-12 poslanců, protože tím se neohrozí potřebná a nutná prezence.

[A.] Bichler pravil, že do závodů jsou poslanci vysíláni s tímto posláním: 1. aby lidé věděli, co dělá parlament, 2. aby věděli o hospodářských opatřeních vlády a kladlo se jim na srdce, že musí pomáhat zásobování poskytnutím nákladních automobilů a dále pomáhat zajistit sklizeň a 3. jaké požadavky kladou lidé na parlament.

[J.] Lacina pravil, že někteří poslanci - delegáti KSS se vracejí na sjezd. Tím je ohroženo spojení se SNR.

[J.] Valo uvedl, že spojka je správná, ale tehdy, když se může poradit s okruhem svých osob. To by ovšem odpadlo u soudruhů, kteří by zde byli ze Slovenska. První den by nás tito soudruzi mohli informovat, ale pak by již ztratili kontakt. Pokud jde o delegáty na sjezd KSS, budou s nimi projednány zásobovací problémy, budou informováni, co bylo z naší strany uděláno a jaké je naše stanovisko k příslušným otázkám, aby mohli informovat SNR, přičemž požádáme, aby se některý z nich vrátil. K projednání této otázky byla zmocněna soudružka Miková. Dále předsednictvo vyslovilo souhlas, aby soudruzi Havlíček a Flieger šli do továrny v Jinonicích, případně na Kladno. [Celé vystoupení J. Valo zatrženo po straně tužkou.]

[O.] Kučera doporučil, aby další delegace nebyly vysílány do té doby, než se soudruzi vrátí. Teprve pak aby šla druhá skupina.

Dále byli vysláni soudruzi Hrabal a Nepomucký a podle sdělení bezpečnostního výboru s. Katolický a Hlína. Soudruh Červený odešel jako náměstek ministra zahraničního obchodu na své pracoviště.

Pokud jde o dopravu, byly vydány příkazy, které zajišťuje s. Tichý. Až se delegace vrátí, ohlásí příchod. [Oba předchozí odstavce zatrženy po straně tužkou.]

[J.] Valo konstatoval souhlas s těmito opatřeními a pravil, že nyní na pořadu je otázka, kterou předložil zahraniční výbor a týká se neutrality. Lidé začali uvažovat, parlament ji nedoporučuje, protože by znamenala pro nás šikmou plochu. Lidé se domnívají, že když budeme neutrální, dostaneme se z kaše, ve které jsme. Kdyby se však neutralita měla v současné době uplatnit, znamenala by válku na našem území. Proto je třeba šířeji tuto věc vysvětlit. Bylo usneseno, aby soudruzi Žiak, Poledňák a Macek šířeji rozpracovali tuto věc do dvou hodin a předložili svůj návrh předsednictvu. [Věta zatržena po straně tužkou.] Po diskusi s případnými změnami a doplňky by se návrh mohl publikovat.

[Z.] Fierlinger [Jméno podtrženo červenou tužkou.] pravil, že poslouchal německé vysílání z NDR, ve kterém bylo hlášeno, že sjezd byl nelegální a prohlásil se pro neutralitu Československa. [Od "Prohlásil se" podtrženo červenou tužkou.]

[B.] Laštovička doporučuje, aby se v argumentaci o těchto otázkách neoperovalo taktickými, jenom zásadními důvody, co by neutralita znamenala a dále tím, že naším požadavkem je nastolení normálních vztahů se světem.

[A.] Žiak [Jméno podtrženo modrou propisovací tužkou.] přečetl koncept prohlášení, které zní:

["]Předsednictvo Národního shromáždění se na své schůzi, která se konala v sobotu dne 24. srpna 1968 ve 12.15 hod., zabýval situací, která vznikla okupací [Slovo podtrženo modrou propisovací tužkou.] Československa armádami některých států Varšavské smlouvy.

Prohlašuje invazi spojeneckých armád za porušení mezinárodního práva i smluv uzavřených mezi ČSSR a pěti státy, které se podílejí na okupaci Československa. Předsednictvo Národního shromáždění prohlašuje tento akt za naprosto nelegální, za hrubé porušení mezinárodního práva, suverenity a územní integrity republiky, a to tím spíše, že Československo stojí neochvějně na socialistických základech a považuje se i nadále za socialistickou zemi a tato jeho zásadní orientace je i pro budoucnost mimo veškerou pochybnost.

Je v zájmu nejen naší republiky a její cesty k socialismu, ale i v zájmu mezinárodního dělnického hnutí a zmírnění mezinárodního napětí, které okupací nastalo, aby situace byla normalizována.

To znamená:

1. aby okupační vojska bezokladně opustila území republiky,

2. aby všichni nezákonně internovaní ústavní činitelé požívající poslanecké imunity zaručené jim ústavou - Císař, Černík, Dubček, Kriegel, Smrkovský, Špaček - byli z internace propuštěni a ujali se opět svých funkcí,

3. žádá ministra zahraničních věcí prof. dr. Jiřího Hájka, aby toto stanovisko prosazoval na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku bez ohledu na jednání probíhající v Moskvě.

Předsednictvo Národního shromáždění se plně staví za předsedu Národního shromáždění s. Smrkovského, za předs[edu] vlády s. ing. Oldřicha Černíka a jeho vládu, za prezidenta republiky Ludvíka Svobodu.["]

[A.] Poledňák [Jméno zatrženo červenou tužkou.]: Byl bych proti tomu, aby v tomto stanovisku byla jakákoliv žádost na ministra Hájka, neboť ten je natolik chytrý diplomat, že nepotřebuje jakékoliv žádosti a výzvy.

[O.] Malecká [Jméno zatrženo červenou tužkou.] připomněla, že je prohlášení vlády zcela jasné, je usnesení XIV. sjezdu, prohlášení parlamentu a tyto dokumenty byly v plénu NS odhlasovány. Je třeba netvářit se, že toto je první prohlášení. Dále je vyloučeno, aby v prohlášení byla formulace "bez ohledu na jednání v Moskvě".

[L.] Dohnal [Jméno zatrženo červenou tužkou.]: Poněvadž to bude posuzováno v různých orgánech, OSN apod., je třeba, aby tam vystupovaly jen státní orgány.

[A.] Pospíšil [Jméno zatrženo červenou tužkou.]: Musí to mít svůj sled, musí být zdůrazněn princip legalizace.

[J.] Valo: Ve 14 hod. by měl být předložen i druhý dokument předsednictvu.

[J.] Tichý: Telefonoval s. Valeš, že mají zprávu o jednání naší delegace v Moskvě, že prezident republiky a delegace předložili určité požadavky a jsou předpoklady pro konstruktivní řešení.

Žádají uvolnění našich zadržených funkcionářů a našli určité porozumění druhé strany.

Prosí, aby jakékoliv informace o jednání z Moskvy byly přijímány jenom přes vládu, která má přímo kontakty, a ne přes někoho jiného, zejména ne ze Slovenska, kde se šíří zprávy jiného druhu.

[J.] Valo: Toto druhé naše prohlášení bych nevydával vzhledem k této zprávě, abychom netorpédovali jednání v Moskvě. Vždyť soudruh prezident nás žádal, abychom nic nevydávali. Nedáváme to se stolu, můžete na tom pracovat.

[B.] Lomský: Ráno jsem jednal se styčnými důstojníky na jejich žádost. Ptali se, jsme-li spokojeni s opatřeními, která tu byla k večeru provedena. Říkal jsem, že ano. Na otázku, proč tu poslanci jsou, řekl jsem, že jsou znepokojeni, kdy se vrátí prezident republiky, poněvadž je odpověden Národnímu shromáždění. Když se ptali, proč nejdeme do hotelu a slibovali, že v tom případě, nemůžeme-li noclehy zajistit sami, že nám poskytnou pomoc, věnoval jsem jim Večerní Prahu s nadpisem "Parlament protestuje". Říkali, že jsou ochotni podpořit legální činnost parlamentu.

[J.] Valo: Jsem názoru, abychom tu zůstali tak, jak jsme.

[O.] Malecká [Jméno zatrženo červenou tužkou.] zdůraznila nutnost vydávat co nejvíce a častěji zprávy. Občané se ptají, zda jsme neustoupili ze svých stanovisek. [Od čárky podtrženo červenou tužkou.] Při informacích o našich akcích je nutno vždy zdůraznit, že zůstáváme věrni. Lidé kritizují, že zprávy jsou poměrně řídké, a říkají, že by bylo třeba, aby se častěji hovořilo o práci Národního shromáždění.

[M.] Miková [Jméno podtrženo červenou tužkou.] upozornila, že není přehled, kdo z poslanců z budovy odešel. Je třeba zabezpečit ve vrátnici službu poslanců. Jsou zde dva delegáti, posl. Lakata a Kuropka, kteří dosud neodjeli na sjezd. [Odstavec zatržen po straně tužkou.]

[Ľ.] Hanúsek řekl, že potřebuje odjet do Bratislavy v soukromo-stranické věci a nabídl, že vlastním vozem vezme jednoho nebo dva delegáty na Slovensko.

[M.] Kubín [KUBÍN, Miroslav, JUDr., nar. 28.1.1923; tajemník zahraničního výboru NS; pracovník Kanceláře NS (FS) od 15.7.1957 do 28.2.1970 (uvolněn pod záminkou reorganizace).] upozornil, že všechny vozy vyjíždějící z Prahy jsou okupačními jednotkami kontrolovány a že jim jsou odnímány veškeré písemnosti, radia, filmové a fotografické aparáty. [Odstavec zatržen po straně tužkou.]

[J.] Valo: Souhlasíte, aby posl. Hanúsek odejel se svým vozem a vzal ještě jednoho delegáta s sebou? [Odstavec zatržen po straně tužkou.]


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP