Pátek 23. srpna 1968

[J.] Borůvka: Přesto, že byla už od středy ráno nenormální situace, na ministerstvu zemědělství se udělala okamžitě mimořádná opatření a ukazuje se, že systém spojení s národními výbory v daných podmínkách přece jenom funguje dobře.

My jsme vyzvali závody, aby působily při dopravě potravin nákladními auty. Během dvou hodin došly nabídky na 140 aut jen v Praze. Dali jsme vytisknout zvláštní potvrzení azbukou s razítky a podpisy, které sovětské orgány respektují. Dále jsme samozřejmě okamžitě vešli ve styk se 4 generálními řediteli nejdůležitějších oborů, tj. pekařů, mlékařů, masa, pivovarů a jiných nápojů. Mohu opravdu s uspokojením konstatovat nesmírnou obětavost zejména pekařských dělníků, kteří, když nebyla zabezpečena doprava tramvají a autobusy, docházeli v noci do zaměstnání, ovšem se zpožděním. Začínají ve 2 až 3 hodiny, ale takto začínali ráno ve 4 až pět hodin a toto zpoždění v zásobování se nám pak projevilo. Obchod, který je v úzké spolupráci s resortem, rozhodl ve středu dávat nákup do tzv. jedné ruky. Doporučujeme národním výborům, aby omezily velké nákupy, abychom bez jakýchkoliv zmatků zavedli určitý nutný přídělový systém, i když nebudou prozatím vytištěny žádné lístky. Žádal bych vás, abyste, pokud se dostanete domů, oznámili všem s plnou odpovědností, že není nejmenších obav, abychom alespoň na půl roku neměli zásoby. Tyto zásoby jsou takové, že nehrozí nebezpečí nějakého vyhladovění. Máme doslova přeplněny sklady. Se sýry jsme měli velké obtíže. Stejně tak tomu bylo se sádlem, takže myslím, že teď se trochu uleví, že to nebude tak zlé, protože jsme si nevěděli rady, kam s ním. Dále je dostatek pohotových zvířat v JZD, masa je skutečně dost, je dost prasat, je dost hovězího masa včetně telat a kdybychom nechali doma telata, která máme vyvážet do Itálie, je to hodně tisíc tun. Naše orgány spolupracují s ministerstvy chemie, dopravy a vnitřního obchodu, protože se začal projevovat nedostatek pohonných hmot, benzinu a nafty a proto byl dán pokyn, že se musí omezovat spotřeba nafty, zbytečně se nesmí plýtvat naftou na dopravu a jde o to dokončit žně.

Stojí před námi sklizeň chmele. Dali jsme výzvu a nastoupily další tisíce česáčů a chmel se sklidil. I když k nějakým škodám z přezrání chmele dojde, přece jen hlavní gros sklizně bude zabezpečeno.

Dále vydalo velitelství armád příkaz, že se armády mají samy zásobovat. Ve vládním prohlášení jsme oznámili, že naše zásoby máme pro naše obyvatelstvo a naši armádu a vyzvali jsme okupační armády k jejich zásobování, které mají zajistit z vlastních zdrojů. Ty zatím odebírají maso z normálních jatek a kdyby je odebíraly přímo z JZD nebo státních statků, dali jsme návod, aby se dobytek dodával proti kvitancím, protože vláda se usnesla, že náhrada za škody způsobené okupací předloží všem, kdož se tohoto aktu v naší zemi zúčastnili.

Soudruh ministr Sucharda vyslovil snad obavy z tištění okupačních peněz a hrubého narušení měny. Proto se nákupy mají dít na řádně vystavěnou kvitanci a budou zúčtovány, aby nebyla narušena měna.

K dotazu s. Lomského bych chtěl říci, že právě první den, 21. srpna, po schůzi u prezidenta republiky na Hradě, jsme se pokoušeli dosáhnout spojení s velitelstvím vojsk v Praze i s nejvyšším velením okupovaného území. To se nám nepodařilo. Dále žádáme o uvolnění budov, zejména uvolnění budovy předsednictva vlády, přičemž nám ti, kteří jsou na úrovni v naší zemi, odpovídají, že to není v jejich kompetenci, že na to mají rozkaz, který mohou dostat od nejvyšších míst a o těch nevědí, kde se v tu dobu nacházejí. Jakékoliv naše žádosti a připomínky se setkávají s naprostým odmítnutím, že z jejich strany k tomu není kompetence.

Dnes došlo na ministerstvu zemědělství k vážnému incidentu. Někdo měl vystřelit, i když o tom pochybuji, z okna na sovětské jednotky, které hlídkují před ÚV. Vyhnali všechny zaměstnance z naší budovy. Včera odpoledne jsme však o této možnosti uvažovali a naši soudruzi si zajistili na třech místech styk s NV, které zásobují.

Nesmíme si dělat žádné iluze. Velitelé nejsou přístupni k jakýmkoli rozhovorům. Stroze bylo řečeno - je tady příkaz a buďte nám vděčni za to, že jsme přišli dříve, než vás zabrali Američané.

[V.] Valeš: Prezident Svoboda jednal o umožnění normálních podmínek pro práci vlády. Včera mu sdělil velitel okupačních vojsk, že vydal příkaz k uvolnění vládních budov. Poté však probíhal na vládních orgánech opačný proces - proti včerejšímu dni máme méně spojení, méně vládních budov k dispozici a menší volnost k pohybu. Další spojení se nesnažíme navazovat, protože nemá žádný smysl.

[Z.] Gudrich: Můžete nás přesně informovat o druhé části delegace, která doprovází prezidenta republiky?

[A.] Žiak: Mám tři otázky:

1. Jak mohl vzniknout důvod pro tvrzení jednotlivých agentur, že okupace jako akt se uskutečnilo na základě požadavku části vlády, části ÚV a části poslanců, aby nás vzali pod ochranu.

2. Jaké zprávy má vláda o ztrátách na životech čs. občanů v důsledku okupace na území v českých krajích a na Slovensku?

3. Zda se vedle zásadního pasivního postoje občanů k okupačním armádám vyskytují případy aktivního odporu?

[B.] Fuková: Máme málo zpráv ze Slovenska. Zda existuje spojení se SNR a jakým způsobem se na Slovensku zabezpečuje vládní funkce?

[V.] Valeš: V našem prohlášení je zmínka o druhé části delegace v tom smyslu, že byla vybrána z osob dřívějšího předsednictva. Nebyli jsme při odletu prezidenta republiky, takže se nemůžeme odpovědně vyjádřit ke složení doprovodu. Není to pravděpodobně nikdo z nových členů a nového předsednictva ÚV.

Na jakém základě mohl vzniknout dojem? Při jednání s prezidentem republiky jsme formulovali podrobně stanovisko s tím, že to byl některý ze známých čtyř jmen. Prezident republiky na základě předchozích rozhovorů sdělil, že to není pravda, že prohlášení je lež, která neodpovídá skutečnosti. Ze SSSR nemohl nikdo žádná jména sdělit. Bylo jen řečeno, že jde o aktivisty ÚV a vlády. Nemůžeme sdělit jména, protože takový dokument neexistuje.

Zatím nemáme úplné informace o ztrátách na životech. Dnes má s. Vlček podat zprávu vládě. Ztráty v Praze 250 raněných a 16 mrtvých.

Zprávy o aktivní podpoře z řad občanů nemáme. Máme informace o podpoře některých bývalých prominentů. Avšak v této chvíli ani oni mnoho služeb vykonat nemohou.

Z těch, kteří dodatečně prohlásili, že schvalují činnost vlády, byl i s. Pavlovský, i když jeho činnost jsme uzavřeli ve dnech, kdy se práce vlády nezúčastnil. Takové prohlášení jsme vydali pro případ, že by podobné prohlášení dal i na jiném místě.

Máme rovněž velmi málo zpráv ze Slovenska. Se Slovenskem udržujeme kontakt přes některé funkcionáře a o účinnosti svých opatření na Slovensku nemůžeme podat žádné informace.

[Š.] Kuropka: Jaký postup byl dohodnut se s. prezidentem pro jednání v Moskvě a zda byl dohodnut?

[S.] Rázl: Základní dohoda vlády se soudruhem prezidentem zněla, že jde o umožnění výkonu funkce internovaných členů řádně zvolených politických i ústavních orgánů. Toto uvolnění se předpokládá jako základ pro obnovení a možné jednání v partnerských otázkách jako rovný s rovným.

[J.] Valo: Má někdo dotaz? (Dotazy nebyly.) Doporučuji, aby Národní shromáždění přijalo takovéto usnesení:

["]Plénum NS ČSSR za účasti 181 poslanců setkalo se dne 23.8.1968 poprvé v těchto pohnutých dnech s delegací vlády ČSSR, ministry: s. Rázlem, Suchardou, Valešem a Borůvkou.

Jménem vlády ČSSR informoval ministr Rázl Národní shromáždění o činnosti vlády. Představitelé a členové NS podali informaci o činnosti orgánů NS a vyslovili naprostou důvěru vládě ing. Černíka. Tato vzájemná výměna zpráv ukazuje naprostou jednotu a shodu v postoji s hodnocením celé situace vyvolané příchodem okupačních armád.

Projevil se rovněž jednomyslný názor na nutnost dosáhnout odvolání a odchodu okupačních vojsk z území ČSSR, na okamžité propuštění a uvedení do výkonu funkcí internovaných státních a politických činitelů, a to s. Dubčeka, Černíka, Smrkovského, Kriegla, Špačka a dalších.

Národní shromáždění a vláda konstatují, že projevují plnou důvěru prezidentu republiky Ludvíku Svobodovi při jeho jednání v SSSR. Informovali se navzájem, že před svým odjezdem prezident republiky znovu oba orgány ujistil, že nehodlá přistoupit na žádné jednání o změnách ve vrcholných funkcích státních a politických institucí. Národní shromáždění a vláda budou i nadále udržovat navzájem nejužší styky, aby mohly svorně a jednotně čelit všem provokacím a hájit zájmy československého lidu, jeho svobodu, státní suverenitu a nezávislost.["]

[A.] Žiak: Doporučoval bych doplnit jednou větou:

["] Další zástupci vlády odpovídali na otázky přednesené poslanci z pléna.["]

[J.] Lacina: Pokud jsem dobře pochopil, tak v závěru zprávy, kterou přednesl s. min. Rázl, požaduje vláda vyslovení důvěry Národním shromážděním.

[K.] Skramuský: Jsou tady zprávy, že probíhá široké zatýkání našich čelných představitelů. Prosil bych, jestli o tom soudruzi z vlády něco vědí, aby podali zprávu a do prohlášení bychom měli dát, že vyžadujeme, aby se s tím skončilo.

[S.] Rázl: Zprávy, které jsme měli v době, kdy jsme projednávali ve vládě zprávu vám, jsme do zprávy zapsali. Víme, že tam jsou určité problémy, že tam nemáme jasno a vláda je v současné době prověřuje a objasňuje celou situaci. Nevíme, zda Šalgovič uposlechl, zda se dostaví.

[J.] Valo: V návrhu se doplní to, co doporučoval s. Žiak. Kdo souhlasí s usnesením, jak jsem je přečetl? (Jednomyslný souhlas). [Schválené usnesení bylo publikováno jako dokument č. 14. Viz přílohu č. 8.]

[S.] Rázl: Dovolte, abych poděkoval NS za naše přijetí a vyslechnutí zprávy. Domníváme se, že je třeba si uvědomit, že vývoj vstupuje do další krizové fáze, která je dána akcemi třetí složky a odvisí od výsledků jednání prezidenta republiky v Moskvě.

Dovolte, abych při této příležitosti současně poděkoval soudruhům z tisku, televize a rozhlasu (potlesk) za jejich bezpříkladný postoj a věrnost zásadám socialismu. [Odstavec je po straně výrazně zatržen modrou propisovací tužkou.]

Je třeba vyslovit také poděkování příslušníkům naší armády, kteří právě pomocí všech svých známých nebo neznámých způsobů umožňují technický provoz. Chtěl bych poděkovat i těm příslušníkům Bezpečnosti, kteří zůstali věrni našim myšlenkám a kteří se velmi aktivně i při těchto akcích v oblasti tisku, rozhlasu a televize účastní.

Děkujeme Vám za pozornost. (Potlesk.)

[J.] Valo: Tím byl vyčerpán program našeho jednání. Znovu Vás upozorňuji tak jako včera: Pokud to není bezpodmínečně nutné, neopouštějte budovu, když nemusíte. Netlačte se do oken a podobně, obcházejte to. Máme zprávy, že sem do naší budovy docházejí jednotliví členové NKVD. Prosím Vás pěkně, vždy se podívejte, s kým hovoříte a hovořte jen se známými lidmi a nikoliv s neznámými. Mluvte tak, když chcete něco říci, aby to třetí nemohl poslouchat.

Nevylučujeme, když se nám vyskytnou nějaké problémy, že Vás ještě dnes svoláme na plenární schůzi. Děkuji vám.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 9/1-15/1ž (18 stran), na poslední stránce textu s podpisem J. Valo, na listu 10/3ž parafováno tajemníkem předsednictva NS O. Kučerou.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP