Čtvrtek 27. června 1968

Soudruzi, náprava je jedině to, co je v akčním programu strany, v akčním programu vlády, že podíl na školství se musí v příštích letech zvyšovat, aby se tyto havarijní případy, kdy hrozí i zřícení stropů, mohly odstranit. Jestliže je ovšem možno dosáhnout ve vládě změny, pokud jde o investice na vysokých školách, je vláda úplně bezmocná dosáhnout, aby se investovalo v těchto havarijních případech a v těchto dvousměnných provozech. Jak víte, národní výbory dostávají globál, národní výbory samy určují, kolik dávají na školství a z toho pochopitelně mohou dát i na jiné úkoly. Národní výbory nemohou být vládou nijak přiměny k tomu, aby daly aspoň to do pořádku, kde jsou druhé směny a kde jsou havarijní případy.

Na 2. července máme svolány všechny předsedy národních výborů, kde je poprosíme, aby přijeli, kde je poprosíme, aby nám vyhověli a kde se budeme snažit je přesvědčit, že je jejich osobní zodpovědností to, zda někde nějaký strop v havarijní situaci spadne, a že jim tak velké procento dětí chodí do druhé směny.

Náprava je jediná možná, a je to zapsáno v programu vlády, v tom, že budeme žádat, aby zákon o národních výborech byl změněn a aby tyto věci se stavy věcí ústředního řízení a nebyly zcela jako dosud ponechávány národním výborům.

K druhé interpelaci s. Cypricha bych chtěl říci, že nekvalifikovaných učitelů máme bohužel dost, ovšem situace je horší v tom smyslu, jak o tom mluvil, že nemáme někde žádné učitele; ovšem chtěl bych poznamenat, že máme v některých místech nadbytek učitelů, že máme starosti s umístěním učitelů a že se dnes ztratila stará dobrá zásada, která platila vždycky dříve - že učitel absolvent šel určitou dobu učit někam mimo kulturní středisko, a že máme dnes možnost tyto učitele honorovat - to je měsíční příplatek 100-400 Kčs, jestliže učitel učí v takové vesnici, o kterých se zmiňoval s. posl. Cyprich.

Chtěl bych však říci, že i toto záplatování 100­400 Kčs, které znamená veliké částky, zdá se, že v této době nepomáhá a že jediným trvalým řešením je připoutat učitele ke škole, tzn. současně s výstavbou škol udělat by ty pro učitele. I v této otázce připravujeme pro vládu návrh pro zajištění bytů učitelů, aby nám většina učitelů nemusela dojíždět, a tím se nemohla zúčastnit mimoškolního života v obci, ve které učí.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. ministrovi Kadlecovi. Je, prosím, ešte niekto z ministrov, kto by chcel odpovedať?

Ministr zemědělství a výživy Borůvka: Na interpelaci s. Junase sděluji, že nám je situace v jižní části Západoslovenského kraje známa a že už děláme opatření na přesun objemné píce z českých zemí. To je jedna část opatření. Druhá potom: Spolu se SNR zabezpečujeme urychlenou výstavbu závlahových zařízení právě v oblasti Žitného ostrova, aby množství slunce, které má být vlastně a je spíš potom životodárným zdrojem vysoké úrody, nebylo na škodu.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. ministrovi Borůvkovi. Súdruh Garaj sa hlási o slovo.

Posl. Garaj: Ja mám, súdružky a súdruhovia, faktickú poznámku k súdruhovi ministrovi školstva. Nemožno dávať do jedného vreca všetky stupne národných výborov. Držiteľmi investičných prostriedkov sú KNV. To treba za prvé vidieť. Ďalej treba vidieť takú skutočnosť, že v okresoch, aj keď sú zdroje zaradené do výstavby novej školy, že v súčasnom období je nedostatok stavebného materiálu, stavebných kapacít a že i pridelené prostriedky sa nerealizujú.

Ďalej treba povedať, že výstavba škôl v rozptyle je nezaujímavá pre stavebné organizácie, pretože je nerentabilná a stratová, V tom je problém. To je jedna faktická poznámka.

Ďalšiu faktickú poznámku mám k nedostatku učiteľov, najmä v obciach v rozptyle alebo v kopaničiarskych; pokiaľ ide o príplatky, o ktorých sa tu hovorilo, je skutočnosť takáto:

V týchto okrajových obciach na školách učia aj nekvalifikovaní učitelia zo SVVŠ a interné smernice dávajú pokyn, aby nekvalifikovaní učitelia nepoberali alebo nemali možnosť dostať príplatky v týchto obciach. Nemožno za rok vyriešiť problém 100 alebo 150 nekvalifikovaných učiteľov a potom dochádza k situácii, že za 900 alebo 1000 Kčs mesačne učiteľ zo SVVŠ nebude učiť, pretože v továrni zarobí viac ako nekvalifikovaný robotník.

Podpredseda NZ Žiak: Myslím, že tým je vysvetlená interpelácia, zápis je k dispozícii a poznámka o nekvalifikovaných učiteľoch je vecná a situáciu treba riešiť. Ku slovu sa hlási s. posl. Rejnart.

Posl. Rejnart: Soudružky a soudruzi poslanci, já se připojuji k názoru s, Garaje. Jsem v národním výboru tam dole, v městském národním výboru, a prostředky, které dostáváme na městských národních školách jenom na údržbu škol, jsou tak minimální, že se z toho velmi, velmi málo opravdu dá udělat. V loňském roce naše město postihlo krupobití. My jsme prostředky, které byly na jiné věci, dávali na školy, dáváme na údržbu škol a přesunujeme prostředky, které jsou na jiné věci, abychom školy, které po léta nebyly nikdy ničím vybaveny, kde padá omítka, teče do školy, malba je špatná atd., aspoň trochu vybavili. Na našem městském národním výboru největší část našich prostředků dáváme na školy, to je ovšem ba jejich opravy, pokud máme kapacity, jak to uváděl s. posl. Garaj. Mám za to, že kdybychom takto nepromluvili a kdybychom to tak nechali, kdybychom neřekli, že záleží na národních výborech a na prostředcích, které národním výborům ať okresním, městským nebo místním jsou poskytovány, že by to nebylo správné. To je minimum a naše školy by rychle chátraly nebýt toho, že organizujeme dobrovolnou pomoc rodičů a přátel školy, při níž spoustu věcí uděláme brigádnicky, a to i odborníky, kteří tam své děti na školách mají.

Považoval jsem za nutné toto říci, poněvadž kdyby se tato zpráva dostala do tisku. a byla využita, měl bych zítra přede dveřmi lidi, kteří by řekli: ty lumpíku, od čeho jsi tam.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. posl. Rejnartovi. Chcel by som oznámiť, že odpoveď na dotaz s. posl. Knappa k záverom príslušných orgánov vlády k tzv. strahovským udalostiam bola všetkým poslancom rozdaná písomne. Tí ju dostali.

Ďalej chcem oznámiť, že všetkým poslancom Národného zhromaždenia bolo práve tak písomne zaslané stanovisko k interpelácii posl. Manďáka na Ústrednú správu spojov a podľa uznesenia Predsedníctva NZ dostali tiež všetci poslanci písomnú správu vlády k prípadu Jána Šejnu.

Na interpelácie a dotazy, ktoré neboli dnes zodpovedané ústne v rámci tohto rokovania, budú zaslané písomné odpovede podľa príslušných ustanovení o rokovacom a pracovnom poriadku Národného zhromaždenia.

Program rokovania, ako ste, vážené súdružky a súdruhovia poslanci sledovali, bol v priebehu nášho rokovania rozšírený o otázky, o ktorých sa veľmi obšírne rokovalo na podnet s. gen. posl. Kodaja. Preto, ako sme sa uzniesli, poriadok pracovného programu dnešného zasadania nekončíme, prerušujem naše zasadanie do zajtra rána, kedy budeme pokračovať v rokovaní pléna o 10. hodine.

Chcem ešte oznámiť, že skupina bezpartijných poslancov sa zíde dnes 20 minút po skončení zasadania pléna v malej galérii (vedľa obrazárne), skupina poslancov Čs. strany ľudovej sa zíde hneď po skončení schôdze v miestnosti za predsedníckou tribúnou, skupina poslancov Strany obrody sa dohovorí v reštaurácii, kde sa zíde, a súdruhovia zo Strany slobody si nájdu tiež svoje miestnosti.

Tým pre dnešok pokladám poriadok za ukončený. Ešte by som chcel oznámiť, že stranícka skupina KSČ bude zasadať v tejto miestnosti.

Prerušujem schôdzu do zajtra do 10. hodiny.

(Schůze přerušena v 18.46 hod.).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP